Weet je wát pas topsport is?
Af en toe dan zie ik van die puffende nahijgende mannelijke of vrouwelijke sportertjes die dan zogenaamd net een enorme topprestatie hebben geleverd. Met die winterspelen vind ik het helemáál lachwekkend. Alsof schaatsen vermoeiend is! Het ijs is hartstikke glad, de helft van de tijd ben je aan het glijden! Hoezo ‘afzien’! Hetzelfde geldt voor skiën. Eigenlijk is het vermoeiendste onderdeel van skiën het pak aantrekken. Want dat valt nog niet mee, met al die ritsen en knopen. Maar voor de rest? Appeltje eitje. Je gaat boven aan zo’n schans staan, handjes op je rug en glijden maar! Zonder enige inspanning. Op het moment dat de schans ophoudt, vlieg je nog gezellig wat metertjes door de lucht, en voor je het weet sta je weer op je latjes in de sneeuw. Daar is toch allemaal geen kunst aan? Het heeft toch niks met sport te maken? Ik begrijp wel waarom het winterspelen wordt genoemd. Het zijn gewoon spelletjes. Niks meer en niks minder. En dan wordt dat ook nog topsport genoemd! Al die winterspelletjes. Wat een onzin.
Mijn topsportprestaties zijn nooit in het nieuws gekomen. Ook werden alle programma’s van Nederland 1 niet stopgezet, omdat ik daar zo nodig moest laten zien wat ik allemaal in huis had. Welnee. Ik was bescheiden genoeg om rekening te willen houden met mensen die niet in sport geïnteresseerd zijn. Nu zit ik ook elke avond zonder Pauw en Witteman, zonder Familiediner, zonder TROS-opgelicht, zonder de Rijdende Rechter, alleen maar omdat er mensen zijn die naar die winterspelletjes willen kijken. Als ik sneeuw wil zien, dan kijk ik gewoon uit het raam. Als ik ijs wil zien, dan loop ik naar het vriesvakje van de koelkast. En eigenlijk ben ik knap chagrijnig, omdat ik mijn favoriete programma’s moet missen, voor die leipo’s op latjes of ijzertjes.
Weet je wát pas topsport is? Dat zal ik eens even vertellen. Want voor de prestaties die ik heb geleverd, heb ik steeds weer maandenlang getraind. Eens in de week ging ik naar mijn personal coach, die mij bijstond met raad en daad, maar ik moest het in feite toch allemaal zelf doen. Dag en nacht met volle bepakking rondsjouwen, elke week weer een kilo erbij. Mijn eerste topprestatie, waarbij ik ook nog eens de eerste prijs won, was een lange-afstand rit. Gelukkig werd ik niet afgeleid door afgeladen tribunes met juichend publiek, want er werd echt een beroep gedaan op mijn concentratievermogen. En trouwens ook op mijn uithoudingsvermogen, doorzettingsvermogen, conditie, pijngrens, noem het allemaal maar op. En ik heb volgehouden. Ik heb doorgezet. Ik heb niet opgegeven, ondanks verzuurde spieren, ik heb de pijn voor lief genomen. En glansrijk gewonnen. Nee, ik heb niet echt een goede tijd neergezet, maar toch was de overwinning overduidelijk. Ook moest ik wegens blessures een week in het ziekenhuis vertoeven, maar ach, alles voor de sport, toch? Maar men wist mij daar best te vinden hoor! Tjonge, ik héb wat interviews gegeven, ieder detail van mijn topprestatie besproken en van heinde en verre kwamen mensen om mijn mooie trofee te bewonderen. Gelukkig ging het niet om een wisselbeker, nee, ik mocht de prijs gelukkig houden.
Mijn tweede overwinning kwam een paar jaar later. Eerst moest ik weer volop in training. Na een paar jaar rust viel dat niet mee. Opnieuw beginnen. Moed verzamelen om het hele traject weer te kunnen doorstaan. Oppeppen van het moraal. Me inlezen in de materie. Weer verzwaarde ik mijn lichaam met ballast, weer ging ik er volop tegenaan. Er was geen moment dat ik niet met topsport bezig was. Zelfs normale huishoudelijke dingen deed ik met de extra ballast: stofzuigen, boodschappen doen, maar ook deed ik er nog wat sporten bij, zoals fietsen, zwemmen, lopen; ik deed ze allemaal verzwaard. Wel richtte ik me dit keer op een korteafstandsrace, omdat ik niet nogmaals zo’n uitputtingsslag wilde meemaken, zoals een paar jaar daarvoor. Bovendien was ik een paar jaar ouder, en in de sport is leeftijd zeer belangrijk. Voor je dertigste ben je meestal wel uitgerangeerd. Maar goed, ik wist weer de eindstreep te halen. Omdat het dit keer meer ging om de tijd die ik neer ging zetten dan om het uithoudingsvermogen, was de pijn wel veel intenser. Het zweet droop dan ook van mijn voorhoofd toen het er echt op aan kwam. Maar weer sleepte ik de gouden plak in de wacht.
