Geld maakt niet gelukkig

Een paar miljoen winnen in de loterij, wie droomt er niet van? Misschien is het verstandig om die droom bij te stellen want wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat geld niet gelukkig maakt. Sterker nog, winnaars van grote geldprijzen lopen een grote kans op ongeluk.

Amerikaanse psychologen onderzochten de voorwaarden om gelukkig te zijn. En geld hoort daar niet bij. Anne de Lange, die nieuwbakken miljonairs begeleidt voor de Staatsloterij, beaamt de conclusie van het onderzoek dat Amerikaanse psychologen uitvoerden, maar voegt eraan toe dat "miljonairs wel plezieriger gaan leven. Ze hebben meer vrijheid".

Om dat soort struikelblokken te overkomen begeleidt de Staatsloterij winnaars. Die krijgen een cursus 'omgaan met miljoenen'. Ook krijgen de 'gelukkigen' steevast een praktische tip mee: zeg dat je een ton gewonnen hebt. Daarmee verklap je niet dat je miljonair bent maar verklaar je wel je uitgaven.

Iemand zonder geldzorgen maakt zich nog wel druk om zijn gezondheid en die van zijn kinderen. "Ze vragen zich af hoe lang kan zij en hun kinderen nog van hun geld kunnen genieten", aldus De Lange.