Anders geaard

Ik pikte ergens een discussie op over kinderen en ze loslaten. Daar kwam ook naar voren dat ouders op zich geen problemen hebben als hun kind anders geaard is en met iemand van hetzelfde geslacht thuiskomt, maar ze zich wel zorgen maken om ze los te laten in de harde maatschappij.

Het zette mij aan het denken. Wat is anders geaard? Homoseksueel zal het veelvoorkomende antwoord zijn. Vrouwen die op vrouwen vallen en mannen op mannen. Hoe democratisch en vrij we ook roepen te zijn, dit blijft iets wat door een kleine groep lastig te accepteren valt. Raar, want ze hoeven er immers geen last van te hebben. Het is niet zo dat ze bestookt worden met tientallen liefdesbrieven van een van hen. Ik krijg bijvoorbeeld meer blauwe enveloppen thuis. Wat dat betreft zouden ze meer belastinginspecteurfoob moeten zijn.

Afijn. Mijn zoon is ook anders geaard. Maar dan heet het zwaar autisme. En dat wordt dan gek genoeg makkelijker geaccepteerd in een soms toch homofobe maatschappij. Nou ja, gemakkelijker. Net als bij seksuele andere geaardheid loopt mijn zoon ook niet met een stempel op zijn hoofd dat zijn denkwijze zwaar afwijkt van de grote massa. Gelukkig maar, want ik vind mensen die durven af te wijken interessanter. Behalve natuurlijk de godsdienstwaanzinnigen, moordenaars en psychopaten. Ik bedenk dat deze woorden zo langzamerhand best wel synoniemen van elkaar kunnen zijn, maar dit terzijde.

Toen ik er zo over na zat te denken, bedacht ik  dat er eigenlijk heel veel mensen anders geaard zijn. Vrouwen die een flink jongere vriend hebben, mannen die op getrouwde vrouwen vallen, liefhebbers van sm of bondage, mensen met open relaties, driehoeksverhoudingen, wooncommunes, cougars, toyboys, milfs, naturisten, nudisten, punkers, alternatievelingen, yuppen, kakkers, a-seksuelen, swingers en zo kan ik nog wel even doorgaan. Lijkt raar hè,* wanneer je dit zo leest? Toch zijn het allemaal anders geaarden waarbij de een er wat opzichtiger mee te koop loopt dan de ander.

Dit hebben we allemaal geaccepteerd in onze maatschappij. Of niet? Als we met ons allen roepen dat dit allemaal in onze vrije democratische maatschappij moet kunnen. Ook als. Dan moet de maatschappij toch ook homoseksualiteit kunnen accepteren?

Nu hoor ik de kleine groep al roepen:

SM is ook ziek! En swingers sporen niet!

Dan spijt het me je te zeggen, maar dan ben jezelf ook anders geaard: De afgebakende hokjesdenker. Welkom bij de club!