Netwerk uitzending Dutroux geeft veel reacties

De Netwerk-reportage op de televisie (Nederland 1) over Dutroux-slachtoffer Laetitia Delhez, heeft duidelijk iets losgeweekt bij onze landgenoten. Bij de Stichting Korrelatie, waar mensen telefonisch en via e-mail hun verhaal kwijt kunnen, stond de telefoon de afgelopen dagen roodgloeiend.

''Iedereen in Nederland weet wie Marc Dutroux is en welke verschrikkelijke dingen hij met kinderen heeft gedaan. Maar het horen uit de mond van een van de Belgische slachtoffers zelf, heeft de kijkers blijkbaar fel aangegrepen. De telefoon heeft hier de afgelopen dagen niet stilgestaan. En ook de e-mails stromen binnen'', luidt het bij de Stichting Korrelatie in Utrecht.

Tijdens en na de uitzending werd het telefoonnummer van de hulplijn getoond, zodat kijkers die vragen of opmerkingen hadden, konden bellen of schrijven.

''Mensen vragen of ze iets kunnen doen voor de slachtoffers, vragen waar ze Laetitia kunnen bereiken om haar een briefje of kaartje te sturen. Sommigen willen haar zelfs financieel steunen''.

''Maar er zijn ook veel mensen, vrouwen vooral, die vertellen dat ze gelijkaardige dingen hebben meegemaakt. Niet dat ze allemaal werden opgesloten in een kooi, zoals Dutroux deed, maar die ook op gruwelijke wijze zijn misbruikt en vaak niet eens klacht hebben durven indienen''.

''Wij luisteren naar die mensen hun verhaal, geven hen meestal de raad mee toch klacht in te dienen en verwijzen hen door naar een psychiater, psycholoog of andere deskundige'', aldus nog een woordvoerder van de stichting.

Veel van de reacties op De kelder van Laetitia gaan over het feit dat ze nooit goed is opgevangen na haar vrijlating. Maar zowel het kabinet van minister van Justitie Verwilghen als het parket van Neufchâteau ontkennen dat.

Inmiddels heeft Nederlands succesvolste vrouwelijke ondernemer, Sylvia Toth, laten weten dat ze Laetitia financieel wil gaan steunen.