FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 oktober 2024

Johan Neeskens (73) overleden

Oud-voetballer Johan Neeskens is maandag overleden. De voormalig international was namens een coachingsprogramma van de KNVB in Algerije, waar hij onwel is geworden. Medische hulp mocht niet meer baten, Neeskens overleed op 73-jarige leeftijd.

Neeskens was een belangrijke speler in het zo succesvolle Nederlands elftal van de jaren zeventig, dat zowel in 1974 als in 1978 de WK-finale haalde. De middenvelder was een van de negen Nederlanders die in twee WK-finales speelde, een lijstje dat de afgelopen jaren flink is getroffen: Wim Suurbier en Rob Rensenbrink overleden in 2020, Wim Jansen in 2022 en Jan Jongbloed in 2023. Arie Haan, Ruud Krol, Johnny Rep en René van de Kerkhof zijn nog wel onder ons.

Verder was Neeskens één van slechts twee Nederlanders die ooit in een WK-finale hebben gescoord, samen met de in 2015 overleden Dick Nanninga. In 1974 opende Neeskens al na twee minuten de score tegen West-Duitsland op de voor hem zo kenmerkende wijze: een verschroeiend harde penalty, dwars door het midden.

Neeskens maakte van 1970 tot en met 1974 furore bij het legendarische team van Ajax, alvorens hij naar FC Barcelona trok. Na vijf jaar bij de Catalanen speelde hij ook nog vijf jaar bij de New York Cosmos, alvorens tot 1991 hier en daar nog wat wedstrijden te spelen. De 49-voudig international, goed voor 17 goals, werd vervolgens coach, onder meer van N.E.C. Nijmegen, en was assistent bij het Nederlands elftal en Barcelona.

Phillies en Padres trekken stand weer gelijk in MLB play-offs

De MLB play-offs zijn in volle gang en afgelopen nacht werden Game 2-wedstrijden gespeeld in de Division Series van de National League, met spannende ontwikkelingen in beide series.

Philadelphia Phillies – New York Mets 7-6
De New York Mets hadden verrassend Game 1 gewonnen, maar Game 2 werd een zenuwslopend gevecht. In de derde inning namen de Mets een vroege voorsprong met een 2-run homerun van Mark Vientos. Pete Alonso breidde de voorsprong in de zesde inning uit met een solo homerun, waardoor de Mets op een 3-0 voorsprong kwamen. Mets-starter Luis Severino begon sterk, maar liep in de zesde inning tegen problemen aan. Bryce Harper sloeg een 2-run homerun en even later sloeg Nick Castellanos de gelijkmaker met een solo homerun.

Brandon Nimmo gaf de Mets in de zevende inning opnieuw een voorsprong met een solo homerun, maar de Phillies vochten terug. In de achtste inning sloeg Bryson Stott twee punten binnen met een 3-honkslag en later scoorde hij zelf om de Phillies op een 6-4 voorsprong te zetten. De Mets kwamen echter meteen terug dankzij een tweede 2-run homerun van Vientos. Toch bezegelde een walk-off single van Castellanos in de negende inning de 7-6 overwinning voor de Phillies. Hierdoor staat de serie nu op 1-1.

LA Dodgers – San Diego Padres 2-10
De Padres domineerden in Game 2 tegen de Dodgers. Fernando Tatis Jr. was de grote ster met twee homeruns, goed voor drie RBI's. Xander Bogaerts en Jurickson Profar, die uitkomen voor het Koninkrijksteam, hadden een belangrijk aandeel in de ruime overwinning. Xander Bogaerts sloeg ook een homerun, terwijl Profar met een prachtige vangbal een homerun van Mookie Betts in de eerste inning voorkwam. Ook in deze serie staat het nu 1-1.

Aankomende nacht zijn de wedstrijden in de American League aan de beurt.

Vier trajecten kansrijk voor 130 km per uur

In het kabinet is afgesproken dat de maximumsnelheid op de snelweg – daar waar dat kan – wordt verhoogd naar 130 kilometer per uur.

De afgelopen periode is gekeken op welke trajecten dit op korte termijn mogelijk is zonder dat daar extra maatregelen voor stikstofdepositie of geluid nodig zijn. Dat biedt de grootste kans op een snelle verhoging van de maximumsnelheid. De eerste uitkomsten daarvan heeft minister Madlener vandaag aan de Kamer gemeld.

Aanpak
De invoering van 130 km per uur overdag op alle trajecten waar dit voor 2020 het geval was, is door de regels waaraan voldaan moet worden zoals voor stikstof en geluid niet realistisch. Wel zijn er nu een aantal trajecten in beeld waar zo snel mogelijk overdag tot een snelheidsverhoging naar 130 km/u kan worden overgegaan. Dit zijn trajecten waar nu ook in de avond en nacht al een maximumsnelheid geldt van 130 km/u en waar mogelijk geen extra maatregelen voor stikstof en geluid nodig zijn.

