Ze slepen die wet erdoor

Op 21 maart mogen we niet alleen op de politieke partijen in onze gemeente stemmen, maar ook nog een oordeel geven over een wet die de AIVD de mogelijkheid geeft om op grote schaal inlichtingen te verzamelen over burgers. Of je nou verdacht bent of niet, er hoeft maar iemand in je wijk te wonen die toevallig heel veel ammoniak heeft besteld omdat hij overal mee knoeit en dus ontstellend veel vlekken moet verwijderen en je loopt de kans door de AIVD te worden bespioneerd.

Ik besef nu trouwens dat ik op het woord ammoniak heb gezocht op google om de gebruiksdoelen te weten te komen, dus misschien ben ik nu al de lul. Als columnist heb ik in het verleden regelmatig gezocht op bijvoorbeeld ‘Bin Laden’, ‘Geert Wilders’, ‘aanslagen’, ‘Molenbeek’ en meer van dat soort verdachte woorden. De buren zullen dus niet blij met me zijn. Die sleepwet is namelijk al voor een gedeelte in werking.

De AIVD bespioneert nu natuurlijk ook al verdachte figuren, dus wat schieten ze met die wet eigenlijk op? De reden dat de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten moet worden aangepast komt volgens de AIVD doordat de AIVD met de nieuwe wet meer bevoegdheden krijgt bij het opsporen van terroristen. Tot nu toe verliep de opsporing van dat soort gespuis voornamelijk via de ouderwetse communicatiekanalen. Tegenwoordig ligt de grond en de zeebodem ten bate van het internet overal vol met kabels en daar mag de AIVD alleen in grasduinen als de dienst een bepaalde persoon of organisatie heeft kunnen identificeren als verdachte.

Als ik dat lees dan denk ik: waarom is dat niet voldoende? Wil men nu soms gewoon al het dataverkeer uit de kabels hebben en gaan ze dan kijken of er iets bij zit? Ze mogen dus ook nu al in de kabels zoeken, maar alleen naar data van degene die verdacht is.

Laten we eens kijken waarom dat niet voldoende zou zijn. De AIVD wist in 2002 en waarschijnlijk al daarvoor van de Hofstadgroep af ... Ze kenden bovendien alle leden van de groep. Daar was dus geen sleepwet voor nodig. Toch kon Mohammed B. in 2004 Theo van Gogh vermoorden. Zou de AIVD die moord hebben kunnen voorkomen als ze alles van de burgers in het Transvaalkwartier hadden geweten als er toen al goed functionerende internetkabels waren geweest? Ik betwijfel het. Alles was nu ook bekend. Wellicht hadden ze een leuke drugsvangst of vrouwenhandel opgespoord, maar hadden ze dan de moord op Theo van Gogh kunnen voorkomen?

Hoe vaak lees ik niet na een aanslag: de veiligheidsdiensten hielden hem al langer in de gaten. Toch is er dan een aanslag. Wat kan een sleepwet daar aan toevoegen? Ik las ook dat er met zo’n wet in het buitenland al succes is geboekt, maar ik las nergens wat voor succes dan wel en waar.

Het hoofd van de AIVD kwam laatst nog eens op televisie uitleggen dat we ons als burgers geen zorgen hoeven te maken. Als ze zien dat er mensen illegaal aan het downloaden zijn, doen ze er echt niets mee. Ik zou hem graag geloven, maar als je het hoofd van de veiligheidsdienst moet geloven op zijn blauwe of bruine ogen of omdat hij er zo betrouwbaar uitziet, dan ben je toch wel een beetje naïef. Onze eigen Pinokkio Rutte ziet er ook betrouwbaar uit.

En ik weet niet wat een medewerker van de AIVD verdient, maar een leuke bijverdienste door middel van een dealtje met Brein is natuurlijk nooit weg. Van iedere boete een bepaald percentage en je bent snel binnen, want er wordt heel wat illegaal gedownload. Ik ga niet zeggen dat ik dat doe in deze column. Ik kijk wel uit nu die sleepwet er aankomt.

Het gaat me er nog niet eens zozeer om dat de AIVD dingen van mij weet die privé zijn, maar hoe waterdicht is de AIVD zelf? Als er een slimme student is die de dienst hackt en mijn data zijn daar opgeslagen dan weet die student ineens ook alles van mijn privéleven. En zeg niet dat de dienst niet gehackt kan worden. Misschien niet door een slimme student, maar wel door een slimme andere veiligheidsdienst of een criminele organisatie.

Privacy is op internet toch al een lachertje geworden. Als je eens even lekker zit te masturberen bij een pornofilm loop je de kans zelf op zo’n site te belanden. Je kunt niet meer gewoon een sauna of toilet binnenlopen of er kan een filmpje van je worden gemaakt. Een nachtje met je vriendin vreemdgaan in een hotelletje? Vergeet het maar. En straks kun je dus ook al geen twintig zakken kunstmest kopen omdat je een grote tuin hebt.

En dan nog iets. Stel dat we over een tijdje een soort Erdogan als minister president krijgen. Of een soort Trump. Trump vroeg bijvoorbeeld een anti-Trump-site alle informatie te verstrekken van de 1,3 miljoen leden. Informatie zoals e-mailadressen, foto’s en contacten. Die zijn er volgens de sleepwet nog drie jaar. Dus als er volgens de AIVD een aanleiding is om in jouw omgeving alle dataverkeer te verzamelen dan blijven alle gegevens van jouw gesprekken via Messenger en Whatsapp en je e-mails onder andere drie jaar te vinden bij de AIVD. Ook al ben jij niet degene die ze zoeken.

Als die wet er wel komt, ben ik benieuwd of we over een aantal jaren niet meer lezen of horen dat iemand een aanslag heeft gepleegd die al lange tijd in de gaten werd gehouden. In het verleden was dat namelijk wel het geval en toen bleek steeds, dat weten één ding is, maar dat handelen een tweede, belangrijk ding is.

Ik heb bij het schrijven van deze column nu al op zoveel verdachte zaken gegoogeld dat ik hoop dat ik zo rustig met de racefiets een rondje Westland kan gaan maken zonder van mijn fiets te worden getrokken door een aantal agenten. Misschien had ik nu ook niet moeten schrijven dat ik een rondje Westland ga fietsen, want niets is veilig meer voor het oog van onze AIVD.