FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 oktober 2024

Woningcorporaties: 1100 sociale huurwoningen op de tocht door OZB-stijging

Woningbouwcorporaties willen de prestatie-afspraken met de gemeente Amsterdam, die begin dit jaar zijn gesloten, openbreken door de aangekondigde ozb-stijging in de stad van zo'n 27 procent. Dat zeiden de corporaties vanavond bij een expertmeeting met de gemeenteraad. "Het frame van de wethouder dat je het weghaalt bij woningeigenaren is een beetje verdrietig", zei Erik Gerritsen, bestuursvoorzitter van woningcorporatie Ymere. Tot en met 2027 kunnen er zo'n 1100 minder sociale huurwoningen in de stad gebouwd worden. 

De corporaties zijn geschokt, zo bleek vanavond tijdens een technische sessie in de gemeenteraad waar de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, Rochdale, Ymere en Lieven de Key de politiek bijpraatte over de effecten van de aangekondigde ozb-stijging.

De gevolgen: of er komen zo'n 1100 sociale huurwoningen tot en met 2027 minder of 2000 tot 4000 huizen worden niet verduurzaamd.

De rekening voor het college is duidelijk: de prestatie-afspraken moeten opnieuw tegen het licht worden gehouden. Begin dit jaar werden er nog afspraken gemaakt tot en met 2027 over onder andere het aantal te bouwen sociale huurwoningen en de verduurzaming van de al bestaande huizen. Ook hoeveel sociale huurwoningen er verkocht mogen worden, is onderdeel van de prestatie-afspraken.

"Corporaties moeten ook belasting betalen, we zijn stichtingen zonder winstoogmerk. Wij betalen een dikke 20 miljoen per jaar als Ymere. Het voelt een beetje als een melkkoe, terwijl we het uit liefde doen voor mensen met een kleine beurs", vertelde Gerritsen aan de commissie.

Dave Dijkmans zat namens Woonstichting Lieven de Key in de commissiezaal. "We hebben prestatie-afspraken gemaakt, die komen in de knel. Het wordt moeilijk, of onmogelijk met zulke kosten die je niet had kunnen voorzien. We hadden er geen rekening mee gehouden. We moeten er naar kijken of het kan en waarschijnlijk is het antwoord nee."

Minder lenen, minder rentelasten
Anne-Jo Visser vertelde namens de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) dat de corporaties tot zo'n 12,5 miljoen euro per jaar extra ozb moeten gaan betalen. De kosten kunnen gedrukt worden door minder te bouwen, waardoor corporaties minder gaan lenen en dus minder rentelasten hebben. 

Gerritsen: "Het is dus ongeveer 12,5 miljoen per jaar, doe dat maal 25, want dan pak je de investeringsruimte, gedeeld door de prijs van een sociale huurwoning van 300.000 euro. Dan kom je op dit aantal uit van ongeveer 1100 uit."

Visser: "We wisten het niet van tevoren. De wethouder heeft ons wel opgebeld om het ons mede te delen, met excuus. We gaan het gesprek aan met de wethouder. De forse verhoging overviel ons. Ik heb de wethouder om compensatie gevraagd."

Coalitieakkoord
In het coalitieakkoord van van 2022 stond al dat de ozb zou gaan stijgen, maar geen corporaties had rekening gehouden met 27 procent. "We maken een begroting voor de komende tien jaar. Dit rekent tien jaar langer door. Het gaat verder oplopen door inflatie. Het moet ergens terugverdiend worden. Je gaat dus minder investeren, minder onderhouden of minder in de leefbaarheid stoppen. Het is structureel", zei Nico Overdevest namens Woningstichting Rochdale.

Van Buren
Gerritsen van Ymere had verder kritiek op wethouder van financiën Hester van Buren, die voor haar wethouderschap Voorzitter raad van bestuur van Rochdale was. Hij vertelde zich te ergeren aan het frame van de wethouder dat ze het geld weghaalt bij woningeigenaren. "Een groot deel haalt ze weg bij de corporaties. Onze enige inkomstenbron is de huren. Dat frame was een beetje verdrietig."

Ymere nam het ook op voor particuliere eigenaren van woningen in de stad. "Het frame: mensen die een eigen woning hebben, kunnen het wel dragen? Ons beeld bij de meeste vve's - en daar werken we intensief mee samen - zijn dat het mensen zijn die door alles bij elkaar te schrapen het huis net hebben kunnen kopen. De meeste vve's hebben al tekorten en hebben te weinig gespaard. Vanwege de waardestijging hebben ze het misschien ietsjes beter dan een sociale huurder, maar waar ze het geld vandaan moeten halen: dan hebben ze het net zo zwaar."

Oplossing
De corporaties hopen dat er nog compensatie komt van het college, maar de vraag is of dat mogelijk is. Binnenkort hebben ze een gesprek met de wethouder en dan worden de opties besproken: erfpacht? Extra duurzaamheidssubsidies? De echte oplossing werd vanavond nog niet gevonden bij de corporaties en de Amsterdamse politiek.

Stiekem werd er ook naar het Rijk gekeken om de financiële positie van de corporaties te verbeteren. "Als ons bijvoorbeeld de mogelijkheid wordt gegeven om alles wat we als verduurzaming doen als aftrekpost te beschouwen, dan betalen we defacto nul procent belasting de komende tien jaar."