Trajecten
De volgende trajecten zijn nu in beeld: A6 tussen aansluiting Lelystad Noord en de Ketelbrug, A7 – Afsluitdijk (Stevinsluizen – Lorentzsluizen), A7 tussen aansluiting Zuidbroek en de grens met Duitsland en de A37 tussen knooppunt Holsloot en aansluiting Zwartemeer. Het is op dit moment nog niet zeker of op al deze vier trajecten de maximumsnelheid op korte termijn verhoogd kan worden, daarvoor is meer onderzoek nodig.

Minister Madlener van Infrastructuur en Waterstaat: “Mobiliteit is een belangrijke voorwaarde voor vrijheid en welvaart. We weten dat de snelheidsverhoging op alle snelwegen in Nederland op korte termijn niet realistisch is, maar kijken nu wat wél kan. Ik ben blij dat de eerste trajecten waar straks mogelijk ook overdag 130 km/u kan worden gereden in beeld zijn. Zaak is nu dat we alle nodige onderzoeken daarvoor afronden zodat automobilisten straks weer kunnen doorrijden waar dat mogelijk is.”

Planning
De eerste vier kansrijke trajecten zijn in beeld. Het is de bedoeling om na verder onderzoek een definitief verkeersbesluit over deze trajecten te nemen. Het nu kiezen voor een beperkt aantal trajecten vergroot de kans dat er snel kan worden overgegaan tot een verhoging van de maximumsnelheid. Het streven is om begin 2025 een verkeersbesluit te nemen. Na de uitwerking van deze vier trajecten worden meer trajecten onderzocht waar de maximumsnelheid verhoogd kan worden. Belangrijk is dat we voortgang blijven maken. Een gefaseerde aanpak is daarmee effectiever dan een grote uitrol van de maximumsnelheid over grote  delen van Nederland.

Stevent Soedan opnieuw op een genocide af?

De burgeroorlog in Soedan gaat zijn tweede jaar in, de twee strijdende partijen gaan onverminderd door in een dodelijke machtsstrijd.

Sinds het conflict begon op 15 april 2023, is het onduidelijk hoeveel doden er zijn gevallen doordat journalisten en hulpverlenende instanties beperkt toegang hebben tot het land. De schattingen lopen uiteen tussen de 15.000 en 150.000 dodelijke slachtoffers.  

Experts vrezen voor een herhaling van de genocide van begin deze eeuw waar 300.000 bij mensen omkwamen. 

Door de oorlog zijn meer dan 10 miljoen mensen ontheemd geraakt, wat heeft geleid tot de ergste vluchtelingencrisis ter wereld. Bijna 2 miljoen ontheemde Soedanezen zijn gevlucht naar onstabiele gebieden in Tsjaad, Ethiopië en Zuid-Soedan, waardoor vluchtelingenkampen zijn overspoeld. 

00:44 Start van de oorlog 

04:03 Darfur een strategische regio 

10:15 Op de vlucht 

14:41 Internationaal ingrijpen

Halsema ontbindt pro-Palestijnse demonstratie bij CS Amsterdam

Mensen die tegen de Israëlherdenking op de Dam in Amsterdam willen demonstreren, mogen dat op het Damrak doen. Dat heeft burgemeester Halsema vandaag bepaald. Door de tegendemonstratie moeten de trams daar tijdelijk omrijden. Ook zijn er bepaalde regels voor gezichtsbedekkende kleding. Zo meldt AT5. 

Update 17.20 uur: De demonstratie van pro-Palestijnen die naar de Prins Hendrikkade bij het CS is gedreven, mag van burgemeester Halsema daar niet doorgaan. De actievoerders die daar nu zijn, worden weggestuurd door de ME. 

- -

Update 16.55 uur:  Verschillende mensen die onderweg waren naar de pro-Israël bijeenkomst, zijn aangevallen waarbij hun Israëlische vlaggen werden afgepakt. De politie treedt direct op.

Tientallen pro-Palestijnse demonstranten probeerden op de Dam te komen deze zijn door de Mobiele Eenheid (ME) omsingeld bij het Amsterdam Centraal Station. De politie heeft ongeveer twintig busjes en ook enkele paarden ingezet. de sfeer is grimmig. Aan de westzijde van het station is het tramverkeer gestremd. Opvallend is hoeveel mensen er met gezichtsbedekking rondlopen terwijl Halsema dit verboden had.

Op de Dam staat men stil bij de aanslagen door Hamas van 7 oktober 2023. Er zijn zo'n duizend mensen aanwezig, van wie er veel een Israëlische vlag bij zich dragen. Op het podium wordt muziek gespeeld, terwijl het publiek meezingt met de teksten op het scherm. Er zijn geen tegendemonstranten op de Dam, wel is de politie in grote getale aanwezig. 

