"Life to the living. Death to the dead." Dat is het motto van de twee spokenverdrijvers (of: banishers) Red en Antea. Een goede vriend vraagt in 1695 om hun hulp nadat het kleine gehucht New Eden het slachtoffer is geworden van een vloek. De twee banishers gaan aan de slag, maar realiseren zich te laat dat ze niet bij machte zijn om deze vloek te stoppen. Antea moet deze fout met de dood bekopen en laat een schuldigvoelende Red achter. De twee geliefden herenigen later, echter met Antea als spook. Red zijn loyaliteit naar het eerdergenoemde motto wordt daardoor getest. Laat hij Antea naar het hiernamaals vertrekken, of maakt hij gebruik van duistere magie om Antea weer tot leven te wekken?
In het Oezbeekse Tashkent is gedurende het weekeinde het derde Grand Slam-toernooi van het judojaar afgewerkt. Nederland was daar met een minieme ploeg, maar dat leverde wél een mooie medaille op. Frankrijk won drie keer goud, het thuisland pakte twee titels.
Vrouwen -48kg
De finale leverde Russisch goud op, nadat Sabina Giliazova de Kazachse Abiba Abuzhakynova op haar rug gooide voor ippon. De Zweedse tiener Tara Babulfath pakte brons met een houdgreep op de Israëlische Shira Rishony, het andere brons was voor Tugce Beder uit Turkije, die de Mongolische Baasankhuu Bavuudorj versloeg.
Vrouwen -52kg
Gulkhayo Juraeva kwam voor eigen publiek op voorsprong in de finale, maar de Française Amandine Buchard sloeg terug en maakte het even later met een fraaie waza-ari af voor de titel. Brons was voor de Britse Chelsie Giles, die Khorloodoi Bishrelt uit de Emiraten versloeg, en voor de Mongolische Sosorbaram Lkhagvasuren, die de Japanse Kokoro Fujishiro klopte.
Vrouwen -57kg
Priscilla Gneto uit Frankrijk streed in de finale tegen Haruka Funakubo en was met een mooie waza-ari te sterk voor de Japanse. De Duitse Paulina Starke klopte Maysa Pardayeva uit Turkmenistan in de strijd om brons, terwijl haar landgenote Seija Ballhaus het andere bronzen gevecht verloor van de Poolse Arleta Podolak.
Vrouwen -63kg
De Française Clarisse Agbegnenou had het zwaar met Momo Tatsukawa, maar in de golden score nam ze de arm van de Japanse te grazen, waarna Tatsukawa af moest tikken. Haar landgenote Nami Nabekura klopte de Duitse Dena Pohl voor brons, het andere brons was voor de Sloveense Andreja Leski, die Gili Sharir uit Israël versloeg.
Vrouwen -70kg
Margit de Voogd sneuvelde in de kwartfinales tegen de Hongaarse Szabina Gercsak, maar via de herkansingen mocht ze strijden om brons en daarbij versloeg ze de Oezbeekse Gulnoza Matniyazova. Het andere brons was voor de Japanse Saki Niizoe, die Gercsak versloeg, terwijl Miriam Butkereit uit Duitsland in de finale ontsnapte aan een houdgreep van Margaux Pinot, waarna ze de Française op de rug draaide voor ippon.
Vrouwen -78kg
Yael van Heemst ging er in de tweede ronde uit tegen de Duitse Anna-Maria Wagner, die met een zege op landgenote Alina Böhm brons pakte - de Italiaanse Alice Bellandi won de andere strijd om brons van Patricia Sampaio uit Portugal. De titel ging naar de Japanse Rika Takayama, die Fanny Posvite uit Frankrijk wist te verslaan.
