FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 31 december 1999

Parijs kan niet wachten

We zitten allemaal klaar voor de problemen in de wereld, die door de millenniumwisseling gaan plaats vinden, maar die arrogante fransen konden weer niet wachten.
De verlichte teller op de Eiffeltoren, die al duizend dagen lang aftelt naar het jaar 2000, heeft nu al last van een millennium-bug Iets meer dan vijf uur voor het einde van de eeuw(lokale tijd) stond de klop plots op het onduidelijke 'IT', is dit soms een geintje van de franse IT-sector of willen ze in Parijs gewoon de festiviteiten geen dooorgang laten vinden, want hiervoor was de klok ook als startsein bedoeld

Lees hier het hele bericht.

Radio538 wil Evers en van Inkel

Radio 538 wil de populaire DJ's Edwin Evers (Radio 3) en Jeroen van Inkel (Veronica FM) inlijven. Met deze dubbelslag wil 538-directeur Erik de Zwart marktaandeel van de concurrent veroveren. Er gaan geruchten dat er inmiddels inmens hoge salarissen voor worden neergelegd. Van Inkel geeft toe met 538 in gesprek te zijn. "Na ongeveer 13 jaar Veronica ben ik aan een nieuwe uitdaging toe", zegt de bestbetaalde diskjockey van Nederland. Zijn inkomen bij Veronica wordt geschat op vier ton per jaar! Van Inkel heeft een contract bij de omroep tot september 2000. Ook Edwin Evers zegt door Radio 538 benaderd te zijn en erover na te
denken wat hij na afloop van zijn contract gaat doen. Dat loopt eind volgend jaar af. Evers is door zijn programma 'Evers staat op' uitgegroeid tot de populairste dj in de morgen.

Het inlijven van de twee DJ's heeft ook een noodzakelijke reden. Het gaat momenteel namelijk niet echt goed met 538. Ze behalen maar iets meer marktaandeel dan Veronica FM, terwijl ze een veel groter bereik hebben. Op deze manier proberen ze het marktaandeel dus op te schroeven. Of van Inkel en Evers op het aanbod ingaan blijft afwachten...

TMF voorlopig niet overgenomen

De overname van The Music Factory (TMF) door SBS is voorlopig niet meer aan de orde. De Arcade Media Groep, eigenaar van de muziekzender, heeft het bod van SBS afgewezen, omdat zij het veel te laag vinden. Het bedrag dat SBS, samen met Endemol, op tafel had willen leggen voor TMF in Nederland en België en de radiozenders Radio 10 FM, Love Radio en Business Nieuws, ligt tussen de 65 en 80 miljoen gulden. De potentiële kopers hadden analisten van ABN Amro geraadpleegd en volgens hen was dit de de reële waarde van de zenders. Arcade wil echter, volgens ingewijden, 200 miljoen gulden ontvangen. Mocht de koop definitief neit door gaan, dan gaan SBS en Endemol waarschijnlijk zelf een nieuwe jongerenzender opzetten. Gesprekken daarover vinden al plaats.
Mocht dat weer doorgaan, dan zou dat vrij pijnlijk zijn voor de HMG (RTL 4, 5 en Veronica). Mocht Endemol mede-eigenaar worden van TMF, of anders samen met SBS een nieuwe zender opzetten, dan krijgt HMG concurrentie van zijn grootste programma-leverancier. Vanwege het contract zijn RTL 4, 5 en Veronica tot 2006 gedwongen voor ten minste 150 miljoen gulden aan programma's bij Endemol af te nemen.

Hier zal het laatste nog niet over gezegd zijn, voor jongeren is de tweede optie waarschijnlijk beter. TMF moet blijven zoals het is, en een tweede jongerenzender erbij kan nooit kwaad. Toch...?