MLB: Tigers en Royals maken gelijk in Division Series

De MLB play-offs zijn volop bezig en afgelopen nacht was het de beurt aan de teams in de American League, die hun tweede wedstrijd speelden in de Division Series.

Cleveland Guardians - Detroit Tigers 0-3
In Cleveland hebben de Tigers de tweede wedstrijd in de best-of-five gewonnen. Nadat de Guardians de eerste wedstrijd hadden gewonnen, staat het nu 1-1. De zege van de Detroit Tigers was mede te danken aan Tarik Skubal. De beste werper in de American League stond in zeven innings slechts drie honkslagen toe en gooide zelf acht keer drieslag.

Ondanks het sterke optreden van Skubal hadden de Tigers moeite om te scoren tegen de pitching van Cleveland, waardoor het tot aan de negende inning 0-0 bleef. In die negende inning sloeg Kerry Carpenter echter toe met een 3-run homerun op All-Star closer Emmanuel Clase. Vervolgens maakte de bullpen van de Tigers het af, waardoor de stand in de serie op 1-1 komt.

New York Yankees - Kansas City Royals 2-4
De Kansas City Royals hebben in New York de tweede wedstrijd gewonnen. De Yankees kwamen in de derde inning nog wel op voorsprong dankzij een RBI-single van Giancarlo Stanton, maar in de vierde inning sloegen de Royals terug. Eerst sloeg Salvador Perez een homerun, waarna Tommy Pham, Garrett Hampson en Maikel Garcia ook voor binnengeslagen punten zorgden, waardoor de Royals uitliepen naar een 1-4 voorsprong.

De New York Yankees moesten vervolgens in de achtervolging, maar hadden moeite met de bullpen van de Royals. Pas in de negende inning wisten de Yankees te scoren door een homerun van Jazz Chisholm Jr., maar daar bleef het bij. Hierdoor staat ook deze serie na twee wedstrijden op 1-1.

Eerste Kamer wil dat Faber ook aan spoedwet asielproblematiek gaat werken

Een meerderheid in de Eerste Kamer wil dat het kabinet, naast het staatsnoodrecht, ook met een aanvraag start voor een spoedwet met betrekking tot het asielvraagstuk. De SGP is van plan een motie in te dienen die naar verwachting op brede steun van de senatoren kan rekenen. Ook tegenstanders van strengere asielwetgeving sluiten zich uit principe bij dit verzoek aan.

Dit werd duidelijk tijdens het debat in de Eerste Kamer over de Miljoenennota en de Prinsjesdagstukken met het kabinet-Schoof. Zowel SGP-leider Stoffer in de Tweede Kamer als SGP-senator Schalk hebben eerder al aangegeven dat zij het staatsnoodrecht geen geschikte weg vinden voor een strenger asielbeleid. Het kabinet kan geen meerderheid in de Eerste Kamer verwachten, waardoor het signaal van de senatoren vandaag van groot belang is, vooral als het ooit nodig zou zijn om het noodrecht achteraf goed te keuren.

Voor steun in de Eerste Kamer zijn andere partijen essentieel; de PVV heeft een kleine fractie en het nieuwe NSC heeft zelfs geen zetels in de senaat. Ook de VVD-fractie in de Eerste Kamer, onder leiding van oud-minister Edith Schippers, heeft vanmiddag laten weten dat zij vindt dat het kabinet naast het noodrecht ook moet werken aan de meer gebruikelijke route van spoedwetgeving. Dit standpunt wordt ook gedeeld door de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

PVV-minister Faber, aangespoord door Wilders, wil alleen met het noodrecht aan de ganf. Het kabinet hoeft voor maatregelen onder het noodrecht niet eerst goedkeuring vragen aan de Tweede en Eerste Kamer. Wel moet er juridisch onderbouwd kunnen worden dat er sprake is van buitengewone omstandigheden. De kwestie zet de politieke verhoudingen in het kabinet op scherp.

Minister Uitermark (NSC) van Binnenlandse Zaken wordt gezien als de grootste tegenstander en zou haar functie kunnen opgeven als het noodrecht juridisch niet goed onderbouwd wordt. Wilders heeft aangegeven dat de PVV misschien uit het kabinetstapt als het noodrecht wordt geblokkeerd. De andere coalitiepartijen vragen zich af waarom Faber haar voorstel nog niet gereed heeft. Premier Schoof wil voor 25 oktober een besluit met het kabinet nemen over de noodwet voor de asielproblematiek in ons land. Het noodrecht moet daarna aan de Raad van State worden voorgelegd. Als het kabinet het noodrecht inroept, kunnen direct asielmaatregelen worden genomen. De Tweede en Eerste Kamer kunnen de wetgeving pas achteraf goed- of afkeuren, waarbij de Eerste Kamer het laatste woord heeft.


VEH: 'Petitie zonnepanelen loopt storm: bijna 125.000 keer ondertekend'

De petitie waarin Vereniging Eigen Huis het kabinet oproept om zonnepanelen voor alle huishoudens aantrekkelijk te houden is in korte tijd bijna 125.000 keer ondertekend. De vereniging vindt het een slechte zaak voor consumenten en de klimaatdoelen als de salderingsregeling wordt afgeschaft zonder dat er iets voor in de plaats komt. "Het wetsvoorstel houdt nauwelijks rekening met de consument. Het beschermt hen niet tegen energieleveranciers, noch tegen de grillen van de markt," aldus Cindy Kremer, directeur van Vereniging Eigen Huis.

