FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 maart 2018

Onderzoek naar wangedrag Academy-voorzitter

John Bailey, de voorzitter van The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, wordt beschuldigd van seksuele intimidatie. The Academy, de organisatie achter de Oscars, heeft drie klachten over Bailey binnengekregen en heeft daarom direct een onderzoek ingesteld, meldt Variety.

Wat Bailey precies zou hebben gedaan, is niet duidelijk. Hij werd in augustus uitgeroepen tot voorzitter en kreeg in de afgelopen maanden de #MeToo-kwestie op zijn bordje. In december nam The Academy een nieuwe regel aan dat leden geschorst of geroyeerd worden bij misbruik, intimidatie of discriminatie.

Onderzoek naar wangedrag Academy-voorzitter
Onderzoek naar wangedrag Academy-voorzitter (Foto: BuzzE)

Snowboardster Mentel pakt dubbel goud op Spelen, brons Bunschoten

Snowboardster Bibian Mentel heeft haar tweede gouden medaille te pakken op de Paralympische Spelen in Pyeongchang. De 45-jarige Loosdrechtse won eerder goud op de snowboardcross en sloeg vrijdag toe op de banked slalom. Dat onderdeel stond voor het eerst op het programma en bestaat uit een slalom met kombochten. Een ieder krijgt drie runs, de snelste tijd telt.

Mentel was veruit de beste in de klasse LL2, voor snowboarders met verminderde activiteit in één of twee benen, zoals bijvoorbeeld een amputatie onder de knie of spasmes in de benen. Met acht deelneemsters was de klasse niet heel sterk bezet, maar er stond in elk geval geen maat op Mentel, die de concurrentie verpulverde.

Brittani Coury uit de VS moest maar liefst 2,93 seconden toegeven en pakte het zilver, terwijl Lisa Bunschoten namens Nederland brons won, voor landgenote Renske van Beek. Ook voor Bunschoten was het de tweede medaille, nadat ze op de cross zilver won: ze verloor de finale van Mentel en ging hard onderuit, met een forse snijwond in haar gezicht als gevolg.

Een dag voor de wedstrijd ging het nog bijna fout voor Mentel, die inmiddels al negen keer kanker achter de rug heeft. Ze viel achterover tijdens een trainingsrun en klapte op haar nek, maar de in januari geplaatste titaniumconstructie hield stand.

Chris Vos kon geen tweede medaille pakken. De 20-jarige Nederlander won zilver op de cross en stond op de banked slalom vierde na twee runs, maar in zijn risicovolle derde run ging het fout, waardoor hij achter winnaar Noah Elliott als vierde eindigde.

Mentel op weg naar paralympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Mentel op weg naar paralympisch goud (Pro Shots/Action Images)

Grieks hof blokkeert uitlevering militairen

Een Grieks hof van beroep heeft een Turks verzoek acht militairen uit te leveren afgewezen. Ankara verdenkt hen onder meer van betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep, diefstal van militair materieel en desertie. Het was de derde keer dat Turkije vroeg om de uitlevering van de militairen.

De zaak heeft de relatie tussen NAVO-bondgenoten Griekenland en Turkije onder druk gezet. De militairen waren in juli 2016 met een helikopter naar Griekenland gevlucht. Dat gebeurde nadat duidelijk was geworden dat opstandige militairen er niet in zouden slagen de Turkse regering af te zetten.

De Turkse autoriteiten willen de gevluchte militairen berechten, maar vingen eerder ook al bot bij de rechter. Het Griekse hof oordeelde vrijdag dat de aanklachten te vaag zijn. Ook vreesden de rechters dat de militairen geen eerlijk proces zouden krijgen in hun thuisland. Er kan nog in beroep worden gegaan tegen de uitspraak.

Grieks hof blokkeert uitlevering militairen
Grieks hof blokkeert uitlevering militairen (Foto: ANP)

Turkije belooft burgers Afrin veilige aftocht

De Turkse strijdkrachten garanderen burgers die weg willen uit de belegerde Syrische stad Afrin een veilige aftocht. Ze hebben vrijdag naar eigen zeggen pamfletten uitgestrooid boven het bolwerk van de Koerdische militie YPG. Daarin staat dat iedereen die Afrin wil verlaten bescherming geniet van het Turkse leger, dat "rechtvaardig is en te vertrouwen".

In de vlugschriften wordt de bevolking opgeroepen "uit de buurt te blijven van stellingen en schuilplaatsen van terroristen. Sta niet toe dat ze jullie en jullie kinderen misbruiken als menselijk schild." De militaire operatie van de Turken in Afrin is slechts gericht op de "terreurorganisatie YPG" en heeft ten doel "vrede, rust en veiligheid" te brengen en de bewoners "de helpende hand te bieden"staat op de pamfletten.

Turkije belooft burgers Afrin veilige aftocht
Turkije belooft burgers Afrin veilige aftocht (Foto: ANP)

Langlaufers Klæbo en Falk oppermachtig in laatste World Cup-sprint

In het Zweedse Falun is vrijdag de World Cup-finale in het langlaufen van start gegaan. Op het programma van dag één stond de sprint in vrije stijl en dat leverde twee oppermachtige winnaars op.

Bij de vrouwen was de Zweedse Hanna Falk voor eigen publiek oppermachtig. Samen met landgenotes Anna Dyvik en Jonna Sundling koos ze al snel de aanval, waarna Falk op de laatste klim definitief een gat sloeg. In de strijd om plek twee wist Sundling verrassend te winnen van de Noorse Marit Bjørgen, waarmee de Zweedse haar eerste podiumplek ooit pakte in de World Cup.

Bij de mannen stond er geen maat op Johannes Høsflot Klæbo. Hij sprintte er op de eerste klim al vandoor en stampte op de tweede klim nog eens extra op de gashendel. De Italiaan Federico Pellegrino streed met Lucas Chanavat uit Frankrijk om plek twee en ging er in het laatste rechte stuk hard voorbij. Even leek hij zelfs nog te stunten, want Klæbo vertraagde wel heel rap, maar Pellegrino kwam 0,3 seconden tekort.

De vrouwenfinale (Bron: YouTube)

De mannenfinale (Bron: YouTube)

Uitslag Excelsior - ADO Den Haag

ADO Den Haag heeft uitstekende zaken gedaan in de jacht op een ticket voor de play-offs. Dankzij twee treffers van Bjørn Johnsen werd gewonnen bij Excelsior (1-2), dat daarmee zijn status van slechtst presterende thuisclub in de Eredivisie bevestigde.

Door de overwinning heeft ADO Den Haag nu 39 punten uit 28 duels, waarmee het achtste staat in de Eredivisie. Die plek geeft aan het einde van dit seizoen zo goed als zeker recht op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Excelsior blijft steken op 35 punten en staat daarmee elfde.

Excelsior

1 - 2

ADO Den Haag

 26' Massop    52' Johnsen
 79' Johnsen
 
 Gele kaart: Messaoud, Faes, (Excelsior), N.Kuipers, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4400
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwarthoed
Karami
Mattheij
Faes
Massop
Faik
Messaoud (Fortes/83)
Koolwijk
García
Hadouir (Vermeulen/65)
Bruins
  Zwinkels
Asmelash (Hooi/ 76)
N.Kuipers
Bakker
Meijers
Immers
El Khayati (B.Kuipers/85)
Gorter
Goppel
Johnsen
Falkenburg (Lorenzen/ 90 3)

VI-onderbroekenkopers krijgen toch een bal

Iedereen die afgelopen maandag tussen 20.30 uur en 22.00 uur een onderbroek heeft besteld bij Wilfred Genee krijgt toch een bal. Dat heeft Wilfred in Voetbal Inside gezegd.

Er was verwarring ontstaan over de actie. Het was eigenlijk de bedoeling dat alleen de eerste tweehonderd mensen die een onderbroek bestelden een bal zouden krijgen. Wilfred dacht dat hij dat maandag in de uitzending duidelijk had gezegd. "Maar dat blijkt dus niet zo te zijn", merkte hij op.

Om de mensen toch tegemoet te komen, heeft Wilfred geregeld dat iedereen die maandagavond tussen 20.30 uur en 22.00 uur een onderbroek heeft gekocht alsnog een bal krijgt.

Verder vertelde de presentator dat er inmiddels al 5000 onderbroeken zijn verkocht. Wilfred is samen met Johan Derksen en Rene van der Gijp een eigen onderbroekenlijn begonnen.

VI-onderbroekenkopers krijgen toch een bal
VI-onderbroekenkopers krijgen toch een bal (Foto: BuzzE)

Verstappen over seizoensstart: "Hopelijk al vanaf eerste race een snelle auto"

Over ruim een week start het Formule 1-seizoen met de Grand Prix van Australië en Max Verstappen heeft er zin in. De Nederlander hoopt vanaf race één mee te doen om overwinning. 

"We hopen dat we dit jaar een grote stap voorwaarts hebben gemaakt en we vanaf het begin competitief kunnen zijn. Om al vanaf race één een snelle auto te hebben en dit tot het eind van het seizoen vol te houden, zou geweldig zijn", zo vertelt Verstappen op zijn eigen site.

Het zal geen makkelijke race worden in Melbourne zo blikt de Formule 1-coureur vooruit op www.verstappen.nl. "Albert Park is niet het makkelijkste circuit om in te halen. We zullen ons best doen, maar de rechte stukken zijn niet echt lang genoeg. Veel bochten voor het rechte stuk zijn vaak negentig graden, waardoor het moeilijk is om een aanval op te zetten."

Toch reist Verstappen graag af naar Australië. "Ik ga altijd graag naar Melbourne. Ik hou van het land en de temperatuur is een aangename verandering vergeleken met die in Europa. De fans zijn erg gepassioneerd in het racen. Vooral in de Formule 1, aangezien deze een lange geschiedenis in Australië heeft. Tot nu toe ben ik alleen in Melbourne en Sydney geweest, maar ik zou graag een keer meer van het land zien."

Verstappen over seizoensstart: "Hopelijk al vanaf race één snelle auto" (Pro Shots / Action Images)
Verstappen over seizoensstart: "Hopelijk al vanaf race één snelle auto" (Pro Shots / Action Images)

Knegt gediskwalificeerd op 500 meter, wel door op 1500 meter

Sjinkie Knegt heeft zich op het WK shorttrack in Montréal geplaatst voor de halve finales van de 1500 meter. Op de 500 werd de Fries gediskwalificeerd. Itzhak de Laat werd op beide afstanden uitgeschakeld.

Knegt werd tweede in zijn serie op de 1500 meter en plaatste zich daarmee voor de halve finales. Itzhak de Laat wist zich niet de plaatsen. De Fries werd slechts vijfde in de series. De halve finales en finales vinden zaterdag plaats.

Op de 500 meter was het WK voor Knegt en De Laat vrijdag al ten einde. Titelverdediger Knegt werd in de series gediskwalificeerd. De Laat werd in de voorrondes al uitgeschakeld.

Update 21.08u
Knegt en De Laat hebben zich gekwalificeerd voor de kwartfinales van de 1000 meter.

Baudet: linkse coalitie is als herpes

Met linkse coalities is het altijd een beetje als met herpes. Je bent blij als je er vanaf bent maar het komt altijd weer terug. Deze waarschuwing geeft leider Thierry Baudet van Forum voor Democratie aan zijn politieke partner Leefbaar Rotterdam.

"Dus pas op!", zei Baudet op een verkiezingsbijeenkomst van Leefbaar in Rotterdam. Hij waarschuwde voor pogingen van linkse partijen om de macht weer over te nemen in het stadsbestuur. Een links verbond van PvdA, GroenLinks, SP en het islamitisch geörienteerde Nida strandde onlangs op een anti-Israëlische tweet van de laatste partij.

Forum doet alleen in Amsterdam mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar sloot in Rotterdam wel een alliantie met Leefbaar.

Baudet: linkse coalitie is als herpes
Baudet: linkse coalitie is als herpes (Foto: ANP)

Coffeeshop beschoten in Oss

De recherche onderzoekt de beschieting van een coffeeshop aan de Kromstraat in Oss. Rond 3.45 uur kreeg de politie een melding binnen dat de zaak meerdere keren beschoten was.

In de Kromstraat zagen agenten dat het pand inderdaad onder vuur was genomen met vermoedelijk een automatisch wapen. Er bleek zeker twintig keer op het pand geschoten te zijn. Hoewel aan de coffeeshop meerdere woningen grenzen, raakte er gelukkig niemand gewond. De technische recherche deed een tijd lang sporenonderzoek in de Kromstraat en in de buurt werd met meerdere getuigen gesproken.

Sluiting
De gemeente heeft in overleg met de politie en justitie besloten om de coffeeshop direct en voor onbepaalde tijd te sluiten. Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans: "Dit is een ernstige verstoring van de openbare orde en veiligheid in Oss. We gaan er vanuit dat het om een gerichte aanslag gaat met een zwaar, automatisch wapen. Tot nu toe waren dit soort incidenten er niet op deze plek. Maar we kunnen niet uitsluiten dat het opnieuw gebeurt. We willen door de sluiting de risico's voor de omwonenden tot een minimum beperken."

Achtergrond
De recherche is een uitgebreid onderzoek begonnen naar de achtergrond van de beschieting. Naast het spreken met getuigen en met de eigenaar van de shop bekijkt het team ook of er camerabeelden zijn waarop iets te zien is dat verband houdt met de beschieting. Mensen die in de omgeving camera’s hebben worden opgeroepen om die met ons te delen. Dat kan door gebruik te maken van onderstaand tipformulier.

Auto in brand
Tegen 4.00 uur werd in De Louwstraat in Schaijk een uitgebrande BMW gevonden. De politie gaat ervan uit dat er een verband is met de eerdere beschieting in Oss. Ook hier komt het onderzoeksteam graag in contact met getuigen die meer weten.

Meer informatie
Getuigen of mensen die meer weten worden opgeroepen om contact op te nemen met het onderzoeksteam op 0900-8844. Anoniem informatie delen kan op 0800-7000. Informatie kan ook worden doorgegeven via het tipformulier.

Coffeeshop beschoten in Oss (Foto: Politie.nl)
Coffeeshop beschoten in Oss (Foto: Politie.nl)

Bron update: Kliknieuws

Onruststoker aangehouden na bekladden bushok

Agenten van team Kaag en Braassem hielden vrijdag 16 maart een 32-jarige man uit de gemeente Nieuwkoop aan als verdachte van het plaatsen van een dreigende tekst in een bushokje in Nieuwkoop.

Dinsdagmorgen 13 maart kreeg de politie de melding dat in een bushokje in Nieuwkoop een dreigende tekst was aangetroffen. De tekst werd na onderzoek zo snel mogelijk verwijderd, de districtsrecherche Alphen-Gouda startte direct een onderzoek naar de mogelijke verdachte. Hij werd in de namiddag van vrijdag 16 maart aangehouden. De man zit vast voor verhoor, zijn betrokkenheid wordt onderzocht

De dreigende tekst luidde "17-3-2018 schiet ik iedereen dood bij AH markt. Nieuwkoop krijgt drama, net als Alphen".

