Bert van der Veer is een lul

Iedere dinsdagavond bespreekt Luc van Lier een hoogte- of dieptepunt van het Nederlandse medialandschap. Vandaag aandacht voor de zurige visie van Bert van der Veer op de gang van zaken rond de Televizier-ring.

Genoten. Absoluut. Van die chagrijnige rotkop van Bert van der Veer, gisteren bij Pauw en Witteman. Want Bert vindt dat het verkeerde programma de Televizier-ring heeft gewonnen. Verongelijkt beweerde Van der Veer, dat een programma met weinig "production value" geen recht heeft op die prijs. Wat dat is, "production value"? Dat is dat het decor mooi en duur genoeg moet zijn, en dat de belichting uit voldoende verschillende lampen moet bestaan. Zo ongeveer. Dus een vrij eenvoudig gemaakt programma als Voetbal International had de prijs nooit mogen winnen. Vindt Van der Veer.

En waarom niet? Het is niet in de haak, dat op vrijdagavond om half negen de lijnen opengaan, en dat het volk mag gaan stemmen. Dat is namelijk een schandelijke manier van doen. Vindt Van der Veer.

Raar. Van der Veer heeft zich decennia lang ingelaten met de verschrikkelijkste rotzooi. Jarenlang verantwoordelijk voor de troep die zenders als RTL 4 over ons uitstorten. Lelijk gemaakte series als GTST, en meer van dat soort bagger. Dus mij is totaal onduidelijk, hoe Van der Veer iets durft te zeggen over de kwaliteit van televisieprogramma's.

En wat is er mis met publiek dat zijn stem per sms uitbrengt? Die door Van der Veer bestierde zenders waren en zijn daar nou bepaald niet vies van. Juist programma's met matig zangtalent, of gluurprogramma's met camera's in huizen of bussen floreren bij de gratie van de sms'jes, waarmee de kijkers mensen wegstemmen, of juist laten doorgaan naar de volgende ronde van iets.

Overigens heb ik wel wat moeite met al dat gebedel van die programma's. Je wordt doodgegooid met spotjes "stem op ons voor de Televizier-ring". Tamelijk zielig, wel. Programma's die zich daar schuldig aan maken, moeten eigenlijk worden gediskwalificeerd.

Bert van der Veer had het helemaal mis met zijn voorspellingen over de winnaar. Laag onder de gordel trachtte Van der Veer prijswinnaar Johan Derksen de loef af te steken met de mededeling, dat de verkiezing zou zijn gekaapt door de kijkers van Voetbal International. Derksen reageerde met de mededeling dat The Voice Of Holland zes keer zo veel kijkers had, dus dat de rol van de vaste kijkers naar een bepaald programma blijkbaar miniem was. 1-0 voor Derksen, die verder fijntjes aangaf dat hij zeer welbewust had geweigerd om te verschijnen in Carré, om daar omgeven te zijn door een stel aangeklede apen en b-artiesten.

Dat is dus de kracht van Johan Derksen. Die heeft geen "production value" nodig om te scoren. Ad rem en spitsvondig, dat zijn kwaliteiten die een programma ook tot een succes kunnen maken.

Maar Van der Veer weet het beter. Nu kan iedere kijker van het begin tot het einde meebepalen wie de Televizier-ring krijgt. Dat moet anders. Een vakjury moet de voorselectie maken. Vindt Van der Veer. Dus niet het volk mag kiezen, maar een stel zelfbenoemde wijsneuzen bepaalt wat goed is voor het volk.

Bert van der Veer is een lul.

columistencab.png