De achterliggende gedachte

FOK! heeft honderden vrijwilligers in diverse teams. Zij werken doorgaans rond de klok mee aan het bieden van een enorme hoeveelheid informatie en het beheren van een druk bezocht forum. Tevens worden er bijna elke week prijzen weggegeven. En als we zien dat die later verkocht worden, dan doet dat pijn.

Lopen jullie even mee het virtuele kantoor in? Links zie je een team van designers, in het midden de mensen die nieuws posten en rechts moderators. In een kamer ernaast staat een telefoon met een heel groot telefoonboek. In dit telefoonboek staan de contacten van verschillende bedrijven die samenwerken met FOK!. De telefoon wordt elke dag opgepakt, zij het in contact te komen met bedrijven, of de bedrijven zelf die graag een promotie willen doen in samenwerking met FOK!

FOK!Games draait vanzelfsprekend geheel om videogames en net als grote broer Frontpage zijn we in staat om diverse prijzen aan onze lezers te bieden. Als je de waarde van de items die weggegeven worden per jaar zou optellen, dan kan daar een aardige auto van bekostigd worden.

Dat weggeven gaat met heel veel plezier. Het is fantastisch om te zien hoe duizenden mensen hun stinkende best doen om een zeldzaam item te bemachtigen. Elke inzending wordt bekeken door het gehele team. De reacties op de inzendingen variëren van diep respect om de uitzonderlijke kwaliteit tot lachbuien om de grote humor die de inzenders hebben.

Heel af en toe zien we ook een duistere kant. De items worden niet gebruikt of bewonderd, maar komen op V&A of markplaats.nl terecht. Dat doet het team meer pijn dan men denkt. Ook voor de sponsor van het item geeft het natuurlijk geen voldoening om te horen dat zijn marketinggoed gebruikt wordt om winst te maken.

Het is volledig te begrijpen dat je een prijs waar je echt niks aan hebt aan iemand anders geeft, maar gaat het alleen om geld doe dan gerust niet mee. Als over de ruggen van zowel sponsor, FOK! en die honderden vrijwilligers, een prijs wordt omgezet in harde valuta dan daalt het respect richting vriespunt. En alle andere inzenders, die het wel om de prijs ging, voelen zich genaaid.

We zullen het nooit helemaal kunnen tegenhouden en er zullen altijd personen zijn die voor geld kiezen in plaats van content of items. Wat we wel kunnen doen is continu ons gedachtengoed streng bewaken. Gelukkig kan dat meestal tegelijk met al onze andere acties. Samen zijn we er immers bijna vierentwintig uur per dag voor FOK!.