Onruststoker aangehouden na bekladden bushok (Foto: ANP)
Onruststoker aangehouden na bekladden bushok (Foto: ANP)

Streppel: "Ik ben niet van plan een jaar niks te doen"

Jurgen Streppel is bezig aan zijn laatste maanden bij sc Heerenveen, maar hij weet nog niet waar zijn toekomst ligt.

Het contract van de 48-jarige trainer bij de Friezen loopt komende zomer af en beide partijen hebben besloten om uit elkaar te gaan, Streppel is dan twee seizoenen trainer geweest in Heerenveen. "Er speelt wel wat, maar dat was al zo voordat de knoop bij Heerenveen was doorgehakt", erkent de trainer in gesprek met de Leeuwarder Courant . "Voetbal is mijn passie. Ik ben niet van plan een jaar niks te doen."

Ondanks de wetenschap dat hij vertrekt bij de club, gaat Streppel de teugels niet laten vieren. "Ik geniet er nog steeds van om bij deze club te mogen werken. Het glas is bij mij altijd halfvol. Wat dat betreft is er niks veranderd. We gaan gewoon verder. De jongens moeten maximaal presteren. Om de play-offs te halen, maar ook voor hun eigen toekomst."

De oud-trainer van Helmond Sport en Willem II vertekt omdat hij niet op dezelfde lijn zou zitten als de directie van de club. "Er was een aantal dingen waarvan ik dacht: die zouden veranderd moeten worden. Niet dat er iets schokkends is gebeurd trouwens. Totaal niet. Ik wil ook helemaal geen mensen beschadigen."

De clubleiding luisterde niet altijd naar de mening van Streppel. "Met sommige zaken kon ik wel leven, met andere had ik meer moeite. Daar leer je van. Ik had zelf ook dingen anders kunnen doen. Maar dat denk ik iedere dag."

Van Bronckhorst: "Minder vaak terugspelen op doelman Jones"

Giovanni van Bronckhorst doet een beroep op zijn spelers bij Feyenoord om de bal minder vaak terug te spelen op doelman Brad Jones.

De 35-jarige doelman was vorig seizoen een van de sterkhouders in het elftal van de Rotterdammers, maar kreeg dit seizoen de nodige kritiek vanwege zijn spel onder de lat.

"Vorig jaar hadden we een superjaar. Nu hebben we een totaal ander seizoen", wordt Van Bronckhorst geciteerd door RTV Rijnmond. "Als het minder gaat, dan krijg je sneller kritiek. Dat geldt niet alleen voor Jones, maar ook voor de veldspelers en voor mij. Maar dat hoort erbij."

De 43-jarige trainer stelt dat de Australiër regelmatig in de moeilijkheden wordt gebracht door zijn medespelers die de bal op hem terugspelen. "Als iets niet hoeft, dan hoef je dat niet te doen. Dat moeten we beter doen. Iedere bal naar Brad is eentje waarbij hij onder druk wordt gezet. Dat heb ik liever niet. Het gebeurt vaak onnodig."

Zweedse skiërs winnen team event voor eigen publiek

Tijdens de World Cup-finales alpineskiën in het Zweedse Åre hebben de thuisfavorieten het publiek flink doen juichen. De Zweden schreven het team event op hun naam, het onderdeel waarop teams van twee mannen en twee vrouwen het op een parallelreuzenslalom tegen elkaar opnemen.

In de kwartfinales won Zweden overtuigend van de olympisch kampioenen uit Zwitserland, waarna in de halve finales ook Duitsland op duidelijke wijze opzij werd geschoven. Frankrijk won in de kwartfinales van Noorwegen, waarna Oostenrijk er in de halve eindstrijd aan moest geloven.

Frankrijk en Zweden namen het zo tegen elkaar op in de finale, waar Anna Swenn Larsson voor een voorsprong zorgde door Romane Miradoli na een fout van de Française te verslaan. Clement Noël bracht Frankrijk met winst op Mattias Hargin terug, waarna Frida Hansdotter nipt te sterk was voor Tessa Worley.

Julien Lizeroux moest winnen om Frankrijk de winst te bezorgen, en in een rappe tijd ook. Dat gebeurde niet: Lizeroux haalde de finish niet, André Myhrer won en dus ging de winst naar Zweden.

De Duitsers pakten de derde plek door Oostenrijk te verslaan.

Beelden van de finales (Bron: YouTube)

Publiekswaarschuwingen voor ossenstaarten van Belgisch vleesbedrijf

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 19 Nederlandse bedrijven opgedragen consumenten te waarschuwen om ossenstaarten die afkomstig zijn van het Belgische vleesbedrijf VEVIBA niet te consumeren. Het gaat om ossenstaarten die door het Belgische vleesbedrijf in de handel zijn gebracht zonder dat het vlees door een dierenarts is goedgekeurd voor menselijke consumptie.

Uit het traceringsonderzoek van de NVWA is op 15 maart 2018 gebleken dat 19 groothandels, slagers, supermarkten en de horecaondernemingen de ossenstaarten van het Belgische vleesbedrijf hebben verkocht. Deze bedrijven hebben de ossenstaarten uit de schappen gehaald en moeten consumenten die dit vlees al hebben gekocht waarschuwen dit vlees niet te consumeren. Op de website van het NVWA staat de lijst met bedrijven die een waarschuwing hebben ontvangen. 

Het Belgische Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) heeft het Belgische vleesbedrijf VEVIBA op 8 maart 2018 gesloten en het bedrijf opgedragen partijen vlees waarvan de veiligheid niet kan worden gegarandeerd uit de handel te halen. Het FAVV heeft ook melding gedaan van de levering van vlees aan Nederland. Veel bedrijven hebben het vlees van het Belgische vleesbedrijf inmiddels uit de handel gehaald of zijn daar mee bezig.

Het traceringsonderzoek in België is nog niet afgerond. Als uit dit traceringsonderzoek blijkt dat naast de bedrijven op bovenstaande lijst nog meer bedrijven vlees hebben geleverd dat niet veilig is voor consumenten, moeten die bedrijven ook veiligheidswaarschuwingen publiceren. De NVWA ziet hier op toe en zal die waarschuwingen dan ook op haar website plaatsen.

NVWA verbiedt verkoop voedingssupplement MMS (Foto: ANP)
Publiekswaarschuwingen voor ossenstaarten van Belgisch vleesbedrijf (Foto: ANP)

Rojo verbindt toekomst aan Manchester United

Marcos Rojo heeft zijn handtekening gezet onder een nieuw contract tot de zomer van 2021 bij Manchester United, met een optie voor nog een jaar.

Het contract van de Argentijns international bij the Red Devils zou afgelopen in 2019 en het feit dat hij geen vaste basisplaats heeft vanwege verschilllende blessures werd hij in verband gebracht met andere clubs, waarbij Paris Saint-Germain naar verluidt geïnteresseerd was in de 27-jarige verdediger.

"Ik ben heel blij dat ik mijn verblijf bij deze geweldige club kan verlengen", vertelt Rojo op de officiële clubwebsite van Manchester United. "Toen ik bij de club kwam, mijn doel was om het team te helpen prijzen te winnen en dat hebben we de afgelopen seizoenen gedaan."

"Ik werkte hard had om weer op het veld terug te keren. Ik wil de fans bedanken voor hun steun en de manager voor het vertrouwen en de hulp die hij me zowel op als naast het veld heeft gegeven." Rojo kwam mede door blessureleed dit seizoen nog niet verder dan tien wedstrijden, waarbij zijn laatste wedstrijd dateert van begin februari.

"Marcos is de afgelopen seizoenen steeds sterker geworden en hij heeft zich altijd heel professioneel opgesteld", zegt José Mourinho. "Hoewel zijn blessure hem de afgelopen weken buitenspel heeft gezet, werkt Marcos hard om weer fit te worden. Hij staat altijd klaar om zijn lichaam op het spel te zetten voor deze club en ik ben blij dat hij een nieuw contract heeft getekend."

Nederlandse shorttracksters door op WK

Bij het WK shorttrack in Montréal hebben Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven zich geplaatst voor de halve finales van de 1500 meter en kwartfinales van de 500 meter. Ook Suzanne Schulting bereikte de halve finales van de 1500 meter maar werd uitgeschakeld op de kortste afstand.

Van Kerkhof en Van Ruijven wonnen bij de 500 meter hun series met overmacht. Schulting werd slechts derde in de series en plaatste zich daarmee niet voor de kwartfinales. Eerder op de dag plaatste de olympisch kampioene 1000 meter zich wel voor de halve finales van de 1500 meter. Schulting was de afgelopen dagen ziek en kende daardoor geen optimale aanloop naar dit WK.

Update 19.55u
Inmiddels hebben de drie shorttracksters zich ook geplaatst voor de kwartfinales van de 1000 meter.

Lara van Ruijven door op WK (Pro Shots / Henk Jan Dijks)
Lara van Ruijven door op WK (Pro Shots / Henk Jan Dijks)

Leemans: "Normaal gesproken blijf ik nog een jaar bij VVV"

Clint Leemans stelt dat hij nog niet uitgeleerd is bij VVV-Venlo, ondanks interesse van clubs uit binnen- en buitenland.

Leemans is bezig aan zijn tweede seizoen in Venlo, nadat hij in de zomer van 2016 transfervrij overkwam van PSV. In dertig wedstrijden dit seizoen was hij goed voor acht doelpunten en vier assists. Zijn contract loopt komende zomer af, maar de Limburgers zouden al de optie in zijn contract gelicht hebben waardoor hij nog een jaar vastligt.

"Ik heb afgesproken met mijn zaakwaarnemer dat hij me niet zegt welke clubs dat zijn", vertelt Leemans over de interesse in gesprek met De Limburger. "Ik wil me volledig kunnen focussen op VVV. Ik wil dat we zo snel mogelijk veilig zijn. Normaal gesproken blijf ik nog een jaar bij VVV en dat vind ik prima."

"Natuurlijk kan er een club komen die een afkoopsom wil betalen, maar dat zie ik dan wel. Ik ben heel blij met deze club en kan mezelf hier goed ontwikkelen. Er valt nog genoeg te verbeteren." Toch heeft de 22-jarige middenvelder ambities. "Op termijn zie ik mezelf wel uitgroeien tot een speler die mee kan in de subtop van de Eredivisie."

Boëtius: "Ik ben hem daar hartstikke dankbaar voor"

Jean-Paul Boëtius is Giovanni van Bronckhorst dankbaar voor het vertrouwen dat hij van de trainer gekregen heeft in een lastige fase.

De buitenspeler was een tijd uit vorm, maar kon de laatste weken weer rekenen op een basisplaats en was hij afgelopen zondag trefzeker tegen AZ. "Ja, en daar ben ik hem natuurlijk hartstikke dankbaar voor", vertelt Boëtius in gesprek met RTV Rijnmond.

"Iedereen is met me bezig. Niet alleen de technische staf, maar ook mijn teamgenoten, die met me praten en me moed inspreken. Na zo'n goal zie je ook voldoening bij hen. Dat is heel mooi om te zien. Zo zie je maar dat alles goed in elkaar steekt."

De 23-jarige vleugelaanvaller weet niet waarom hij een lastig seizoen kent bij Feyenoord, de club waar hij afgelopen zomer terugkeerde. "Ieder jaar is een nieuw jaar. In het ene jaar verloopt het soepel en in het andere jaar heb je een paar dipjes. Deze dip duurde best lang. Of dat met leeftijd te maken heeft, weet ik niet. Ik blijf gewoon hard werken. Dat is het enige dat je kunt doen. De ene wedstrijd is de andere wedstrijd, maar dat zegt niet dat je het moet accepteren. Erover blijven piekeren helpt je ook niet vooruit."

Jean-Paul Boëtius en Giovanni van Bronckhorst (Pro Shots / Erwin Spek)
Jean-Paul Boëtius en Giovanni van Bronckhorst (Pro Shots / Erwin Spek)

Dood Russische balling behandeld als moord

De politie in Londen behandelt de dood van de Russische balling Nikolai Gloesjkov als moord en is een moordonderzoek begonnen. De Rus overleed door "druk op de nek", aldus een verklaring van de politie vrijdag. Dat kan wijzen op verwurging.

Gloesjkov was bevriend met wijlen oligarch Boris Berezovski. Het lichaam van de 68-jarige Gloesjkov werd maandagavond door zijn familie en vrienden ontdekt in zijn huis in Londen.

Dat was ruim een week na een aanval met zenuwgas op de Russische ex-dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter vorige week zondag in Zuid-Engeland. Beiden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

De politie in Londen verklaarde dat er op dit moment geen aanwijzingen zijn dat er een verband tussen de zaken is.

Dood Russische balling behandeld als moord
Dood Russische balling behandeld als moord (Foto: ANP)

Drachtig schaap vermist

In het Overijsselse Rouveen wordt momenteel een drachtig schaap vermist. Het (arme) schaap wordt sinds vanmiddag vermist uit de omheinde wei waar het met twee andere schapen lekker stond te schapen. 

Op Twitter deelt Coby Peters van de politie Staphorst een foto van een schaap, (niet het bewuste schaap), met de mededeling dat ze er eentje zoeken. Het dier is drachtig en schijnt binnenkort te moeten werpen. De eigenaar en de politie houden rekening met diefstal maar hebben daar nog geen bewijs voor aangetroffen. De afrastering van het weiland vertoont geen schade.

Het is heel goed mogelijk dat het schaap die verdomde tyfusregen ook zat was en een warmer heenkomen heeft gezocht. Wie weet waar dit schaap zich mogelijk bevindt, kan contact opnemen met de politie op 0900-8844. Benader het schaap niet wanneer u het tegenkomt, houd afstand en bel gelijk met 112. Het schaap op de onderstaande foto is wel drachtig maar wordt niet vermist. 

Dovizioso snel in eerste trainingen MotoGP, Bendsneyder debuteert netjes

Op het Losail International Circuit zijn vrijdag de eerste vrije trainingen van het seizoen in de MotoGP afgewerkt. Met name Andrea Dovizioso was lekker op dreef: de Italiaanse vicewereldkampioen stuurde zijn Ducati twee keer naar de snelste tijd.

In de eerste training bleef alleen landgenoot Valentino Rossi in de buurt. Il Dottore gaf op zijn Yamaha 0,061 seconden toe op Dovizioso, terwijl Marc Marquez op zijn Honda 0,377 seconden langzamer was. Op plek vier stond een vierde fabrikant: Suzuki-coureur Andrea Iannone eindigde op 0,450 tellen.

Danilo Petrucci leek in de tweede training de snelste te zijn, maar de Ducati-coureur zag hoe Dovizioso 0,006 seconden onder zijn tijd dook. Met 0,097 seconden achterstand was de derde plek dit keer voor Alex Rins op de Suzuki. Op de gecombineerde tijdenlijst, hier te vinden, is Takaaki Nakagami op de vijftiende plek de beste van de vijf debutanten in de koningsklasse.

