Marine jaagt op jeugd

In de jacht op nieuw personeel richt de marine zich voortaan al op kinderen vanaf 12 jaar. Het legeronderdeel wil hen lid maken van een 'jeugdclub' waar ze enthousiast worden gehouden voor de marine tot ze 18 zijn en dienst kunnen nemen.

Dat is een van de maatregelen die Defensie heeft aangekondigd om de toestroom van nieuw personeel te verbeteren. De aandacht voor kinderen behoort volgens staatssecretaris Van Hoof (Defensie) onderdeel uit te maken van de werving, blijkt uit een rapportage die hij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De marine is het eerste legeronderdeel dat onlangs is begonnen met een eigen kinderclub, de Subs.

Kinderen die zich aanmelden, krijgen onder meer tijdschriften, posters, plakplaatjes en folders over de marine. Zij kunnen terecht op een eigen internetsite met interactieve spelletjes en kunnen tijdens de jaarlijkse vlootdagen rekenen op speciale 'trainingen' op de oorlogsbodems. "De club wordt beheerd door onze afdeling werving en selectie, en er is veel belangstelling", zegt marinewoordvoerder A. van der Linde. "Twaalf jaar lijkt jong, maar je staat verbaasd hoeveel van die mannekes bij de marine willen, soms al vanaf hun tiende. In dienst komen kan nog niet, zeggen we tegen hen, maar je kunt al wel lid worden... Die interesse is er, waarom zou je daar niet op inhaken?"

Nu worden veel jongeren die van school komen vaak direct weggekaapt door andere werkgevers.