Een ruimteboodschap voor 120 gulden

Een Amerikaans bedrijf biedt troost voor aspirantastronauten die niet zoals Dennis Tito 50 miljoen kunnen betalen voor een ruimtereis. Het heeft een project gelanceerd om een menselijk DNA-archief naar buiten ons zonnestelsel te versturen.

Meer dan 50.000 mensen hebben zich inmiddels ingeschreven om voor ruim 120 gulden een haar mee te mogen geven. Onder de deelnemers is Arthur C. Clarke, schrijver van de beroemde science-fictionroman '2001: A space odyssey'. Behalve de haar, die de genetische bouwstenen van een persoon bevat, kunnen deelnemers ook een pasfoto een geschreven bericht aan buitenaardse beschavingen meesturen.

"Een ruimtevariant op een brief in een fles", noemt een woordvoerder van organisator Encounter 2001 het project. Aan het versturen hangt een prijskaartje van ruim 60 miljoen gulden, die het bedrijf behalve door inschrijfgelden via sponsors hoopt binnen te krijgen. De capsule zou in 2003 met een Franse Arianeraket moeten worden gelanceerd. Met behulp van een gigantisch zeil moet het toestel profiterend van de zonnewind in circa 13,5 jaar de rand van ons zonnestelsel bereiken. Daarna is het wachten op een reactie.