De 3DS? Misschien later.

Het is juni 2010. De maand waarin de grootste gamebeurs ter wereld plaatsvindt, de E3. Ikzelf verheugde mij het meeste op de persconferentie van Nintendo. Ik ben altijd al Nintendo-fan geweest en het zou een mooie beurs worden; een nieuwe Zelda, de 3DS, eventueel een nieuwe Kirby, en nog veel meer spannende geruchten waren er gaande. Om half acht begon het spektakel, en het eindigde om negen uur. Ik zat met een grote glimlach voor de computer na te genieten. Wat een top E3: de 3DS, Zelda, Kirby, Donky Kong, Epic Mickey, en zo gaat het maar door. De dagen na de persconferentie spoot het van de nieuwtjes: de 3DS zou 3D foto's kunnen maken, hij zou Video Chat ondersteunen, hij zou een harde schijf hebben om spellen op te slaan en nog veel meer. De launchgames waren ook alles behalve mis: Kid Icarus, The Legend of Zelda: Ocarina of Time, Mario Kart DS en Paper Mario waren  voor mij de hoogtepunten. Ja, ik was gelukkig en begon alvast met sparen. Mijn juni kon niet meer stuk.

Het is nu september, drie maanden na de E3. De hype rond de 3DS is al iets minder, alhoewel er nog steeds van alle kanten nieuws op je wordt afgestuurd. Ontwikkelaars zijn enthousiast: ze vinden de 3DS een interessant concept, de beveiliging is dik in orde en online gaat het veel beter worden. Ik werd echter minder enthousiast. Vorig jaar april had ik namelijk net een gloedjenieuwe DSi gekocht. Op de dag van de release stond ik bij de toonbank om 170 euro van mijn bankrekening te laten afschrijven. Een hoop geld, maar nou en? Het was het helemaal voor mij. 

De release van de 3DS zal niet meer lang op zich wachten. Er wordt gezegd dat hij begin volgend jaar in Japan uitkomt en rond de 200 euro gaat kosten. 200 euro? Dat is een hoop geld! Vooral omdat ik een jaar daarvoor ook al 170 euro had uitgegeven voor de DSi. Daarom kwam bij mij de vraag op: waarom is Nintendo, na een jaar al, gestopt met de DSi? Sommigen zien de DSi als een verlengstuk van de Nintendo DS. Ik niet. Het had namelijk twee belangrijke nieuwe dingen: de camera's en de DSi Store. Vooral de DSi Store is een waardevolle toevoeging; eindelijk had Nintendo een antwoord voor het aan populariteit winnende Apple. Op de eerste dag stonden er een stuk of acht games in: een gratis webbrowser, een grappig spelletje dat je met de camera kunt spelen en nog wat puzzelspelletjes. Niet echt spetterend dus. De weken daarna kwamen er elke week zo'n twee tot vier spellen bij. Dat aantal liep hoog op en op dit moment is de DSi Store in volle bloei. Het was een succes, net als bij het Wii Winkelkanaal. En ik geef je een tip: het is zonde om bloemen die bloeien af te knippen. Het is een veel beter idee om ze laten bloeien en zodra ze verdorren, moet je ze knippen. Nintendo is het niet met me eens.

Ver voor de release van de DSi kondigde Nintendo de 'DSi Enhanced'- en 'DSi Only'-games aan. Dit was een stickertje dat games kregen zodra ze gebruikmaakten van de extra features die de DSi bood, of wanneer de game alleen op de DSi af te spelen was. Nintendo had het al helemaal in zijn hoofd: grote, populaire games krijgen de DSi Enchanced-status en gamers die zo graag alles uit de game willen halen kopen daarom dus een DSi. Jij blij, Nintendo blij. Niks aan het handje. Nu is het augustus 2010, en kan ik uit mijn hoofd maar één DSi Enhanced-game noemen. Een game waar ik nog geen eens de naam van weet. Het gaat om een kappersspel, waarbij je je eigen hoofd kunt fotograferen en dan je eigen haar kunt knippen. Leuk concept, maar helaas een van de weinige. Rond de release van de DSi speculeerden de websites en tijdschriften er wild op los: The Legend of Zelda: Spirit Tracks zou een DSi Enhanced-game zijn! Mooi niet dus. Voor zover ik weet heeft Nintendo nog geen enkele game DSi Enhanced-functies, terwijl ze zelf met het idee aan kwamen zetten. Gelukkig gaat het steeds beter en lees ik steeds vaker over games die de DSi optimaal benutten. Dit was in volle bloei.

Jullie begrijpen misschien al wel wat ik met deze voorbeelden probeer te beschrijven: de 3DS is gewoon te vroeg aangekondigd. Je kunt nog zo ongelofelijk veel met de DSi doen. Als voorbeeld neem ik hierbij een van de concurrenten van de DSi: de PSP. Ik heb er zelf ook een in mijn bezit, en ben er erg blij mee. Afgezien van de krassen op het scherm heb ik nooit de behoefte gehad om een nieuwe te kopen. Gewoon omdat het systeem dat onnodig maakte. Om de zoveel tijd bracht Sony een nieuwe systeemupdate uit met meestal wel redelijk grote veranderingen. De grootste verandering die Nintendo ooit in haar systeemupdate heeft doorgevoerd is de optie om foto's met Facebook te delen. Niet zo veel dus. Als nog een voorbeeld neem ik Flipnote Hatena. Er is geloof ik zelfs een aparte channel opgericht voor Flipnotes met ideeën voor de DSi. Een paar ideeën waren erg interessant, zoals de Virtual Handheld-selectie in de DSi Shop, thema's voor het DSi Menu met onder andere Zelda en Mario, YouTube voor de DSi, en ga zo maar verder. Allemaal leuke ideeën die Nintendo nu doodleuk doorschuift naar de 3DS. 

Nintendo, had gewoon even gewacht met het aankondigen van die 3DS. De DSi is een prachtig ding dat veel opties heeft die nog niet (optimaal) benut zijn. Zoals ik al zei, knip nooit bloemen in de bloei. Wacht gewoon een tijdje.