Drie maal is scheepsrecht, en na mijn derde overwinning besloot ik dan ook om op mijn hoogtepunt te stoppen. Zelden is er zo’n scherpe tijd neergezet als bij die laatste overwinning. Hoewel, helemaal precies weet ik die tijd niet: in plaats van de geavanceerde apparatuur die bij andere sporten de tijd registreert tot op honderdsten van een seconde nauwkeurig, moest ik het doen met een klok aan de wand. Zelf had ik het ook niet verwacht, dat ik zo’n topprestatie zou weten te leveren.
Tegenwoordig wordt er veel doping gebruikt bij deze sport, maar in mijn tijd was dat nog niet zo. Alles op eigen kracht. Wel zie je de combinatie ontstaan met de zwemsport, en dat ontlast de deelnemer natuurlijk wel. Je hebt dan toch minder last van de ballast.
Maar verder gaat het toch zonder hulpmiddelen. Geen steroïden, geen aërodynamisch pak, geen steile helling waar je lekker langs kan glijden, nee, vertrouwen op je lijf en kunnen, en de job zien te klaren.
Ondanks dat mijn sport voorlopig geen demonstratiesport op de Olympische Spelen zal zijn, en Erica Terpstra nog nooit van mij heeft gehoord, kan ik nog steeds met veel plezier naar mijn drie gouden plakken kijken. Ik zou het zo weer doen. En weer zonder Studio Sport.
En leuke trofeeen ook!
Overigens is deze sport toch ook een tijdje op tv geweest? Ik heb toen in een onbewaakt ogenblik ook een keer gekeken, veel te jong nog, heeft diepe indruk gemaakt toen. Ik besloot spontaan dan maar te gaan schaatsen, dan maar geen eh, gouden plakken...
Een vriendin van me heeft trouwens je beste tijd laatst verpulvert (met prachtige medaille tot gevolg) en ik ben m'n standpunt aan het heroverwegen. Zeker nu ik dat schaatsen wel redelijk onder de knie heb...
Beauregard: Een beetje FOK!ker laat het brood door z'n moeder smeren.
Ecosia
ek's 'n flash drive, jy's 'n floppy
Topsport is weldegelijk gebonden aan een topprestatie; al die trainingen die de sporters af hebben moeten werken kosten veel tijd, veel concessies en een uitzonderlijke wil. En ik spreek zelf ook uit wat ervaring, met nu 1,5 jaar 6-9x per week trainen.
En dan te bedenken dat topsporters rekenen in cycli van 4 jaar (in geval van de OS)
[ Bericht gewijzigd door Nappeklapperapper op donderdag 18 februari 2010 @ 19:31 ]
Het Binnenhofklasje - Handenarbeid
Binnen de lijntjes kleuren
Keer om, keer om!
Ook was t meteen duidelijk waar je op aanstuurde en afgezien dat je heel blij mag zijn met je gouden plakken zal k je de woorden van Theo Maassen over 'wonderen' besparen...
Erg matige column met de oogkleppen op van een trotse moeder...
B-FliP Youtube Channel
Bionic - In on the Outside EP: 2-3-2012
Ik vond het wel een prachtige sport alleen het laatste stukkie was altijd wel behoorlijk pittig...maar wel altijd de mooiste prijs.
Nu heb ik het stokje overgedragen en moedig ik alleen maar aan en zelfs dan krijg je een mooie prijs.
Maar van mij ook alle lof voor de sporters op de spelen,heel soms kan ik er nog van genieten ook en het is zo weer voorbij.
Ik had alleen liever gehad dat het s'middags op tv kwam,de nachten zijn voor heel andere sporten en dan hoefden we ook niet ons normale programma te missen,maar om daar nou sjaggo van te worden,neeee,ben je mal,meid.
