150 gekke mensen

“Hè schatje toch. Pappa en mamma moeten je helaas heel erg gaan teleurstellen. We kunnen dit jaar niks buiten de deur gaan doen op je kinderfeest. We weten dat het volgende maand al is, en we weten ook dat je vriendinnetjes denken dat we naar het kunstballet in Milaan gaan. Maar pappa hier, was zo ongelooflijk stom om per ongeluk de kaartjes, in plaats van de leiderschapsovereenkomst, ‘symbolisch te verscheuren’ op de persconferentie vorige week!”

- “Uuh-tja … Mijn fout Amelie … Uuh, sorry!(?)”

“Genoeg aan het woord geweest Jeepee! Dankjewel!”

- “Ja-maar, uuh, en …”

“Zwijg Jeepee!”

- “Ja-ja, uuh, ja Bianca…”

... “Pappa had dus het foute jasje aan, laatst op tv. Pappa heeft trouwens altíjd een fout jasje aan, maar dat doet er niet toe! … Toen pappa zo klungelig de Benz kopte. Op de inrit. Weet je dat nog? Dat moet je nog weten schat? Stonden we met z’n tweetjes zo hard te lachen voor het raam. Het was volgens mij een dinsdag. Toen had het zo hard geregend en toen had Wonzo je skateboard voor de voordeur neergelegd … als ik jou trouwens moet geloven.
... Toen pappa gestrekt op de inrit lag is zijn jasje helemaal nat geworden. Hij wilde vlug naar de auto lopen vanwege de regen, maar toen lag hij plotseling, via een skateboard, een S 600 en wat glad marmer in de grote smeltkuil, die pappa afgelopen winter zelf nog heeft gegraven voor de sneeuw. Pappa heeft toen maar snel een ander jasje en Fuck-Drugs-T-shirt aangetrokken, en is in alle haast vertrokken. Dus je raadt het al … dat was het jasje met de tickets erin! Dus je kinderfeest … Helaas gore exportpindakaas! Sorry lieverd! … Pappa wil denk ik even iets zeggen? … Jeepee!?”

- “Hebben jullie mij toen uit staan lachen? Wel potverdorie! Ik, hier, deze …”     

“Zwijg Jeepee! Je kon ons niet eens hóren lachen! Al hadden we jou graag hóren botsen! Je hoort hierbinnen het luchtalarm niet eens, in die gepantserde duinbunker! Drie haviken en vijf eksters deze week, vliegen zo tegen het raam kapot. Maar hoor je ze botsen? Nee hoor! Echt kogelvrij glas! … En ja Jeepee, het was erg grappig! Je kunt nu eindelijk skateboarden moet je maar denken. Nu nog leren remmen.”

- “Uuh, dan-ja, uuh-echt, sorry Amelie … Maar pappa-uuh, pappa heeft momenteel ook nog een klein probleempje met zijn valuta …Want-uuh … AUW!”

Bianca trapt Jeepee op zijn tenen en herovert het woord.

“Wat pappa dus wil zeggen lieverd, is dat hij zijn aandelen Pluche bv. weer eens te laat heeft verzilverd. En nu pappa ook nog eens zonder werk zit, heeft hij dus geen euro te makken. Pappa hád zelfs nog wat pokerwinst van twee Duitsers uit the Carlton Ambassador, maar ik zeg al, pappa hád … Nu zul je misschien denken: Hè?! Pappa en pokerwinst? Tegen Duitsers überhaubt? … Ja lieverd. Echt waar. Werkelijk níemand gelooft pappa nog!”

- “Dat is niet waar Bianc… Ik-uuh … OUEW!”

Bianca grijpt wederom in. Jeepee mag morgen aansluiten in de wachtkamer. De dokter zal zeggen: “Ha die Jeepee. Oei … voet gebroken ... Skateboarden?”

“Dus lieverd, we gaan dit jaar gezellig iets thuis doen. Het wordt erg leuk hoor, wees maar niet bang. Ik weet dat je boos bent, maar ik kan er zelf niks aan doen. Pappa is degene die het heeft verpest. Ik heb pappa heel erge straf gegeven. Nietwaar Jeepee?”

- “Ja-ja, hijg! Zeker Biancje …hèh-hèh, lebber!”

“ZWIJG JEEPEE!!!”

- “Ja-ja, uuh, ja …”

“Ik heb dus tegen pappa gezegd, dat hij iets héél speciaals moet regelen. Zo niet, dan krijgt pappa nog een keer straf!”

- “Ooh-ja, hijg gniffel! … AAAUUW!!! … Uuh-tja, Amelie, schat-uuh. Wacht maar gewoon nog eventjes af. Het worden pelpinda’s met ranja en geen geïmporteerde kreukelfriet met Hocus-Cola, maar het wordt erg speciaal! Dat beloof ik in de naam van het strafrecht!”
 