Vrouwen +78kg
Carmen Dijkstra ging er in de derde ronde uit tegen de Duitse Samira Bouizgarne en was klaar. Het goud was na een mooie houdgreep voor de Chinese Xin Su, die Ruri Takahashi uit Japan versloeg. De andere Japanse Maya Segawa klopte Hilal Ozturk voor brons, terwijl de Russische Elis Startseva in de andere bronzen strijd won van de Française Lea Fontaine.
Mannen -60kg
Voor eigen publiek wist Doston Ruziev de Georgiër Giorgi Sardalashvili in een snaarstrakke houdgreep te leggen voor de titel. De Fransman Romain Valadier Picard gooide Ayub Bliev uit Rusland op zijn rug voor ippon en brons, terwijl het andere brons na een zege op de Belg Jorre Verstraeten voor Salih Yildiz uit Turkije was.
Mannen -66kg
Goud voor Tadzjikistan: Nurali Emomali was te sterk voor de Israëliër Baruch Shmailov in de finale. In een Russisch onderonsje om brons won Murad Chopanov van Yagu Abuladze, terwijl de Braziliaan Willian Lima met een zege op de Oezbeek Sardor Nurillaev het andere brons pakte.
Mannen -73kg
De Italiaan Manuel Lombardo pakte de titel door de Rus Danil Lavrentev in de finale te verslaan. Het thuispubliek kon juichen voor brons van Shakhram Akhadov, die de Rus Makhmadbek Makhmadbekov versloeg, maar daarna werd het publiek muisstil: thuisheld Obidkhon Nomanov werd neergegooid door de Kazach Daniyar Shamshayev, en kwam daarbij dusdanig verkeerd op zijn arm terecht dat zijn elleboog de andere kant op klapte. Shamshayev werd er voor gediskwalificeerd, maar Nomanov verscheen uiteraard niet fysiek op het podium.
Mannen -80kg
Matthias Casse stond in de finale tegen de Oostenrijker Shamil Borchashvili en de Belg moest flink aan de bak: na ruim anderhalve extra wedstrijd aan overtime kreeg de Oostenrijker zijn derde straf en was de winst voor Casse. Brons ging naar de Japanner Takanori Nagase en de Oekraïner Mykhailo Svidrak, die respectievelijk van Abylaikhan Zhubanazar uit Kazachstan en Omar Rajabli uit Azerbeidzjan wonnen.
Mannen -90kg
Theodoros Tselidis uit Griekenland boekte met twee waza-ari's een fraaie zege op de Bulgaar Ivaylo Ivanov in de finale. Christian Parlati uit Italië won brons met een zege op de Rus Mikhail Igolnikov, in de andere strijd om brons gooide thuisfavoriet Davlat Bobonov de Cubaan Ivan Felipe Morales op fenomenale wijze op de rug voor ippon.
Mannen +100kg
De Japanner Hyoga Ota legde de Rus Tamerlan Bashaev diep in de golden score van de finale fraai op de zij voor waza-ari en de titel. Landgenoot Kokoro Kageura klopte Richard Sipocz uit Hongarije voor brons, terwijl het andere brons naar de Rus Inal Tasoev ging, na een zege op thuisfavoriet Shokhrukhkhon Bakhtiyorov.
Sifan Hassan heeft in Tokyo geen al te succesvolle derde marathon uit haar carrière gelopen. De winnares van de marathons van Londen en Chicago vorig jaar moest het in de Japanse hoofdstad zondag doen met een vierde plek.
Lange tijd liep Hassan gewoon mee met de groep medefavorieten, maar de gedoodverfde winnares moest het tempo in de tweede helft van de wedstrijd alsmaar meer laten gaan. Uiteindelijk vond ze nog wel een rustiger ritme en finishte ze in 2:18.05 uur, sneller dan vorig jaar in Chicago. De winst ging overtuigend naar Sutume Kebede uit Ethiopië, die in 2:15.55 uur een parcoursrecord liep.