Bo Bendsneyder maakte zijn officiële debuut in de Moto2 en deed dat zeker niet verkeerd. De 19-jarige Rotterdammer kwam in training één tot de negentiende tijd, op 1,341 seconden van Lorenzo Baldassarri. In de tweede training noteerde Bendsneyder wederom de negentiende plek, dit keer op 1,048 seconden van Alex Marquez.

De volledige resultaten zijn hier te vinden.

'3 procent omzettaks voor internetgiganten'

Grote internetbedrijven moeten 3 procent omzetbelasting gaan betalen in het EU-land waar hun gebruikers zitten. De Europese Commissie gaat dat naar verwachting woensdag voorstellen. Volgens ingewijden kan het percentage nog wijzigen.

Het is een uitwerking van een Frans voorstel om ondernemingen als Google, Apple, Facebook en Amazon, maar ook Uber en Airbnb, te belasten in het land waar ze omzet draaien. Die betalen nu winstbelasting in de lidstaat waar hun Europese hoofdkantoor is gevestigd. Zij kozen voor landen als Ierland en Luxemburg, waar de tarieven laag zijn.

Door deze vestigingsregel hoeven ze in de andere lidstaten geen belasting af te dragen. Brussel stelt nu voor dat bedrijven met een wereldwijde omzet van 750 miljoen euro en 50 miljoen euro in de EU dat wel moeten gaan doen. Daarvoor is unanieme instemming van de lidstaten nodig.

Niet afwijzend

De Franse minister Bruno Le Maire (Economie en Financiën) zei vorig jaar steun van onder meer Duitsland, Italië en Spanje te hebben. Nederland staat volgens diplomaten niet afwijzend tegenover het principe, maar wil eerst goed naar de voorstellen kijken.

Grote techbedrijven betalen volgens de Europese Commissie gemiddeld nog niet eens de helft van de belasting die 'gewone' multinationals afdragen, ook tot ongenoegen van veel Europarlementariërs. Paul Tang (PvdA) noemde vorige week Booking.com. Volgens hem ontloopt dat in Nederland gevestigde boekingsbedrijf ruim 700 miljoen aan belasting door te schuiven met geld.

Esther de Lange (CDA) vind ook dat er wat moet gebeuren. "Belastingen zijn een nationale aangelegenheid, maar dit is een probleem dat om een grensoverschrijdende oplossing vraagt en het is goed dat Europa die vraag oppakt."

'3 procent omzettaks voor internetgiganten'
'3 procent omzettaks voor internetgiganten' (Foto: ANP)

Er is bewijs, de gestreepte planeet bestaat

Er gaan al heel lang geruchten rond over het bestaan van extra planeten in ons zonnestelsel, het bleek echter zeer moeilijk voor de (amateur)astronomen hiervoor bewijs te verzamelen en dus bleef het bij speculaties.

Hier is deze week verandering in gekomen en is aangetoond dat de gestreepte planeet bestaat. Nu deze planeet zich heeft laten vastleggen op de gevoelige plaat is het mogelijk om de volledige theorie nog eens door te nemen wat de aardige dame in het filmpje dan ook heel goed doet. Op uiterst professionele wijze neemt zij ons mee door de bewijzen.

 

AfD-voorstel strenge grenscontrole weggestemd

De rechtspopulistische partij Alternative für Deutschland staat voorlopig alleen in haar wens de Duitse buitengrenzen hermetisch af te sluiten. De afgevaardigden van de Bondsdag stemden vrijdag met een grote meerderheid (544 tegen 84) het wetsvoorstel voor uitgebreide grenscontroles weg.

Behalve de 81 aanwezige gedelegeerden van de AfD steunden de onafhankelijken Frauke Petry, Mario Mieruch en de FDP'er Martin Neumann het plan ook. De laatste verontschuldigde zich later door te zeggen dat hij in de haast de verkeerde stemkaart had gepakt. "Dat was een vergissing".

Drie fractieleden van CSU/CDU onthielden zich. De AfD had om een hoofdelijke stemming gevraagd.

AfD-voorstel strenge grenscontrole weggestemd
AfD-voorstel strenge grenscontrole weggestemd (Foto: ANP)

Van den Brom ook volgend seizoen AZ-trainer

John van den Brom heeft zijn aflopende contract bij AZ met een jaar verlengd, tot de zomer van 2019.

De 51-jarige trainer is bezig aan zijn vierde seizoen als trainer bij de Alkmaarders, nadat hij in september 2014 Marco van Basten opvolgde. Hij staatm momenteel derde in de Eredivisie met de club en in de finale van de KNVB Beker, waarin op 22 april Feyenoord de tegenstander is.

"Ik ben heel blij met het vertrouwen van de clubleiding", vertelt Van den Brom op de officiële clubwebsite. "We kunnen met z'n allen vaststellen dat we op de goede weg zijn. We zijn ervan overtuigd dat het nog steeds beter kan dan we nu laten zien. Dat maakt het mooi om verder mee te gaan."

"Voor mij is een aantal dingen belangrijk. Het sportieve plan, de mensen waar ik mee werk en de kwaliteit van de spelersgroep. We weten dat we met z'n allen dat we een weg zijn ingeslagen waar nog verbetering te halen valt. Als je alles bij elkaar optelt, is dit mooi."

Van den Brom, als trainer eerder werkzaam bij Jong Ajax, AGOVV Apeldoorn, ADO Den Haag, Vitesse en Anderlecht, werd in zijn eerste seizoen derde in de Eredivisie en dat werd gevolgd met een vierde en zesde plek. Afgelopen seizoen bereikten de Alkmaarders ook de finale van de KNVB Beker, waarin verloren werd van Vitesse.

Van Hanegem gezond verklaard

Willem van Hanegem is gezond verklaard, nadat er eind vorig jaar prostaatkanker werd geconstateerd bij de 74-jarige oud-trainer.

Wat volgden waren 35 bestralingen en vrijdagmorgen kreeg hij het goede nieuws te horen van zijn behandelend arts. "De dokter vertelde me dat de waarden in mijn bloed met twee punten gedaald waren, van 6,9 naar 4,9. Dat komt eigenlijk bijna nooit voor", vertelt Van Hanegem tegen het Algemeen Dagblad.

"Vooraf was gezegd dat we moesten rekenen op een lichte stijging, want het duurt meestal even voordat de behandeling begint te werken. Maar de dokter was heel tevreden. Ik hoef niet eens terug. ‘Ik zie je nog wel een keer’, zei hij.''

De Kromme is vanzelfsprekend zeer verheugd met het goede nieuws. "Ja, dat is best gek. Alles is goed. Wat nu? Ik laat het even bezinken. Blijf rustig doen. Het lijkt me onverstandig als ik nu opeens wel heel hard op een fiets ga rossen. Maar het is een fijne gedachte dat de kans groot is dat ik volgend jaar 75 word."

Privacywaakhond lekt zelf namen in metadata

De Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid, heeft zelf per ongeluk de namen van zijn eigen medewerkers naar buiten gebracht. De namen waren verborgen in de gegevens (metadata) van ongeveer 800 pdf-bestanden. Het ging om enkele tientallen mensen die de bestanden hadden geschreven. Met een beetje zoekwerk waren hun voor- en achternamen daar te vinden. Sommige documenten hebben waarschijnlijk enkele jaren zo online gestaan.

De Autoriteit bevestigt een bericht van Nu.nl daarover. De organisatie verwacht niet dat er "ernstige nadelige gevolgen" zullen zijn. Om die reden besloot de waakhond dat het datalek niet hoefde te worden gemeld bij zichzelf. De namen zijn inmiddels verwijderd. Het lek kwam aan het licht na een tip van een beveiliger.

Privacywaakhond lekt zelf namen in metadata
Privacywaakhond lekt zelf namen in metadata (Foto: BuzzT)

Jonge Munyai bloedsnel op 200 meter

Atleet Clarence Munyai heeft op de Zuid-Afrikaanse atletiekkampioenschappen in Pretoria grote indruk gemaakt. De 20-jarige sprinter snelde in de halve finales van de 200 meter naar een tijd van 19,69 seconden.

Met zijn tijd verbrak Munyai het nationale record (19,84) dat op naam stond van Wayde van Niekerk, de olympisch kampioen en wereldrecordhouder op de 400 meter. De jonge sprinter komt op de wereldranglijst aller tijden met stip binnen op de tiende plek. Hij kwam overigens wel net tekort om het Afrikaans record te pakken: dat staat nog altijd op naam van de Namibiër Frankie Fredericks, die met 19,68 olympisch zilver pakte in Atlanta in 1996.

"Ik wist dat ik 19,8 in mijn benen had, dus ik had wel hoge verwachtingen. Maar toen ik 19,6 zag staan dacht ik 'hey...dat had ik niet verwacht', dus daar ben ik erg blij mee", reageerde Munyai na afloop.

Het kogelslingeren leverde in Pretoria ook een bijzondere prestatie op. Chris Harmse won daar de nationale titel en dat was niet voor het eerst: Harmse zegevierde zelfs al voor de 23e keer op rij, een wereldrecord wat betreft het aantal opeenvolgende nationale titels op één atletiekonderdeel. "Ik geef die titel natuurlijk niet zomaar weg, iemand moet mij maar verslaan", aldus Harmse.

'Russische hackers belagen Europese regering'

Een hackersgroep die in verband wordt gebracht met het Kremlin, heeft de afgelopen dagen waarschijnlijk een Europese regeringsdienst aangevallen. Het is niet bekend om welk land of welke organisatie het gaat. De hackers verstuurden afgelopen maandag en woensdag besmette mails.

Unit42, de onderzoekstak van beveiliger Palo Alto Networks, ontdekte de aanval. De mails hadden als bijlage een besmet Word-document, waarin de agenda van een defensiecongres stond. Op de derde pagina stond een object dat ervoor zorgde dat de computer schadelijke software van de hackers probeerde te laden. Wie alleen de eerste pagina las, was veilig. Volgens Unit42 was dat nieuw en "bijzonder slim"; alleen mensen, dus de beoogde slachtoffers, lezen door tot pagina 3. De geautomatiseerde systemen van cyberbeveiligers worden zo voor de gek gehouden en slaan geen alarm.

Het is niet bekend hoeveel mensen de bijlage hebben geopend en wat de hackers hebben buitgemaakt.

Unit42 schrijft de aanval toe aan Fancy Bear, een groep die ook wel Pawn Storm, Sofacy en APT28 wordt genoemd. Die hackers worden verantwoordelijk gehouden voor cyberaanvallen op westerse doelen als de Amerikaanse Democratische partij, de NAVO, het Witte Huis, het wereldantidopingagentschap en de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die de ramp met vlucht MH17 onderzoekt. Dat zijn allemaal organisaties waar Rusland grote moeite mee heeft. Mede daarom wordt de hackersgroep in verband gebracht met het Kremlin.

'Russische hackers belagen Europese regering'
'Russische hackers belagen Europese regering' (Foto: BuzzT)

Rutte: Russen achter aanval 'zeer geloofwaardig'

Premier Mark Rutte vindt de Britse verklaring dat Rusland hoogstwaarschijnlijk achter de aanslag op een dubbelspion in Salisbury zit ,,zeer geloofwaardig". Hij noemt de aanval met zenuwgas ,,zeer zorgwekkend".

Rusland moet volgens hem ,,volledige medewerking" geven aan het onderzoek van de OPCW (de internationale organisatie die chemische wapens bestrijdt) naar de aanslag. Daarbij raakten de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia levensgevaarlijk gewond.

Het kabinet sluit echter zich niet aan bij de verklaring van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland waarin staat dat Rusland zeer waarschijnlijk achter de aanslag zit. Het kabinet zegt alleen zoiets als het ook eigen inlichtingen daarover heeft.

Dat is het gevolg van de Irak-oorlog uit 2003. Het toenmalige kabinet Balkenende steunde die inval, maar later bleek dat op basis van onjuiste informatie van buitenlandse inlichtingendiensten.

Rutte: Russen achter aanval 'zeer geloofwaardig'
Rutte: Russen achter aanval 'zeer geloofwaardig' (Foto: ANP)

Hodeg sprint naar eerste profzege in Handzame Classic

Jose Alvaro Hodeg heeft Handzame Classic gewonnen. De Colombiaan in dienst van Quick-Step Floors was na 204 kilometer de snelste in Handzame. De Noor Kristoffer Halvorsen werd tweede voor de Duitser Pascal Ackermann.

Negen renners kozen voor de vroege vlucht met daarbij drie Nederlanders: Oscar Riesebeek (Roompot - Nederlandse Loterij), Peter Koning (Aqua Blue) en Maikel Zijlaard (Hagens Berman). De drie landgenoten hadden het gezelschap van Dennis Coenen (Cibel-Cebon) en David Boucher (Tarteletto-Isorex), Florian Stork, (Sunweb Development), Gatis Smukulis (Delko-Marseille), Adrian Kurek (CCC Sprandi Polkowice) en Bryan Nauleau (Direct Energie). Het negental kreeg een maximale voorsprong van zes minuten op het peloton.

Het peloton hield alles onder controle en met dertig kilometer nog te gaan tot de finish had de kopgroep nog twee minuten voorsprong. Met nog vijftien kilometer tot de streep koos Riesebeek voor de aanval vanuit de kopgroep en hield het een paar kilometer langer vol dan zijn vluchtgenoten. Op negen kilometer was het avontuur voor de Nederlander ook afgelopen.

Quick-Step Floors nam met nog één kilometer te gaan de kop in het peloton, waarna de Colombiaan Hodeg het afmaakte voor de Belgische ploeg. Halvorsen, de winnaar van de editie van vorig jaar, kwam als tweede over de streep, voor de Duitser Ackermann. Moreno Hofland was met een negende plaats de beste Nederlander.

Vaticaan ontslaat aartsbisschop Guam

Het Vaticaan heeft de aartsbisschop van Agana op het eiland Guam de laan uitgestuurd. Hij is vrijdag door een rechtbank van het Vaticaan schuldig bevonden aan misbruik van minderjarigen.

Wat Anthony Apuron precies op zijn kerfstok heeft is niet bekendgemaakt. De weggestuurde geestelijke ontkent alle beschuldigingen en heeft zestig dagen de tijd om in beroep te gaan.

De vijf rechters van de Congregatie voor de leer van het geloof bevonden Apuron "schuldig aan bepaalde beschuldigingen" zonder in details te treden. Hij moet zijn residentie nu verlaten.

Vaticaan ontslaat aartsbisschop Guam
Vaticaan ontslaat aartsbisschop Guam (Foto: ANP)

Minister: geen aanpassing partnerschapsverlof

Werkgevers moeten kijken naar het totaalplaatje en niet slechts één maatregel uit het regeerakkoord eruit lichten. Dat stelt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Hij reageert op kritiek van werkgevers op het plan van het kabinet voor extra partnerschapsverlof. Hij voelt er niets voor het voorstel aan te passen.