Die avond in de primaire slaapkamer van Bianca en Jeepee:

- “Nou Biancje, daar kwamen we weer goed vanaf vandaag.”

“Daar kwam jíj goed vanaf zul je bedoelen.”

- “U bedoelt ‘u’?”

“Nu ophouden Jeepee! Wat heb je nou geregeld voor het feest?”

- “Mijn-uuh, neef zit in de muziek. Hij-uuh, hij heeft een karaoke-avond in elkaar gezet. Ik heb alvast een songtekstenboek en een uuh-ceedeetje. De versterker, de lichten en de microfoon-uuh ... die moet je er maar bij denken.”

“Oké dan. Goed. Maar laat eerst maar eens horen, hoe goed jíj dan kunt zingen! Mijnheer de publieke performer! Boek open en nummer uitzoeken!”

- “Ja-uuh, maar …”

“BOEK OPEN EN NUMMER UITZOEKEN!!!”

- “Uuh, oké-oké dan Bianca … Ja, deze hier! ‘150 gekke mensen’ van Fluitketel & Vol Wijn. Die zullen ze vast wel leuk vinden!”

“Wat ben je toch weer enorm lui Jeepee! Dat is meteen de bovenste in de lijst! Maar goed. Schraap je stembanden! Ik start de band in, drie … twee … één:

150 gekke mensen - Fluitketel & Vol Wijn

“Land van 1.000 leningen
Het land van schuchterheid
'k lees alweer 'n natte krant
Geen nieuws bij het ontbijt

Het land zonder bestuursorgaan
Een club vol onderkinnen
Die weten vaak wat álles is
Behalve dan ‘beginnen’

(*) Land vol simpel ongemak
Je broek wordt alsmaar wijder
Maar besef toch we zijn vogelvrij
Want er is nog steeds geen leider”

refrein:

“150 gekke mensen
In die hele luxe Tweede Kamer
Die schrijf je niet de wetten voor
Die sla je met een hamer

Chagrijnige forenzen 
Ja die mensen in de Tweede Kamer
Die trap-pen we `t keurslijf in
Dan wordt het aangenamer"

Fluitketel solo: "… hmhmmmm, ...‘n voorzittershamer …”

“Land met ‘n dik blaasorkest
Waar iedereen Sinterklaas is
Maar Wegwijspiet verzopen is
Geen chef die echt de baas is

Het land vol ongehoorzaamheid
Er mist nog steeds een stuurman
De grote vraag die blijft altijd:
‘Ja begint z’n eerste uur dan?’

Land met regen lekker zuur
'n tulpenbol als noodkreet
Verrukkelijk als je die frituurt
En met shoarma op je brood eet”

refrein (2x)

(*) Vol Wijn's alternatieve voorkeur, slot couplet 1:

"... Het land krijgt weer een siddering
Geen dominee is heilig
Een zoon haalt voor zijn vader speed
Je wiet staat nergens veilig"

 

“Oh, Jeepee! Wat schitterend gezongen! Nu weet ik weer dat ik ooit verliefd op je was! Het deed me terugdenken aan die wilde nacht in Venetië. Toen het hele hotel door zijn palen zakte door jouw zenuwachtige gebibber. Toen had je ook al een nat jasje. Kom hier jij! Ik ga je straf geven als nooit tevoren! Grrrr!”

Die nacht maakte Jeepee meer geluid dan hij ooit in de Tweede Kamer had gemaakt. Niemand in Wassenaar hoorde ook maar één decibel. De woning van Jeepee is immers sound-proof!

.... De volgende ochtend: 

“Hallo, SBS6-eindredactie, afdeling 'koffie-kopietjes-bellen&bukken' met Pernille la Lau. Waarmee kan ik je van dienst zijn?”

- “Goedemorgen. U spreekt met Amelie Balkenende. Ik heb een geweldig leuk filmpje voor jullie! Mijn vader heeft weer eens een skateboardongelukje gehad. Dit maal volledig in HD vastgelegd en uit meerdere hoeken gefilmd! Jullie hadden hem vast al gespot met die deuk in zijn Mercedes? Na het zien van dit filmpje weet je dus waarom. Blooper van de eeuw!”

“Wat geweldig! Daar kunnen we zeker wel iets mee! We sturen meteen iemand langs om het op te komen halen!”

- “Ja doei! Wat denken jullie wel!? Voor niks gaat de zon op! Wat dachten jullie van het volgende? Jullie het filmpje, ík een geheel verzorgde vakantie voor tien personen in Milaan. Met kaartjes voor het kunstballet!” 

“Akkoord! Ook al is de arme man al zóóó vaak gevallen, Nederland staat nog altijd te popelen op dit soort beeldmateriaal!”

 

©usjes en ©nipoog, Pernille...