Bij de mannen was Eliud Kipchoge de grote topfavoriet, en de Keniaan liep er aanvankelijk prima ontspannen bij, terwijl men op wereldrecordtempo liep. Na een ruime twintig kilometer had hij het echter ineens zwaar en haakte hij af, waarna hij beetje bij beetje wegzakte naar de tiende plek in 2:06.50 uur.
Voorin zakte het tempo wat en streden de Kenianen Benson Kipruto en Timothy Kiplagat om de winst. Nadat Kiplagat afhaakte was die zege voor Kipruto, die met 2:02.16 uur alsnog een alleszins nette tijd liep - Kiplagat werd met 2:02.55 uur tweede.
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Elke vrijdagmiddag een dosis babes. Bizarre babes, lekkere babes, grappige babes, schaarsgeklede babes, wannabe babes etc. Babes dus.
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Fortuna Sittard heeft zondag een eenvoudige overwinning geboekt tegen Excelsior. Bij rust stonden de Limburgers al met 4-0 voor, mede door een hattrick van Kaj Sierkhuis. Na rust zou het nog 5-2 worden.
Na de eerste helft was de wedstrijd in Limburg al gespeeld. Fortuna Sittard stond na 45 minuten voetballen met 4-0 voor, mede door een hattrick van Kaj Sierhuis. Justin Lonwijk had in de dertiende minuut de score geopend in Sittard.
Na rust deed Excelsior via Derensili Sanches Fernandes. Daarna wist Fortuna Sittard weer te scoren dankzij Rodrigo Guth na een assist van Sierhuis. Tien minuten voor tijd bepaalde Richie Omorowa de score op 5-2.
Fortuna Sittard blijft door de zege op de elfde plaats staan, terwijl Excelsior zich nog altijd zorgen moet maken en staat vijftiende met maar drie punten voorsprong op de nummer zestien RKC.
Het demissionaire kabinet wil eind 2025 het luchtalarm in Nederland afschaffen, en vervangen door NL-Alert, zo schrijft demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer. Volgens de minister is het luchtalarm weinig ingezet, heeft het een veel kleiner bereik dan NL-Alert en kan het geen specifieke informatie verstrekken zoals bij NL-Alert mogelijk is. Het laatst gemeten bereik van de NL-Alert berichten is 92 procent.
Het luchtalarm is geen landelijk dekkend systeem meer. "In het beste geval zijn de sirenss door ongeveer 75 procent van de mensen te horen. Dat neemt verder af doordat er in nieuwe woonwijken, kleinere woonkernen of locaties waardoor bij verandering in bebouwing de hoorbaarheid van het Alarmeringssysteem wordt beïnvloed, zoals hoogbouw en beter geisoleerde woningen, slechts in enkele gevallen sirenes zijn bijgebouwd", laat de minister weten. Driekwart van de Nederlanders denkt dat het Alarmeringssysteem in alle woonwijken te horen is, wat niet het geval is.
"Het Alarmeringssysteem biedt weinig voordelen en kan zich feitelijk nauwelijks beroepen op grote successen, niet alleen in ons land, maar ook niet in de landen om ons heen", gaat Yesilgöz verder, die daarbij wijst naar onderzoek van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid. "Het Alarmeringssysteem als landelijk dekkend alarmeringsmiddel heeft daarmee zijn langste tijd gehad."
Eind 2025 lopen de huidige onderhoudscontracten van het luchtalarm af. Het luchtalarm 'in de lucht houden' gaat naar schatting minstens 160 miljoen euro kosten. "Dit past niet binnen de huidige financiële kaders en staat niet in verhouding tot de maatschappelijke kosten en baten", legt de minister uit.
De minister is echter wel van plan om in 'hoog risicolocaties' het luchtalarm aan te houden. Het is nu aan de Tweede Kamer om akkoord te gaan met het plan voor de uitfasering van het luchtalarm
Mogge!
Een zanger die enorm gewaardeerd wordt, maar niet de eerste zanger was van deze band, maar wel veruit de beste. De keuze om uiteindelijk solo te gaan heeft relatief gezien in onze landen maar korte tijd succes gehad. En niet alleen dat, het werd pas veel later een echte hit/klassieker.
