Kruipend naar huis

Column door Leandr

Opnieuw een moordaanslag op de Nederlandse horeca. Na het eerdere rookverbod, wil minister Guusje ter Horst nu ook de bierkraan dichtdraaien. Haar plan? Het controleren van voetgangers op alcoholgebruik. Hoe het werkt? Gewoon blazen. Een agent staat, waarschijnlijk, voor de uitgang van de kroeg en iedereen die een stap buiten de deur zet moet blazen. Te veel gedronken? Een boete. Over en uit. Een geldmachine. Weg begrotingstekorten.

Ik voorspel een grote bende. Want ja, als je toch moet blazen en het risico loopt om aangehouden te worden, kun je net zo goed met de auto gaan. Waar het vroeger zo was om met de fiets naar huis te gaan na een avondje stappen, werd dat snel de das om gedaan toen bleek dat je na twee biertjes al strafbaar bezig was. Lopend naar huis met een paar biertjes achter je kiezen kan dus ook niet meer. Achter het stuur is net zo fout, maar dan ben je wel een stuk sneller thuis.

Daar kan minister Ter Horst trouwens wel over meepraten. Als burgemeester van Nijmegen werd ze in juli 2006 bij de Vierdaagsefeesten, in ‘haar’ Nijmegen ja, gecontroleerd op alcoholgebruik. En wat bleek? Ze zat met een paar borreltjes op gewoon achter het stuur. Resultaat: een rijontzegging van één uur en 220 euro boete. Haar baan mocht ze gewoon houden. Of de minister er zelf van geleerd heeft weet ik niet. Wel is duidelijk dat ze met haar maatregel de stapavondjes kapot probeert te maken.

Onder het mom van: we moeten de dronken relschoppers tegenhouden. Waar ze niet over nadenkt, is dat het einde van de horeca in Nederland zo wel erg snel dichterbij komt. Na het rookverbod gingen talloze kroegen en cafés failliet. Zelfs mijn stamkroeg is zo goed als leeg, op welke dag je ook langskomt. Met het naderende blazen voor voetgangers zal het niet veel drukker worden natuurlijk. Zelf denk ik er weinig last van te hebben. Wij reizen in het weekend nooit met de auto, fiets of te voet. Onze vriendengroep gaat op vrijdag altijd kruipend naar huis.. of moet je op handen en voeten ook blazen?