De pro-Israëlische manifestatie op de Dam is geregeld verstoord door pro-Palestijnse eenlingen die leuzen roepen als 'Free, free Palestine'. Deze mensen zijn direct afgevoerd door de politie.

Eerdere berichtgeving: Verschillende mensen die zich vanmiddag wilden aansluiten bij de pro-Israëlmanifestatie op de Dam zijn aangevallen door pro-Palestijnse demonstranten. Ze worden onder andere geduwd en hun Israëlische vlaggetjes worden van hen afgenomen.

Tegendemonstratie
Er is dus ook een tegendemonstratie aangemeld voor zo'n 200 betogers. Die groep heeft van de driehoek (burgemeester, politie en OM) een plek op het Damrak, ter hoogte van de Oudebrugsteeg, toegewezen gekregen. De trams die daar rijden worden daardoor tijdelijk omgeleid, valt te lezen in de zogenoemde WOM-brief waarin burgemeester Halsema regels en afspraken voor de demonstraties opnoemt.

Bij het aanmelden hebben de tegendemonstranten aangegeven ‘luider te willen zijn dan de Israël manifestatie op de Dam die 1 jaar genocide aan het vieren zijn.' In de brief waarschuwt Halsema dat lawaai maken niet mag tijdens de minuut stilte die de pro-Israëldemonstranten willen houden. "Dat valt niet onder de bescherming van het demonstratierecht en is bovendien strafbaar."

Twijfels
Volgens de burgemeester hebben de tegendemonstranten aan haar laten weten dat ze van plan zijn een 'ordelijke demonstratie te willen organiseren' en dat ze rekening willen houden met de Israëldemonstratie. 

Halsema zelf twijfelt of de tegendemonstratie ook op die manier zal verlopen. "Hoewel de driehoek geen reden heeft te twijfelen aan uw goede intenties, leert de ervaring dat dit in de praktijk moeilijk te realiseren is." Volgens de burgemeester komt dat omdat 'individuen' van buitenaf de demonstratie soms proberen te kapen.

Sit-in op CS
Naast de pro-Israëldemonstratie de Dam en de tegendemonstratie op het Damrak is er ook een sit-in op Centraal Station aangekondigd door pro-Palestinademonstranten. Bij die sit-in worden zo'n 50 betogers verwacht. De demonstratie wordt tijdens de spits georganiseerd. In de brief van de burgemeester worden de demonstranten verplicht om reizigers een vrije doorgang te geven.

Bij geen van de demonstraties is gezichtsbedekkende kleding toegestaan 'met het kennelijke doel om de orde te verstoren of strafbare feiten te plegen'. Met andere woorden: demonstranten die zich daar niet mee bezig houden, mogen nog wél gezichtsbedekkende kleding dragen.

Trump: hoge importheffingen op auto's uit Mexico, nadeel voor Amerikaanse autofabrikanten

De Republikeinse Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft een forse aanscherping van zijn protectionistische handelsbeleid aangekondigd. Tijdens een campagnebijeenkomst in Wisconsin, waar Kamala Harris in de peilingen momenteel een lichte voorsprong heeft, dreigde hij met importheffingen tot 200 procent op uit Mexico geïmporteerde voertuigen. "We zullen niet toestaan dat deze auto’s de Verenigde Staten binnenkomen", zei Trump op een luchthaven in Juneau, Wisconsin. Eerder had hij een importheffing van 100 procent op uit Mexico geïmporteerde auto’s en vrachtwagens aangekondigd.

Het plan van Trump zou niet alleen gevolgen kunnen hebben voor Mexico, ook de Amerikaanse autofabrikanten zullen hard worden getroffen door deze maatregel. Van de ongeveer drie miljoen voertuigen die in 2023 vanuit Mexico naar de VS zijn geëxporteerd, was ongeveer de helft afkomstig uit de fabrieken van General Motors, Ford en Stellantis. Experts waarschuwen dat het plan van Trump tot extreem hoge autoprijzen in de VS kan leiden met een instortende markt voor de genoemde Amerikaanse autofabrikanten als gevolg.

343 Industries wordt Halo Studios en stapt over op Unreal Engine 5

Gisteren heeft 343 Industries laten weten voortaan verder te gaan als Halo Studios. Ze hebben ook aangekondigd er aan meerdere Halo titels gewerkt wordt.

Alle aankomende titels worden ontwikkeld met Unreal Engine 5. De Slipspace Engine die voor Halo Infinite werd gebruikt wordt dus vervangen. Alle aankondigingen werden gedaan via een video die werd getoond voor de finale van de Halo wereldkampioenschappen. In de video is een gedeelte van Project Foundry te zien, een experimenteel project dat is gebruikt om een Halo game in Unreal Engine 5 te ontwikkelen. Halo Infinite stamt inmiddels uit 2021 en de Slipspace Engine bevat componenten die inmiddels 25 jaar oud zijn. Met de Slipspace Engine kan Halo Studios (343 dus) niet bouwen wat ze willen bouwen. Vandaar de overstap naar Unreal Engine 5. De beelden zien er ieder geval veelbelovend uit. Het hernieuwde Halo Studios, wordt geleid door Pierre Hintze en Elizabeth Van Wyck. Het is nu afwachten tot de aankondiging van de nieuwe Halo games.

