Harry Potter 'te populair'

Uitgeverij De Harmonie ziet af van een officiële presentatie van De Vuurbeker, het vierde deel van de Harry Potter-boekenreeks. "We weten niet waar we moeten beginnen. Dit is te groot", aldus Elsbeth Louis van de uitgeverij.

Zaterdag 9 december om 00.01 uur begint in vele tientallen boekwinkels de verkoop van de langverwachte Nederlandse vertaling van De Vuurbeker, het vierde boek in de Harry Potter-serie. Ervoor en erna worden van Groningen tot Goes 'Dreuzeldagen' georganiseerd in de sfeer van Zweinstein, de Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus waar Harry Potter leerling is.

"We zijn er zelf ook een beetje van onder de indruk", aldus Louis. "Dat er zoveel gebeurt bij het uitkomen van een kinderboek is echt heel bijzonder." Zij weet van een twintigtal Potter-feestjes, maar "er zijn er meer".

De Vuurbeker krijgt een oplage van 180.000 exemplaren. Voor kerst komen er nog eens 120.000 exemplaren bij. Er is niet alleen veel vraag naar De Vuurbeker. Van de drie eerder verschenen delen zijn er bij elkaar 600.000 verkocht. Meeste vraag is er tot nu toe naar De Steen der Wijzen, het eerste deel. "Wie nu begint, leest ze toch in de juiste volgorde."

Wanneer deel vijf uitkomt, is nog niet bekend. Schrijfster J.K. Rowling heeft altijd gezegd dat er zeven boeken komen over Harry Potter.

Heb al mensen zien hamsteren bij de Bruna