Koolmees benadrukt dat het extra verlof deel uitmaakt van een pakket maatregelen met "plussen en minnen" voor werkgevers. Per saldo betekent het hele pakket maar een klein beetje meer belasting voor het bedrijfsleven, aldus de bewindsman.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen niet dat de werkgevers opdraaien voor de kosten van het extra verlof. Volgens de belangenorganisaties komen de extra lasten neer op in totaal 215 miljoen euro per jaar. Vooral kleinere bedrijven zouden zwaar worden getroffen.

Slimmer en beter
Partners van zwangere vrouwen hebben nu recht op twee dagen doorbetaald verlof. Dat zouden er in het plan vijf worden. Daarnaast kunnen partners dan in het eerste halfjaar na de geboorte tegen 70 procent van hun loon aanvullend kraamverlof opnemen.

De werkgeversorganisaties zijn niet tegen verruiming van de verlofregelingen. Het kan alleen "slimmer en beter" dan met het wetsvoorstel, zeggen ze. Ze verwijzen naar een voorstel van de Sociaal-Economische Raad (SER). Daarin draagt de overheid de kosten en zijn regelingen versimpeld en samengevoegd.

Minister: geen aanpassing partnerschapsverlof
Minister: geen aanpassing partnerschapsverlof (Foto: ANP)

Valentino Rossi ook komende twee jaar in MotoGP

Het is eigenlijk al geen verrassing meer maar Valentino Rossi rijdt ook in 2019 en 2020 nog voor Yamaha in de MotoGP. Dit werd donderdag voorafgaand aan de persconferentie in Qatar bekendgemaakt.

Sinds de Sepang-test eind januari gonsde het al van de geruchten dat de negenvoudig wereldkampioen nog niet klaar is voor het gepensioeneerde leven. De 39-jarige Italiaan heeft dit nu bevestigd door zijn nieuwe tweejarige deal met de Japanse fabriek. Aanstaande zondag markeert alweer het begin van het dertiende seizoen van Rossi bij Yamaha (in totaal). Aan het eind van elk contract vraagt menig motorsportminnend fan zich weer af of de Italiaanse legende nu eindelijk de handdoek in de ring gooit. Het lijkt er echter op dat Rossi wil door blijven gaan totdat hij niet meer competitief is en de mogelijkheid dat de coureur ook na 2020 nog op de grid te vinden is, is aanwezig. 

Toch heeft de veteraan goed nagedacht of hij nog een contractverlening aan moest gaan. “Toen ik mijn vorige contract bij Yamaha tekende in maart 2016, dacht ik na of het mijn laatste contract als MotoGP-rijder ging zijn,” gaf de motorsportlegende donderdag toe, maar de liefde voor het racen overwon: “Op dat moment besloot ik dat ik in de twee jaar daarna een beslissing zou nemen. Voor mij was het altijd duidelijk dat ik graag wilde blijven racen. Tijdens de afgelopen twee jaar kwam ik tot de conclusie dat het racen mij nog altijd het meest gelukkig maakt.”

The Doctor beseft zich echter dondersgoed dat het met het jaar (fysiek) moeilijker zal worden, zo gaf hij aan: “Het is een grote uitdaging om competitief te blijven op mijn veertigste, maar ik heb genoeg kracht en genoeg energie om dat te proberen. Ik weet dat het moeilijk gaat zijn en ik moet er veel voor doen met veel training. Maar ik ben klaar, ben erg gemotiveerd en dat is waarom ik nog twee jaar wil racen."

Collega Jorge Lorenzo, die vorig jaar overstapte naar Ducati, vindt het besluit van zijn ex-ploeggenoot een voorbeeld voor vele rijders: “Het is goed voor hem en goed voor het kampioenschap. Hij is een geweldige toevoeging aan de sport, hij brengt veel fans mee en trekt veel nieuwe fans naar de sport. Daar profiteren wij allemaal van mee. Ik vind dat hij een voorbeeld is voor ons en voor de jonge rijders die nu zien dat ze tot hun veertigste kunnen strijden om overwinningen.” 

Honda-coureur Márquez beaamt dit: “Hij weet dat de MotoGP tegenwoordig heel erg veeleisend is. Hij weet dat hij op het hoogste niveau wil rijden en het indrukwekkende is dat hij niet twee maar nog drie jaar zal rijden, hij heeft dit jaar ook nog voor zich. Ik ben blij dat hij nog twee jaar in de MotoGP rijdt. We racen tegen een legende en we willen altijd van hem blijven leren.”

In zijn tijd bij Yamaha won Rossi maar liefst 4 kampioenschappen en 56 overwinningen. Zijn laatste winst pakte de Italiaan in de TT Assen vorig jaar.

Je kan The Doctor in actie zien aanstaande zondag op Eurosport 1 om 16:45 uur (Nederlandse tijd)

Gemengde gevoelens Van Barneveld na vijf gemiste matchdarts

Darter Raymond van Barneveld speelde donderdagavond in de Premier League met 6-6 gelijk tegen Gary Anderson en dat leverde na afloop gemengde gevoelens op. Zo herpakte hij zich zeer sterk na een matig begin en kon hij het na vier gewonnen legs op rij afmaken, maar dat verzuimde hij: vijf matchdarts gingen allemaal mis, Anderson gooide via dubbel 2 de leg uit en kwam met een 144-finish alsnog op 6-6.

"Ik had het af kunnen maken, maar dan maakt Gary het met een hele fraaie finish af", aldus Van Barneveld na afloop. "Op het moment dat ik met 2-4 achter stond zou ik voor een gelijkspel tekenen, maar als je dan vier legs op rij wint en een 6-4 voorsprong hebt denk je natuurlijk aan de winst en daar ging het fout. Het is een pittige competitie dit jaar en er kan in de komende weken nog veel gebeuren."

BLØF scoort eerste nummer 1-hit in België

Na Nederland verovert het nummer Zoutelande van BLØF ook Vlaanderen. De single stijgt deze week naar de eerste plaats in de Vlaamse Ultratop 50.

Zoutelande is in Vlaanderen de eerste Nederlandstalige nummer 1 sinds 10.000 luchtballonnen van K3. De heren van BLØF lossen wel een andere Nederlandse act af. Het dj-duo Zonderling stond de afgelopen weken op de eerste plaats met het nummer Crazy, een samenwerking met de Belgische dj Lost Frequencies.

Zoutelande bereikte in Nederland al de koppositie in de Mega Top 50 en Top 40. In de door streams gedomineerde Single Top 100 bleef de single tot dusver steken op plaats drie.

BLØF scoort eerste nummer 1-hit in België
BLØF scoort eerste nummer 1-hit in België (Foto: BuzzE)

Rutte noemt PVV-spotje onsmakelijk

Premier Mark Rutte vindt een nieuw PVV-campagnespotje tegen de islam onsmakelijk. En volgens hem vindt de hele samenleving dit. "Ik geloof dat ik hier het overgrote deel van Nederland representeer als ik dit onsmakelijk vind."

De Haagse politieke partij Islam Democraten (ID) wil aangifte doen tegen de PVV en PVV-leider Geert Wilders wegens het filmpje. Volgens ID zet het spotje aan tot haat en geweld tegen moslims.

Ook landelijke politieke partijen laken de spot. PvdA-leider Lodewijk Asscher roept Wilders op te stoppen met het zaaien van haat. D66 vindt dat het filmpje "veel en véél te ver" gaat.

In het filmpje wordt de islam in rode letters onder meer gelijkgeschakeld aan terreur en haat jegens Joden, homo's en christenen. Bij de laatste tekst, "Islam is dodelijk", druipt bloed van de letters af.

"De waarheid is niet altijd aangenaam te zien", stelt Wilders naar aanleiding van de ophef. "Maar daardoor niet minder waar."

Rutte noemt PVV-spotje onsmakelijk
Rutte noemt PVV-spotje onsmakelijk (Foto: ANP)

Samenvattingen Eredivisie blijven bij de NOS

De samenvattingen van de Eredivisie zijn ook de komende vier seizoenen te zien bij de NOS. De verbintenis met de Eredivisie Media & Marketing (EMM), die loopt tot medio 2019, is met drie seizoenen verlengd tot en met het seizoen 2021/2022. Ook de radiorechten zijn verlengd, waardoor ook in Langs de Lijn gewoon het voetbal te horen zal zijn. 

"Dit is echt topnieuws", zegt Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport. "De eredivisie is de belangrijkste competitie voor de voetballiefhebber in dit land. Niet altijd het beste voetbal, wel de beste verhalen en de meeste beleving. De Eredivisie is week in week uit het gesprek van de dag. Wij volgen dat op die typische NOS-manier en dat we dat nog jaren kunnen blijven doen, is heel goed nieuws".

Ook Geert Hofman, waarnemend algemeen directeur van de NOS, is buitengewoon blij over de verlenging. "De NOS doet al meer dan vijftig jaar verslag van de Eredivisie. Tot grote tevredenheid van onze twaalfde man: de kijkers van Studio Sport en de luisteraars van Langs de Lijn. Dat we dit kunnen blijven doen, is een blijk van waardering voor de manier waarop wij de Eredivisie voor een breed publiek toegankelijk maken. Voor ons en voor de publieke omroep als geheel. Het bord op schoot blijft".

Skiërs uit op hol geslagen skilift gegooid, zeker elf gewonden

In het Georgische skigebied Gudauri ging het vrijdag niet helemaal goed. Een skilift raakte daar om nog onduidelijke redenen beschadigd, met als resultaat dat de snelheid van de lift plotseling meer dan verdubbeld werd.

Door de veel te hoge snelheid schommelde de lift nogal heen en weer en werden mensen uit de stoeltjes gegooid. Ook sprongen mensen er zelf uit om er niet op hoge snelheid uit te hoeven stappen. De stoeltjes bevonden zich gelukkig niet al te hoog, waardoor men zich nog wel enigszins redelijk in de sneeuw kon laten vallen.

Een tak van het Georgische ministerie van Economische Zaken heeft laten weten dat zeker acht mensen gewond zijn geraakt, maar het lijkt niet om zware verwondingen te gaan. 

Update 16.20 uur
Volgens het Georgische 1TV zijn zeker elf mensen gewond geraakt. Het gaat daarbij om toeristen uit Oekraïne, Georgië, Rusland en Zweden. Twee van hen zijn er niet best aan toe en hebben open botbreuken en ernstige verwondingen aan hun hoofd. Volgens Zaza Sopromadze, minister van Gezondheid, verkeren de twee niet in levensgevaar.

De minister van Economie, Dimitri Kumsishvili, bezocht de plaats van het ongeval. "Een onderzoek zal uitwijzen wat hier de oorzaak van is en de verantwoordelijken zullen worden gestraft", liet hij weten. Volgens Kumsishvili was de skilift in december voor het laatst onderworpen aan een inspectie. 

Reddingshelikopters zijn ingezet om de gewonden vanuit het gebied, waar het inmiddels behoorlijk mistig is, naar hoofdstad Tbilisi te vervoeren.

De skilift slaat op hol (Bron: YouTube)

For Honor krijgt starters edition

Ubisoft heeft aangegeven dat er vanaf nu ook een Starter Edition beschikbaar is voor For Honor. De versie is alleen beschikbaar voor pc via Uplay of Steam en kost € 14,99. De starter editie bevat de volgende dingen.

 • Drie volledig ontgrendelde Vanguard Helden: De Warden, Raider en Kensei zijn direct volledig ontgrendeld.

 • Drie Helden van de door de speler geselecteerde factie: Drie extra speelbare helden worden toegekend aan spelers op basis van de factie die ze kiezen bij het voor het eerst opstarten van de Starter Edition. Spelers boeken voortgang en plunderen met deze Helden, maar aanpassingen worden pas beschikbaar zodra de Helden worden gerekruteerd voor 8000 Staal per stuk.

 • Twaalf resterende Helden: Spelers zijn ook in staat om de zes oorspronkelijke Helden volledig te ontgrendelen voor 8000 Staal per stuk. De zes extra Helden die na de lancering van For Honor zijn toegevoegd aan de game, kunnen volledig worden ontgrendeld voor 15.000 Staal per stuk.

For Honor

Nederlands echtpaar komt om in Australië

Een Nederlands echtpaar is omgekomen bij een auto-ongeluk in Australië. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten naar aanleiding van een bericht van het Eindhovens Dagblad.

Volgens de krant gaat het om een man en een vrouw uit Deurne. Ze botsten op een tegemoetkomende auto op de Great Northern Highway nabij New Norcia, 140 kilometer ten noorden van Perth. De auto vatte kort na de botsing vlam. Omstanders probeerden het vuur met een brandblusser uit te krijgen, maar dat lukte niet. Na enkele minuten volgde een explosie terwijl het stel bekneld zat. De twee bezweken aan hun verwondingen, aldus de krant.

Het ministerie onderhoudt contact met de familie van het overleden echtpaar.

Felle reacties op anti-islamspot PVV

Een campagnespot van de PVV leidt tot beroering. De Haagse politieke partij Islam Democraten vindt dat het spotje aanzet tot haat en geweld tegen moslims en doet daarom aangifte tegen de PVV en haar leider Geert Wilders, kondigt fractievoorzitter Hasan Küçük aan. De video werd donderdag op tv uitgezonden in de Zendtijd voor Politieke Partijen.

In de video wordt de islam in rode letters onder meer gelijkgeschakeld aan terreur en haat jegens Joden, homo's en christenen. Bij de laatste tekst, "Islam is dodelijk", druipt bloed van de letters af. De video sluit af met het logo van de PVV.

D66 vindt dat de campagnevideo "veel en véél te ver" gaat. De partij heeft als reactie een soortgelijk filmpje gemaakt, waarin een streep wordt gezet door het PVV-beeld, gevolgd door teksten als: "Nederland is gelijkheid, tolerantie, diversiteit en geloofsvrijheid".

Op sociale media wordt ook veel gereageerd op de PVV-video.

Felle reacties op anti-islamspot PVV
Felle reacties op anti-islamspot PVV (Foto: ANP)

Trailer: de strijd barst los in Avengers: Infinity War

Het duurt nog maar een week of zes voordat de Grote Strijd van het Marvel Cinematic Universe losbarst in wat nog maar de derde Avengers-film is. Voor Infinity War is vandaag een nieuwe trailer vrijgegeven.

Deze trailer toont meer contact tussen de helden, waaronder de Guardians of the Galaxy, die in deze film kennis maken met hun Aardse tegenhangers. Ook enkele meer luchtige momenten tussen andere helden komen voorbij.

In Avengers: Infinity War komt de verhaallijn over de Infinity Stones en de schurk Thanos eindelijk op de voorgrond. De film is geregisseerd door Joe en Anthony Russo en in de cast zit iedereen. De film is te zien vanaf 25 april.