De petitie werd op Prinsjesdag gelanceerd. Meteen liep het aantal handtekeningen storm: binnen twee weken stond de teller op 100.000 steunbetuigingen. "Dat toont aan hoezeer het onderwerp leeft onder huiseigenaren. Hiermee zeggen we tegen het kabinet: schaf de salderingsregeling niet af om het afschaffen, maar kom eerst met een fatsoenlijk alternatief en langetermijnvisie," roept Kremer op.

Maatschappelijk belang van zonnepanelen
De vereniging is niet tégen het afschaffen van de salderingsregeling, maar wel dat dit op een rücksichtsloze manier gebeurt. Bovendien heeft de politiek lang genoeg gepingpongd met het salderingsbeleid waardoor het animo voor zonnepanelen sterk is afgenomen. Kremer: "Het wordt tijd dat het consumenten weer zekerheid krijgen dat het ook in toekomst nog loont om in zonnepanelen te investeren." De vereniging wijst daarbij ook op het maatschappelijk belang van zonnepanelen. "Zonnepanelen op je dak zorgen voor minder CO2-uitstoot en dat is beter voor het milieu. Bovendien draagt zonne-energie bij aan een lagere stroomprijs waardoor de energierekening voor iedereen lager uitpakt. En daar profiteren we allemaal van," legt Kremer uit.

Onvoldoende bescherming voor consumenten
De vereniging maakt zich zorgen over het wetsvoorstel dat er nu ligt, omdat het consumentenbelang onvoldoende is beschermd. Zo stelt het voorstel nauwelijks voorwaarden aan de terugleververgoeding voor opgewekte elektriciteit – het bedrag dat consumenten met zonnepanelen krijgen voor de energie die ze terugleveren aan het net. De vereniging wil dat het kabinet voor een langjarig minimum aan terugleververgoeding zorgt. "Zodat consumenten weten waar ze op kunnen rekenen," voegt Kremer toe.

Terugleverkosten blijven bestaan
Ook doet het kabinet niks aan de terugleverkosten die energieleveranciers nu doorrekenen aan huishoudens met zonnepanelen wanneer zij stroom terugleveren aan het net. "Deze kosten blijven gewoon bestaan, ook als de salderingsregeling wordt beëindigd," waarschuwt Kremer. De vereniging hoort dagelijks dat huiseigenaren deze kosten als een boete zien, een afstraffing voor het feit dat ze zonnepanelen hebben. "Het kabinet zal dus beter haar best moeten doen om zonnepanelen nog aantrekkelijk te houden en het vertrouwen terug te winnen van consumenten die zich nu beduveld voelen," aldus Kremer.

De vereniging wil de petitie dit jaar aanbieden aan de Tweede Kamer. Tot die tijd kan de petitie worden ondertekend.

Taxichauffeur veroordeeld tot werkstraf voor inrijden op dragqueen

Een 27-jarige taxichauffeur die op 7 augustus 2023 op een dragqueen inreed is veroordeeld tot zestig uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf. Ook legde de rechter een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid op voor de duur van zes maanden. Het incident vond plaats om 4 uur in de nacht van 7 op 8 augustus 2023 tijdens Pride Amsterdam. De officier van justitie had één maand celstraf geëist en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van zes maanden, waarvan drie voorwaardelijk.

Het slachtoffer verklaarde bij de politie dat hij verkleed in drag samen met zijn vriend op een taxi wachtte die ze hadden besteld. De taxi arriveerde en verminderde vaart, maar de chauffeur trok op en reed verder toen hij zag dat zijn klant een dragqueen was. Het slachtoffer rende achter de taxi aan, vertelde hij de politie, waarna de chauffeur stopte en hem uitschold voor 'kankerhomo'. Het slachtoffer sloeg vervolgens met zijn tas tegen de taxi. Daarop reed de taxichauffeur achteruit richting het slachtoffer. Door op tijd opzij te springen, werd hij slechts licht geraakt.

Taxichauffeur ontkent
De verklaring van het slachtoffer wordt bevestigd door zijn vriend en een getuige. Ze zien hoe de taxi het slachtoffer schampt. Ook camerabeelden ondersteunen de verklaringen. Op de beelden is duidelijk te zien dat de taxichauffeur met opzet en met verhoogde snelheid op het slachtoffer afrijdt.

Omdat het uitschelden niet door de getuigen is gehoord en de taxichauffeur dit ontkent kan de officier van justitie niet voldoende aannemelijk maken dat het incident een discriminerend karakter had. Volgens de taxichauffeur is hij doorgereden omdat het slachtoffer agressief en intimiderend zou hebben gekeken; daarom besloot hij de rit te annuleren en door te rijden.

