Dossier Volendam

3-1-2000

Cafe het Hemeltje telde twee nooduitgangen. Volgens een getuige waren deze nooduitgangen wel open, maar probeerde veel gasten toch via de normale trap naar buiten te vluchten. R. Hagen van het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (Nibra): "Zodra er brand uitbreekt, ontstaat er paniek. De eerste reactie van veel mensen is de deur te vinden waardoor ze naar binnen zijn gekomen. Daardoor komen mensen in het gedrang en vallen er gewonden."

Bij één van de twee nooduitgangen ontbrak echter ook een brandtrap. De andere nooddeur draaide naar binnen open, en was versperd door een schot, dat eerst door de barkeerper verwijderd moest worden. Bovendien zaten er tralies voor de ramen van het Hemeltje, waardoor deze onbruikbaar waren als nooduitgang. Mensen die door het raam naar buiten wilden springen, kwamen vast te zitten.

Het Nibra roept al jaren dat het slecht is gesteld met nooduitgangen in uitgaansgelegenheden. Het heeft ook in eigen onderzoek aangetoond dat nooduitgangen in de grote discotheken een knelpunt zijn. "Ze zijn er vaak wel, maar heel vaak zitten ze gewoon op slot", zegt Hagen. Ook staan er vaak fietsen, lege kratten, vuilcontainers of auto's voor de deuren.

Volgens de woordvoerder van café-eigenaar Veerman, H. van der Weijden, heeft café Wir War voldaan aan alle brandveiligheidseisen die de brandweer bij de laatste controle stelde. "Ook de beide nooduitgangen in Het Hemeltje, waar de brand woedde, waren in orde. Het personeel heeft drie weken geleden zelfs nog een training in brandveiligheid gehad."

Het Openbaar Ministerie in Den Haag opent een strafrechterlijk onderzoek om de toedracht van de brand, de vergunningen en de situatie van de nooduitgangen te onderzoeken.

Figuur: De knelpunten zaten vooral bij B, D en E. Bij B ontbrak een brandtrap, waardoor deze nooduitgang onbruikbaar werd. De meeste bezoekers probeerden via D naar buiten te komen, waardoor veel mensen in het gedrang kwamen en er gewonden vielen. De ramen (E) waren geblokkeerd met tralies, waar bezoekers in vast kwamen te zitten.



(Bron: Algemeen Dagblad, Volkskrant en ANP/Trouw)