Dost met Sporting tegen Atlético Madrid

Bas Dost neemt het met Sporting Portugal in de kwartfinale van de Europa League op tegen Atlético Madrid, zo heeft de loting vrijdag uitgewezen.

Sporting plaatste zich donderdagavond ten koste van Victoria Plzen voor de laatste acht van het toernooi, waar Atlético veel te sterk was voor Lokomotiv Moskou. Na 3-0 in de heenwedstrijd, waren de Madrilenen in de terun met 1-5 te sterk.

Arsenal werd tijdens de loting gekoppeld aan CSKA Moskou. De ploeg van Arsène Wenger schakelde in de achtste finales AC Milan uit, waar de Russchische formatie te sterk was voor het Olympique Lyon van Kenny Tete en Memphis Depay.

De andere twee kwartfinales gaan tussen RB Leipzig en Olympique Marseille en Stefan de Vrij neemt het met Lazio op tegen Red Bull Salzburg. De heenwedstrijden worden op 5 april gespeeld en de returns staan een week later op het programma.

Verdediging Holleeder botst met Astrid

Advocaat Sander Janssen is in het strafproces tegen Willem Holleeder gebotst met diens zus Astrid. Volgens de raadsman schetst zij haar broer voortdurend af als ,,monster", terwijl daar in het bewijsmateriaal geen aanknopingspunten voor zijn te vinden.

Astrid zei dat de raadsman zich geen voorstelling kon maken van het leven zoals dat was met haar broer. ,,Je moet tegen Wim zeggen wat 'ie wil horen. Anders is het mis. U laat hier nu één tap horen. Dat is niet ons gehele leven. Die tap is niet zoals het was. Over de telefoon zeggen we wat gehoord mag worden en zwijgen we over wat niet gehoord mag worden."

In de ondervraging door Janssen benadrukte Astrid voortdurend en soms emotioneel dat van ,,een normaal leven zoals anderen dat kennen" nooit sprake was. Volgens haar terroriseerde Willem Holleeder zijn familie zó dat iedereen, tot neefjes en nichtjes aan toe, zich volledig aan hem aanpaste.

Verdediging Holleeder botst met Astrid
Verdediging Holleeder botst met Astrid (Foto: ANP)

Nieuwe Nindies Showcase op 20 maart

Nintendo heeft een nieuwe Nindies Showcase aangekondigd voor 20 maart. In een Nindies Showcase wordt speciale aandacht besteedt aan aankomende indies. Verwacht dus geen informatie over AAA-games of projecten van Nintendo zelf.

De Showcase begint om 17:00 uur Nederlandse tijd. Tijdens de vorige Nindies Showcases werden onder andere Travis Strikes Again en Wargroove aangekondigd en ports van Stardew Valley en Poly Bridge. Voor deze Nindies Showcase is de verwachting dat Hollow Knight eindelijk een release date krijgt en maakt Devolver Digital deel uit van de presentatie.

PvdD poogt onverdoofd slachten te verbieden

De Partij voor de Dieren probeert onverdoofd slachten opnieuw te verbieden. Ze dient een initiatiefwet in waarin de uitzondering die nu geldt voor halal en koosjer slachten wordt geschrapt.

De PvdD wil een overgangstermijn van vijf jaar, zodat slachterijen de gelegenheid krijgen voor aanpassingen. Na deze vijf jaar zullen alle dieren in Nederland worden bedwelmd voordat ze worden geslacht. Volgens de PvdD leidt onverdoofd slachten van dieren tot extra stress en onaanvaardbaar dierenleed.

In 2011 probeerde partijleider Marianne Thieme ook al onverdoofd slachten verboden te krijgen. Haar wetsvoorstel werd toen door de Tweede Kamer aangenomen, maar in de senaat verworpen.

PvdD poogt onverdoofd slachten te verbieden
PvdD poogt onverdoofd slachten te verbieden (Foto: ANP)

Botresten niet van Nederlandse zeelieden

Botresten die in Indonesië zijn gevonden zijn niet afkomstig van Nederlandse zeelieden die zijn omgekomen bij de Slag om de Javazee in 1942. Dat heeft minister Ank Bijleveld (Defensie) de Tweede Kamer vrijdag laten weten.

Experts van de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) waren deze maand in Indonesië om te helpen bij de identificatie van de op Java gevonden resten. Het gaat om dierlijke botresten, blijkt uit het onderzoek.

Er waren aanwijzingen dat het mogelijk ging om zeelieden van Hr. Ms. De Ruyter, Hr. Ms. Java en Hr. Ms. Kortenaer die destijds door Japanners tot zinken werden gebracht. De schepen - oorlogsgraven met beschermde status - zijn in 2016 illegaal geborgen om het ijzer te verkopen.

Ook zijn geen aanwijzingen gevonden die erop wijzen dat de oorlogsschepen bij Brondong op Java zijn verwerkt.

Botresten niet van Nederlandse zeelieden
Botresten niet van Nederlandse zeelieden (Foto: ANP)

'Proces over blokkade Pirate Bay moet over'

Het is nog steeds niet zeker of providers Ziggo en XS4ALL verplicht zijn om torrentsite The Pirate Bay te blokkeren. Die ruzie sleept zich al jaren voort en ligt nu bij de Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland. En als het aan de advocaat-generaal ligt, die de Hoge Raad adviseert, wordt de zaak teruggestuurd naar het gerechtshof. Die zou opnieuw moeten kijken of de site moet worden geblokkeerd. De Hoge Raad hoeft het advies niet over te nemen.

De zaak was aangespannen door Stichting BREIN, die opkomt voor de houders van auteursrechten. Gebruikers van The Pirate Bay kunnen illegaal films, muziek en games downloaden. In 2012 besloot een rechter dat Ziggo en XS4ALL The Pirate Bay moesten blokkeren. In hoger beroep werd dat teruggedraaid. Daarna ging de zaak naar de Hoge Raad. In afwachting van een beslissing daar moesten de providers The Pirate Bay alvast blokkeren.

Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad de knoop doorhakt.

'Proces over blokkade Pirate Bay moet over'
'Proces over blokkade Pirate Bay moet over' (Foto: BuzzT)

Titelhouder Real treft Juventus in kwartfinale Champions League

Real Madrid neemt het in de kwartfinale van de Champions League op Juventus, een herhaling van de finale van afgelopen seizoen.

Real Madrid bereikte de laatste acht van het toernooi door Paris Saint-Germain over twee wedstrijden met 5-2 te verslaan. Juventus, koploper in de Serie A was te sterk voor Tottenham Hotspur. 

Barcelona, dat te sterk was voor Chelsea, neemt het op tegen AS Roma, waar Kevin Strootman en Rick Karsdorp onder contract staan. De Romeinen waren te sterk voor Shakhtar Donetsk. Arjen Robben neemt het met Bayern München op tegen Sevilla en voor Manchester City staan twee wedstrijden tegen Liverpool op het programma. 

De return van de kwartfinales staan voor 3 en 4 april op het programma en de returns volgen een week later. 

Vijf debutanten in selectie Nederlands elftal

De KNVB heeft vrijdagmiddag de selectie van het Nederlands elftal bekend gemaakt voor de komende twee oefeninterlands.

Bondscoach Ronald Koeman heeft 25 spelers opgenomen in zijn selectie voor de wedstrijden tegen Engeland (23 maart) en Portugal (26 maart). In de selectie is plek voor vijf debutanten.

Marco Bizot, Hans Hateboer, Guus Til, Justin Kluivert en Wout Weghorst mogen zich komende week voor het eerste melden bij Oranje.

Steven Bergwijn, Daley Blind, Jeffrey Bruma, Daryl Janmaat, Luuk de Jong, Sergio Padt, Karim Rekik en Ruud Vormer waren allemaal opgenomen in de voorselectie, maar zijn afgevallen in de definitieve selectie.

Vanaf 22 mei rennen in Runner3

Nicalis heeft aangekondigd Runner3 op 22 mei uit te brengen voor Nintendo Switch. De game, waarin je moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan krijgt ook een fysieke release.

De fysieke release bevat naast de game ook een mini CD, een ouderwets gekleurd instructieboekje en een lichtgevende strap van CommanderVideo. Voor de aankondiging is een trailer vrijgegeven, die hieronder te bekijken is.

Runner3 fyisiek

Wilders richt stichting Snoetje en Pluisje op

Geert Wilders komt met een eigen stichting om mensen die dit niet zelf kunnen betalen, financieel te helpen bij dure medische ingrepen bij hun huisdieren.

Geert Wilders vernoemt de stichting naar Snoetje en Pluisje, zijn eigen poezen. Snoetje heeft last van een vergrote hartspier, waardoor Geert Wilders zelf onlangs te maken heeft met medische ingrepen en de rekeningen daarvan. “Ik heb ongeveer 2000 euro uitgegeven aan kosten voor de dierenarts”, aldus Geert Wilders vanochtend in Goedemorgen Nederland.

Zo is Geert Wilders op het idee gekomen om ook iets te doen voor andere mensen met huisdieren. “Ik heb zelf als Kamerlid een goed salaris. Maar heel veel mensen kunnen het niet betalen, en houden net zo veel van hun huisdier”, vertelt de PVV-leider. “Ik zal zelf als eerste 1000 euro storten.”

Inmiddels hebben Geert Wilders en Dion Graus gesproken met bestuursleden van de Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde. Zij zullen behulpzaam zijn bij het vinden van een geschikte dierenartspraktijk voor dit experiment.

Toekomstig NBA-sterren beginnen aan 'March Madness'

In de Verenigde Staten is March Madness begonnen, en dan weet de basketballiefhebber wel waar het over gaat: het is het toernooi waarin bepaald wordt welke universiteit zich tot kampioen mag kronen in het populaire college basketball. Miljoenen Amerikanen hebben hun brackets ingevuld, Barack Obama koos voor de Michigan State Spartans.

Aangezien vrijwel alle NBA-sterren uiteindelijk uit het college basketball komen is dat iets waar ook NBA-fans graag naar kijken, het zijn immers de toppers van de toekomst. Het toernooi begint met 68 teams, waarvan er in een soort voorronde al vier af zijn gevallen. Donderdag ging het dan echt van start met de eerste ronde en dat leverde gelijk de nodige interessante ontwikkelingen op.

Nederlanders
We beginnen met wat Nederlandse glorie: laatstejaars Jordy Kuiper uit Groningen gaf met de UNC Greensboro Spartans goed partij tegen de Gonzaga Bulldogs, maar Kuiper en zijn teamgenoten konden net niet voor een verrassing zorgen en verloren met 64-68.

Kuiper is niet de enige Nederlander in het NCAA-toernooi. Julius van Sauers speelde met de LIU Brooklyn Blackbirds in de voorronde, waarin de Radford Highlanders te sterk waren. Vrijdag komt de boomlange Amsterdammer Matt Haarms (2,21m) namens de Purdue Boilermakers in de eerste ronde in actie tegen de Cal State Fullerton Titans, een wedstrijd die om 17.40 uur Nederlandse tijd begint.

Sterren van de toekomst
Nu we de Nederlanders achter de rug hebben kunnen we kijken naar een aantal van de hoogst ingeschatte spelers in het hele college basketball. Marvin Bagley III (Duke Blue Devils), DeAndre Ayton (Arizona Wildcats) en Trae Young (Oklahoma Sooners) zijn stuk voor stuk eerstejaars, maar lijken allemaal goede kans te maken om in de 'NBA Draft' als eerste gekozen te worden.

Bagley deed uitstekende zaken en leidde Duke met 22 punten langs de Iona Gaels (89-67). Voor Ayton ging het minder goed, want hij en Arizona zijn klaar. De Buffalo Bulls leken relatief makkelijk aan de kant geschoven te kunnen worden, maar niks was minder waar. CJ Massinburg, Wes Clark en Jeremy Harris namen de Bulls bij de hand en met een daverende tweede helft maakten ze gehakt van de Wildcats: 89-68.

De beste plays van de eerste dag van het NCAA-toernooi (Bron: YouTube)

Young kende een fenomenaal seizoen en ontwikkelde zich op een gegeven moment tot dé superster in het college basketball. Zowel hij als de Sooners kenden een minder einde en dus werd de hype even wat minder, maar hij gaat wel de boeken in als eerste speler ooit die het college basketball aanvoert wat betreft zowel het aantal gescoorde punten als het aantal assists. Tegen de Rhode Island Rams was Young goed voor een heerlijke 28 punten, maar het ging fout: de Rams sleepten er overtime uit en daarin maakten ze het onder meer dankzij een heerlijk drietje van EC Matthews met 83-78 af.

Spannende wedstrijden
De Houston Cougars en San Diego State Aztecs zijn op zich geen favorieten voor de titel, maar maakten er wel een heerlijk potje van. In de spannende slotfase werd het ene na het andere drietje geraakt en uiteindelijk was het Houston - waar Rob Gray voor 39 punten tekende - dat met 67-65 nipt won. De Loyola Chicago Ramblers zorgden voor een kleine verrassing door de Miami Hurricanes naar huis te sturen. Miami leek de winst te pakken, maar met 0,3 seconden op de klok gooide Donte Ingram een werkelijk heerlijke driepunter binnen: 64-62 en winst voor de Ramblers.

De Kentucky Wildcats namen het tot slot op tegen de Davidson Wildcats, die bij vlagen goed partij boden. Dat deden ze vooral aan het begin en aan het einde, maar het was niet genoeg om Kentucky van de 78-73 zege af te houden. Daar viel nog een opmerkelijk detail bij te vermelden: Kentucky wist geen enkele driepunter te scoren. Dat was nogal bijzonder, sinds een driepunter tegen Seton Hall op 26 november 1988 wisten ze in 1047 opeenvolgende wedstrijden wél een drietje te maken. De UNLV Runnin' Rebels, een wat minder hoog aangeschreven team, hebben met 1040 opeenvolgende wedstrijden nu de langste nog actieve reeks driepunters in handen.

De hoogtepunten van Loyola Chicago - Miami, met aan het eind de heerlijke, 'game winning' driepunter van Ingram (Bron: YouTube)

Waar te kijken?
Elke wedstrijd in het NCAA-toernooi wordt live uitgezonden, dus voor alles is wel een stream te vinden. In het college basketball-topic op het FOK!forum wordt je op weg geholpen als je naar streams vraagt, zodat je bijvoorbeeld vrijdagavond naar de kunsten van Matt Haarms kunt kijken. Ziggo Sport zendt 's avonds laat ook regelmatig een live wedstrijd uit, zoals het er naar uitziet met live commentaar van niemand minder dan Mart Smeets.

De Vries gaat voor Racing Team Nederland rijden

Nyck de Vries zal dit jaar het racen in de Formule 2 gaan combineren met de World Endurance Series. De Nederlander zal na de 24 uur van Le Mans bij Racing Team Nederland de plek van Jan Lammers over gaan nemen.

