Illustrator boek Saddam weet van niets

De Canadese artiest J.E. Bowser doet alle mogelijke moeite om zich te distantiëren van de Iraakse dictator Saddam Hussein. Een illustratie van zijn hand blijkt de omslag te sieren van een boek dat mogelijk door de Iraakse leider is geschreven.

Bowser was uiterst onaangenaam verrast toen fans hem erop attent maakten dat zijn werk 'The Awakening' op de voorkant van het boek staat. Hij nam zelfs de moeite de Amerikaanse inlichtingendienst CIA te verwittigen dat hij niets met Saddam Hussein te maken heeft, meldt de Britse krant The Independent.

De CIA had naar verluidt grote interesse in de roman met de naam 'Zabibah en de koning'. De dienst kwam na uitvoerige conclusie dat Saddam het boek weliswaar niet letterlijk heeft geschreven, maar dat hij zich nadrukkelijk met de inhoud heeft beziggehouden.

Bowser staat niet de trappelen de Iraakse leider aan te klagen wegens schending van zijn auteursrecht. ,,Er is een lange lijst van mensen die belangrijker klachten heeft tegen Saddam Hussein, en zij staan al machteloos'', merkt de kunstenaar op.