Komeet Tsuchinshan-ATLAS komende tijd zichtbaar

Vanaf de aarde is binnenkort een komeet zichtbaar. Deze komeet heet Tsuchinshan-ATLAS en zal tussen 11 en 15 oktober dichter bij de aarde komen dan Venus en met het blote oog zichtbaar zijn. Waarschijnlijk vertoont de komeet een lange prachtige staart. Het is een unieke kans om deze komeet te zien.

Kometen zijn één van de meest fascinerende objecten uit de sterrenkunde. Kometen zijn een soort bollen die bestaan uit een mix van ijskristallen, stof en gruis. Zodra zo’n komeet in de buurt van de zon komt, begint het ijs te verdampen. Hierdoor ontstaat bij de komeet een karakteristieke staart van verdampende ijsdeeltjes.

Sinds mensenheugenis worden kometen al waargenomen en met de huidige moderne technieken is de wetenschap erin geslaagd veel meer te leren over deze hemelverschijnselen. De kern van een komeet is niet groter dan vijftig kilometer en de oorsprong is te zoeken in de buitenste regionen van ons zonnestelsel.

Hoe helder is de komeet Tsuchinshan-ATLAS?
De komeet Tsuchinshan-ATLAS is volgende week, bij heldere omstandigheden, zichtbaar. De komeet staat dan ver genoeg bij de zon vandaan en met waarschijnlijk een goede helderheid. De mate van helderheid wordt weergegeven met de zogenaamde magnitude, waarbij geldt dat een lager getal betekent dat de helderheid groter is. In dit artikel spreken we verder over de helderheid in plaats van de magnitude.

Vanaf helderheid +1,5 (en lager) kun je een object visueel waarnemen en de verwachting is dat deze komeet ergens tussen 0 en -2 uitkomt. Ter vergelijking: de planeet Venus kunnen we altijd goed spotten en die heeft ongeveer een helderheid van -3,5. De volle maan schommelt rond een helderheid van -14.

Wanneer kijken?
Vanaf 11 oktober is de helderheid waarschijnlijk op z'n best, maar de eerste dagen staat de komeet na zonsondergang wel erg laag aan de horizon. De zonsondergang is rond 18:53 uur en het beste kijkmoment is ongeveer drie kwartier na zonsondergang. Kijk dan naar het westen met vrij uitzicht dus zonder gebouwen in de buurt. De komeet is dan net boven de horizon zichtbaar. Het schemert natuurlijk nog wel en dat gaat een beetje ten koste van het contrast. Ook kan bewolking en smog nog roet in het eten gooien, maar daarvoor lees je het beste onze weersverwachting.

Steeds hoger, maar minder helder
De dagen daarna zal de komeet elke avond steeds langer en hoger aan de hemel te zien zijn, maar tegelijkertijd ook bij ons vandaan draaien en dus minder helder worden. De verwachting is dat de komeet rond 15 oktober niet meer zichtbaar zal zijn. Daarbij houden we echter wel een kleine slag om de arm, want met dit soort verschijnselen weet je nooit exact wat er gaat gebeuren. Het kan ook nog gebeuren dat hij veel helderder wordt dan nu verwacht, maar dat valt eigenlijk pas een paar dagen van tevoren goed aan te geven.

Amsterdam verwijdert posters waarop Hamas 'verzetsstrijders' worden genoemd

Op de Kinkerstraat heeft de gemeente posters laten verwijderen die verwijzen naar de Hamas-aanslag van precies een jaar geleden in Israël. Op de posters was een afbeelding te zien van paragliders die op 7 oktober vorig jaar Israël wisten binnen te dringen. Zo meldt AT5. 

Wethouder Hester van Buren liet vanochtend op X laten weten dat ze de plakactie heeft gemeld bij het 'anti-plak en -kladteam' van de gemeente. Dat team is begonnen met het verwijderen van de pamfletten.

Bovenin de posters, die vannacht zouden zijn geplakt, prijkt de tekst 'resistance 'til liberation' ('Verzet tot bevrijding'). Hamasstrijders worden op de poster 'vrijheidsstrijders' en 'martelaars' genoemd: "Bewapend met de geest van de martelaars." De posters zouden ook op andere plekken in de stad zijn geplaatst.

Op de instagrampagina van Pal_action_amsterdam zijn video's en foto's gepost waarop te zien is dat de posters op verschillende plekken in Amsterdam verspreid zijn.

Hoeveel van dit soort posters er in Amsterdam zijn opgehangen is onduidelijk, in de Kinkerstraat zijn ze inmiddels verwijderd.