Vaker rit geannuleerd
“Op basis van de aangifte, de verschillende verklaringen en de beelden is komen vast te staan dat verdachte opzettelijk met zijn taxi op de aangever is ingereden”, zei de officier van justitie vandaag op zitting. “Door met een auto en op hoge snelheid op iemand in te rijden kun je iemand ernstig verwonden. En ik ben van mening dat het volle opzet van de verdachte daarop gericht was. Op de beelden is immers duidelijk te zien dat hij recht op het slachtoffer af stuurt en geen moment remt. Dat hij geen letsel aan het gebeuren heeft overgehouden is enkel en alleen omdat hij op tijd wist weg te springen.“

De officier van justitie vindt het moeilijk te geloven dat de taxichauffeur een rit annuleert omdat de blik van zijn klanten hem niet aanstaan. Zeker als het midden in de nacht en dus donker is. “Voor het slachtoffer voelde dit ontzettend discriminerend en kwetsend. Hij is in zijn carrière als dragqueen veelvuldig beledigd en gediscrimineerd en heeft al vaak meegemaakt dat taxi’s een rit annuleren zodra ze hem in drag zien. Hij weet zeker dat de verdachte hem aanreed omdat hij drag queen is”, aldus de officier van justitie.

OM vindt door FvD'er bewerkte foto ministers met nazivlag beledigend

Het Openbaar Ministerie meent dat Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FvD) zich schuldig heeft gemaakt aan belediging, door een bewerkte foto te plaatsen van twee ministers die zogenaamd een vlag met een hakenkruis hijsen. Het OM eiste vandaag dat de rechtbank alsnog de eerder opgelegde geldoete van 450 euro zou opleggen.

De verdachte vond het bewerkte plaatje op internet en zette het op 24 september 2022 op Twitter, naast de originele foto waarop de ministers een vlag met 'Sustainable Development Goals' hijsen. Hij schreef erbij: "De façade en de werkelijkheid: #SDGs".

Volgens verdachte wilde hij alleen de boodschap aan de kaak stellen en maakte hij het niet persoonlijk. Het Openbaar Ministerie ziet dat anders. "Als men een vlag hijst, schaart men zich in de regel achter de boodschap van de vlag," legde de officier van justitie uit. "Dus door de ministers zogenaamd een nazivlag te laten hijsen, worden zij onmiskenbaar aangemerkt als nazi's of sympathisanten van het nazisme, en worden de ministers rechtstreeks geassocieerd met dood en verderf, het nationaalsocialistische gedachtengoed en dit vreselijke regime."

De officier voegde nog toe dat het overgrote deel van de mensen die op Twitter het bericht zien, niet de nuance van de verdachte zullen hebben opgemerkt. Verder was het bericht volgens het Openbaar Ministerie te grievend om onder de vrijheid van meningsuiting te vallen.

Geldboete
Beide ministers deden aangifte van belediging. Het Openbaar Ministerie heeft die aangiftes beoordeeld en vond dat inderdaad sprake was van belediging. Daarop is in april 2023 een strafbeschikking van 450 euro opgelegd aan verdachte. Verdachte heeft verzet aangetekend, daarom moest de zaak voor de rechter komen. Dat zou aanvankelijk een enkelvoudige politierechter zijn, maar die verwees de zaak afgelopen december door naar de meervoudige kamer.

Het Openbaar Ministerie eiste bij de rechtbank opnieuw een geldboete van 450 euro. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Gevangenisstraf fysiotherapeut voor plegen ontucht bij patiënten

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft een 37-jarige man veroordeeld voor het plegen van ontuchtige handelingen bij twee vrouwen die hij als fysiotherapeut onder behandeling had. Het hof heeft aan de voormalige fysiotherapeut een gevangenisstraf van 36 maanden opgelegd waarvan 12 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar.

Aan de voorwaardelijke gevangenisstraf heeft het hof bijzondere voorwaarden verbonden.

Tijdens de behandelingen
De feiten vonden plaats tijdens de behandelingen toen de slachtoffers aan de zorg van de fysiotherapeut waren toevertrouwd. Een van de slachtoffers was op het moment van de gepleegde ontucht nog minderjarig, het andere slachtoffer was pas net meerderjarig. De veroordeelde man moet aan hen ook een schadevergoeding betalen. De feiten vonden plaats in Dieren in de jaren 2017 en 2018.

Straf
Het hof vindt de genoemde straf passend omdat de fysiotherapeut ontkent, maar wel zegt zijn verantwoordelijkheid te willen nemen. Van dat laatste heeft het hof niets gemerkt. Ook is het hof bezorgd, omdat hij in de tijd dat deze strafzaak liep, in een andere strafzaak ook is veroordeeld wegens ontucht met patiënten. Daarbij mag van een zorgprofessional worden verwacht dat hij zeer behoedzaam omgaat met zijn kwetsbare patiënten. Het hof heeft met al deze omstandigheden rekening gehouden bij het opleggen van de straf.

Beroepsverbod
In de andere strafzaak is aan de fysiotherapeut, naast een gevangenisstraf, een beroepsverbod van vijf jaar opgelegd. Hij is niet meer als fysiotherapeut werkzaam. 

Internationale oproep: Wie zijn deze 46 overleden vrouwen?

Politiediensten in zes landen, waaronder Nederland, starten op dinsdag 8 oktober samen met INTERPOL een nieuwe zoektocht naar de identiteit van onbekende overleden vrouwen. De meeste van hen zijn door geweld om het leven gekomen of onder verdachte omstandigheden gestorven.

