Powell wil Irak hard aanpakken

De toekomstige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell wil Irak hard aanpakken. Hij kondigde aan met de Amerikaanse bondgenoten te willen samenwerken om de sancties tegen het land van Saddam Hussein nieuw leven in te blazen.

Powell, die een prominente rol speelde in de Golfoorlog, vindt dat Irak zich niet houdt aan zijn verplichtingen die voortvloeien uit de wapenstilstand van 1991, zoals openheid verschaffen over massavernietigingswapens en wapentechnologie. "Zij hebben nog niet aan die verplichtingen voldaan en daarom ben ik van oordeel dat er enige vorm van sanctie moet blijven tot dat wel het geval is." Powell noemde de positie van Saddam Hussein zwak.

Ook andere landen die zich niet aan de internationale afspraken houden en die zich bezighouden met de vervaardiging van massavernietigingswapens of die het terrorisme steunen, kunnen er volgens de pas benoemde minister op rekenen dat de VS hen hard zullen behandelen.

Bij de ontwikkelingen in het Midden-Oosten zullen de Verenigde Staten volgens Powell nauw betrokken blijven. Washington zal er volgens hem voor zorgen dat de Israëliërs in vrede kunnen leven. Maar daarbij zullen de VS wel de belangen van de Palestijnen in acht nemen.