Artsen snijden 'rebellenlogo' uit ledematen kindsoldaten

Een internationaal team van plastisch chirurgen gaat vanaf half augustus minstens 150 kindsoldaten in West-Afrikaanse Sierra Leone opereren om de letters RUF van hun lichaam te verwijderen.

Dat meldt Unicef Nederland. De medische hulpactie wordt bekostigd door het Amerikaanse International Medical Corps, het VN- kinderfonds Unicef en de Amerikaanse overheid.

De behandelingen worden uitgevoerd door Italiaanse en Amerikaanse plastisch chirurgen. Ze zullen enkele maanden achtereen, een week per maand in Sierra Leone werken. De rebellen van het Revolutionaire Eenheidsfront (RUF) 'merkten' de kindsoldaten met die letters om te voorkomen dat zij zouden ontsnappen. De letters RF werden met scheermesjes en scherven in de huid gesneden, op verschillende delen van het lichaam.

De kinderen kunnen door dat stigma geen normaal leven meer leiden. Meer dan tienduizend kinderen werden in de burgeroorlog in Sierra Leone, die tien jaar duurde, gedwongen te vechten. De rebellenbeweging RUF gebruikte jongens als soldaten en lastdragers en meisjes als seksslavinnen.