Beledigers Beatrix opgepakt

Twee mannen (17 en 42 jaar) uit Maastricht zijn deze week aangehouden op verdenking van belediging op internet van het Koninklijk Huis (belachelijk . Waar is vrijheid van meningsuiting gebleven ?)
De 17-jarige verdachte heeft bekend, de 42-jarige niet. De politie heeft bij de verdachten een computer in beslag genomen.

Burgemeester Deetman van Den Haag klaagde in maart hoogstpersoonlijk bij de politie over de opmerkingen die over het Koninklijk Huis werden gemaakt in een internetforum op de Digitale Hofstad. Koningin Beatrix werd in niet mis te verstane bewoordingen verweten dat zij naar Oostenrijk op vakantie was gegaan. De speciale afdeling computercriminaliteit van politie Haaglanden wist de vermeende daders in Maastricht te traceren.

Persofficier Ekelmans is erg blij met de aanhouding, omdat 'internetbeledigers' zich volgens haar niet veilig hoeven te wanen. "Uiteindelijk blijkt het toch te achterhalen wie de opmerkingen heeft geplaatst.

De 17-jarige verdachte heeft overigens verklaard dat hij de opmerkingen had overgenomen doorgelinkt) van een site van Theo van Gogh.

Op belediging van het Koninklijk Huis staat maximaal vijf jaar straf.
Naast Beatrix werd op de site ook de Duitse achtergrond van prins Claus gehekeld. De vriendin van Willem-Alexander werd een 'ultrarechtse dochter uit de gelederen van de beruchte Argentijnse junta' genoemd. De opmerkingen zijn inmiddels van de site verwijderd.

Het is toch niet normaal dat je vijf jaar kunt krijgen voor het beledigen van de Koningin, terwijl je voor moord na 2 jaar weer op vrije voeten bent ?