Brazilië verslaat Argentinië in finale WK zaalvoetbal

In het Oezbeekse Tashkent is zondagavond het wereldkampioenschap zaalvoetbal afgesloten. Argentinië stond voor de tweede keer op rij in de finale, maar na de nederlaag tegen Portugal in 2021 werd nu met opnieuw 2-1 verloren van Brazilië.

Na een kleine zes minuten werd de score uit een vrije trap geopend door Ferrão, de topscorer van het vorige WK. Brazilië verdubbelde de voorsprong niet veel later: Rafa Santos zag de in België bij Anderlecht spelende Argentijnse keeper Nicolas Sarmiento grabbelen en de 2-0 door laten gaan.

Lange tijd zat een aansluitingstreffer er ook niet echt in, maar in de slotfase begonnen de Argentijnen ineens toch serieus aan te vallen. Doelman Willian hield veel tegen, maar een inzet van Matias Rosa werd hem even teveel. Daarna hield Willian zijn doel verder schoon en dus mag Brazilië zich voor de zesde keer, en voor het eerst sinds 2012, wereldkampioen zaalvoetbal noemen.

World Cup-seizoen mountainbikers afgesloten met indrukwekkende zeges Lecomte en Hatherly

In het Canadese Mont-Sainte-Anne is zondagavond het World Cup-seizoen voor de mountainbikers afgesloten. De eindzege bij de vrouwen was al vergeven, bij de mannen was het vooral nog een theoretische strijd, maar dat maakte vooral de vrouwenwedstrijd er niet minder leuk om.

Vrouwen
Voor Evie Richards kwam er al snel een einde aan haar kansen: de Britse zat goed mee, maar moest na de openingsronde de pitstraat in met een lekke band en was gezien. Ondertussen ging Loana Lecomte er vandoor, maar de Française werd in ronde twee bijgehaald door de twee Specialized-teamgenotes Sina Frei uit Zwitserland en Laura Stigger uit Oostenrijk.

Frei moest er al snel weer af, waarna Stigger even de aanval opende. Dat lukte niet helemaal, Canyon-rijdster Lecomte kon toch weer volgen en gezamenlijk werkten ze de volgende ronden af. In het begin van de slotronde opende Lecomte nog eens de aanval en dit keer was het raak: Stigger had geen antwoord en achter de indrukwekkende Française moest ze genoegen nemen met plek twee, wel meer dan een minuut voor Frei.

Vicewereldkampioene Anne Terpstra werd op bijna zes minuten 22e, drie plekken voor Anne Tauber. De Zwitserse Alessandra Keller finishte als vijfde en was al zeker van de eindzege in de World Cup.

Mannen
De Zuid-Afrikaan Alan Hatherly en Victor Koretzky uit Frankrijk streden nog om de eindwinst in de World Cup, maar dat was wel vooral theoretisch: wereldkampioen Hatherly stond ruim aan de leiding, Koretzky moest winnen én hopen dat de Zuid-Afrikaan niet in de top-47 zou eindigen, niet echt een realistische mogelijkheid.

Hatherly wilde er geen twijfel over laten bestaan en trok al gelijk ten aanval, terwijl Cannondale-teamgenoot Simon Andreassen een beetje in de weg reed voor de rest, waaronder Koretzky. De Fransman ging even later samen met landgenoot Mathis Azzaro in de aanval, maar moest hem na een foutje laten gaan, terwijl Azzaro de aansluiting vond bij Hatherly.

In de voorlaatste ronde moest Azzaro de leider weer laten gaan en zo reed Hatherly naar een prachtige overwinning om een geweldig seizoen op passende wijze af te sluiten als wereld- én World Cup-kampioen. Azzaro werd tweede, Koretzky kwam als derde over de meet.

Rice Rice Baby!

"Niet met je eten spelen" is de aloude les die ouders hun kinderen proberen bij te brengen. Voor de onderstaande dame wil ik graag een uitzondering bedingen.

Alissa Teo maakt een soort mozaïek met gekleurde rijst, vaak een portret. Behendig zwiept ze het geheel omhoog waardoor er kortstondig een kunstwerk van rijst door de lucht vliegt.

De levensduur van de kunstwerkjes is uiteraard heel erg kort. Na afloop rest niet veel anders dan de stofzuiger erbij te pakken...

Voor meer vermakelijk gooi-en-smijtwerk met rijst zie @Friedriceart.

Wakker Dier: Volop vleesaanbiedingen bij Vomar!

Wakker Dier meldt dat supermarktketen Vomar voorlopig vasthoudt aan aantrekkelijke vleesaanbiedingen. Waar andere supermarkten inzetten op een immer groeiend aandeel vegan eiwitten en vlees steeds minder vaak in de aanbieding doen, houdt Vomar de deuren open voor vleesliefhebbers met een breed scala aan vleesacties. Met buitenreclame langs snelwegen en op metrostations wil Wakker Dier consumenten hierop wijzen.

