Volkel onder vuur

Op de vliegbasis Volkel zijn zondagochtend acht betogers aangehouden. Ze waren de vliegbasis binnengedrongen om te protesteren tegen de mogelijke aanwezigheid van kernwapens op de basis.

De demonstranten waren onder bescherming van de duisternis de vliegbasis binnengegaan. Daar beklommen zij een bunker waarin zich, volgens de actievoerders, kernwapens zouden bevinden. De bunker werd beklad en spandoeken werden ontrold. De betogers horen bij een actiegroep die onder de naam 'Kernwapens de wereld uit, te beginnen bij Volkel' demonstreert.

De militaire politie arriveerde rond negen uur, maar had aanvankelijk moeite de demonstranten van de bunker te verwijderen. De bunker is zonder ladder moeilijk te beklimmen.

De acht demonstranten, vijf vrouwen en drie mannen, worden het onbevoegd betreden van militair terrein ten laste gelegd. Zes van hen worden volgens een woordvoerder van defensie ook vervolgd wegens bekladding. Op de bunker staat 'No bombs, ontwapen' geschilderd. Volgens de actievoerders zou ook een negende demonstrant buiten de vliegbasis zijn opgepakt.