Steve Perry.
Tot ziens!
Heerenveen heeft zondag goede zaken gedaan in de strijd om tickets voor de play-offs om Europees voetbal. In thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle wonnen de Friezen met 2-0.
sc Heerenveen was tegen PEC Zwolle beter en kreeg ook meerdere kansen, maar pas in de blessuretijd van de eerste helft viel het doelpunt voor de Friezen. Na een overtreding op Osame Sahraoui kreeg Heerenveen een strafschop, waarna Anas Tahiri voor de 1-0 zorgde.
In de tweede helft gaf PEC Zwolle wat meer tegenstand en kreeg ook wat kansjes. Die werden niet benut, waarna Pelle van Amersfoort halverwege de tweede helft de wedstrijd besliste. De middenvelder stiftte de bal over de doelman van PEC Zwolle. Door de overwinning stijgt Heerenveen naar de negende plaats in de eredivisie.
Olav Kooij heeft de openingsrit in Parijs-Nice gewonnen. In de sprint van een uitgedund peloton won de Nederlandse sprinter voor Mads Pedersen. Kooij is ook de eerste leider in de Franse rittenkoers.
In de eerste etappe van Parijs-Nice moesten de renners 158 kilometer afleggen met daarin een paar hellingen van de derde categorie. De laatste beklimming van de dag was op dertien kilometer van de streep, de beklimming van de Côte d’Herbeville. Na drie kilometer in de wedstrijd reden drie renners weg uit het peloton.
De drie namen al snel drie minuten voorsprong, maar in het peloton werd er rustig gecontroleerd en met een kleine veertig kilometer te gaan werden ze ingerekend. Jonas Rutsch, een van de drie vluchters hield aan zijn ontsnapping wel de bergtrui over.
Het peloton hield tot aan de bonificatiesprint op 17 kilometer een behoorlijk tempo aan, waarna Matteo Jorgenson de tussensprint wist te winnen voor Remco Evenepoel en Egan Bernal. Evenepoel zette na de tussensprint nog even door, maar kreeg Jorgenson mee in zijn wiel en snel daarna kwam ook het peloton aansluiten. Ook op de laatste helling van de dag versnelde Evenepoel, ditmaal volgde Primoz Roglic in zijn wiel. Daarna rook Anthony Turgis zijn kans. De Fransman demarreerde in de laatste tien kilometer en nam een kleine twintig seconden voorsprong, maar ook hij haalde het niet en volgde er een massasprint.
In die massasprint trok Jasper Styuven de sprint aan voor zijn teamgenoot Mads Pedersen en Deense oud wereldkampioen ging als eerste de bocht in op 150 meter van de finish, maar werd in de laatste rechte lijn nog net voorbij gereden door Olav Kooij, die daarmee zijn derde seizoenszege van het jaar pakte. Kooij is door de zege ook de eerste leider in Parijs-Nice.
Results powered by FirstCycling.com
De topper tussen PSV en Feyenoord heeft deze middag geen winnaar opgeleverd. Het duel tussen de nummers één en twee van de Eredivisie eindigde in een 2-2 gelijkspel.
PSV begon fel aan het duel en Feyenoord had moeite om onder de druk uit te komen. Dit leidde ook al snel tot een doelpunt, Tillman troefde Hanco af en maakte zo de 1-0. Na een moeizame openingsfase kwamen de Rotterdammers langzaam maar zeker beter in de wedstrijd, nadat Gimenez nog een grote kans mistte was het Minteh die na een blunder van Boscagli wel tot scoren kwam, 1-1.
