Blackout luchtverkeersleiding Sydney

Fok! had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De verkeerstoren van de luchthaven van Sydney is donderdagavond door een stroomstoring bijna een kwartier buiten werking geweest.

Een verkeersleider noemde het incident 'katastrofaal'. "Ik zou niet graag in de lucht zijn geweest". Hij zei dat er geen licht meer was in de verkeerstoren en geen enkel radio- of radarcontact meer mogelijk was. Veder was er geen gevaar voor passagiers, personeel en omwonende.Er vlogen zeker twintig vliegtuigen met meer dan duizend mensen aan boord, toen de stroom in de verkeerstoren om zes uur plaatselijke tijd uitviel. De verkeersleiding kon plotseling met niemand meer communiceren, noch met de vliegtuigen die er aankwamen of waren vertrokken, noch met de verkeersleidingscentra van Brisbane en Melbourne.

De stroomvoorziening werd al na zo'n twee minuten hersteld, maar het duurde nog tien minuten tot alle benodigde computerapparatuur weer op gang was. Er bleek geen radioapparatuur aanwezig die op batterijen kan werken.

De vliegtuigen moesten door de blackout een kwartier rondcircelen boven het vliegveld. Het is niet bekend of toestellen elkaar daarbij te dicht zijn genaderd.