Ik vind je columns leuk om te lezen en in principe is er met de meeste vrouwen weinig mis, maar van al die 'ik ben bevallen, dus adoreer me'-verhalen word ik ondertussen wel een beetje zat.
fraubitch: truste WurM :*
yvonne: Trusten WurM
Meer van dit
Wel leuk beschreven, maar aangezien vrouwen deze 'sport' al duizenden jaren beoefenen, kan ik niet inzien wat er zo bijzonder aan is.... Eigenlijk net zo bijzonder als schaatsen en schansspringen....
En nee, ik vind mezelf niet geweldig omdat ik een kind heb uitgepoept. Of twee. Of drie. Ik vind mezelf om heel andere redenen geweldig...
Jammer, en het zal ongetwijfeld aan mijn schrijfstijl liggen, dus daar trek ik dan maar een lesje uit, maar jammer, dat er users zijn die denken dat ik dit allemaal meen, en die er de humor niet van inzien.
Zelf heb ik jarenlang allerlei sporten bedreven (Ook schaatsen, mét les), dus natuurlijk weet ik wat er komt kijken bij sport.
Zelfs het ergste uur van je leven duurt toch niet langer dan 60 minuten.
Omdat er nu toevallig Olympische spelen zijn.
Denk zelfs dat als een cabaretière dit verhaal op een podium zou doen iedereen zich een breuk lacht.
Zonnetje40 van mij heb je een dikke 10 voor deze column.
Trouwens, ik ben helemaal niet anti-sport of zo, maar zo zie je maar: een ieder heeft zijn eigen heilige huisje.
Als je een column schrijft over het geloof, dan trap je mensen op het hart, als je een column schrijft over carnaval, dan zijn er ook mensen die onmiddellijk in de verdediging gaan, en zo is het met sport ook.
Maar ik ben blij met jouw reactie, bedankt!
Zelfs het ergste uur van je leven duurt toch niet langer dan 60 minuten.
Het ene kan nagenoeg iedere gezonde vrouw ongeacht haar algehele conditie, het andere is slechts met jaren en jaren zware training en doorzettingsvermogen voor slechts een handjevol mensen weggelegd.
Dat je de stijlfiguur overdrijving gebruikt, lijkt me daarnaast evident, maar als je met deze column niet de mening wilt uitdragen dat bevallen een topprestatie is op Olympisch niveau, dan zou ik inderdaad mijn schrijfstijl eens onder de loep nemen.
De kunst is, om de lezer eerst te laten denken dat het serieus is (en hem op het verkeerde been te zetten), en daarna steeds duidelijker te maken dat het een geintje is. Daarmee moet je schipperen tussen heel duidelijk herkenbaar en totaal niet herkenbaar als grap. Naar mijn mening is Z40 hier goed in geslaagd.
Buiten dat, als het niet de bedoeling was om bevallen als een sportieve prestatie neer te zetten, dan snap ik het doel van de column niet. Is het dan de sport afzeiken door het te vergelijken met een onbenullige prestatie als bevallen? Of is het bevallen afzeiken, door het te vergelijken met de bizarre prestaties op de OS? Of ging deze column eigenlijk alleen over bevallen en leek het de schrijver leuk om de OS erbij te halen? Vragen, vragen...
Overigens ben ik van mening dat als je tekst niet overkomt, dat veelal niet de schuld van de lezer is en als ik naar de comments hierboven kijk, ben ik verre van de enige die de column op deze manier interpreteerde.
De meeste vrouwen vinden bevallen niet de uiterste prestatie maar de uiterst vrouwelijke prestatie, iets wat ze toch wel superieur maakt. Daardoor kunnen ze mooi terloops vermelden, dat er veel minder mensen op de wereld waren als het baren door de man gedaan zou moeten worden . Dit hoorde ik overigens de eerste keer van een man die daar zelf ook zo over dacht, na wat bevallingen meegemaakt te hebben
Dan is de lol eraf. Toch?
Volgende keer beter, zullen we maar zeggen.
Zelfs het ergste uur van je leven duurt toch niet langer dan 60 minuten.
Zelfs het ergste uur van je leven duurt toch niet langer dan 60 minuten.
Weet je wat?
Noem jij een onderwerp, dan zal ik daar volgende week een column over schrijven. Speciaal voor jou. Is het dan weer goed?
Zelfs het ergste uur van je leven duurt toch niet langer dan 60 minuten.
En een onderwerp? Ik dacht eerst: waarom de Nicaraguaanse gebarentaal bewijst dat het Esperanto nooit zal werken.
Maar doe maar: Het verschil tussen spelling en grammatica in combinatie met taalverandering.
Zelfs het ergste uur van je leven duurt toch niet langer dan 60 minuten.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken