NL Online

Overal in Nederland wordt er een discussie gevoerd over veranderende normen en waarden. Als je de pessimisten mag geloven staat Nederland op de rand van de afgrond. ‘Ons’ land wordt bevolkt door allochtonen, extremisten, terroristen en mensen die zich helemaal nergens meer wat van aan trekken. Iedereen kiest voor zich zelf en niemand interesseert het meer wat een ander doet. Zinloos geweld is tegenwoordig normaal in het uitgaanscircuit en dingen van een viaduct afflikkeren is de nieuwe hobby van enkele idioten. En dit heeft volgens mij ook zeker zijn weerslag in ons online gedrag.

En dan vooral tijdens het online gamen. Ik doe dit zelf al enkele jaren en speel echt van alles. Shooters, rts, rpg en mmorpg, alles kan mij wel boeien. Ik ben misschien niet de specialist maar als ik zo om me heen kijk en luister naar veel vrienden en bekenden van mij die ook wel eens een spelletje online spelen kan ik maar een ding concluderen. Nederlanders zijn fucking irritant online. Natúúrlijk zijn er altijd positieve uitzonderingen maar het overgrote deel verdient het om voor de rest van zijn leven afgesloten te worden door zijn provider terwijl hij rond mag lopen met een groot ‘lamer’ in zijn voorhoofd gekerfd.

Misschien dat ik met de verkeerde instelling speel. Ik speel on- en offline voor mijn plezier. Ik hoef niet alles te winnen, ik wil mij vermaken. Dus als ik een rts online speel en het blijkt dat mijn tegenstander een verschrikkelijke beginneling is zal ik hem zo snel mogelijk afmaken (net zoals je met een aangereden konijntje hoort te doen) of juist heel rustig gaan spelen en hem zijn fouten aanwijzen zodat er ooit een dag zal komen dat wij een potje kunnen spelen waarin we aan elkaar gewaagd zijn. Nee, zo niet een groot deel van de Nederlanders die ik tegenkom als ik eens een potje Generals speel. Of ze maken je het leven zuur door al je geld verdienende middelen te slopen en je daarna een half uur lang voor ‘n00b’ uit te maken terwijl jij geen andere oplossing hebt dan al je gebouwen te verkopen om zodoende toch nog wat mannetjes te kunnen bouwen. Of natuurlijk precies andersom. Jij hebt braaf offline of op een lan veel rts gespeeld en je wilt eens je skills gaan beproeven op het grote, boze internet. Je maakt een accountje aan, logt in en iedereen kan zien dat jij nog nooit eerder online gespeeld hebt. Maar een beginner ben je niet, ervaring heb je. Je eerste potje gaat dus ook behoorlijk goed maar ja, nog een half uur later vliegt het ‘cheater’ je al om de oren en begint men spontaan uit te loggen. Ge-zel-lig. In een shooter is het vaak al niet anders. Je plaatst een paar headshots achter elkaar (al dan niet met geluk) en gelijk beginnen enkele mensen ‘cheater’ te gillen. En wat nu mijn ervaring is? Negentig procent van de mensen die dit loopt te gillen is van Nederlandse afkomst.

Zo ook met de echte cheaters. Die paar cheaters die ik ben tegen gekomen waren Nederlander. Het schijnt zelfs zo te zijn dat een groot deel van de wallhacks, aimbots en wat voor ‘handige’ hulpmiddelen er nog meer zijn, gemaakt worden door gefrustreerde, puisterige pubertjes die geen skills hebben en van Nederlandse afkomst zijn.

Ook de wondere wereld van de mmorpg wordt bevuild door Nederlandse mongolen. Een genre dat ik nog maar sinds kort ontdekt heb en dat nu al steeds minder leuk wordt. Na nog geen week World of Warcraft ben ik de eerste Nederlanders die elkaar in de haren vliegen en voor rotte vis uitmaken al tegen gekomen. Vroegtijdig quests afbreken zodra zij hun doel bereikt hebben, corpse campen of gauw nog even die boss voor je neus weg kapen. Allemaal Nederlanders. En de Hongaren, Zweden, Denen en Tsjechen die ik tegen kom? Allemaal even vriendelijk, beleefd en behulpzaam. Ik ben nog geen irritante Scandinaviër of Oost-Blokker tegen gekomen.
Wat is het probleem om een beetje fatsoen te houden als je online speelt? Iedereen (daar zul je tenminste van uit moeten gaan) speelt voor zijn plezier en dat plezier wordt een stuk groter als iedereen zich een beetje gedraagt. Zo moeilijk moet dat niet zijn dacht ik. Maar ja, als je naar de ‘echte’ wereld kijkt is dat voor sommigen al erg moeilijk, laat staan dat dat online gebeurt.