In de rest van de eerste helft was het thuisploeg die de beste kansen kreeg, zo rqaakte Tillman de paal en schoot Schouten net voorlangs. Na rust was het Feyenoord wat het overwicht had en de kansen. Het was aan keeper Benitez te danken dat Gimenez, Geertuida en Beelen niet tot scoren kwamen maar ook hij was kansloos toen na een voorzet van Geertruida Gimenez geheel vrij de 1-2 kon binnentikken.
Relatief uit het niets kwam PSV al snel weer langszij, na een mooie assist van De Jong scoorde Til met een volley. Daarna bleven in de rest van de wedstrijd grote kansen voor beide ploegen uit.
PSV
|
2 - 2
|
Feyenoord
|
4' Tillman 71' Til |
|
22' Minteh 61' Gimenez |
|
Gele kaart: Teze,Ramalho, Tillman,Lozano, (PSV), Zerrouki,Wieffer, Timber, (Feyenoord) |
|
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven Toeschouwers: 35.000 Arbiter: Gözübüyük |
|
Opstelling: |
|
Opstelling: |
Benitez Teze Ramalho (Til/64) Boscagli Dest Bakayoko (Babadi/85) Schouten Tillman Mauro Júnior (Obispo/ 85) Lozano De Jong |
|
Wellenreuther Geertruida Beelen Hancko Hartman (López/86) Minteh (Nieuwkoop/75) Zerrouki Timber Wieffer Milambo (Ivanusec/66) Gimenez |
De droom van een perfecte huwelijksdag viel bij een Mexicaans koppel in duigen. De puissant rijke moeder van de bruidegom was het niet eens met de keuze van haar zoon en probeerde het huwelijk tegen te houden. Het faken van een hartaanval bracht haar zoon niet op andere gedachten, waarop schoonmoeder besloot niet naar het huwelijk te gaan uit protest. Toch vond ze het nodig om drie mannen in te huren om de bruid te besmeuren met rode verf terwijl ze naar het altaar liep. Gelukkig was er voor de bruid nog tijd om te wisselen naar een prachtige avondjurk alvorens ze in de echt zou worden verbonden.
De NAVO, het krachtige internationale bondgenootschap, is op zoek naar een nieuwe secretaris-generaal. Dit houdt in dat er flink gelobbyd wordt, wereldleiders worden gebeld en men voert gesprekken in achterkamertjes om te bepalen: wie wordt de nieuwe baas van de NAVO? Mark Rutte lijkt momenteel favoriet.
Met de steun van alle grote NAVO-landen lijkt het bijna onvemijdelijk. Wat voor uitdagingen kan Rutte verwachten als Secretaris-Generaal? En wat betekent dit voor Nederland als onze demissionaire premier vertrekt?
De voorzitter van de Raad van Bestuur van Bosch, Hartung, verwacht dat het minstens 30 tot 35 jaar zal duren om wereldwijd alle auto's met verbrandingsmotoren te vervangen door elektrische auto's op batterijen
Zelfs als de wereldwijde productie van 90 miljoen voertuigen per jaar onmiddellijk zou worden omgezet naar e-cars, zou de transitie nog 16 jaar duren, vertelde Hartung aan het nieuwsportaal "The Pioneer". Hij benadrukte de noodzaak om verbrandingstechnologie te blijven leveren. Klanten buiten Europa kunnen niet worden gedwongen om het zonder verbrandingsmotor te doen, zei hij.
In principe is e-mobiliteit een groeimarkt, zei de Bosch-baas. De groei zal echter trager verlopen dan eerder werd aangenomen. De manager ontkende de vraag of het einde van verbrandingsmotoren in de EU te vroeg is aangekondigd. Het was belangrijk om een doel te stellen.
Met ongeveer 430.000 werknemers en een omzet van 91 miljard euro is Bosch 's werelds grootste toeleverancier voor de auto-industrie en de belichaming van Made in Germany. Duitse autofabrikanten zijn zijn grootste klanten en nu worden Chinese fabrikanten, die de Europese markt overspoelen, steeds belangrijker.