De meeste Nederlandse supermarkten zijn inmiddels van plan om tegen 2030 minimaal 60 procent van hun eiwitten plantaardig aan te bieden en zo de vleesliefhebber bijna verplicht in een vegan hoekje te stoppen.

Hoewel Vomar ook met deze verveganisering van de samenleving mee doet, heeft Vomar zichzelf vooralsnog een doel gesteld van 50 procent plantaardig. Ook blijft de keten de ruimte behouden om eventueel de totale eiwitverkoop op te schroeven, zodat het vleesaanbod niet omlaag hoeft. Dat is gunstig voor de omnivore mens die graag een ruime keuze in vlees en goede vleesaanbiedingen wil. 

Naast Vomar blijven enkele kleinere supermarktketens, zoals Boni, Hoogvliet en Nettorama, eveneens buiten de plantaardige eisen die door Wakker Dier worden opgelegd. Deze supermarkten kiezen voorlopig hun eigen koers en sluiten zich niet aan bij de veganbeweging.

Ondanks het toenemende plantaardige aanbod blijkt er nog steeds veel vraag naar vlees. Vomar laat zien dat er ook ruimte is voor consumenten die waarde hechten aan een vleesrijke keuze. Hiermee biedt de supermarkt een gevarieerd aanbod dat aansluit bij uiteenlopende wensen van klanten, zelfs in een markt die steeds meer plantaardige alternatieven opdringt.

Vomar heeft nog volop vleesaanbiedingen
Vomar heeft nog volop vleesaanbiedingen

FOK! Wat een weer: zon maar ook buien

herfstbanner


Goedemorgen! 

Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt. Plaatselijk komt een bui voor. In de loop van de ochtend breekt de zon van het zuiden uit steeds vaker door en neemt de kans op een bui af. De zuidwestenwind is matig, langs de kust vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanmiddag zijn er perioden met zon en blijft het vrijwel overal droog. Het is vrij zacht met maximumtemperaturen tussen 16°C op de Wadden en 19°C in het zuiden. De wind draait van zuidwest naar zuid en is matig, langs de kust eerst nog vrij krachtig.

Vanavond is het in het noorden droog met opklaringen. In het zuiden is er meer bewolking en gaat het in de tweede helft van de avond af en toe regenen. De wind is zwak tot matig uit een zuidoostelijke richting.

Vannacht trekt een gebied met regen van zuid naar noord over Nederland. De minimumtemperatuur ligt tussen 11°C in het noordoosten en 15°C in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig en komt eerst uit het zuidoosten. Later draait de wind in het midden en zuiden naar het zuidwesten.

Tot morgen!

 

 Verlatende buien in Flevoland (Foto: Ouwesok)
Verlatende buien in Flevoland ()Archief)Foto: Ouwesok)

Geld of een foto doneren? Dat kan hier! 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1404

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Oktoberfest trok zo'n 6,7 miljoen bezoekers

Aan het einde van het Oktoberfest in München konden de organisatoren tevreden zijn. Volgens een eerste schatting van de festivaldirectie kwamen er dit jaar zo'n 6,7 miljoen gasten, waarvan een groot deel uit het buitenland.

De politie sprak van een vredig en veilig festival. Het aantal misdaden is met ongeveer 25 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Het was een vredig Oktoberfest en een veilig Oktoberfest”, aldus de politie. De oproepen van de veiligheidsautoriteiten waren vruchtbaar en de gasten waren gezellig en zorgzaamvoor elkaar, aldus politie-perswoordvoerder Andreas Franken. In de misdaad-statistieken waren er 219 gevallen van lichamelijk letsel (222 in het voorgaande jaar), waarvan 29 met een bierpul. Verder waren er twee verkrachtingen (2023: zes) en 158 diefstallen (188).

Op het Oktoberfest Lost and Found Office kwamen 3.500 vondsten terecht, waaronder 16 lederhosen en diverse paren damesschoenen. Anders dan voorgaande jaren werden er dit jaar geen verdwaalde kunstgebitten op het festivalterrein aangetroffen. 

Ook de herbergier waren dik tevreden over de omzet die dit jaar 9% hoger lag. Kip blijft populair , maar tegelijkertijd is er steeds meer vraag naar biologische producten en vegetarische en veganistische delicatessen. Ongeveer zeven miljoen pinten bier vonden hun weg naar dorstige kelen. (2023: 7,2 miljoen liter).

Het Oktoberfest duurde 16 dagen en eindigde rond middernacht. Het wordt beschouwd als het grootste volksfeest ter wereld.

Hoe 'Project 2025' de Amerikaanse presidentsverkiezingen beinvloedt

Project 2025, ooit een obscuur conservatief beleidsboek, is uitgegroeid tot een bepalend element van de presidentsrace van 2024 tussen Donald Trump en Kamala Harris.

