Leer hoe je een ei kan breken!

Een team van wetenschappers van The Glasgow University heeft onderzocht wat de beste manier is om een ei te breken. Ideaal hiervoor is een scharrelei van normale grootte. Men dient het in het midden een tik te geven met de botte kant van een mes met een zwaar handvat alvorens het zachtjes uit elkaar te trekken. Dit is de beste manier om stukjes eierschaal in de omelet te voorkomen.

Het team ontdekte tevens dat het allerbeste instrument om een ei te breken, een tandartsboor was, alhoewel niet het handigste. Het onderzoek was uitgevoerd in opdracht van Tesco om uit te vinden op welke manier koks het beste een ei kunnen breken zonder eierschalen in de pannenkoekenmix te krijgen. Onder leiding van Professor Sally Salomon werden honderden eieren van verschillende soorten en maten getest. De omtrek van elk ei werd om 3 verschillende punten gemeten. Diverse soorten keukengerei werden op de eieren uitgetest.

Volgens professor Salomon heeft de ouderwetse methode van het breken van een ei op de rand van de schaal of pan afgedaan. Mensen moeten al helemaal niet proberen het ei met een hand te breken, zoals tv-koks dat doen. Daarmee krijg je de meeste brokken, aldus de professor.