NOS-journaal best bekeken 1999

Het Acht uur Journaal van zondag 7 februari is het best bekeken TV-programma van 1999. Gemiddeld hebben zo'n 3.710.000 miljoen mensen dit journaal gezien, zo maakte de NOS Kijk- en Luisterdienst vandaag bekend. De uitzending gisteren van Big Brother, dat gemiddeld dik 3,5 miljoen mensen zagen, eindigde in de top vijf van best bekeken programma's op de tweede plaats. Daarna volgt op plaats 3 de 4 mei herdenking op de Dam met bijna 3,5 miljoen kijkers, positie 4 het Eurovisie songfestival van 29 mei (bijna 3,3 miljoen) en het WK Darts op 10 januari (ruim 3 miljoen).

Laatste BB-uitzending feiten

De verkiezing van Bart tot winnaar van het TV-programma Big Brother is door 4,2 miljoen mensen bekeken en is daarmee het best bekeken TV-moment van 1999. Dat heeft het NOS Kijk- en Luisteronderzoek uitgewezen. Gemiddeld werden de laatste uren van Bart, Ruud en Willem in het Big-Brotherhuis door zo'n 3.545.0000 mensen gezien. Dat komt neer op een kwart van de Nederlandse bevolking. Van de mensen die hun tv hadden aanstaan, had 57 procent afgestemd op het programma.
Gemiddeld kluisterde de late uitzending van het programma op de donderdag de afgelopen weken 1.650.000 mensen aan de buis. De dagelijkse uitzending aan het begin van de avond werden gemiddeld door 1.370.000 mensen bekeken.

Het bellen voor de winnaar heeft gisteravond overigens een verstopping op het telefoonnet tot gevolg gehad. De centrale in Hilversum waar de bellers hun keuze voor de winnaar van 250.000 gulden konden doorgeven, bleek met 100.000 lijnen over een te kleine capaciteit te beschikken. Vooral vanuit Limburg en Brabant werd veel gebeld, zo verklaarde een woordvoerder van KPN. In die provincies kregen een hoop abonnees geen kiestoon meer, een bewijs dat de centrales in de wijk al overbezet waren. Over het alarmnummer 112 heeft KPN geen klachten ontvangen. "Dat is een voorrangsnummer en heeft binnen het net een speciale route." KPN vergeleek de situatie met filevorming op de autosnelwegen. "Het net is niet ontworpen om enkele miljoenen telefoontjes tegelijk te ontvangen." De zegsman verwacht tijdens de millenniumnacht soortgelijke problemen als velen via de telefoon elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen.

In totaal is er 3,8 miljoen gebeld met de uiteindelijke precieze uitslag:
Bart 47,8%
Ruud 43,4%
Willem 8,8%

Een snelle rekening leert dus dat er dik 1,8 miljoen keer op Bart is gestemd, voor een even aantal guldens in het laatje van Veronica. Volgens Paul Römer van BB was de 20 miljoen opbrengst die van de week werd genoemd door verschillende media, iets teveel van het goede, maar er komt zelfs nog wel wat bij! De verkoop aan het buitenland, de bijna 4 miljoen piek voor het bellen en de opbrengsten uit sluikreclame waren namelijk niet bij die 20 miljoen gerekend!

Moordaanslag ex-beatle

George Harrison is gisteren in zijn eigen huis met een mes in de borst gestoken. De zanger werd werd wereldberoemd als één van de vier legendarische Beatles.
Toen gisteren vlak voor zonsopgang een 33-jarige Liverpooler Harrisons zwaarbeveiligde landhuis binnen wist te dringen, wachtte Harrison bijna hetzelfde lot als zijn 19 jaar eerder overleden medebandlid, John Lennon. Maar na een wilde vechtpartij waarbij zijn vrouw, Olivia Arias, lichte hoofdwonden opliep werd het de aanvaller overmeesterd en werd Harrison met spoed naar het ziekenhuis gebracht.
Lees het hele verhaal hier.



Meterlange protestjoint

Uit protest tegen het openbaar ministerie, dat de Vereniging van Enschedese Canabisconsumenten wil ontbinden, hebben de leden van het VEC besloten een joint van ruim een meter te rollen en zo het nieuwe millennium in te gaan.
Het VEC is een vereniging die, aan zo'n drieduizend leden, canabis verstrekt.
De vereniging werd kort geleden verboden door het Openbaar Ministerie. Daar boven op kreeg het VEC een boete van 1.000 gulden. Het VEC heeft inmiddels hoger beroep aangetekend.

