De overgang

Eind dit jaar start er een toffe periode. Zowel Xbox One als PlayStation 4 komen dan uit en brengen een hoop vette games met zich mee. Terwijl de huidige generatie en Nintendo (dat er geloof ik andere regels op nahoudt als het gaat om consolegeneraties) nog genoeg gespekt worden.

Waar haal ik de tijd vandaan?

Dat was mijn eerste gedachte. In mijn voornemen en enthousiasme om beide consoles aan te schaffen, in navolging van het nieuws dat Microsoft alle DRM-maatregelen terugtrekt, zou ik bijna vergeten dat er te veel games op mij liggen te wachten. Op dit moment heb ik nog een redelijk grote backlog. Daarop staan nog titels als Elder Scrolls IV, de eerste Dragon Age, Maffia II en Project Gotham Racing 4. Maar ook nog Fire Emblem: Awakening, dat steeds meer tijd opvreet.

Als ik er nu al geen tijd voor heb, waarom is dat dan straks anders als ik twee nieuwe consoles koop? Daar komt natuurlijk geen verandering in. En als ik nog een Ouya en PlayStation Vita koop (indiegames, jeej!), maak ik het mezelf alleen maar moeilijker. Maar ik wil graag de overstap maken naar de volgende generatie. Ik wil het meemaken zoals ik het nog niet eerder heb meegemaakt. Die nare overgangsperiode, vol First World Problems, neem ik dan maar voor lief.

Het wordt voor mij de eerste keer dat ik zo’n periode meemaak. Voorheen kocht ik enkel Nintendo-consoles. Ik was nog jong en had niet zo veel geld en Nintendo heeft mij tot dusver niet teleurgesteld qua games en hardware, dus een reden om nog meer consoles in huis te halen had ik niet. Kwam er dan een nieuwe uit van Nintendo, dan kocht ik die blind. Om twee redenen: er zouden vette Nintendo-titels op uitkomen en de ondersteuning voor het oude platform verdween daarna.

Over de GameCube maakte ik me dus geen zorgen toen ik een Wii in huis haalde en over de Wii maak ik me geen zorgen meer nu ik een Wii U heb. Maar ondertussen heb ik een Xbox 360 en PlayStation 3 staan die ook om mijn onverdeelde aandacht vragen. Ondanks dat next-gen in het vooruitzicht ligt, kijk ik uit naar current-gen-spellen. Een willekeurige greep uit het toekomstige aanbod: Fable HD (heb de eerste nooit gespeeld), Murdered: Soul Suspect (rustige gameplay in een tof jasje) en GTA V.

Maar daar houdt het niet bij op. De nieuwe Mario & Luigi, Beyond: Two Souls, Wii Fit U, Super Mario 3D World en Batman: Arkham Origins zijn ook nog games die op het lijstje staan. Samen met de next-gen-spellen Forza Motorsport 5, Ryse, The Witcher 3, Metal Gear Solid V en The Witness, plus de next-gen-versies van onder andere Watch_Dogs en Assassin’s Creed IV: Black Flag. Maar eerst Assassin’s Creed III opstarten, want die heb ik net binnengekregen.

Waar haal ik de tijd vandaan?