Dossier Volendam

4-1-2000

De bezoekers van café de Hemel hadden volgens de eigenaar 3 mogelijkheden om het café in de nieuwjaarsnacht te ontvluchten. Er waren twee nooduitgangen en een gewone uitgang. De mensen waren echter zo in paniek. Ze konden wel weg, maar gingen niet'', zegt de 54-jarige Jan Veerman

De eigenaar is na 3 dagen nog erg emotioneel over de ramp. Bij de brand, waarbij inmiddels al 10 jongeren het leven lieten, verloor Veerman zelf zijn neef, de zoon van zijn zus.

Veerman was kort na de brand bij het café. Hij hielp mee met het redden van de bezoekers en probeerde ze via de nooduitgangen te helpen. De meeste jongeren probeerden echter via de hoofdingang naar buiten te komen. De brand zelf was volgens hem snel gedoofd. "Binnen een minuut was het vuur uit. Het personeel heeft kort geleden nog een cursus gevolgd voor brandveiligheid. Ze hebben de brand zelf geblust" Aldus Veerman

De brand is volgens hem ontstaan doordat een jongen een bos sterretjes heeft aangestoken en deze vervolgens in de kerstversiering stak. Veerman kon nog niet zeggen of de versiering behandeld was met een brandwerend middel. De bedrijfsleidster heeft inmiddels verklaard dat de versiering niet behandeld was, omdat ze de brief van de gemeente pas had ontvangen nadat de versiering al was opgehangen. Vervolgens was ze er niet meer aan toegekomen. Getuigen hebben overigens verklaard dat kort voor de brand vuurwerk is uitgedeeld door barmedewerkers. Dit is in strijd met alle brandweervoorschriften.

Veerman is geschrokken door de publicaties in de media over de vermeende wantoestanden zijn café. "Ik krijg een beroerte als ik de kranten opensla. Ik heb alles gedaan wat mogelijk was. Van de bevolking in Volendam krijg ik wel veel steun", aldus Veerman.