Naar verwachting zullen er vannacht zo'n tweehonderd leden meeroken met de millenniumjoint.

Sporters van de eeuw

Sonera Plaza heeft een uitgebreide (ja uitgebreider dan Bart, Willem en Ruud gisteren opschreven ) sporters van de eeuw top samengesteld met commentaar. Hieronder de complete lijsten.

Internationale helden (man en vrouw):
1) Jessie Owen. Zette in zijn eentje de hele Nazi-theorieën te kijk bij de Olympische Spelen van 1936
2) Ray Ewry. Niet echt bekend bij de huidige generatie. Wel de sporter met de meeste gouden medailles (10) ooit op de Olympische Spelen.
3) Diego Armando Maradonna. Leidde Argentinië in zijn eentje naar de wereldtitel
4) Michael Jordan. De enige man op aarde die kan vliegen. De man die de Chicago Bulls alle mogelijke succesen bezorgde.
5) Johan Cruiff. Voetballegende
6) Eric Heiden. Onaantastbaar in zijn sport in zijn tijd
7) Juste Fontaine. 13 doelpunten op 1 WK, het was helaas niet voldoende voor Frankrijk.
8) Wayne Gretzky. The Great One. Voorbeeld voor alle Amerikaanse tieners.
9) Joe diMaggio. Legendarische baseballer
10) Fanny Blankers Koen. Atlete van de eeuw.
11) Ayrton Senna. Braziliaan die dacht dat hij god was. Nog steeds het gezicht van de Formule 1
12) Eddy Merckx. Won echt alles. Heerste als geen ander.
13) Gunda Niemann. Al vele jaren onverslaanbaar op de schaats
14) Pele. Braziliaans supertalent. Juiste man op de juiste tijd.
15) Lothar Matthaus. Liever zou je hem hier niet zien. Maar hij is gewoon te goed.


De Nederlandse topsporter van de eeuw (mannen):
1) Johan Cruijff. Voetballegende. 10 miljard mensen kennen hem.
2) Arie Luyendijck. Cruijff kennen ze in Amerika amper. Luyendijck wel. Twee keer winnaar van het indrukwekkende Indy 500.
3) Ard Schenk. Veelvoudig Europees, Wereld en olympisch kampioen. Favoriete zin bij het ontbijt: “Ik ben benieuwd wie er vandaag tweede gaat worden” .
4) Joop Zoetemelk. De topper van een gouden wielrengeneratie. Leek eeuwige tweede, maar behaalde uiteindelijk toch een tour-overwinning en won als bejaarde nog een WK.
5) Ron Zwerver. Was samen met Selinger boegbeeld van het volleybal-model. Toen zij zich eind jaren 80 terugtrokken werden zij door iedereen uitgelachen. Maar het resultaat was er: Zilver in Barcelona en goud in Atlanta.
6) Anton Geesink. Bracht heel Japan in verwarring door in Tokyo het goud te pakken.
7) Jan Janssen. Eerste Nederlandse winnaar van de Tour de France (1968). Begon de afsluitende tijdrit met 16 seconde achterstand op Herman van Springel. Won uiteindelijk met 38 seconde voorsprong.
8) Nico Rienks. Won verrassend goud tijdens Seoul 1988. Was later de stuwende factor achter het goud van de Holland Acht in Atlanta. Roeit met een grijns op zijn gezicht.
9) Marco van Basten. Tranen in je ogen bij de beelden van het EK 1988. Zijn doelpunten tegen Duitsland en Rusland staan op ieders netvlies. Nog meer tranen bij zijn veel te vroege afscheid in San Siro.
10) Reinier Paping. Winnaar legendarische Elfstedentocht 1963.
11) Bep van klaveren. Bracht het Nederlandse publiek in verroering door goud te halen in eigen land (Olympische Spelen 1928, Amsterdam).
12) Richard Krajicek. Winnar Wimbledon 1996. Moet het in zich hebben om nog minstens een maal een Grand Slam titel ter veroveren.
13) Streuer/Schnieders. Siamese tweeling. Geen aflevering van Studio Sport ging voorbij zonder vijf minuten beeld van dit duo. Drie wereldtitels in de zijspan.
14) Raymond van Barneveld. Bracht in zijn eentje de dart-sport tot leven in Nederland.
15) Gianni Romme. Nu al legendarisch, terwijl hij nog zo veel gaat winnen. Twee keer goud in Hamar, 1998. Nu ook allrounder.
16) Floris Jan Bovenlander. Boegbeeld hockeyteam in de jaren 90, met goud in Atlanta als bekroning. De beul van de strafcorner. 215 doelpunten in 241 Interlands.
17) Abe Lenstra. Friesche legende.
18) Jaap Eden. Grondlegger Nederlandse schaatsen. Drie keer wereldkampioen.
19) Wim van Est. Vele overwinningen. Heel Nederland hield de adem in toen hij, in het geel, in de ravijn van de Aubisque stortte.
20) Patrick Kluivert. Privé omstreden, als voetballer vele belangrijke doelpunten gemaakt. Bezorgde Ajax de Champions League met een puntertje, schoot Nederland naar het EK door 2 doelpunten tegen Ierland en hield Nederland in het EK 1996 door een doelpunt tegen Engeland. Had door zijn doelpunt tegen Brazilië op het WK eeuwige faam kunnen veroveren, als Cocu en de Boer niet gefaald hadden bij de penalty’s.


