Doden mogen stemmen in Zimbabwe

Alvast een probeersel om de opkomst bij de volgende 2e kamerverkiezingen weer eens wat hoger te krijgen...

Dictator Mugabe van Zimbabwe is weer eens opvallend in het nieuws. Naar schatting 25% van de geregistreerde kiezers voor een referendum zijn namelijk dood.

Het referendum over een ontwerp-grondwet wordt gezien als een poging van Mugabe om zijn macht te versterken. "Het referendum wordt alleen maar gehouden omdat Mugabe ervan houdt om alles volgens het boekje te doen. Ze houden een referendum en manipuleren het resultaat", aldus een westers diplomaat. Overbodig om te vermelden dat onafhankelijke waarnemers niet zijn toegestaan.

De ontwerp-grondwet was bedoeld om meer democratie te brengen, maar gevreesd wordt dat het alleen Mugabe's positie zal verstevigen. Reden voor het referendum is dat voor het eerst in 20 jaar de woede onder de bevolking als gevolg van AIDS, economische recessie en hoge militaire kosten, zo groot is dat de president zich bedreigd voelt.

2 belangrijkste punten in het ontwerp zijn een door de president benoemde premier (in plaats van een door de grootste partij gekozen persoon), en het aanmanen van Groot-Brittanië om compensatie betalingen aan Zimbabwaanse boeren te betalen. Dat land zal sowieso niet betalen, aangezien ze vrezen dat het geld niet bij de armsten maar bij de regering terecht komt.

Lees hier het hele verhaal
Submitter:  Bron: <a href=http://www.independent.co.uk target=uk>The Independent</a>