Dochter Muhammad Ali verslaat Frazier

Laila Ali, dochter van de legendarische bokser Muhammad Ali, heeft Jacqui Frazier, dochter van de bokser Joe Frazier, op punten verslagen. Het gevecht over acht ronden had plaats in een indianenreservaat in de staat New York.

De kamp was in sporttechnisch opzicht niet opzienbarend. Wel was de atmosfeer geheel in stijl. In de speciaal opgezette tent waarin het gevecht werd gehouden zaten vele helden van weleer. Onder anderen Joe Frazier zelf, Carmen Basillio, Jose Torres, Sugar Ray Leonard en Felix Trinidad keken toe. Zij waren toch in de buurt, vanwege de jaarlijkse bijeenkomst voor de 'Hall of Fame', de historische eregalerij waarin elk jaar nieuwe namen worden opgenomen.

De wedstrijd

Vader Ali was niet bij de ring te vinden, hij had elders in het land verplichtingen bij een autosportwedstrijd in de NASCAR-klasse. Maar ook zonder de steun van haar vader wist de veel jongere Laila (23) haar 39-jarige opponente te verslaan. Al ging dat niet zo eenvoudig als ze vantevoren had gedacht. ,,Ik heb haar niet knock-out geslagen, terwijl ik dat wel had aangekondigd. Maar ze is een wilde'', vond Ali, die toegaf dat ze Frazier ietwat had onderschat.

Dat nam niet weg dat Ali meer van haar vaders bokscapaciteiten heeft meegekregen dan Frazier. De stoten van Ali waren krachtiger en gerichter. Op basis daarvan was ze de verdiende winnaar, al was de jury zeker niet volledig overtuigd. Twee juryleden hielden het op een gelijkspel, de derde gaf de doorslag en turfde 79 punten voor Ali tegenover 73 voor Frazier.

Het verleden

Soms viel er iets van de magie van weleer te ontdekken. Zo herinnerde Laila de kenners aan haar vader toen ze de linkerhand achter het hoofd van Frazier hield en er ondertussen met rechts bovenop stompte. Frazier deed aan de andere kant aan pa denken door steeds naar voren te bewegen en in de buurt van Ali te komen om haar met een linkse hoek te verrassen.

Zo was de vierde ontmoeting tussen beide boksfamilies een aardige knipoog naar het verleden. De drie gevechten tussen de vaders van beide vrouwelijke boksers zijn vermaard. In 1971 bracht Frazier Ali zijn eerste nederlaag toe. Bijna twee jaar later revancheerde Ali zich door zijn opponent op punten te verslaan. In 1975 won Ali opnieuw door een knock-out in de veertiende ronde. Het laatste gevecht had in Manilla plaats.