De Nederlandse renstal heeft naast Lammers ook Giedo van der Garde en teameigenaar Frits van Eerd als coureurs en komt uit in de LMP2-klasse. Het seizoen in de WEC duurt van mei tot en met juni 2019. Lammers zal dit jaar deelnemen aan de 6 uren van Spa-Francorchamps en zin 24e 24 uur van Le Mans, waarna De Vries het stokje overneemt.

De jonge Nederlander kijkt uit naar het langeafstandsracen. "Dit past perfect in mijn agenda. Na de zomerstop zijn er immers niet veel Formule 2-races meer. Qua prestaties liggen de klasses dicht bij elkaar, dus ik verwacht niet veel tijd nodig te hebben voor de omschakeling. Het is in ieder geval een mooie en indrukwekkende auto."

Ook voor Lammers had hij lovende woorden. "Het is een eer om van hem het stokje te mogen overnemen. Hij heeft alles meegemaakt in de autosport. Hij heeft in de Formule 1 gereden en Le Mans gewonnen."

Rellen in Madrid na dood straatventer

Bij rellen in het centrum van Madrid zijn tien politieagenten gewond geraakt en zes arrestaties verricht. Bij de ongeregeldheden werden ook barricades opgeworpen, vernielingen aangericht, brand gesticht en een winkel geplunderd, meldden Spaanse media.

De rellen begonnen met een opstootje over de dood van 35-jarige Senegalese straatventer terwijl de gemeentepolitie in actie was tegen illegale straatverkopers. De Senegalees bezweek aan een hartstilstand. Relschoppers meenden dat de man door de politie werd achtervolgd en dat hij daarom zou zijn overleden. De politie bestrijdt dat.

In heel de oude wijk Lavapiés werden agenten door groepjes mannen bekogeld en belaagd.


Rellen in Madrid na dood straatventer (Video: YouTube)

Knaagdieren houden van een feestje in De Sims 4

Electronic Arts laat weten dat De Sims 4 een nieuwe uitbreiding heeft gekregen. Mijn Eerste Huisdier levert naast meer spullen voor je al bestaande honden en katten ook meer mogelijkheden voor je knaagdieren op.

Je hebt hoogstwaarschijnlijk al een snoezige hamster, rat, dwergegel of mini bubalus voor je Sim gekocht. Maar heb je ook in het hok gekeken om de ware identiteit van je nieuwe knaagdier te ontdekken? Weet jij of je Sims hun knaagdier wel echt kennen? De Sims 4 Mijn Eerste Huisdier Accessoires zit boordevol kleine geheimen, voornamelijk die van de knaagdieren zelf. Knaagdieren houden bijvoorbeeld ook van feesten. Af en toe zullen ze zich terugtrekken in hun habitat en een knaagdierenrave houden. Je hoort dan alleen maar 'uhntz uhntz uhntz', en nee, dat is niet het geluid van hun hamsterrad.

Uiteraard levert elk wezen dat in je huis woont ook de nodige problemen op. In dit geval kan een vieze habitat tot de uitbraak van knaagdierziektes leiden. Daarnaast loop je het risico dat je nieuwe huisknaagdiergenoot je Sims besmet met klierige knaagdierkoorts. In het begin zullen je Sims zich niet zo lekker voelen. Daarna komen de koorts en rillingen. Ze kunnen zelfs versuft en koortsig worden.

Om te spelen heb je de game De Sims 4 en alle updates nodig. Dit pack vereist het De Sims 4 Honden en Katten Expansion Pack om toegang te krijgen tot alle inhoud. Mijn Eerste Huisdier kost 9,99 euro.

Tweetal aangehouden op verdenking van dealen en drugsbezit

Bij een inval in Breda aan de St. Ignatiusstraat zijn twee verdachten (17 en 23 jaar) aangehouden voor drugsbezit en verdenking van dealen.

Na een anonieme melding is de politie met toestemming van de Officier van Justitie een pand binnen gegaan aan de St. Ignatiusstraat. Volgens de tipgever zou er drugs aanwezig zijn in het pand. Agenten troffen inderdaad grote hoeveelheden drugs aan en allerlei materialen om die te verpakken. De twee verdachten (17 en 23 jaar) zijn ingesloten. De drugs en andere zaken zijn in beslag genomen, het gaat hier onder meer om:

-       Ruim 7 kilo amfetamine

-       Ruim 100 pillen MDMA/XTC

-       Ruim 170 pillen Ketamine

-       Nog onbekende stoffen (ruim 500 gram poeder en meer dan 250 pillen)

Ook werd een auto in beslag genomen.

Uit onderzoek bleek dat mogelijk een derde verdachte bij deze zaak betrokken is. De politie is nog op zoek naar hem. Op last van de Burgemeester is gisteren het pand gesloten.

Tweetal aangehouden op verdenking van dealen (Foto: stockfoto politie.nl)
Tweetal aangehouden op verdenking van dealen (Foto: stockfoto politie.nl)

Zieltjes redden in Far Cry 5

Ubisoft heeft een nieuwe live-action trailer van Far Cry 5 uitgebracht. Wat gebeurt er als goede intenties uitmonden in onderdrukking?

Zie hoe de Father, Joseph Seed, zijn kudde - samen met de rest van Hope County, Montana - op het goede pad houdt. Want als het draait om het redden van zieltjes, rechtvaardigt het doel de middelen.

In Far Cry 5 neemt de speler het op tegen een krankzinnige sekte genaamd Eden's Gate in Hope County, Montana. Om weerstand te kunnen bieden tegen de grote groepering engnekken kan de speler locals recruteren in de vorm van 'guns for hire', en lokale fauna zoals poema's en beren in de vorm van 'fangs for hire'.

Far Cry 5 is vanaf 27 maart verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Politie zoekt getuigen dodelijke schietpartij

Bij een schietpartij aan de Piet Mondriaanstraat in Amsterdam donderdagavond is een onbekende man om het leven komen. Rond 22:15 uur trof de politie het zwaargewonde slachtoffer aan in een portiek ter hoogte van de Jan Tooropstraat. Hij overleed in de loop van de nacht in het ziekenhuis. Zijn identiteit is nog onbekend. 

De politie startte een zoekactie, onder meer met een helikopter, maar de twee vermoedelijke daders werden niet gevonden. De politie is nog steeds op zoek naar ze. Dader één droeg een zwarte glimmende jas met een zwarte hoody. Hij zou in de richting van de Jan Voermanstraat weggevlucht zijn. Dader twee droeg een donkere jas en had de capuchon van een hoody op. Hij zou zijn weggelopen richting het water dat evenwijdig loopt aan de metrospoorbaan. 

Ook is de politie op zoek naar een taxichauffeur. Hij zou het slachtoffer kort voor het incident vervoerd hebben. Het gaat om de chauffeur van een zwarte Mercedes met een taxibord op het dak. Getuigen kunnen zich melden via de gebruikelijke wegen: 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Politie zoekt getuigen dodelijke schietpartij (Foto: Stockfoto politie.nl)
Politie zoekt getuigen dodelijke schietpartij (Foto: Stockfoto politie.nl)

Inflatie zwakt af in eurogebied

De consumentenprijzen in het eurogebied lagen in februari gemiddeld 1,1 procent hoger dan een jaar eerder. Dat meldt statistiekbureau Eurostat. De inflatie is daarmee afgezwakt ten opzichte van januari, toen het leven in de eurolanden nog gemiddeld 1,3 procent duurder werd. Economen rekenden gemiddeld op 1,2 procent inflatie.

Het gemiddelde prijsniveau steeg vorige maand het sterkst in Estland en Litouwen (3,2 procent). In Cyprus daalden de prijzen met 0,4 procent, terwijl de stijging in Griekenland en Italië beperkt bleef tot respectievelijk 0,4 en 0,5 procent. Nederland kende een inflatie van 1,3 procent.

De Europese Centrale Bank (ECB) mikt met zijn monetaire beleid op een inflatie van net geen 2 procent voor het hele eurogebied.

Inflatie zwakt af in eurogebied
Inflatie zwakt af in eurogebied (Foto: ANP)

Tennis World Tour krijgt Legends-editie en pre-order-bonussen

Bigben en Breakpoint onthullen vandaag de pre-order-bonussen en Legends-editie van Tennis World Tour.

De Legends-editie bevat de volgende bonussen:

 • André Agassi is een speelbaar personage, samen met zijn 1995-outfit
 • John McEnroe is een speelbaar personage, samen met zijn 1990-outfit
 • Roger Federers Wilson Pro Staff 97RF-racket is verkrijgbaar in de Career-stand
 • De Wilson Pro Staff 97-racket is verkrijgbaar in de Career-stand
 • Een exclusieve trainer die een ervaringsbonus oplevert
 • De "legend"-titel in de multiplayerstand
 • 5 vaardigheidskaarten
 • Roger Federers Nike "Lente 2018"-outfit is verkrijgbaar in de Career-stand

Vanaf vandaag kunnen spelers de standaard-editie van de game pre-orderen in winkels. Dat levert de volgende bonussen op:

 • André Agassi is een speelbaar personage, samen met zijn 1995-outfit
 • Roger Federers Wilson Pro Staff 97RF-racket is verkrijgbaar in de Career-stand

Tennis World Tour is vanaf 22 mei verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc.

Tennis World Tour - Legends Edition (Foto: Bigben Interactive)

Tennis World Tour - Preorder Bonus (Foto: Bigben Interactive)

NHL: Jongelingen leiden Avalanche naar winst

De ijshockeyers van de Colorado Avalanche hebben in de NHL de 38e overwinning in zeventig wedstrijden te pakken. In het Scottrade Center in St Louis werden de Blues vooral door twee jongelingen stevig aangepakt.

De 22-jarige Canadese aanvoerder Nathan MacKinnon opende na tien minuten de score en deed er enkele minuten later nog eens een schepje bovenop. Joel Edmundson tekende voor de aansluitingstreffer namens de Blues, maar Mikko Rantanen nam het stokje bij de Avalanche over.

De 21-jarige Fin deed wat MacKinnon ook deed en scoorde twee keer, waardoor de Blues over de knie werden gelegd: 1-4. Gabriel Landeskog droeg overigens ook een zeer behoorlijk steentje bij: de Zweed was goed voor drie assists.

Uitslagen NHL donderdag
Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs 2-5
New York Islanders - Washington Capitals 3-7
Philadelphia Flyers - Columbus Blue Jackets 3-5
Florida Panthers - Boston Bruins 3-0
Montreal Canadiens - Pittsburgh Penguins 3-5
St Louis Blues - Colorado Avalanche 1-4
Winnipeg Jets - Chicago Blackhawks 6-2
Arizona Coyotes - Nashville Predators 2-3
Los Angeles Kings - Detroit Red Wings 4-1

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Man gewond na schietincident Amsterdam

Bij een schietincident vrijdagochtend op de Johan van Hasseltweg in Amsterdam is een 31-jarige man gewond geraakt. De politie stelt een onderzoek in en zoekt getuigen.

Het schietincident vond rond 04.45 uur plaats. Het slachtoffer was aanspreekbaar en is overgebracht naar het ziekenhuis. De twee vermoedelijke daders zijn gevlucht op een scooter. Onderzoek in de omgeving heeft niet geleid tot een aanhouding. Forensische Opsporing heeft sporen veilig gesteld.

Getuigen wordt gevraagd zich te melden via de gebruikelijke kanalen: 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Getuigen kunnen ook beeldmateriaal uploaden middels het tipformulier op de website. 

Man gewond na schietincident Amsterdam (Foto: stockfoto politie.nl)
Man gewond na schietincident Amsterdam (Foto: stockfoto politie.nl)

Federer wint van Chung en behoudt nummer één-positie

Roger Federer heeft de halve finales bereikt van het mastertoernooi van Indian Wells. De 36-jarige Zwitser won in twee sets van de Zuid-Koreaan Hyeon Chung: 7-5, 6-1. Door de zege staat Federer ook volgende week op de eerste plaats van de wereldranglijst.

Voor Federer was het alweer zijn zestiende overwinning van het seizoen tegenover nul nederlagen. Daarmee evenaart hij zijn beste seizoenstart in zijn carrière, de laatste keer dat Federer dit lukte was in 2006.

De Zwitser neemt het in de halve finales op tegen Borna Coric. De 21-jarige Kroaat won zijn kwartfinale in drie sets van de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson: 2-6, 6-4 en 7-6 (3).

Politie wil meer agenten uitzenden naar buitenland

De Nederlandse politie is van plan om haar bijdrage aan internationale politiemissies uit te breiden. Korpschef Erik Akerboom wil de komende jaren tientallen extra agenten uitzenden naar het buitenland. Dat is ook in het belang van Nederland, volgens de korpschef. ‘Criminaliteit stopt niet bij de grenzen, maar wordt steeds internationaler.’

‘Veel criminaliteit heeft haar oorsprong buiten de landsgrenzen’, stelt Akerboom, die onlangs een bezoek bracht aan EULEX, de politiemissie in Kosovo. ‘Of het nu gaat om georganiseerde misdaad, terrorisme of cybercriminaliteit: deze problemen kun je alleen internationaal aanpakken. In plaats van te wachten tot criminaliteit onze kant opkomt, is het effectiever om de politie te versterken in landen waar het vandaan komt. De komende jaren willen we daarom tientallen extra agenten uitzenden.’

Gedeeld belang
‘In onze idealen heeft iedereen recht op een veilig en menswaardig bestaan’, benadrukt de korpschef. ‘Daarom zetten wij ons als organisatie en als politiemensen ook elders in voor vrede en stabiliteit. Toch zijn onze redenen om deel te nemen aan missies niet louter idealistisch. We hebben er zelf óók belang bij. Als samenleving én als politie. Een week geleden was ik in Kosovo en heb ik de collega’s aan het werk gezien in de EULEX-missie. Zij helpen daar voorkomen dat wij in Nederland problemen krijgen. Want veiligheidsproblemen zoals terrorisme, illegale migratie, cybercrime en ondermijning hebben vaak een internationale component en vaak zelfs een buitenlandse bron.’

Vredesmissies
De Nederlandse politie neemt al jaren actief deel aan internationale (vredes)missies. In verschillende landen en onder zeer uiteenlopende omstandigheden zijn politiemensen betrokken bij de wederopbouw van de lokale politie. Momenteel neemt de Nederlandse politie deel aan missies in Georgië, Kosovo, Libië, Mali, Oost-Oekraïne en Somalië.

‘Het politiehart klopt steeds vaker over de grens, en daar ben ik trots op’, vertelt Akerboom. ‘Wij doen mee aan de opbouw van instituties die corruptie, onveiligheid en georganiseerde misdaad tegengaan en dragen zo bij aan de veiligheid in die landen en stabiliteit in die regio’s. Ook bouwen wij aan een intensieve internationale politiesamenwerking en een internationaal politienetwerk. Criminaliteit stopt niet bij grenzen, maar wordt steeds internationaler.’