Een afgeluisterd gesprek tussen Bundeswehr-officieren zet het Duitse ministerie van Defensie onder druk. Werd de Bundeswehr bespioneerd door Rusland? We vatten samen wat er tot nu toe bekend is.
Aanvankelijk berichtten verschillende media over een geruchtmakende publicatie door het Russische platform 'Rusland Today'. Gisteren werd een audio-opname van ongeveer 30 minuten online geplaatst. Hierin zijn gesprekken te horen tussen hoge luchtmachtofficieren waarin besproken werd of Taurus-kruisraketten technisch in staat zouden zijn de door Rusland gebouwde brug naar het Krim-schiereiland te vernietigen. Een ander gesprekspunt is de vraag of Oekraïne de beschietingen zou kunnen uitvoeren zonder de deelname van de Bundeswehr.
Ministerie van Defensie bevestigt authenticiteit
Het Duitse ministerie van Defensie heeft de authenticiteit van het audiomateriaal bevestigd. Maar defensie kan hier op terugkomen.
Opzienbarende uitspraken over Britse kruisraketten
Het gesprek tijdens een digitale meeting op 19 februari was blijkbaar bedoeld om een verklaring voor te bereiden voor de Duitse minister van Defensie Pistorius. In de opname is te horen dat het Verenigd Koninkrijk "een paar mensen op de grond" heeft in verband met de inzet van de Britse Storm Shadow kruisraketten die aan Oekraïne zijn geleverd. Onlangs was er in het Verenigd Koninkrijk woede ontstaan over een verklaring die kanselier Scholz hierover had afgelegd. Hij had onlangs gezegd dat wat de Britten en Fransen deden op het gebied van doelcontrole en begeleidende doelcontrole niet door Duitsland zou kunnen worden gedaan. Scholz liet in het midden wat hij hier precies mee bedoelde. Deze uitspraak werd echter door sommigen opgevat als een indicatie dat de Fransen en Britten het gebruik van de aan Oekraïne geleverde Storm Shadow en Scalp kruisraketten met hun eigen strijdkrachten zouden ondersteunen. Een woordvoerder van de Britse premier Rishi Sunak ontkende dit onmiddellijk.
Militaire contraspionagedienst gaat zaak onderzoeken
Volgens het Duitse persagentschap werd tijdens de vergadering het Webex-platform gebruikt. Volgens het ministerie van Defensie is de militaire contraspionagedienst ingeschakeld.
Ajax heeft eindelijk weer eens gewonnen. In Amsterdam won de ploeg van John van 't Schip met 2-0 van FC Utrecht.
Ajax begon met vijf verdedigers en de Amsterdammers gaven daarmee weinig kansen weg tegen FC Utrecht, maar zelf kon de thuisploeg ook weinig creëren. In de 38ste minuut kreeg FC Utrecht via Sam Lammers een goede kans, maar die schoot wild over. In de tegenaanval kwam Ajax wel tot scoren. Na een goede lange bal van Ahmetcan Kaplan op Borna Sosa wist Brian Brobbey de score te openen.
Ook in de tweede helft kregen we hetzelfde spelbeeld te zien. Ajax controleerde zonder veel weg te geven en een kwartier voor tijd besliste Kenneth Taylor de wedstrijd door de 2-0 binnen te schieten na een combinatie met Brobbey. Snel na de 2-0 kwam Ajax nog wel met tien man te staan na een directe rode kaart van Devyne Rensch.
Twee derde van de mannen die niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker ziet op tegen een vervolgonderzoek, vindt de ontlastingstest te veel gedoe, is bang voor een slechte uitslag of wil het gewoon niet weten. Een andere reden is het ontbreken van klachten, waardoor mannen denken dat het onderzoek niet nodig is.
Dat blijkt uit een onderzoek onder duizend mannen door onderzoeksbureau Flycatcher in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) aan de start van darmkankermaand maart. Darmkanker is na longkanker de kankersoort waar de meeste mensen aan overlijden (4500 mensen per jaar). Jaarlijks treft het ongeveer 12.000 Nederlanders.
