Steeds meer Fransen leren Nederlands

BAZZA had ons via de newssubmit dat het Nederlands aan een opmerkelijke opmars bezig is in Noord-Frankrijk. Na Engels en Duits is het inmiddels de derde buitenlandse taal, nog voor Spaans en Arabisch.

Vijf jaar geleden kregen nog 875 basisschoolkinderen les in onze taal, inmiddels is dat opgelopen tot 4200 leerlingen op lagere scholen en 1400 in het middelbaar onderwijs. Vanaf september wordt op dertig middelbare scholen Nederlands gegeven, en op de universiteit van Lille hebben inmiddels 25 studenten zich toegelegd op dit vak.

De sterk groeiende populariteit van onze taal is vooral ingegeven door economische motieven. Noord-Frankrijk is een achterstandsgebied met een hoge werkloosheid. De economie van het aangrenzende Belgisch Vlaanderen kent juist een enorme groei, waardoor er behoefte is aan Franse arbeidskrachten die Nederlands spreken, zo meldt het Schooljournaal.

Maar ook bij firma's uit ons land die in de regio zijn gevestigd, zoals de plaatselijke afdelingen van de bloemengroothandels uit Aalsmeer, kunnen de Nederlands sprekende Fransen terecht.

De Franse spoorwegen, horeca en toeristenbranche staan eveneens te springen om mensen die Nederlands spreken. Sommige grote supermarkten geven personeel zelfs cursussen zodat ze klanten uit ons land en België in het Nederlands te woord kunnen staan.

Behalve voor de Nederlandse taal is er ook veel aandacht voor culturele aspecten. Veel scholen vieren zelfs Sinterklaas en geven uitleg over de Elfstedentocht. "Een hele klus, want het is moeilijk uit te leggen waarom er vaak zóveel jaren tussen zitten voordat er weer eentje wordt gehouden", aldus een lerares Nederlands in het Schooljournaal.

In Noord-Frankrijk wordt overigens al eeuwen een middeleeuwse versie van het Nederlands gesproken, stammend uit de tijd dat deze regio nog deel uitmaakte van Vlaanderen. Ondanks grote tegenwerking van de autoriteiten spreken nog zo'n twintigduizend hoogbejaarde Fransen dit, voor ons inmiddels onverstaanbare, Nederlandse dialect.