Duitsland heeft meeste 'eigen' internetadressen

Het aantal geregistreerde internetadressen dat eindigt op .de, de internetafkorting voor Duitsland, overschrijdt dinsdag de grens van vier miljoen. Dat is een verdubbeling vergeleken met vorig jaar. Duitsland is daarmee het land met de meeste 'eigen' internetadressen.

Volgens Klaus Herzig van Denic, de Duitse organisatie voor registratie van domeinnamen, heeft alleen de internationale afkorting .com meer geregistreerde adressen; 21 miljoen.

Alle landen, met uitzondering van de Verenigde Staten, hebben hun eigen tweeletterige domeinaanduiding. Groot Brittannië volgt Duitsland met 2,6 miljoen adressen die eindigen op .uk.

Bij de SIDN, de Stichting internet domeinregistratie Nederland, staan ruim een half miljoen .nl adressen geregistreerd. Nederland staat daarmee op een derde plaats in Europa, aldus SIDN-directeur B. Boswinkel. Hij wijst op een belangrijk verschil met de Duitsers en de Britten: ,,In Nederland kun je als onderneming alleen een .nl naam registreren als je bedrijf is gevestigd of opgericht in Nederland. In Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk wordt die eis niet gesteld.''

Bij de Duitse registreerder Denic komt elke 10 seconden een nieuw .de adres binnen, omgerekend tussen de 5000 en 9000 nieuwe domeinnamen per dag. Een einde aan de groei lijkt voorlopig nog niet in zicht. Nog dit jaar wordt een aantal nieuwe domeinaanduidingen ingevoerd om de krapte aan domeinnamen te verkleinen. Onder andere de afkortingen .eu, .info, .name en .biz zullen dan hun opwachting maken op internet.