Aan de eerste campagne deden al negen Nederlandse zaken mee, daar komen nu twee zaken bij. De eerste editie van Identify Me, in mei 2023, leverde ongeveer 1800 tips op en zorgde voor een identificatie in een 30-jaar oude moordzaak. De hoop is dat dankzij de nieuwe oproep aan het internationale publiek meer vrouwen hun naam kunnen terugkrijgen.

Een overzicht van alle Nederlandse zaken, inclusief de twee nieuwe Nederlandse zaken, is op deze pagina te vinden. Op de website van Interpol zijn ook de zaken in de andere deelnemende landen te vinden.

Identificatie door eerste campagne
De sleutel tot de identificatie van een onbekende dode ligt vaak bij nabestaanden in het buitenland. Daarom werd in Nederland de campagne Identify Me ontwikkeld. In de eerste editie sloeg de Nederlandse politie de handen ineen met de politie in België en in Duitsland. In samenwerking met INTERPOL werden in mei 2023 22 zaken voorgelegd aan het publiek. Bekende vrouwen uit de deelnemende landen, waaronder actrice Carice van Houten en zangeres S10, vroegen in een campagnevideo om aandacht voor de zaken. Een vrouw die in 1992 vermoord werd gevonden in Antwerpen werd al snel na de lancering van de campagne door haar nabestaanden in Groot-Brittannië aan haar tatoeage herkend. Het bleek de 31-jarige Rita Roberts uit Wales. Rita's zus Donna zegt nu in een nieuwe onlinevideo: "Als deze eerste campagne er niet was geweest, had ik Rita nooit gevonden en dan zou ze voorgoed verloren zijn geweest. Er zijn wereldwijd zoveel onbekende overledenen gevonden, we moeten ze herenigen met hun families. Het is belangrijk dat informatie beschikbaar wordt gesteld aan het publiek, zodat het publiek kan helpen. Deze informatie móet gedeeld worden.”

Nieuwe campagne
Vanwege het succes heeft Nederland de regie over Identify Me overgedragen aan INTERPOL en inmiddels is een tweede campagne georganiseerd. Aan de tweede campagne doen naast de drie oorspronkelijke landen ook Italië, Frankrijk en Spanje mee. In totaal, inclusief de 21 onopgeloste zaken van de vorige campagne, leggen deze zes landen nu 46 zaken voor aan het internationale publiek. Nederland heeft twee nieuwe zaken aan de lijst toegevoegd waardoor er nu elf in Nederland gevonden vrouwen op de lijst staan. Ook in de tweede campagne zijn bekende vrouwen uit alle deelnemende landen het gezicht en doen zij in een nieuwe campagnevideo namens de slachtoffers een beroep op het publiek om mee te denken. In de video zijn naast de Nederlandse Carice van Houten en S10 ook onder meer de Franse actrice Sarah Biasini, de Italiaanse judoka Alice Bellandi en de Spaanse schrijfster Mabel Lozano te zien. Op 8 oktober zal in Opsporing Verzocht uitgebreid aandacht zijn voor Nederlandse zaken en ook voor zaken uit andere landen met een mogelijke link naar Nederland.

Nederlandse connecties
Onder de 35 zaken uit de andere deelnemende landen zitten ook zaken met mogelijke aanwijzingen richting Nederland. Zo werd het lichaam van een meisje dat in een Duitse rivier in de regio Frankfurt werd gevonden verzwaard met een parasolvoet van Nederlandse makelij. Twee vrouwen die in België werden gevonden zijn beiden niet ver van de grens met Nederland aangetroffen. Vlak bij het Spaanse Girona werd het lichaam van een vrouw gevonden waarvan de Spaanse politie denkt dat ze mogelijk uit Nederland, Duitsland of Polen komt. En in het Franse Villefranche sur Mer werd een vrouw gevonden met een heupprothese van een type die onder meer in Nederland werd geplaatst. De vrouw droeg een ring met de inscriptie: Jean & Nelly 1960. De politie vraagt iedereen die in het verleden iemand uit het oog is verloren op de INTERPOL-lijst te kijken om na te gaan of één van de overleden vrouwen mogelijk een bekende kan zijn. Alle informatie is van harte welkom.

I-Familie
Het DNA van alle vrouwen is, wanneer mogelijk, toegevoegd aan de I-Familia database van INTERPOL. In deze unieke internationale database kan het DNA van familieleden van vermiste personen vergeleken worden met het DNA van onbekende overledenen. De deelnemende landen hebben onderling ook informatie uitgewisseld over de deelnemende zaken maar vooralsnog heeft dat nog niet tot matches geleid.

Hongarije wil miljardenlening G7 aan Oekraïne uitstellen tot na VS-verkiezingen

Hongarije wil de lening van 50 miljard dollar aan Oekraïne die de G7-staten zijn overeengekomen uitstellen tot na de Amerikaanse presidentsverkiezingen begin november.

Volgens minister van Financiën Mihaly Varga wil Hongarije pas na de Amerikaanse verkiezingen beslissen over een verlenging van de EU-sancties tegen Rusland, die nodig zijn voor de lening. "We moeten afwachten welke richting de toekomstige Amerikaanse regering in deze kwestie zal inslaan," zegt hij.