Politie wil meer agenten uitzenden naar buitenland (Foto: Politie.nl)
Politie wil meer agenten uitzenden naar buitenland (Foto: Politie.nl)

Galaxy S9 uitgebracht in Nederland

De nieuwe vlaggenschepen van Samsung, de Galaxy S9 en S9+, zijn vanaf vrijdag in Nederland verkrijgbaar. De S9 kost 849 euro, de grotere S9+ heeft een prijskaartje van 949 euro.

Samsung heeft bij de twee toestellen volop ingezet op de camera. Aan de achterzijde beschikt de s9+ over twee twaalf megapixelcamera's die uitgerust zijn met optische beeldstabilisatie. De s9 moet het doen met één camera. Er is een acht-pixelcamera aan boord om selfies te maken. Verder is het mogelijk om superslowmotion-video's te maken. De toestellen zijn in drie kleuren te koop: zwart, blauw en paars. Ze kunnen ook worden gebruikt om slimme apparaten te bedienen, zoals wasmachines en televisies. De toestellen waren vorige maand gepresenteerd.

De S9 en S9+ zijn de opvolgers van de S8 en S8+ van vorig jaar. Die bleken erg populair en zorgden voor een recordwinst voor Samsung. Het Zuid-Koreaanse bedrijf wist zo het debacle met de Galaxy Note 7 achter zich te laten. Dat toestel werd in 2016 binnen een paar weken van de markt gehaald, toen bleek dat de batterijen konden ontploffen. Hier wat linkjes naar verschillende vergelijkende reviews tussen de S9+ en de iPhone X.

S9 en S9+
S9 en S9+

2 Ieren aangehouden om 20 kg coke

In een bestelwagen in een loods aan de Ambachtsweg in Tholen is donderdagmiddag 15 maart 2018 een partij cocaïne aangetroffen. Het gaat om circa 20 kilo. Er zijn door de politie twee Ierse mannen (50 en 60 jaar) als verdachten aangehouden. Er wordt een nader onderzoek ingesteld.

De politie kreeg donderdagmiddag een melding van een verdachte situatie in een loods aan de Ambachtsweg. De opsporingsambtenaren gingen ter plaatse en zagen bij het betreden van het terrein drie mannen, een bestelwagen en een vrachtauto in de loods.

In de bestelwagen werd een tas met pakketten drugs aangetroffen. Hierop werden twee mannen aangehouden ter zake de drugswetgeving. Een derde verdachte wist te ontkomen. Er is nog tevergeefs door de politie in de omgeving naar deze man gezocht. De recherche stelt een onderzoek in.

Ondergrondse postorder voor drugs opgerold

Drie mannen en een vrouw die via het dark web een postorderbedrijf voor drugs runden, zijn dinsdag opgepakt in Amsterdam en Werkendam. Het Openbaar Ministerie denkt dat zij tienduizenden postpakketten met drugs als lsd, xtc en mdma over de hele wereld hebben verzonden.

Drie van de vier werden op heterdaad opgepakt, terwijl zij nog waren ingelogd met hun computers op het dark web. De vierde verdachte stond in Werkendam bij een stel 3D-printers, die op het moment van de arrestatie vermoedelijk verpakkingsmateriaal voor drugs draaiden. Zo werden drugs verstopt in Nintendo-games of inktcartridges.

De verdachten zijn twee Amsterdammers van 32 en 50 jaar, een 48-jarige man uit Werkendam en een 36-jarige vrouw uit Amsterdam. De politie doorzocht dinsdag vijf woningen en een kantoor in Amsterdam en een woning met loods in Werkendam.

In mei vorig jaar nam de Nederlandse politie de criminele marktplaats Hansa Market over. Daarbij trok het Nederlandse account met de naam Doug-Heffernan volgens het OM de aandacht. Het account was een van de grootste en verantwoordelijk voor de handel in cocaïne, xtc, mdma en andere drugs.

Toen Hansa Market werd neergehaald, werd de identiteit van de mensen die vermoedelijk achter Doug-Heffernan schuilgingen, achterhaald. De naam Doug-Heffernan verdween echter volledig van het dark web na de actie van de Nederlandse politie, evenals andere accounts die vermoedelijk van dezelfde verdachten waren.

Maanden later werden langzaamaan nieuwe accounts opgezet op de illegale ondergrondse marktplaats Dream Market, aldus het OM. Bij de actie dinsdag zijn deze accounts in beslag genomen. In de digitale administratie van de verdachten zijn verzendlijsten aangetroffen waarop vermoedelijk duizenden namen en adressen van kopers van de afgelopen jaren staan.

Ondergrondse postorder voor drugs opgerold
Ondergrondse postorder voor drugs opgerold (Foto: BuzzT)

Venus Williams na zeventien jaar weer in halve finale Indian Wells

Venus Williams heeft na zeventien jaar weer de halve finales bereikt van het WTA-toernooi in Indian Wells. De 37-jarige Amerikaanse won in de kwartfinales makkelijk van de Spaanse Carla Suarez Navarro: 6-3, 6-2.

In 2001 bereikte Williams ook de halve finale, maar kwam niet in actie in de halve finales vanwege een knieblessure. Daardoor kreeg Serena, de jongste van de zusjes Williams, vrije doorgang naar de finale. In de finale werd zowel Serena als Venus, die was komen kijken naar de finale, uitgefloten door het publiek. Venus besloot om pas vanaf 2015 weer in actie te komen op het toernooi van Indian Wells.

In de halve finale speelt Williams tegen Daria Kasatkina. De 20-jarige Russische was binnen het uur klaar met de Duitse Angelique Kerber 6-0, 6-2. In de vorige ronde had Kasatkina, nummer negentien van de wereld, ook van Carolina Wozniacki gewonnen.

De andere halve finale gaat tussen de Roemeense Simona Halep en de Japanse Naomi Osaka

Tankwagen door vangrail op A67

Op de A67 bij Eindhoven is een tankwagen met gevaarlijke stoffen door de middenvangrail geschoten. Volgens de brandweer zit de gevaarlijke vloeistof natronloog in de tank. Als dit middel in contact komt met de huid kan het weefselbeschadiging, jeuk of ernstige brandwonden veroorzaken. Een gespecialiseerd bedrijf gaat de stof overpompen.

De weg van de Belgische grens naar Eindhoven is aan beide kanten afgesloten tussen knooppunt De Hogt en Eersel. De ANWB verwacht dat de weg een groot deel van de dag in beide richtingen dicht zal blijven. In de richting van België kan het verkeer er volgens de ANWB inmiddels via de vluchtstrook langs.

Het verkeer krijgt het advies om te rijden via de A58.

Tankwagen door vangrail op A67
Tankwagen door vangrail op A67 (Foto: ANP)

'Zenuwgas zat in bagage dochter Skripal'

De dochter van oud-spion Sergej Skripal heeft het middel waarmee zij en haar vader zijn vergiftigd, mogelijk nietsvermoedend meegenomen uit Moskou. De inlichtingendiensten denken dat het middel in de bagage van de vrouw is gestopt, zeggen bronnen tegen de Britse krant The Telegraph.

De voormalige dubbelspion en zijn dochter Joelia werden deze maand bewusteloos aangetroffen op een bankje in het Britse Salisbury. De autoriteiten concludeerden dat de slachtoffers zijn vergiftigd met zenuwgas, maar het is nog onduidelijk hoe het middel is toegediend.

Anonieme bronnen zeggen tegen de krant ervan overtuigd te zijn dat het middel in de bagage van dochter Joelia zat. Uit onderzoek moet blijken of het middel was aangebracht in cosmetica, kleding of een cadeau. Dat kan vervolgens zijn opengemaakt in het huis van Sergej Skripal.

Eén bron opperde dat mogelijk is ingebroken in de woning van dochter Joelia in de Russische hoofdstad om het zenuwgas in haar bagage te plaatsen. De Russische autoriteiten ontkennen betrokken te zijn bij de aanslag.

'Zenuwgas zat in bagage dochter Skripal'
'Zenuwgas zat in bagage dochter Skripal' (Foto: ANP)

'Ruim 3500 strijders uitgeschakeld in Afrin'

De Turkse strijdkrachten hebben rond de plaats Afrin in het noordwesten van Syrië inmiddels meer dan 3500 Koerdische strijders uitgeschakeld. Het leger meldde niet hoeveel strijders zijn gedood of gevangen zijn genomen.

Het leger lanceerde 20 januari een operatie die tot doel heeft Koerdische strijders van de YPG uit de streek te verdrijven. Turkije vreest een Koerdische staat langs zijn zuidgrens en ziet de YPG als een verlengstuk van de terroristische Koerdische PKK.

De Turkse strijdkrachten hebben steun van milities van Arabische Syriërs die vrezen dat de Koerden andere groepen verdrijven voor de oprichting van hun eigen etnische staat. Inmiddels wordt volgens meldingen van onder meer de YPG gevochten aan de rand van Afrin. In de nacht van donderdag op vrijdag zouden achttien doden zijn gevallen als gevolg van Turkse beschietingen.

'Ruim 3500 strijders uitgeschakeld in Afrin'
'Ruim 3500 strijders uitgeschakeld in Afrin' (Foto: ANP)

NBA: Snoeiharde dunk James helpt Cavaliers niet, Jokic schittert

De basketballers van de Cleveland Cavaliers zijn er nog niet in geslaagd hun veertigste zege van het seizoen te pakken. Op bezoek bij de Portland Trail Blazers liepen de Cavs vanaf het tweede kwart achter de feiten aan. LeBron James zorgde in het eerste kwart nog wel voor een hoogtepunt met een heerlijke dunk.

De Denver Nuggets wonnen in het Pepsi Center in Denver van de Detroit Pistons. De bezoekers konden in het eerste kwart nog meedoen, maar vervolgens kregen ze in het tweede en derde kwart een pak slaag van de Nuggets, die de teugels in de laatste minuten wat lieten vieren. Met 23 punten, twaalf rebounds en tien assists was de Serviër goed voor de veertiende triple double van zijn carrière.

Uitslagen NBA donderdag
Indiana Pacers - Toronto Raptors 99-106
Atlanta Hawks - Charlotte Hornets 117-129
New York Knicks - Philadelphia 76ers 110-118
Houston Rockets - Los Angeles Clippers 101-96
Memphis Grizzlies - Chicago Bulls 110-111
San Antonio Spurs - New Orleans Pelicans 98-93
Denver Nuggets - Detroit Pistons 120-113
Utah Jazz - Phoenix Suns 116-88
Portland Trail Blazers - Cleveland Cavaliers 113-105

De dunk van LeBron James (Bron: YouTube)

De beste plays van de avond (Bron: YouTube)

The Crew 2 krijgt juni-release

The Crew 2, de opvolger van Ubisofts open-wereld racegame, is vanaf 29 juni 2018 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en PC. Aanvankelijk zou Ubisofts nieuwe racetitel deze maand al uitkomen maar in december werd er uitstel aangekondigd.

The Crew 2, ontwikkeld door Ubisoft Ivory Tower in Lyon, laat spelers de spanning ervaren van de Amerikaanse motorsport in de volledig herontworpen Verenigde Staten. Je kunt je vaardigheden uittesten via non-stop competities of door op je eigen tempo de grote open wereld te ontdekken. Spelers nemen deel aan wedstrijden omzich op te werken naar de top en door het verzamelen van exotische wagens, motoren, boten en vliegtuigen.

Je kunt aan de slag met de motorsport ter land, ter zee en in de lucht en met talloze uitdagingen in verschillende motorsportfamilies: street racing, off-road, pro racing en freestyle. Elke motorsportfamilie geeft spelers eveneens een brede keuze aan opties uit een reeks van voertuigtypes. Ook is The Crew 2 voor PlayStation 4 Pro en Xbox One X verbeterd met aanvullende opties. Verder is er een bèta beschikbaar in de aanloop naar de release, geïnteresseerden kunnen zich daarvoor aanmelden op de website van Ubisoft.

FOK! Wat een weer: SNEEUW!!

Vandaag is het overwegend bewolkt. Vooral in een strook van het noordwestelijk kustgebied naar Overijssel regent het. Ten zuiden ervan is het eerst overwegend droog, maar gaat er geleidelijk ook af en toe regen vallen. In de loop van de dag wordt de aangevoerde lucht steeds kouder en neemt van het noorden uit de kans op (natte) sneeuw toe. Later in de middag en vanavond trekt de neerslagzone heel langzaam zuidwaarts en dan kan er vooral in het oosten van het land regionaal een dun sneeuwdek ontstaan.

De middagtemperatuur loopt uiteen van 3°C in het noorden tot nog 10°C in het uiterste zuid(west)en. In de loop van de avond gaat het in het noorden en midden licht vriezen en daalt de gevoelstemperatuur in het noordoosten naar ca. -10 graden. De oostelijke wind neemt toe naar matig tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard in de kustgebieden. In het Waddengebied zijn in de avond zware windstoten rond 80 km/uur mogelijk. In het uiterste zuiden is de wind aanvankelijk zwak en zuidelijk.

Komende nacht valt er vooral in het midden en zuiden af en toe sneeuw. In het noorden is het overwegend droog met opklaringen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van -2°C plaatselijk aan zee tot -5°C in het oosten. De oostelijke wind neemt boven land toe naar vrij krachtig en maakt het snijdend koud met gevoelstemperaturen die dalen naar waardes tussen -10 en -15 graden. Aan zee en op het IJsselmeer wordt de wind krachtig tot hard, in het noordelijk kustgebied stormachtig, 8 Bft. Daarbij komen er in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer zware windstoten voor van 80 tot 90 km/uur.

Zaterdag overdag is het in het midden en zuiden overwegend bewolkt met af en toe lichte sneeuw. In het noorden komt de zon geregeld tevoorschijn en blijft het meest droog. Het wordt bijzonder koud voor de tijd van het jaar. De maximumtemperatuur loopt uiteen van +1°C in het noordwesten tot -2°C plaatselijk landinwaarts. Door de stevige oost- tot noordoostenwind voelt dit aan als -5 tot -10 graden. Boven land is de wind vrij krachtig, in het westen en noorden krachtig. Aan zee en op het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard, in het noordelijk kustgebied af en toe stormachtig, 8 Bft. Daarbij komen er in het noorden zware windstoten voor van 80 tot 90 km/uur. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Mistige ochtend (Foto: Iteejer)
Mistige ochtend (Foto: Iteejer)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

25 gemeenten bepleiten ruimer kinderpardon

Minstens 25 gemeenten willen dat het kinderpardon wordt verruimd. Kinderen die langer dan vijf jaar op een verblijfsvergunning wachten, moeten die alsnog krijgen, vinden ze.

De gemeenten hebben zich aangesloten bij de campagne van progressief platform DeGoedeZaak, dat ook al de steun van veel BN'ers heeft. Als het kabinet de regels voor het kinderpardon niet versoepelt, dreigen volgens DeGoedeZaak vierhonderd kinderen die in Nederland zijn opgegroeid alsnog te moeten vertrekken.

