Koerden bestraft voor rellen Den Haag

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie Koerden die eind maart in Den Haag betrokken waren bij rellen na een demonstratie, zijn door de rechtbank veroordeeld tot celstraffen tussen zes maanden en twee jaar.

De drie mannen van 30, 25 en 28 jaar oud, deden op 29 maart mee aan een demonstratie tegen het Nederlandse uitzettingsbeleid voor Koerden uit Noord-Irak. De demonstranten waren voor het merendeel uitgeprocedeerde asielzoekers. De demonstratie liep uit de hand toen Koerden begonnen te gooien met stenen. Tijdens de rellen werden trams, bussen en abri's vernield. Een 79-jarige vrouw raakte ernstig gewond.

Frustratie

De drie verklaarden twee weken geleden voor de rechtbank dat ze geen stenen naar personen hadden gegooid, alleen naar voertuigen, ruiten en abri's. De demonstratie was volgens hen uit de hand gelopen, omdat de Koerden al vol frustratie naar Den Haag waren gekomen. De mannen hadden na jaren wachten kort tevoren te horen gekregen dat ze terugmoesten.

Tegen de Koerden was respectievelijk zes maanden, een jaar en twee jaar geëist wegens openlijk geweld en poging tot doodslag. Bij de eerste was de straf conform de eis, bij de tweede werd de eis verdubbeld en de derde kreeg negen maanden opgelegd in plaats van de 24 die waren geëist.

De openbaarvervoermaatschappij HTM en de beheerder van de abri's werden niet-ontvankelijk verklaard in hun eis om ruim 90 mille schadevergoeding.