Mannen hebben een hoger risico om darmkanker te ontwikkelen dan vrouwen. Bij mannen is de kans 1 op de 12, bij vrouwen 1 op de 15. Toch neemt slechts 65 procent van de mannen deel aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Bij vrouwen doet 71 procent mee aan dit bevolkingsonderzoek. Lees verder bij Skipr.
Iedereen tussen 55-75 jaar krijgt elke twee jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek darmkanker, maar de deelnamegraad neemt met name onder mannen al enkele jaren af. Opvallend is dat vooral de groep niet-deelnemers van 55-59 jaar zegt het vies te vinden om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker (27 procent). Maar het enige dat deelnemers hoeven te doen is met een stokje in hun ontlasting prikken. Dit stokje kan zonder vieze handen te maken, in een buisje gestopt worden, voordat het wordt opgestuurd naar het laboratorium. Van de mannen die nooit meedoen, spreekt 44 procent met niemand over de paarse envelop met daarin de ontlastingstest die ze per post hebben ontvangen. De reden is dat ze het vervelend vinden erover te praten of zich schamen.
Bij 34 procent van de niet-deelnemers is niet bekend dat het bevolkingsonderzoek behalve darmkanker ook poliepen opspoort, die zich pas later tot darmkanker kunnen ontwikkelen. Een ruime meerderheid (59 procent) weet ook niet dat het bevolkingsonderzoek om deze reden elke jaar twee jaar moet worden herhaald. Mariël Croon, directeur van de MLDS: “Dat is nodig omdat poliepen zich in de loop van 10 tot 15 jaar kunnen ontwikkelen tot darmkanker. Een onderzoek van de ontlasting is altijd een momentopname. Wie elke twee jaar meedoet, heeft een grotere kans groot dat de poliepen ontdekt worden. Het is dus belangrijk dat iedereen boven de 55 jaar zich elke twee jaar laten controleren!”
Het Bevolkingsonderzoek Darmkanker bestaat 10 jaar. Sinds de invoering in 2014 zijn 192.000 mensen opgespoord met een voorstadium van darmkanker (poliep, ook wel advanced adenoom) of met darmkanker. In totaal zijn er in deze periode 16 miljoen uitnodigingen verstuurd en is er ruim 11,5 miljoen keer deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek. Bij 565.000 mensen was aanvullend onderzoek nodig: een coloscopie of kijkonderzoek van de darmen. In hoeverre het bevolkingsonderzoek de sterfte aan darmkanker heeft verlaagd, is nog niet bekend. Deze cijfers worden later dit jaar bekend gemaakt.
Nederland levert Oekraïne snelle en wendbare vaartuigen. Het gaat om rubber-, patrouille- en gevechtsboten. Ook draagt Nederland € 250 miljoen bij aan het Tsjechische initiatief om op korte termijn grote aantallen artilleriegranaten voor Oekraïne te bestellen. Dat meldt het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.
Het gaat om 14 rigid hull inflatable boats (RHIB’s), 8 gemilitariseerde rivierpatrouilleboten en CB90 gevechtsboten. Het betreft een mix van boten uit eigen middelen en boten die afkomstig zijn van de industrie.
Sinds begin december 2023 leverde Nederland verschillende soorten munitie, radarsystemen en individuele wapens als geweren en mitrailleurs. Daarnaast zijn er veldhospitalen, tenten en toebehoren, aggregaten en tal van medische goederen naar Oekraïne gegaan.
10-jarige veiligheidsovereenkomst
Vrijdag werd ook de eerder aangekondigde 10-jarige veiligheidsovereenkomst met Oekraïne officieel ondertekend. Premier Mark Rutte en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zetten hiervoor hun handtekening. De focus van de overeenkomst ligt op samenwerking op het vlak van veiligheid, waaronder militaire steun voor de middellange en lange termijn.