Het bedrag van de lening moet worden gefinancierd met de opbrengsten van bevroren Russische tegoeden. De VS en de Europese Unie willen elk ongeveer 20 miljard dollar bijdragen. De overige tien miljard dollar moet worden opgebracht door de G7-leden Canada, Groot-Brittannië en Japan.

Florida op de vlucht voor orkaan Milton (cat 5)

Florida kan een van de ergste orkanen aller tijden tegemoet zien nu orkaan Milton zich blijft ontwikkelen tot een van de krachtigste stormen die ooit aan de Golfkust aan land is gekomen. "Tenzij we extreem veel geluk hebben, zal Milton een van de grootste orkaanrampen in de geschiedenis veroorzaken," voorspelde de toonaangevende orkaanmeteoroloog Bryan Norcross van Fox Weather maandag, kort nadat de orkaan was opgewaardeerd tot een categorie 5 storm met windsnelheden van 180 km/u.

Norcross zei dat het nog te vroeg is om te voorspellen waar de storm zal toeslaan als hij woensdag aan land komt, maar zegt dat als Milton zijn huidige baan volgt de orkaan rechtstreeks op Tampa Bay afgaat en de stad "onder water zal doen lopen".

"Het water in de Golf zal tot 3,6 meter boven de normale hoogwaterstand komen langs de hele dichtbevolkte westkust van Florida in de omgeving waar Milton aan land komt," zei Norcross op Fox Weather. Een latere voorspelling van het National Hurricane Center voorspelde dat de stormvloed voor Tampa Bay tot 4, 9 meter hoog zou kunnen oplopen.

het is meer dan 100 jaar geleden dat Tampa Bay direct door een orkaan wordt getroffen, de laatste keer was in 1921. Toen werd de stad overstroomd door een stormvloed die lager was dan de huidige voorspellingen. Meer dan 15 miljoen inwoners van Florida worden bedreigd door de storm, die 'explosief' in kracht toeneemt naarmate hij Florida nadert. De laatste keer dat een categorie 5 storm van deze omvang de regio trof was in 2019 met orkaan Dorian.

Ook Dick Schoof reageert op tweet Wilders: kabinet steunt alle burgemeesters

Premier Dick Schoof laat weten dat het kabinet alle burgemeester steunt, "ook Halsema". Dit deed hij nadat Dijksma het kabinet opriep om afstand te nemen van de uitspraak van Wilders op X. De PVV-leider schreef op bij een foto van een pro-Palestina demonstratie: "Het land uit met dat tuig. En Halsema mag mee."

Dijksma, die ook voorzitter is van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, noemt de uitspraak van Wilders 'ondermijnend voor het gezag van burgemeesters' en buiten elke proportie. 

'Volstrekt onverantwoord'
"Alle partijen in het parlement moeten pal staan voor de rechtstaat en voor onze grondwettelijke vrijheden. Als burgemeesters zoeken we alle dagen de balans hierin. Juist in het faciliteren van demonstraties is de wet leidend; zelfs als dit tot veel emoties leidt", schrijft Dijksma op Instagram. "Ik vind het volstrekt onverantwoord dat Wilders dit statement maakt ten koste van onze collega Femke Halsema."

Ook Frans Timmermans, partijleider van GroenLinks/PvdA, neemt het voor Halsema op. "Femke Halsema heeft afgelopen dagen onder moeilijke omstandigheden laten zien wat 'de boel bij elkaar houden' echt betekent: verzoenen én grenzen stellen en deze zo nodig handhaven. Een burgemeester waar heel Nederland trots op kan zijn." Wilders reageerde op de tweet van Timmermans met de woorden: "Totaal de weg kwijt die Timmermans en Halsema."

Bij de steunbetuiging voor Israël op de Dam waren gisteren zo'n duizend mensen aanwezig. Halsema wees het nabijgelegen Damrak aan waar tegendemonstranten van zich mochten laten horen. Halsema liet gisteravond aan AT5 weten dat tegendemonstraties 'binnen zicht- en gehoorafstand' van hetgeen waartegen geprotesteerd wordt moeten plaatsvinden.

"Ik sta voor het grondrecht om te demonstreren", vatte ze samen. "Zolang het binnen de kaders en grenzen van de wet blijft. Als dat niet het geval is, zullen we daartegen optreden. Helaas is dat vandaag het geval geweest." Een deel van de tegendemonstranten werden uiteindelijk aangehouden.

Israël weet luchtaanval op Haifa door Hezbollah grotendeels te onderscheppen

Hezbollah heeft raketten afgeschoten op de noordelijke Israëlische stad Haifa. Het was de zwaarste luchtaanval op de havenstad is afgevuurd sinds het begin van de oorlog in oktober vorig jaar. Hezbollah lanceerde een eerste salvo van 85 raketten rond 12.45 uur plaatselijke tijd, gevolgd door een tweede salvo van ongeveer 20 raketten enkele minuten later.

De meeste projectielen konden worden onderschept, maar sommige kwamen neer in de buitenwijken van de stad, waarbij een bejaarde vrouw gewond raakte door granaatscherven. De aanval kwam kort nadat de plaatsvervangend commandant van Hezbollah een televisietoespraak hield, waarin hij beweerde dat de capaciteiten van de terreurgroep nog steeds intact zijn na weken van Israëlische luchtaanvallen.

