Homoseksuelen vaker verwaarloosd

Homoseksuele mannen en lesbische vrouwen zijn in hun jeugd beduidend vaker emotioneel verwaarloosd, mishandeld of seksueel misbruikt dan heteroseksuelen. Dat blijkt uit representatief onderzoek van R. de Graaf van het Trimbos Instituut dat in 1996 is verricht onder bijna 6000 personen. Van hen noemden 82 mannen zich homoseksueel en 43 vrouwen lesbisch.

Meer dan de helft (56 procent) van de ondervraagde homoseksuele mannen zegt voor zijn zestiende jaar emotioneel verwaarloosd te zijn, een kwart psychisch mishandeld en eenvijfde fysiek mishandeld. Ook is eenvijfde seksueel misbruikt en overkwam 18 procent dat nog na zijn zestiende. Van de lesbische vrouwen is 49 procent emotioneel verwaarloosd, 23 procent psychisch mishandeld en 26 procent fysiek mishandeld. Seksueel misbruik kwam bij de vrouwen bij 23 procent voor het zestiende jaar en eenzelfde percentage daarna.

Uit het onderzoek wordt niet duidelijk of hen dit veel vaker overkomt wegens hun homoseksualiteit of dat de gebeurtenissen invloed hebben op hun latere ontwikkeling. Volgens onderzoeker T. Sandfort van het onderzoeksinstituut Nisso is dit moeilijk te zeggen omdat het onderzoek te beperkt is. Hij wil nader onderzoek om de gegevens te duiden. ,,De ondervraagden zeggen het, maar wellicht is het hun beleving. En ook dat is natuurlijk belangrijk.''

Hier het hele bericht