En de Nederlandse vrouwen-top10:
1) Fanny Blankers Koen. Haalde tussen het koken en de afwas door 4 keer goud op de Olympische Spelen van 1948 (Londen). Haar voorsprong was meestal zo groot dat ze bij de finish meestal niet in een beeld te vangen was met haar tegenstandsters. Werd uitgekozen tot atleten van de eeuw.
2) Yvonne van Gennip. Versloeg de onklopbaar geachte Duitse dames maar liefst drie keer in Calgary 1988. Dat viel vooral bij Mart Smeets in de smaak.
3) Ingrid Haringa. Vijf wereldtitels bij het baanwielrennen. Helaas liet ze de gouden medaille in Atlanta, die iedereen al had bijgeschreven, glippen. De zilveren medaille gaf haar carrière net niet voldoende glans.
4) Ellen van Langen. Niemand vergeet haar blik na haar gouden 800 meter in Barcelona.
5) Sjoukje Dijkstra. Sierlijke ijskoningin met als bekroning goud in Innsbruck (1964)
6) Atje Keulen-Deelstra. “Vliegende huisvrouw”. Vier keer wereldkampioen allround.
7) Marianne Timmer. Verraste de hele wereld door in Nagano goud op de 1500 en 1000 meter te halen.
8) Carina Benninga. Leidster van de gouden hockeygeneratie in de jaren 80. Dit team werd in deze periode twee keer wereldkampioen en won goud in LA.
9) Conny van Bentum / Annemarie Verstappen. Tweetal dat het Nederlandse zwemmen op de wereldkaart zette. Helaas kwamen ze allebei net niet tot een gouden medialle.
10) Betty Stöve. Won tussen 1963 en 1984 vele tennistoernooien. Verzuimde echter toe te slaan in grotere toernooien. Stond twee keer in de finale van Wimbledon.

Mee eens of niet? Jouw mening over (bijvoorbeeld) deze lijst kun je natuurlijk altijd kwijt op ons (sport)Forum.

2000 paren trouwen tegelijkertijd

In Bangkok zijn er vandaag 2000 mensen gelijktijdig in het huwelijk getreden. Ongeveer 150 paren konden helaas niet bij de plechtigheid aanwezig zijn, omdat veel luchtmaatschappijen hun vluchten naar Bangkok hadden geschrapt. Om die reden moet de organisator, het Thaise bureau voor toerisme nieuwe stelletjes inzetten om toch de 2000 man te halen(!)

De leeftijden van de stelletjes varieerden van 17 – 82 jaar.

