Herken de homo

“De KNVB kan nu een statement maken door naast vrouwen en kinderen ook homo’s de bekerwedstrijd te laten bijwonen. Zo geven ze een duidelijk signaal dat ook homo’s welkom zijn bij volkssport nummer één.” Dat zei Kristiaan Schimmel van Gay.nl afgelopen week over de bekerwedstrijd Ajax – AZ. Zijn suggestie is belachelijk, en gelukkig wordt die ook niet gevolgd door Ajax.

Met de beslissing van de KNVB om het duel, zonder publiek, over te spelen, ben ik het eens: dat is de beste oplossing. In het voorstel van Ajax, om vrouwen en kinderen bij Ajax-AZ wel toe te laten, kan ik me echter ook wel vinden. Het meeste supportersgeweld komt nu eenmaal van volwassen mannen en tienerjongens. Vrouwen en kinderen toelaten heeft in Turkije al eens gewerkt, dus waarom zou dat dan niet in Amsterdam kunnen? Zo komt er in ieder geval nog een beetje sfeer in het stadion.

Nu wilden Gay.nl en COC Amsterdam dus dat ook homo’s welkom zouden zijn. Waarom zouden ze dat willen? Daarmee vergelijken ze zichzelf met vrouwen, wat natuurlijk een mooi onderwerp voor grappen is, maar dat is toch niet wat zij willen bereiken. Daarnaast plaatsen ze zichzelf weer in een hokje, terwijl gelijke behandeling toch is wat ze nastreven. Lijkt mij. Bovendien: hoe willen ze eigenlijk bij het stadion checken of iemand homo is?

Ik ben, gelukkig, niet bekend in de homoscene, maar staat er misschien een extra opmerking op hun identiteitsbewijs? Of zou het dragen van een roze shirt al genoeg zijn om het stadion binnen te mogen? Moeten ze een liedje van Gordon zingen, of een aantal vragen over het Eurovisie Songfestival beantwoorden? Nee, niets van dat alles: een profiel op Gay.nl of een COC-lidmaatschap is genoeg om aan te tonen of iemand homo is. Homo’s zonder die lidmaatschappen mogen dus niet naar binnen. Ja hoor, een waterdicht systeem.

Het enige leuke aan het voorstel vind ik, en dat zult u inmiddels gemerkt hebben, de mogelijkheid tot heel simpele en eigenlijk slechte grappen. Een tackle van achteren zou ineens een heel andere betekenis krijgen. Of te hard inkomen, de paal raken, en vult u zulf ook maar in.

Een slecht voorstel dus, van Gay.nl en COC Amsterdam. Ze zouden alleen maar het tegenovergestelde bereiken, en bovendien is heel het plan onuitvoerbaar. Gelukkig zegt Ajax dan ook: “Flikker op met je voorstel.”