Trump heeft er alles aan gedaan om afstand te nemen van het radicaalrechtse beleidshandboek, terwijl het een politieke bliksemafleider lijkt te zijn geworden voor de Democraten.

WSJ neemt een kijkje in hoe de controversiële agenda van Project 2025 campagnestrategieën en kiezersbeslissingen beïnvloedt.

Hoofdstukken:

 0:00 Project 2025

 0:35 De campagne

 5:10 Hoe reageren de kiezers

Yesilgöz haalt uit naar minister Faber: 'bedrijft symboolpolitiek'

Yeşilgöz noemt het voorstel van minister Faber om waarschuwingsborden te plaatsen bij Nederlandse asielzoekerscentra "symboolpolitiek". Op de borden moet komen te staan: "Hier wordt gewerkt aan uw terugkeer". Faber zegt het idee op te hebben gedaan tijdens een bezoek aan een detentiecentrum in Denemarken.

De VVD-leider is van mening dat Faber haast moet maken met het daadwerkelijk aanpassen van de Nederlandse wetten en regels om de instroom van asielzoekers te verminderen. “Daar zie ik nog niets van terug. Het kabinet moet veel meer daadkracht laten zien.” Met het huidige asielsysteem “zetten we niet alleen de Nederlandse voorzieningen onder druk, maar laten we ook de echte vluchtelingen in de steek”. Yeşilgöz heeft dan ook geen goed woord over over de 'terugkeerborden' van Faber. Dan kom je aan in Ter Apel als kansarme asielzoeker en dan kan je naar dit bord zitten staren terwijl je een veilig heenkomen nodig hebt, aldus de VVD-politica.

Uiteraard was Wilders het niet eens met kritiek op zijn muze, en maakte dit wereldkundig op X. 

Na F-16's kondigt minister Brekelmans actieplan drones met Oekraïne aan

Tijdens een bezoek aan Kharkiv en Kiev maakt minister Brekelmans bekend dat Nederland haar voortrekkersrol in de steun aan Oekraïne blijft invullen door ongeveer 400 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een actieplan drones. Ook bevestigde de minister dat de eerste van 24 toegezegde Nederlandse F-16’s aan Oekraïne zijn geleverd.

Met het actieplan drones werken Nederland en Oekraïne samen om geavanceerde drones te ontwikkelen en de productie van succesvolle prototypes versneld op te schalen. Bijna de helft hiervan vindt plaats in Nederland. 

Brekelmans: “Nederland vervulde eerder een voortrekkersrol als het ging om de levering van F-16’s en Patriot-systemen, nu zetten we dit voort met geavanceerde drones door 400 miljoen euro in een actieplan drones te investeren. Het gaat hierbij om allerlei soorten geavanceerde drones die ingezet kunnen worden voor verkenning, verdediging en aanval. Met name in de lucht, maar ook op het land en zee."

Als ontwikkelde drones succesvol zijn, is meer geld beschikbaar voor het opschalen van de productie ervan.

Veranderend slagveld
Nederland is pionier als het gaat om de ontwikkeling van onbemande systemen. In Oekraïne opgedane ervaringen zijn volgens Brekelmans bovendien van meerwaarde voor de hoogwaardige technologie in Nederland. “Als Nederlandse kennis en technologie worden samengebracht met Oekraïense ervaringen op het slagveld, leidt dat tot innovatieve en effectieve drones. Deze kunnen echt het verschil kunnen maken op het snel veranderende slagveld.”



Vanwege het belang van drones in moderne oorlogsvoering maakt de minister dit tot een speerpunt.
“De ontwikkeling van allerlei types drones gaat razendsnel. We hebben de luxe niet om lang de tijd te nemen, het gaat erom snelheid te maken. Prototypes aankopen, snel testen en snel productie opschalen.”

Een groot deel van deze 700 miljoen is opgebouwd uit een continue onderstroom gericht op de instandhouding en het voortzettingsvermogen. Dit zijn alle spullen die nodig zijn om geleverde systemen inzetbaar te houden, zoals reservedelen en munitie voor Pantserhowitzers, Patriots en F-16’s. Maar ook medische goederen, munitie en gevechtsrantsoenen om te zorgen dat Oekraïnse militairen beschikken over wat ze nodig hebben om door te vechten voor hun vrijheid.

De levering van F-16-gevechtsvliegtuigen is meegenomen in deze rapportage. De exportvergunning voor de toestellen is op 1 juli afgegeven. Daarna zijn de eerste toegezegde F-16’s aan Oekraïne overgedragen. Daarnaast levert Nederland zoals eerder aangekondigd een aanzienlijke bijdrage aan de ondersteuning en instandhouding van de toestellen. 

Zo worden uit eigen voorraad luchtdoelraketten geleverd, draagt Nederland voor 450 miljoen euro bij aan de verwerving van munitie en zorgt Nederland ter waarde van 80 miljoen euro voor de financiering van onderhoudscontracten en een groot aantal reserveonderdelen.

