Mandela roept op tot condoomgebruik

Voormalig president Nelson Mandela van Zuid-Afrika heeft vrijdag tijdens Wereld Aids Dag een gepassioneerde oproep gedaan voor het gebruik van condooms. Verder pleitte hij ervoor om aids niet langer te stigmatiseren. Op dit moment zijn in de wereld 36,1 miljoen mensen besmet met het virus. Vorig jaar raakten naar schatting 5,3 miljoen personen geïnfecteerd.

Mandela riep op tot veilige seks, openheid en compassie. "Wees trouw aan een partner en gebruik een condoom. Laten we voorzorgsmaatregelen treffen. Geef een kind liefde, een glimlach en vrede, geen aids", aldus Mandela in een speciale toespraak voor Wereld Aids Dag. In Zuid-Afrika groeit het aantal aidsbesmettingen snel en is een op de tien inwoners geïnfecteerd.

Het thema van de dertiende Wereld Aids Dag is 'mannen maken het verschil'. "Mannen zijn de stuwende kracht achter deze epidemie", aldus dr. Peter Piot, het hoofd van de VN-afdeling die strijdt tegen de wereldwijde verspreiding van aids. Volgens Piot moet het seksueel gedrag van mannen drastisch veranderen.

Over de hele wereld vinden vrijdag acties tegen aids plaats. Rockconcerten in Laos, Rusland, Oekraïne, Belize en China moeten de jeugd bewust maken van het gevaar van besmetting. Jongeren zijn een van de kwetsbaarste groepen. In Vietnam rijden speciale 'condoombussen' door Hanoi en Ho Chi Min Stad die voorbehoedsmiddelen uitdelen.

Op dit moment ligt het epicentrum van de aidsbesmetting in Afrika. Experts vrezen echter dat de ziekte richting Azië trekt. Vooral China en India met hun enorme bevolkingsaantallen zouden kwetsbaar zijn. Volgens de VN wordt met name China ernstig bedreigd. Het geschatte aantal aidsbesmettingen zou van de huidige 600.000 naar zo'n tien miljoen in 2010 groeien als Peking niet snel maatregelen neemt op het gebied van condoompromotie en betere seksuele voorlichting.