Dijksma komt op voor Halsema na uithaal Wilders over pro-palestijnse demonstratie

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma heeft via sociale media haar steun uitgesproken voor Amsterdamse collega Femke Halsema, na een scherpe aanval van PVV-leider Geert Wilders. Wilders noemde de deelnemers aan een pro-Palestijnse demonstratie op X "tuig" en suggereerde dat ook Halsema "mee" zou moeten vertrekken.

Dijksma veroordeelt de uitlatingen van Wilders scherp en roept het kabinet op om afstand te nemen van de "ondermijnende" uitspraak. Ze benadrukt dat de burgemeester naar eer en geweten hun werk doen binnen de rechtsstaat en noemt de aanval “volstrekt buiten proportie.”

De commotie ontstond na een herdenking op de Dam in Amsterdam van de grote terreuraanval van Hamas op Israël, precies een jaar geleden. Daarbij werden gruwelijke martelingen uitgevoerd op vooral vrouwen en kinderen.

Halsema had onder voorwaarden ook een pro-Palestijnse tegendemonstratie toegestaan. Hoewel ze erkent dat dit emoties oproept, wijst ze erop dat de grondwet het recht op vreedzaam protest beschermt, zelfs als dat binnen zicht- en gehoorafstand van de oorspronkelijke demonstratie plaatsvindt. Toen de demonstratie echter niet vreedzaam bleef en voorwaarden geschonden werden, greep de ME in en werden meerdere betogers aangehouden. 

Dijksma pleit ervoor dat alle parlementaire partijen de rechtstaat en de grondwettelijke vrijheden voorop stellen. Volgens haar zoeken burgemeesters dagelijks naar de balans tussen deze rechten en emoties in de samenleving, waarbij de wet leidend blijft. Halsema voegt eraan toe dat, hoewel meningen kunnen verschillen over het toestaan van protesten, de huidige regels met elkaar zijn afgesproken en nageleefd moeten worden, zolang het vreedzaam verloopt.

Hermans wil maximumtarief voor stadsverwarming

Minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) wil de mogelijkheid creëren om een maximumtarief in te stellen voor kleinverbruikers die gebruikmaken van het warmtenet, ook wel stadsverwarming. Dat heeft ze laten weten aan de Tweede Kamer. Het kabinet had in het regeerprogramma al aangegeven te onderzoeken of een tarieflimiet haalbaar zou zijn. Zo’n tarieflimiet kan volgens Hermans helpen om leveringstarieven voor kleinverbruikers te begrenzen wanneer deze onverantwoord hoog dreigen te worden. Over de precieze bekostiging hiervan moet nog worden nagedacht.

Het warmtenet speelt een belangrijke rol in de energietransitie en wordt gezien als een alternatief om woningen van het gas af te krijgen. Volgens afspraken in het Klimaatakkoord moet het aantal aansluitingen op het warmtenet in 2030 met een half miljoen toenemen. Momenteel zijn er in Nederland ongeveer 600.000 woningen op het warmtenet aangesloten. Ondanks de groeiambities stagneert de ontwikkeling echter, mede doordat veel huishoudens onzeker zijn over de toekomstige warmtetarieven.

Met de voorgestelde tarieflimiet hoopt Hermans de financiële drempel voor huishoudens te verlagen en zo de uitbreiding van warmtenetten te stimuleren. Door een maximumprijs in te stellen, worden kleinverbruikers beschermd tegen extreme tariefstijgingen, wat de keuze voor stadsverwarming aantrekkelijker zou kunnen maken. Deze maatregel moet bijdragen aan de doelen van het Klimaatakkoord en de energietransitie een stap verder brengen.

Kabinet start in 2025 met vaccinatie tegen RS-virus voor baby's

Het kabinet heeft besloten om vanaf het najaar van 2025 een vaccinatie tegen het RS-virus toe te voegen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Dit virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen, vooral actief in de winter, en kan ernstige luchtweginfecties veroorzaken. Vooral voor baby’s kan een besmetting met het RS-virus gevaarlijk zijn. Staatssecretaris Karremans van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) volgt hiermee het advies van de Gezondheidsraad om jonge kinderen beter te beschermen tegen infectieziekten.

Karremans benadrukt het belang van deze nieuwe vaccinatie: “Het is belangrijk dat we kinderen goed beschermen tegen verschillende infectieziekten. Ik ben blij dat we de prik tegen het RS-virus kunnen toevoegen aan het Rijksvaccinatieprogramma. Hierdoor krijgen alle baby’s in Nederland tijdens hun eerste levensjaar bescherming tegen het virus.” Volgens hem helpt deze stap niet alleen om leed bij pasgeborenen en hun ouders te voorkomen, maar ook om de druk op de zorg te verlagen, bijvoorbeeld door een daling in het aantal ziekenhuisopnames door het RS-virus.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat nu aan de slag met de voorbereidingen om de vaccinatie goed te laten verlopen. Het doel is dat het vaccin in het najaar van 2025 beschikbaar is voor alle baby’s in hun eerste levensjaar. Het RIVM zal zorgen voor een zorgvuldige uitvoering zodat de prik op tijd en op een veilige manier kan worden aangeboden.

Van Barneveld en Van Veen onderuit op World Grand Prix, Cross klopt Littler

In het Engelse Leicester is de 27e editie van de World Grand Prix van start gegaan, een van de majors in het darten. Het is het enige grote toernooi waar men elke leg ook met een dubbel moet beginnen en naast het WK het enige andere toernooi waar in sets wordt gespeeld.

