Homo's nodigen imam uit op feestje

De omstreden imam El Moumni is 'van harte welkom' op een Rotterdamse feestavond voor homoseksuele moslims, waar mannelijke buikdansers optreden en islamitische homo-erotische poëzie wordt voorgedragen.

Organisator A. Kasbergen van het Rotterdamse Wereldmuseum daagt de imam die homo's "minder dan varkens, honden en apen" noemde uit om de bijeenkomst op vrijdagavond 29 juni vooral bij te wonen.

"Het is een uitgelezen moment om kennis te maken met de culturele rijkdom die uit de islamitische homogroepering is voortgekomen. Als meneer El Moumni wil komen, zullen wij hem graag toelaten!"

Minder welkom is de Marokkaanse gebedsvoorganger op een discussie over hetzelfde thema, morgen in het Rotterdamse stadhuis. "Wij nodigen El Moumni beslist niet uit", zegt een woordvoerster. "Al is het maar omdat hij toch geen woord Nederlands spreekt. Bovendien willen we geen conflicten, maar een dialoog."

De imam heeft gisteren een boze brief geschreven aan minister Van Boxtel, in reactie op een schrijven dat de bewindsman hem vorige week stuurde. Van Boxtel is woest over de vermeende leugens van El Moumni. Vertalingen van zijn preken zouden onomstotelijk hebben aangetoond dat El Moumi zich wel degelijk discriminerend over zijn homoseksuele medemens heeft uitgelaten.

Vooraanstaande Marokkanen in Rotterdam zijn het daarmee eens. "El Moumni heeft een week na alle commotie een en ander herhaald in zijn vrijdagpreek. Hij heeft bovendien gezegd aan zijn ideeën vast te houden, zelfs als daar in Nederland de doodstraf op zou staan."

"Nederland doet er goed aan zich te realiseren dat El Moumni slechts een gebedsvoorganger is: een man die de koran uit zijn hoofd citeert. Hij heeft geen theologie gestudeerd en in Marokko hooguit de basisschool gevolgd. Zelfs het bestuur van zijn moskee staat niet meer achter hem, maar kan momenteel niet ingrijpen omdat El Moumni dan voor velen een soort martelaar wordt."