Einde doorschijnend uniform verpleegster

Verpleegsters hoeven in de toekomst niet meer in doorschijnende kleding aan het bed te staan. Fabrikant EHCO-KLM uit Enschede introduceert komend najaar een nieuw type uniform voor de zorg, waar onderkleding of lichaamsdelen nauwelijks meer doorheen schijnen. Ook na vele wasbeurten schijnt de kleding niet door.

De kleding, met de merknaam Lonneker, is ontwikkeld in samenwerking met Ten Cate Protect. Het uniform is gemaakt van dezelfde polyester/katoen-combinatie als het huidige tenue, maar met een coating. Daardoor hoeft het weefsel niet dikker te worden. Volgens marketing-manager Peter Bruns van EHCO-KLM ligt de prijs voorlopig eenderde tot de helft hoger dan die van de bestaande collectie. Ziekenhuizen hebben al belangstelling getoond.

Verplegend personeel wordt nog al eens geconfronteerd met ongewenste intimiteiten. ‘In de praktijk lost men het probleem van de kleding op met een jasje dat ruim zit en over de broek hangt, maar dat blijkt bij bukken niet afdoende.’

Meer dan de helft van de verpleegkundigen wordt op het werk lastiggevallen door patiënten, collega’s of leidinggevenden, zo bleek vorig jaar uit een enquête van de beroepsorganisatie NU‘91 en het vakblad Verpleegkunde Nieuws onder 550 verpleegkundigen. Van de verple(e)g(st)ers heeft 52,3 procent ooit te maken gehad met handtastelijkheden of seksueel getinte opmerkingen.

In bijna de helft van de gevallen is een patiënt de pleger van ongewenste intimiteiten. Ook familieleden of bezoekers van zieken maken zich schuldig aan deze vergrijpen. Daarnaast ondervindt ruim 8 procent van de verpleegkundigen problemen met onwelkome handelingen of opmerkingen van collega’s.