Mannen weten waarom

In het kielzog van al dit harige gehype heeft de commercie heel slinks de barbecue er in meegetrokken. Opeens is het niet meer een speklapje grillen. Neen. Het is een mannenkunst. Of zoals de commerciële zenders het liefst uitschreeuwen:

“Meer voor mannen.”

Daar sta je dan met je leren schortje. Rechts een halve koe bungelend in je handen, links een uit de kluiten gewassen grijptang. Zwetend in je baard. Druppels parelen over je armen en verbrande vingers, sissend eindigend op je Weber barbecue. Het lijkt meer op modellenwerk dan op grillen. Het mag. Mannen weten waarom.

Ik weet helemaal niet waarom!

Waar barbecue je het meest? Ja, thuis. Bij je vriendin of vrouw. Eventueel met kinderen. De man weet niet waarom, je vrouw weet dat. Terwijl jouw baard langzaam gegaard wordt tussen de onderdelen van je Weber en je kind je kuit kapot prikt met een satéstok, sta jij daar je bierflesje leeg te zuipen.

Omdat jij weet waarom, ga je vol goede moed je sparerib lakken zoals ze dat op TV deden. Net als je de steaks wilt inspuiten met een zelf gebrouwen kruidennatje, zie je de jongste met de grote injectienaald achter zijn zusje aan rennen. Man als je bent wil je ingrijpen en zwaai je met je tattoo-arm naar het kleine ettertje. Daar gaan de aardappelsalade en de fles rosé. Ach, wat geeft het, een echte vent eet en drinkt dat niet. De jongste heeft ondertussen zijn zusje getackeld en de inhoud van de spuit vol in haar mond gespoten.

De hele droom van barbecueën bij een vulkaan met een flesje bier en een gelakt half varken spat als een zeepbel uiteen. Terwijl je ‘s avonds je geïrriteerde huid door je zweetbaard heen met een zalfje insmeert, denk je: waarom?

Mannen weten waarom. Het grote licht dat dit bedacht heeft, was waarschijnlijk een vrouw. Nummer één beïnvloeder om ons mannen overijverig en competitief te laten worden.

Mannen weten niet waarom, de commercie wel. Kerels, doe gewoon weer je eigen ding. Haal chinees, kijk voetbal, lig lui met je afzakkende broek op de bank op zondag. Dat is veel meer voor mannen.