Sporters van de eeuw

Sonera Plaza heeft een uitgebreide (ja uitgebreider dan Bart, Willem en Ruud gisteren opschreven ) sporters van de eeuw top samengesteld met commentaar. Hieronder de complete lijsten.

Internationale helden (man en vrouw):
1) Jessie Owen. Zette in zijn eentje de hele Nazi-theorieën te kijk bij de Olympische Spelen van 1936
2) Ray Ewry. Niet echt bekend bij de huidige generatie. Wel de sporter met de meeste gouden medailles (10) ooit op de Olympische Spelen.
3) Diego Armando Maradonna. Leidde Argentinië in zijn eentje naar de wereldtitel
4) Michael Jordan. De enige man op aarde die kan vliegen. De man die de Chicago Bulls alle mogelijke succesen bezorgde.
5) Johan Cruiff. Voetballegende
6) Eric Heiden. Onaantastbaar in zijn sport in zijn tijd
7) Juste Fontaine. 13 doelpunten op 1 WK, het was helaas niet voldoende voor Frankrijk.
8) Wayne Gretzky. The Great One. Voorbeeld voor alle Amerikaanse tieners.
9) Joe diMaggio. Legendarische baseballer
10) Fanny Blankers Koen. Atlete van de eeuw.
11) Ayrton Senna. Braziliaan die dacht dat hij god was. Nog steeds het gezicht van de Formule 1
12) Eddy Merckx. Won echt alles. Heerste als geen ander.
13) Gunda Niemann. Al vele jaren onverslaanbaar op de schaats
14) Pele. Braziliaans supertalent. Juiste man op de juiste tijd.
15) Lothar Matthaus. Liever zou je hem hier niet zien. Maar hij is gewoon te goed.


De Nederlandse topsporter van de eeuw (mannen):
1) Johan Cruijff. Voetballegende. 10 miljard mensen kennen hem.
2) Arie Luyendijck. Cruijff kennen ze in Amerika amper. Luyendijck wel. Twee keer winnaar van het indrukwekkende Indy 500.
3) Ard Schenk. Veelvoudig Europees, Wereld en olympisch kampioen. Favoriete zin bij het ontbijt: “Ik ben benieuwd wie er vandaag tweede gaat worden” .
4) Joop Zoetemelk. De topper van een gouden wielrengeneratie. Leek eeuwige tweede, maar behaalde uiteindelijk toch een tour-overwinning en won als bejaarde nog een WK.
5) Ron Zwerver. Was samen met Selinger boegbeeld van het volleybal-model. Toen zij zich eind jaren 80 terugtrokken werden zij door iedereen uitgelachen. Maar het resultaat was er: Zilver in Barcelona en goud in Atlanta.
6) Anton Geesink. Bracht heel Japan in verwarring door in Tokyo het goud te pakken.
7) Jan Janssen. Eerste Nederlandse winnaar van de Tour de France (1968). Begon de afsluitende tijdrit met 16 seconde achterstand op Herman van Springel. Won uiteindelijk met 38 seconde voorsprong.
8) Nico Rienks. Won verrassend goud tijdens Seoul 1988. Was later de stuwende factor achter het goud van de Holland Acht in Atlanta. Roeit met een grijns op zijn gezicht.
9) Marco van Basten. Tranen in je ogen bij de beelden van het EK 1988. Zijn doelpunten tegen Duitsland en Rusland staan op ieders netvlies. Nog meer tranen bij zijn veel te vroege afscheid in San Siro.
10) Reinier Paping. Winnaar legendarische Elfstedentocht 1963.
11) Bep van klaveren. Bracht het Nederlandse publiek in verroering door goud te halen in eigen land (Olympische Spelen 1928, Amsterdam).
12) Richard Krajicek. Winnar Wimbledon 1996. Moet het in zich hebben om nog minstens een maal een Grand Slam titel ter veroveren.
13) Streuer/Schnieders. Siamese tweeling. Geen aflevering van Studio Sport ging voorbij zonder vijf minuten beeld van dit duo. Drie wereldtitels in de zijspan.
14) Raymond van Barneveld. Bracht in zijn eentje de dart-sport tot leven in Nederland.
15) Gianni Romme. Nu al legendarisch, terwijl hij nog zo veel gaat winnen. Twee keer goud in Hamar, 1998. Nu ook allrounder.
16) Floris Jan Bovenlander. Boegbeeld hockeyteam in de jaren 90, met goud in Atlanta als bekroning. De beul van de strafcorner. 215 doelpunten in 241 Interlands.
17) Abe Lenstra. Friesche legende.
18) Jaap Eden. Grondlegger Nederlandse schaatsen. Drie keer wereldkampioen.
19) Wim van Est. Vele overwinningen. Heel Nederland hield de adem in toen hij, in het geel, in de ravijn van de Aubisque stortte.
20) Patrick Kluivert. Privé omstreden, als voetballer vele belangrijke doelpunten gemaakt. Bezorgde Ajax de Champions League met een puntertje, schoot Nederland naar het EK door 2 doelpunten tegen Ierland en hield Nederland in het EK 1996 door een doelpunt tegen Engeland. Had door zijn doelpunt tegen Brazilië op het WK eeuwige faam kunnen veroveren, als Cocu en de Boer niet gefaald hadden bij de penalty’s.


En de Nederlandse vrouwen-top10:
1) Fanny Blankers Koen. Haalde tussen het koken en de afwas door 4 keer goud op de Olympische Spelen van 1948 (Londen). Haar voorsprong was meestal zo groot dat ze bij de finish meestal niet in een beeld te vangen was met haar tegenstandsters. Werd uitgekozen tot atleten van de eeuw.
2) Yvonne van Gennip. Versloeg de onklopbaar geachte Duitse dames maar liefst drie keer in Calgary 1988. Dat viel vooral bij Mart Smeets in de smaak.
3) Ingrid Haringa. Vijf wereldtitels bij het baanwielrennen. Helaas liet ze de gouden medaille in Atlanta, die iedereen al had bijgeschreven, glippen. De zilveren medaille gaf haar carrière net niet voldoende glans.
4) Ellen van Langen. Niemand vergeet haar blik na haar gouden 800 meter in Barcelona.
5) Sjoukje Dijkstra. Sierlijke ijskoningin met als bekroning goud in Innsbruck (1964)
6) Atje Keulen-Deelstra. “Vliegende huisvrouw”. Vier keer wereldkampioen allround.
7) Marianne Timmer. Verraste de hele wereld door in Nagano goud op de 1500 en 1000 meter te halen.
8) Carina Benninga. Leidster van de gouden hockeygeneratie in de jaren 80. Dit team werd in deze periode twee keer wereldkampioen en won goud in LA.
9) Conny van Bentum / Annemarie Verstappen. Tweetal dat het Nederlandse zwemmen op de wereldkaart zette. Helaas kwamen ze allebei net niet tot een gouden medialle.
10) Betty Stöve. Won tussen 1963 en 1984 vele tennistoernooien. Verzuimde echter toe te slaan in grotere toernooien. Stond twee keer in de finale van Wimbledon.

Mee eens of niet? Jouw mening over (bijvoorbeeld) deze lijst kun je natuurlijk altijd kwijt op ons (sport)Forum.
Submitter:  Bron: <a href="http://www.soneraplaza.nl/sport/1,1201,Sport-Home_sp199912292184,00.html" target="sp">Sonera Plaza</a>