Versie 2 van VBS Worm Generator uitgebracht

Jeromeo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De schrijver van de VBS Worm Generator, het virusprogramma waarmee de Anna Kournikova-worm geschreven is, heeft versie 2 van het programma uitgebracht. Volgens [K]alamar, de maker van het programma, worden de nieuwe wormen door de meeste anti-virussoftware niet gedetecteerd.

"Het is een indrukwekkend programma", zegt Dave Kroll, directeur van security-onderzoek bij het softwarebedrijf Finjan tegen Wired. "Ons security-team heeft het programma onderzocht. De eenvoud en de gebruiksvriendelijkheid van het programma heeft indruk op ze gemaakt. Bovendien zijn veel bugs opgelost sinds de eerste release."

Wormen die met deze software gemaakt zijn, kunnen losgelaten worden via verschillende media: e-mail, IRC en gewone bestanden. Het is volgens Kroll moeilijk om dit type worm te ontdekken en onschadelijk te maken. "Kopieën en variaties van bijvoorbeeld ILOVEYOU zul je niet zo snel meer zien. Elke nieuwe worm heeft een nieuwe code en is daardoor uniek. Ik verwacht dat we op korte termijn wormen te zien zullen krijgen die zich razendsnel verspreiden. En dat maakt het voor anti-virussoftware moeilijk om ze te detecteren."

[K]alamar voegt er aan toe dat elke worm die met het programma geschreven en verspreid wordt buiten zijn verantwoordelijkheid valt.