Het kabinet wil strikt vasthouden aan bijvoorbeeld de regel dat asielzoekersgezinnen aan terugkeer naar hun land van herkomst moeten meewerken. Daardoor mochten de afgelopen jaren maar heel weinig van deze kinderen hier blijven.

Regeringspartijen

Lokale afdelingen van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het niet altijd met de landelijke leiding eens. In twintig van de 25 gemeenten schaarde het CDA zich achter een ruimer kinderpardon, zeventien keer gold dat voor D66 en ChristenUnie. Zelfs zes afdelingen van de VVD maken zich er sterk voor, telde DeGoedeZaak.

Onder meer de gemeenten Groningen, Vlissingen, Nijmegen en Arnhem bepleiten een soepeler kinderpardon.

25 gemeenten bepleiten ruimer kinderpardon
25 gemeenten bepleiten ruimer kinderpardon (Foto: ANP)

Minister: toch niet stemmen op zaterdag

De zaterdag wordt geen alternatieve dag om te stemmen bij gemeentelijke herindelingen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) laat het idee varen omdat het een religieuze rustdag is.

Eerder had ze nog gezegd te willen bekijken of hiermee een proef mogelijk is. Het voorstel kwam van Tweede Kamerlid Rob Jetten. Deze D66-partijgenoot denkt dat stemmen op zaterdag tot een hogere opkomst kan leiden. Maar coalitiepartner CDA zit het niet zitten.

Doorgaans wordt in Nederland op woensdag gestemd. Het weekend valt af om religieuze redenen. Een deel van de christenen hecht aan de zondagsrust en op vrijdag en zaterdag wordt de sabbat gevierd.

Minister: toch niet stemmen op zaterdag
Minister: toch niet stemmen op zaterdag (Foto: ANP)

Een op de vijf kampt met slapeloosheid

Een op de vijf Nederlanders van twaalf jaar en ouder kampte in 2017 regelmatig met slaapproblemen, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen: ze vallen moeilijk in slaap, kunnen niet doorslapen of worden te vroeg wakker. Waarom zo veel mensen slecht slapen, is niet bekend.

Ook mensen met lage inkomens krijgen vaker te maken met slapeloosheid dan veelverdieners. De gezondheid van mensen uit de laagste inkomensgroep is ook veel slechter, vergeleken met mensen uit de hoogste inkomensgroep. "Ze hebben bijna anderhalf keer vaker een langdurige aandoening en zijn ze drie keer vaker psychisch ongezond", aldus het CBS.

De slapeloosheid is bij sommigen zo erg dat ze zelfs op hun werk wakker blijven.

Slecht humeur

Van de mensen met slaapproblemen gaf ruim vier op de tien aan dat zij daardoor belemmerd werden bij hun dagelijkse functioneren, bijvoorbeeld met werken. "Zij waren bijvoorbeeld minder geconcentreerd, vergeetachtig of slechter gestemd", aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Met het ouder worden nemen de problemen met slapen toe. Van de twaalf tot zestienjarigen zegt 8 procent slaapproblemen te hebben gehad. Bij de 40- tot 50-jarigen is dit 19 procent en van de 75-plussers zelfs 28 procent.

Omdat het om een nieuwe onderzoeksmethode gaat is onbekend of de slaapproblemen van Nederlanders toe- of afnemen.

Een op de vijf kampt met slapeloosheid
Een op de vijf kampt met slapeloosheid (Foto: ANP)

Piratenpartij heeft 'niets te verbergen'

Door heel Amsterdam hangen posters met een naaktfoto van de lijsttrekker van de Amsterdamse Piratenpartij Jelle de Graaf die een bord vasthoudt met de tekst ‘Niets te verbergen’. De Piratenpartij heeft de posters opgehangen in de nacht van donderdag op vrijdag om aandacht te vragen voor het recht op privacy.

In de discussie over privacy zeggen tegenstanders vaak dat ze niets te verbergen hebben. Deze campagne laat zien dat iedereen iets te verbergen heeft. Lijsttrekker Jelle de Graaf: “Onze privacy staat steeds meer onder druk. Bedrijven en de overheid verzamelen gigantische hoeveelheden data en gebruiken die om ons te beïnvloeden. Waar wij voor opkomen is dat mensen zich vrij kunnen ontwikkelen zonder inmenging van buitenaf. Iedereen heeft het fundamentele recht zelf te ontdekken wie die is, waar die in gelooft en hoe die zijn leven wil vormgeven. Privacy is daar een basisvoorwaarde voor.”

De Piratenpartij is een internationale burgerrechtenbeweging met afdelingen in meer dan 60 landen. De Piratenpartij doet in Amsterdam mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Ze strijdt voor burgerrechten voor alle Amsterdammers, een transparante overheid en het democratiseren van de economie en het lokale bestuur. Ook voert zij actief campagne tegen de sleepwet.

Niets te verbergen (Foto: Piratenpartij)
Niets te verbergen (Foto: Piratenpartij)

Ze slepen die wet erdoor

Op 21 maart mogen we niet alleen op de politieke partijen in onze gemeente stemmen, maar ook nog een oordeel geven over een wet die de AIVD de mogelijkheid geeft om op grote schaal inlichtingen te verzamelen over burgers. Of je nou verdacht bent of niet, er hoeft maar iemand in je wijk te wonen die toevallig heel veel ammoniak heeft besteld omdat hij overal mee knoeit en dus ontstellend veel vlekken moet verwijderen en je loopt de kans door de AIVD te worden bespioneerd.

Dortmund en Lyon uitgeschakeld Europa League, Arsenal ook thuis te sterk voor AC Milan

CSKA Moskou heeft een einde gemaakt aan de droom van Olympique Lyon om de Europa League-finale in eigen stadion te bereiken.

Een doelpunt van oud-PSV'er Marcelo leverde Lyon vorige week in Moskou een kleine zege op, maar in Frankrijk wist CSKA Moskou die stand in de eerste helft weg te werken. Aleksandr Golovin opende zes minuten voor rust de score op aangeven van Alan Dzagoev. Lyon had ook al enkele kansen gehad via onder meer Memphis Depay, die net als Kenny Tete in de basis stond.

In de tweede helft kwam Lyon binnen een kwartier langszij via Maxwel Cornet, maar in de minuten daarna ging het voor de thuisploeg volledig mis. Eerst schoof Ahmed Musa de bal achter Anthony Lopes en vijf minuten later zorgde Pontus Wernbloom zelfs voor 1-3. Lyon herpakte zich snel en uit een voorzet van Bertrand Traoré bracht Mariano Díaz de spanning weer helemaal terug in de wedstrijd.

Lyon had in de slotfase dus nog één treffer nodig om door te gaan naar de volgende ronde. Traoré zag een poging worden geblokt en doelman Igor Akinfeev lag in de weg bij een schot van Lucas Tousart. CSKA Moskou hield daardoor stand en bij de Fransen is de teleurstelling zeer groot.

Arsenal staat ten koste van AC Milan bij de laatste acht in de Europa League. De Engelsen wisten de Italianen ook in het Emirates Stadium te verslaan.
In San Siro zette Arsenal vorige week een keurige 0-2 overwinning neer, maar voor eigen publiek haalden The Gunners voor rust geen hoog niveau. Het team van Arsène Wenger kreeg na tien minuten al een tegenvaller te verwerken toen aanvoerder Laurent Koscielny geblesseerd uitviel. Hij werd vervangen voor Calum Chambers.

Arsenal - AC Milan 3-1 (Arsenal naar kwartfinales)
AC Milan kwam na ruim een halfuur spelen bovendien op voorsprong. Hakan Calhanoglu haalde van grote afstand uit en met een stuit verdween de bal langs keeper David Ospina in de verre hoek: 0-1. Amper vijf minuten later werd Arsenal echter geholpen door de abitrage, die een penalty gaf na een bizarre fopduik van Danny Welbeck.

De Engelse international ging vlakbij de achterlijn zomaar naar de grond, in het bijzijn van tegenstander Ricardo Rodríguez. De assistent-scheidsrechter stond er met zijn neus bovenop, maar hij zag kennelijk niet dat er absoluut geen sprake was van een overtreding. Welbeck zorgde van elf meter vervolgens zelf voor de 1-1 ruststand.

Ook aan het begin van de tweede helft was Milan het gevaarlijkst. Suso schoot net naast en Patrick Cutrone met een volley even later ook. Hoewel de Italianen wel dominant waren, zorgde Arsenal na 71 minuten voor de beslissing. Gianluigi Donnarumma liet een afstandsschot van Granit Xhaka door zijn handen glippen en in de slotfase maakte Welbeck er zelfs nog 3-1 van.

FC Salzburg - Borussia Dortmund 0-0 (FC Salzurg naar kwartfinales)
Borussia Dortmund is klaar in de Europa League. Een doelpuntloos gelijkspel bij Red Bull Salzburg was niet voldoende om de kwartfinales te halen.

De nummer drie van de Duitse Bundesliga stond in Oostenrijk voor een zware opgave, want dankzij twee goals van Valon Berisha boekte Salzburg vorige week in Dortmund een knappe overwinning (1-2). Via Hwang Hee-chan en Xaver Schlager kreeg de thuisploeg dit keer de betere kansen. Namens Dortmund was alleen Michy Batshuayi voor rust gevaarlijk.
In de pauze werden Marco Reus en Mario Götze vervangen voor Alexander Isak en Maximilian Philipp en later maakte Gonzalo Castro plaats voor Raphaël Guerreiro. Die wissels hadden effect, want BVB creëerde in de slotfase genoeg kansen. Isak raakte het been van doelman Alexander Walke, die daarna ook een afstandsschot van Philipp pareerde.

Nadat Stefan Lainer voorkwam dat Isak alsnog voor een verlenging zorgde, was het grootste gevaar geweken voor Red Bull Salzburg. De Oostenrijkers horen bij de laatste acht in de Europa League, voor Dortmund is het Europese avontuur al voorbij.

Man moet uitgezette goudvissen laten vangen

Een man uit Arnhem moet alle goudvissen die hij in januari heeft losgelaten in de Sint Jansbeek in die stad, weer (laten) vangen. Dat heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bepaald. De goudvis is een soort die van oorsprong niet in Nederland voorkomt. Hij kan kruisen met inheemse soorten waardoor die uiteindelijk verdwijnen.

Omdat eitjes en larven van de uitgezette goudvissen via de beek in de Rijn terecht kunnen komen, moet de man er zorg voor dragen dat alle goudvissen uit het water worden gehaald. En dat moet zo snel mogelijk gebeuren, omdat het voortplantingsseizoen op punt van beginnen staat. De vissen moeten uit de beek worden gehaald door een beroepsvisser en de Arnhemmer moet daarvan de kosten dragen, luidt het oordeel van de RVO. De vissen kunnen worden gevangen met elektrovisserij: een elektrische stroom wordt in het water gebracht, waardoor vissen gedesoriënteerd raken en zich richting het schepnet bewegen.

Het initiatief om elf goudvissen in de beek uit te zetten was een ludieke actie, vond de Arnhemmer. Het platform Invasieve Exoten zag dat anders en kaartte de kwestie aan bij de RVO.

Man moet uitgezette goudvissen laten vangen
Man moet uitgezette goudvissen laten vangen (Foto: ANP)

Van kazerne naar brand in 462 seconden

De Nederlandse brandweer heeft in 2017 gemiddeld 7,7 minuten nodig gehad om bij een brand te komen. Dat is 0,2 minuten (12 seconden) meer dan een jaar eerder. Bij een aantal korpsen liep de responstijd vorig jaar met 0,7 minuten (42 seconden) op. De toename van de gemiddelde responstijd is het gevolg van een toegenomen uitruk- en rijtijd, meldt het CBS.

De tijd die de brandweer in totaal nodig heeft om bij een brand te komen, noemt het CBS responstijd. Die bestaat uit de tijd die de brandweercentralist nodig heeft om de eenheid te alarmeren, de tijd om uit te rukken na alarmering en de tijd die nodig is voor de rit naar het incident.

Gemiddeld
Brandweerkorpsen in Nederland deden er in 2017 gemiddeld 7,7 minuten over om op de plaats van het incident te komen. De meldkamer van de brandweer had gemiddeld 0,7 minuten de tijd nodig om de brandweereenheid te alarmeren. Gemiddeld kostte het daarna 2,9 minuten om uit te rukken en reed de brandweer er gemiddeld 4,1 minuten over om bij de brand te komen. Kennemerland heeft een snelle respons Met een responstijd van 6,5 minuten was de brandweer van de Veiligheidsregio Kennemerland in 2017 gemiddeld het snelst ter plaatse.

Van de stadse regio’s behoren Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden met een gemiddelde responstijd van 6,7 minuten tot de snelste brandweerkorpsen. De responstijd van Rotterdam-Rijnmond was wel 0,7 minuten hoger dan een jaar eerder, vooral door een toegenomen uitruk- en rijdtijd. Brabant-Noord en Gelderland-Midden waren de enige regio’s met een snellere responstijd dan in 2016, door snellere uitruktijden in 2017.

De brandweer van de Veiligheidsregio Drenthe was in 2017 met een responstijd van 10,7 minuten van alle korpsen het minst snel ter plekke. De gemiddelde responstijd van het korps was 0,7 minuten hoger dan een jaar eerder. De veiligheidsregio’s Fryslân (9,6 minuten), Limburg-Noord en Brabant-Noord (beide 9,4 minuten) volgen Drenthe als regio’s met een lange responstijd. Deze regio’s zijn uitgestrekter, minder dichtbevolkt dan de veiligheidsregio’s in voornamelijk stedelijke gebieden.

Het korps van Limburg-Noord had met gemiddeld 5,7 minuten de langste rijtijd, maar was met een uitruktijd van 2,9 minuten sneller weg om ten slotte sneller op de plek van het incident te komen dan de collega’s van Drenthe en Brabant-Noord.

Invloed
Wat mogelijk van invloed op de responstijden van de brandweer bij brand kan zijn, is dat er in dunbevolkte regio’s een groter beroep op vrijwillige brandweerlieden wordt gedaan. De uitruktijden zullen hierdoor langer zijn dan in de steden met een hoge dichtheid van kazernes met meer beroepskrachten. Langere afstanden in dunbevolkte gebieden tot de brandlocatie zorgen ook voor de verschillen in de rijtijden. Verder kunnen verificatieprocedures in de meldkamer van automatische meldingen mede bepalend zijn voor de tijden.

Ten slotte kan ook het weer een rol in de responstijd van brandincidenten spelen. Gedurende een warme periode, zoals in mei en juni 2017, kunnen meer branden in de natuur- of buitengebieden plaatsvinden. De locatiebepaling wordt dan moelijker, met mogelijke langere alarmerings-, uitruk- en rijtijd tot gevolg.

Van kazerne naar brand in 462 seconden (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)
Van kazerne naar brand in 462 seconden (Foto: Centraal Bureau voor de Statistiek)

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.