Loterijbriefje na 13 jaar nog geldig

Het hogergerechtshof in Madrid heeft afgelopen woensdag bepaald dat een loterijbriefje waarop 13 jaar geleden 70 miljoen pesetas op gewonnen werden, alsnog verzilverd mag worden.
Bij de Spanjaard German Calero was bij een inbraak – 13 jaar geleden – zijn doordruk van het lot gestolen, de loterij weigerde hem toen uit te betalen.
Volgens het gerechtshof was German echter niet verantwoordelijk voor de doorslag en moet de loterij alsnog uitbetalen. Calero gaat het nieuwe jaar in met 925.000 gulden.

Linda de Mol opnieuw moeder

Nog net in deze laatste paar dagen van 1999 is Linda de Mol opnieuw bevallen van een kindje. Gisterenmiddag werd Linda opnieuw moeder en Sander Vahle opnieuw vader, en wel van een dochtertje. Ze heet Noah. Linda en Sander hadden samen al een zoontje van ruim 2.5 jaar oud.

Het kindje moest wel via een keizersnee ter wereld worden gebracht, maar verdere complicaties waren er niet. Noah kwam met 3770 gram ter wereld.

M$ Hotmail betaalde rekening niet

De gratis webmailaanbieder Hotmail was tijdens de kerstdagen onbereikbaar voor de gebruikers. Het probleem was dat ze vergeten waren om de 75 gulden registratiekosten te betalen voor het domein Passport.com dat voor de wachtwoorden in gebruik is.

Slashdot (een buitenlandse nerdensite ) had op de site gezet dat de rede van de onbereikbaarheid het niet betalen van een rekening was. Michael Chaney las dit bij Slashdot, en besloot eigenhandig de rekening van het enorme Hotmailbedrijf te gaan betalen!

Hotmail zelf erkent hun blooper, en is Chaney veel dank schuldig. Ze hebben hem beloofd die 35 dollar terug te betalen.

Nu al zoveelste RUND

Door een onverwachte illegale vuurwerkexplosie is een 28-jarige Utrechtenaar zijn hand kwijt geraakt. Hij was bezig een vuurwerkbom in elkaar aan het knutselen, toen de boel ontplofte. De afgerukte hand was gruwelijk verminkt en kon in het Utrechtse Universitair Medisch Centrum niet meer worden aangezet.

Ook een 7-jarig jongetje is gisteren dom geweest. Hij vond met z’n vriendjes een illegale vlinderbom op straat. Toen ze ‘m probeerde aan te steken ontplofte het ding eerder dan ze verwacht hadden. De jongen is 2 vingers kwijtgeraakt, z’n duim wordt nog geprobeerd te redden.

Maak veel plezier vanavond, maar doe alsjeblieft voorzichtig met vuurwerk!

IBG maakt fout

De IBGroep, ookwel “Groningen” genoemd maakt een ernstige millenniumblunder. Bijna 25.000 scholieren uit het voortgezet onderwijs zullen met de jaarwisseling zonder hun maandelijkse uitkering zitten. Het gaat om de regeling VO18+ voor middelbare scholieren tussen de 18 en 26 jaar.
Door een technische fout is er niet op tijd uitbetaald. De uitbetaling zal nu niet voor 6 januari zijn, omdat de bankwereld rond het millennium stilligt. Nog even op een houtje bijten dus…

De getroffen personen kunnen wel binnenkort éxtra post verwachten: een excuusbrief van de IBG..

Jeltsin treedt af

Ja, dan hier toch ook wat politieknieuws op FOK!

President Jeltsin van Rusland voert zijn goede voornemens wel erg ver door. In een tv-toespraak liet hij weten af te treden omdat Rusland de nieuwe eeuw moet beginnen met nieuwe politieke leiders.

Jeltsin’s ambtstermijn zou officieel tot de komende zomer lopen. Premier Poetin is nu benoemd tot interim-president. Op 26 maart zijn er verkiezingen voor een nieuwe president, maar grote kans dat Poetin gewoon blijft plakken, ook na de verkiezingen, want deze man schijnt erg populair te zijn.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1283
special
Random Pics van de Dag #1282
review
Paper Mario: The Thousand-Year Door
review
Stellar Blade
special
Random Pics van de Dag #1281
special
Random Pics van de Dag #1280
©FOK.nl e.a.