Overige goederen
Onder de overige militaire goederen bevinden zich verschillende gevechtsvoertuigen als Leopard 2A4-tanks, YPR-pantserrupsvoertuigen en Viking-rupsvoertuigen. 

Ook gaat het om vuursteun- en luchtverdedigingssystemen, waaronder DITA Houwitsers en Patriot-componenten.

Nederlandse leveringen aan Oekraïne-stand oktober 2025 (@ Defensie)
Nederlandse leveringen aan Oekraïne - stand oktober 2025 (@ Defensie)

Exploderende piepers ontworpen door de Mossad en gefabriceerd in Israël

Volgens mediaberichten waren de piepers en walkie talkies die in september ontploften bij leden van de sjiitische militie Hezbollah, afkomstig uit Israël. De Washington Post meldt dat, hoewel de apparaten eruit zagen alsof ze in het Verre Oosten waren geproduceerd, zijn ze ontwikkeld door de Israëlische buitenlandse geheime dienst Mossad en in het geheim in Israël zijn vervaardigd.

De batterijen van de piepers waren voorzien van explosieven die vrijwel niet detecteerbaar waren, vervolgt de krant. De apparaten ontploften door het ontvangen van een gecodeerd bericht. Om een bericht te lezen moest men twee knoppen tegelijk indrukken op de pieper - met de bedoeling dat beide handen zouden worden verwond bij de explosie zodat de ontvanger niet meer in staat zou zijn om te vechten. 

Hezbollah verspreidde sinds februari de AR924-pagers onder haar leden. Hiermee kon niet worden gebeld, maar wel berichten worden ontvangen. Hezbollah koos voor de piepers omdat ze niet konden worden gevolgd zoals mobiele telefoons. 

Hezbollah kocht de pagers van een medewerker van een Taiwanees bedrijf die niet wist dat de apparaten daadwerkelijk uit Israël kwamen en waren voorbereid met explosieven. De walkie talkies die kort na de pagers ontploften, waren sinds 2015 in gebruik bij Hezbollah en voorzagen Israël van realtime informatie van de organisatie.

Minstens 39 mensen kwamen om bij de explosies en ongeveer 3.000 raakten gewond, waarvan sommigen ernstig. De slachtoffers waren voornamelijk Hezbollah-leden. Maar er vielen ook burgerslachtoffers.

De met Iran verbonden Hezbollah valt Israël aan met raketten en granaten sinds de terroristische aanval van Hamas en andere extremistische groeperingen in het zuiden van Israël een jaar geleden. Naar eigen zeggen uit ‘solidariteit’ met Hamas in de Gazastrook. 

Israëlische legerchef beschouwt militaire tak Hamas als verslagen

De stafchef van het Israëlische leger, Halevi, beschouwt de militaire vleugel van de terroristische organisatie Hamas als verslagen. In een brief aan zijn soldaten schreef Halevi dat de strijd tegen de terroristische structuren van Hamas worden voortgezet.

Ook de terroristische organisatie Hezbollah in Libanon zijn zware klappen toegebracht. Halevi benadrukte dat Israël de militante capaciteiten van zijn vijanden zal blijven vernietigen en ervoor zal zorgen dat deze niet worden herbouwd.

Terugkijkend op het door Hamas veroorzaakte bloedbad in Israël op 7 oktober vorig jaar schreef Halevi over “een dag waarop de Israëlische strijdkrachten er niet in slaagden de burgers van het land te beschermen.” De datum is niet alleen een dag van herdenking van de slachtoffers, maar ook een oproep tot zelfreflectie en het erkennen van de door het leger gemaakte fouten.

Het Israëlische leger heeft zijn aanvallen op de terreurorganisatie Hamas opgevoerd. Een legerwoordvoerder zei dat tankeenheden de stad Jabalia in het noorden van de Gazastrook hadden omsingeld en deze aan het beschieten waren. Hamas probeerde zich daar te hergroeperen. Aan Palestijnse kant werden 19 doden gemeld. In het centrum van de Gazastrook kwamen ruim twintig mensen om bij Israëlische aanvallen op een moskee en een schoolgebouw. Israël zette zijn aanvallen in Zuid-Libanon voort. Premier Netanyahu bezocht soldaten aan de grens met het buurland en waarschuwde hen voor verdere gevechten.

In Israël zelf klonk zondag opnieuw het luchtalarm in het noorden van het land. De Al-Quds Brigades van de Islamitische Jihad schoten raketten af die zijn onderschept door Israël. Verder vond er een terroristische aanslag plaats in Beersheba, in het zuiden van Israël. Een man schoot bij een bushalte op voorbijgangers, hierbij werd één vrouw gedood en tien andere mensen raakten gewond. De aanslagpleger is gedood.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1412
review
Metaphor: ReFantazio
review
Super Mario Party Jamboree
review
Erazer Mage P20
special
Random Pics van de Dag #1411
special
VrijMiBabes #231 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.