Herriebakken

MarcusViridis stuurde via de submit de volgende column in:

Maandagochtend. Een gezonde dosis bier van de vorige dag en een aangeboren ochtendhumeur zorgen ervoor dat ik niet bepaald appeltjesfris op mijn fietsje bij de stoplichten sta te wachten. Niet voor de lol natuurlijk; dat ding springt vanzelf op rood wanneer ik eraan kom. En daar sta je dan met je blije kop. Het is al erg genoeg dat iemand heeft bedacht dat de werkweek begint op maandagochtend en het is natuurlijk volslagen belachelijk dat er zoiets als maandagochtend bestaat. Dat klinkt als net zoiets mythologisch als “zondagochtend”. Maar dit is nu eenmaal een gegeven en daar heb ik het maar mee te doen.

Er komt een auto naast me te staan. Iets wat an sich al irritant is, ware het niet dat mijn fijngevoeligheid alles wat geluid maakt op maandagochtend het liefst zou willen belonen met een enkeltje Kamtstjatka. Gelukkig besef ik de praktische onuitvoerbaarheid hiervan en besef ik ook dat ik misschien wat onredelijk ben. Maar nu is het anders. Wat is er anders? Het! Wat is het? Het maakt meer herrie dan je redelijkerwijs zou verwachten van een foute Golf. Het doet: “boem, boem, boem, boem..” in een hoge frequentie, te luid en lang. Kenners van dit geluid schijnen dit te definiëren als zijnde ‘muziek’. Er schijnen ook nog verschillende stijlen in te bestaan, afhankelijk van de frequentie en snelheid van exact hetzelfde geluid. Het geluid naast me wordt door mannetjes met petjes vaak ‘hardcore’ genoemd. En dat mag. Iedereen mag z’n eigen wansmaak hebben. Niets mis mee. Het gaat pas mis wanneer jij anderen lastigvalt met je wansmaak. En wat opvalt; dit is bij volgers van dit geluid structureel het geval. Niet alleen op maandagochtend. Het is natuurlijk sowieso onvoorstelbaar dat je het nodig vindt om nuchter op de ochtend onder invloed van hoogstens koffie dit geluid op te zetten in je auto, maar het valt op dat de straten ongevraagd vervuild worden met deze bende. Je hoort het te vaak en te duidelijk. Het lijkt een beetje alsof deze mannetjes op deze manier hun territorium willen afbakenen of zoiets. Kotsmisselijk word je ervan. Kilometers van tevoren hoor je al een doordringende, zware dreun en je hebt het maar te ondergaan. De wansmaak word je opgedwongen. Een vraag in het algemeen: heeft iemand wel eens een bekeuring gekregen voor deze waanzin? Daar heb ik namelijk nog nooit van gehoord. Zou dat moeten? Ja, dat zou moeten! Het getuigt namelijk van een volstrekt gebrek aan respect voor anderen. Nul komma nul. Mijn muziek is dope en dat moet iedereen weten. Dat idee.

Nu is het natuurlijk absoluut not done om mensen (en debielen) te verbieden harde muziek in de auto te draaien. Sterker nog: ondergetekende is daar gek op. Sommige nummers MOETEN hard. Aan de andere kant, wanneer ik een bewoond gebied binnenrij, dan hou ik daar rekening mee en zit ik mijn teringherrie een stuk zachter. Niet uit schaamte voor mijn eigen wansmaak, maar omdat je in een samenleving best rekening met elkaar mag houden. Dat noemen we met een mooi woord: beschaafd. Mocht het zo zijn dat beschaafd zijn geen optie is, dan heb ik eventueel wel een andere oplossing waar ook een mooi woord voor bedacht is: koptelefoon. Bijkomend voordeel is dan ook nog dat je geen subwoofer hoeft te kopen die duurder is dan de rest van je auto.