Geboren voor een dubbeltje

Laatst kreeg ik een e-mail van ene Wolanski Schwebke. Ik ken geen Wolanski, ik wist zelfs niet dat dat een voornaam was. Klinkt Russisch, Wolanski, misschien Pools. Maar die achternaam, Schwebke, dat lijkt nergens op. Schwebke? 'Ejj, Schwebke, hoe is het nou?' Of op het voetbalveld: 'Schwebke, naar voren, ja, daar is het doel, hup Schwebke, schiet 'm erin!'.

Toch is Wolanski Schwebke niet de enige vreemde die zich de laatste tijd in mijn INBOX meldt. Orrill Koslow, Busacca Anakalea, Kazanjian Crytzer, Bradfute Mallas en vele andere mailen mij geregeld om te vragen of ik misschien grotere borsten, dan wel een grotere penis wil, of ik ook zo graag 20 kilo in twee dagen wil kwijt raken, of dat ik graag een universiteitsdiploma wil bemachtigen.

Niets van dat alles bij Wolanski Schwebke. Uit het onderwerp bleek dat Schwebke benieuwd was naar de professie van mijn vader. 'Who's Your Daddy, And What Does He Do?'. Een brutale vraag, zeker van een of andere nep-Rus die zich Wolanski Schwebke noemt. Ik ga een beetje aan de neus van Wolanski hangen wat mijn vader doet. Dadelijk wil ie nog weten wat mijn vader verdient, wat zijn sofi-nummer is en waar hij in huis altijd zijn giropas laat.

Wolanski's interesse in mijn vader reikte echter niet verder dan de aanhef. In het mailtje deed Wolanski uit de doeken dat het er niet toe doet wat je vader doet. 'Het maakt niet uit of ie miljonair is of totaal blut: YES! Jij kunt nog steeds rijk worden! Zoals duizenden anderen die je al voorgingen. Klik hier om miljonair te worden.'

Ik heb altijd al miljonair willen worden. Dus nam Wolanski me mee naar een site waar ik kennis maakte met The Instant Cashflow System. Een klok begon acuut terug te tellen, van 37 minuten richting de nul. 'Claim je geld binnen... minuten.' Kennelijk was haast geboden om miljonair te worden. Maar, het bleken vriendelijke mensen, daar bij The Instant Cashflow:

'Beste vriend (zo niet, dan vanaf nu wel!)
Hier is God's eerlijke waarheid over geld verdienen vanuit je luie stoel.
Eindelijk ben je op de juiste plek op het juiste moment!
Je staat op het punt kennis te maken met de snelste, veiligste manier om geld te verdienen via internet.'

Er volgde een hoogdravend betoog van enige A4's lang, doorspekt van voorbeelden van voorgangers die nu op de Bahama's liggen te genieten van hun nieuw verworven inkomen. 'Heeft u enig idee hoe 60.000 euro in briefjes van vijf euro eruit ziet, opgestapeld op de keukentafel? Het is bizar!' Ik zag het voor me. Keek naar de eetkamertafel, met daarop al die duizenden briefjes van vijf euro. En zo ging de argumentatie nog enige meters homepage door. Net zolang tot zelfs een onbevangen, potentiële miljonair als ik de geur van oplichterij door de neusgaten naar binnen voelde gaan.

Langzaam drong het tot me door: Wolanski had me bedonderd. Probeerde me op te slokken in een of ander bizar piramidespel, op een leugenachtige manier waar de Iraakse ex-minister van Informatie Al Sharaf schraal bij afsteekt. Wijselijk klikte ik de pagina weg en zette daarmee de miljonairsdroom weer in de ijskast. Want als je geboren bent voor een dubbeltje, word je bijna nooit miljonair.