De eerste wedstrijd was niet bepaald een hoogtepunt: de Noord-Ier Josh Rock kon bijzonder weinig inbrengen tegen Ryan Joyce, die hem met 3-2, 3-0 versloeg. De Duitser Martin Schindler versloeg vervolgens de volgende Noord-Ier: Brendan Dolan, die ooit als eerste een negendarter gooide op de World Grand Prix, ging er met 3-0, 3-2 aan.

Jonny Clayton nam het op tegen Ritchie Edhouse en al in de tweede leg gooide de Welshman een 170-finish, gevolgd door een 102-finish voor de set. Clayton stond ze lekker te raken en Edhouse volgde net niet goed genoeg: 3-1, 3-2.

Nathan Aspinall en Ryan Searle maakten er vervolgens een prima partij van, waarbij de eerste twee sets netjes onderling werden verdeeld. In de beslissende derde set stond het 2-2 en leek Aspinall op weg naar een negendarter, maar na zeven perfecte darts strandde hij. The Asp maakte het wel af en won met 3-1, 0-3, 3-2.

Raymond van Barneveld was daarna de eerste Nederlander die in actie kwam en wel tegen Ricardo Pietreczko. De Duitser won de openingsset in een beslissende leg en op 2-2 in de tweede set liet hij een matchdart liggen, waar Van Barneveld van profiteerde. Dat lukte na een paar gemiste kansen in set drie niet en dit keer maakte Pietreczko het af: 2-3, 3-2, 0-3.

Wereldkampioen Luke Humphries speelde tegen Stephen Bunting, die de openingsset overtuigend won. Humphries, tevens de titelverdediger, sloeg echter terug in de beslissende leg van set twee en trok de wedstrijd alsnog naar zich toe: 0-3, 3-2, 3-1.

In een mooie kraker nam Rob Cross het op tegen Luke Littler, die de triples om de oren van Cross bleef gooien. De meer ervaren oud-wereldkampioen hield echter stand en in de beslissende derde set wist hij het op indrukwekkende wijze af te maken: 3-2, 2-3, 3-1.

De avond werd afgesloten door de tweede Nederlander, Gian van Veen, die tegen Ross Smith speelde. De Engelsman speelde briljant, zelfs met het double-in-format kwam hij - als enige op maandag - boven de 100 punten uit als gemiddelde, ruim zelfs. Van Veen wist met een 170-finish nog wel een leg te winnen, maar daar bleef het bij: 0-3, 1-3.

Dinsdagavond worden de acht andere eersterondepartijen gespeeld, met onder meer Danny Noppert en Michael van Gerwen.

FOK! Wat een weer: zacht, zon en een buitje

herfstbanner


Goedemorgen! 

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt en komt er een enkele bui voor. Vooral in het zuiden is de zon geregeld te zien. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is meestal matig.

Vanmiddag zijn er perioden met zon, met name in het westen. In de loop van de middag kan er een enkele bui voorkomen. De maximumtemperatuur ligt rond 18°C. De wind komt uit het zuidwesten en is meestal matig.

Vanavond is het licht tot half bewolkt met een enkele bui. De wind komt uit het zuiden en is zwak tot matig.

Vannacht vallen er enkele buien, mogelijk met onweer. De minimumtemperatuur ligt rond 13°C. De zuidenwind is zwak tot matig, aan de westkust soms vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

 geel (Foto: FOK.NL)
Geld of een foto doneren? Dat kan hier! (Foto: FOK.NL)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Gewonde kwallen smelten samen tot gezond nieuw dier binnen uren

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat bepaalde soorten ribkwallen, wanneer ze gewond zijn, kunnen samensmelten tot een nieuwe, gezonde kwal binnen enkele uren. Dit opmerkelijke proces werd waargenomen door onderzoekers van de Universiteit van Californië toen ze in hun laboratorium een kwal met een ongebruikelijke vorm tegenkwamen, die leek op twee achterkanten en twee monden.

Om dit fenomeen te onderzoeken, plaatsten de wetenschappers verschillende ribkwallen uit diverse gebieden bij elkaar. Ze verwijderden een deel van hun lichaam en verbonden telkens twee kwallen aan elkaar met hun gewonde delen. In negen van de tien gevallen smolten de kwallen de volgende dag samen. Verdere experimenten toonden aan dat dit samensmeltingsproces slechts enkele uren duurt.

Observaties lieten zien dat de zenuwstelsels van de samengesmolten kwallen verbonden waren: wanneer één kwal werd geprikt, reageerden beide dieren. Bovendien begonnen hun spiergroepen synchroon te bewegen en ging het voedsel door beide spijsverteringsstelsels, hoewel de uitwerpselen niet synchroon werden uitgescheiden. Deze studie biedt waardevolle inzichten in hoe samensmelting van organismen werkt, vooral omdat er weinig bekend is over het zenuwstelsel van ribkwallen.

Random Pics van de Dag #1405

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1412
review
Metaphor: ReFantazio
review
Super Mario Party Jamboree
review
Erazer Mage P20
special
Random Pics van de Dag #1411
special
VrijMiBabes #231 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.