Naast Nederland hebben nog 31 landen en de EU een officiële overeenkomst met Oekraïne gesloten. Deze overeenkomsten laten zien dat Nederland en internationale partners Oekraïne op de lange termijn blijven steunen in de verdediging tegen de Russische agressie.
Een rijbaan van de A4 richting Rotterdam moest vanmorgen worden afgesloten na een aanrijding tussen twee personenauto's. De aanrijding vond omstreeks tien voor half tien plaats ter hoogte van de oprit vanaf de N211.
Politie, ambulancedienst en Rijkswaterstaat werden gealarmeerd in verband met het ongeval. De rijbaan moest vanwege het ongeval worden afgesloten.
Al snel bleek dat één van de bestuurders na het ongeval was gevlucht. Naar hem is enige tijd gezocht op de Lotsweg en omgeving. Aan de zoekactie werd onder andere deelgenomen door een politiehelikopter en een politiehond.
Het is niet bekend of deze bestuurder al is aangetroffen c.q. aangehouden.
Bij het ongeval viel één gewonde; deze is vervoerd naar het ziekenhuis.
De Forensische Opsporing Verkeer heeft onderzoek verricht naar het ongeval. Beide auto's zijn afgevoerd door de politieberger.
Mirjam Stolk is een doventolk die op haar eigen YouTube kanaal bekende nummers in doventaal uitbeeldt. Haar versie van de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival Europapa gaat viral op social media. Veel mensen vinden dat ze gewoon bij Joost op het podium zou moeten staan.
Meer lezen en kletsen over Joost en/ of het Eurovisiesongfestival kun je doen op ons Eurosongfestivalforum.
Na een kettingbotsing hing een vrachtwagenchauffeur met zijn voertuig ver over de brugrand in Louisville, Kentucky. Op beelden is te zien hoe de man door reddingswerkers vakkundig uit zijn benarde positie wordt gered.
Vandaag komt de Spreuk Van De Dag door NL-DE.nick:
Mijn humor is als eten in Africa, not everyone gets it
Dat was hem weer tot morgen
Bedankt NL-DE.nick
Heb jij een leuke spreuk? PM of DM dan Paul
Goede morgen!
Vanochtend is het in het zuidwesten bewolkt met mogelijk lichte regen. In het noorden en oosten is het droog en is er ruimte voor de zon. De wind is zwak tot matig uit het zuidoosten. In Zeeland is de wind noordwestelijk.
Vanmiddag schijnt in het noorden en oosten de zon, blijft het droog en voelt het met een maximumtemperatuur van 15°C lente-achtig aan. In het westen en zuiden is er meer bewolking en valt er in het zuidwesten soms wat lichte regen. In Zeeland wordt het daarbij hooguit 9°C. De wind is zwak tot matig uit zuidoost. In het westen en zuiden steekt geleidelijk een matige noordwestelijke wind op.
Vanavond verandert er weinig met nog steeds kans op regen in het zuiden en westen. Elders blijft het droog. In het noordoosten is er weinig wind, in de rest van het land wordt de wind matig uit het noordwesten.
Komende nacht kan er in het zuidwesten nog wat lichte regen vallen. Elders is het droog en in het noordoosten kan er mist ontstaan. Daar wordt het met ca. 2°C ook ook het koudst, elders wordt de minimumtemperatuur 5°C. Er staat een matige noordwestenwind.
Tot morgen!
Ook in Frankrijk had de zon moeite afgelopen week (Foto: Professionele-idioot)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.
Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
In het Noorse Oslo is de World Cup biatlon ook zaterdag weer volop verder gegaan. Na de individuele wedstrijden van vrijdag, stonden er zaterdag twee massastarts op het programma op de Holmenkollen, wat twee mooie wedstrijden opleverde.
Vrouwen
Na de twee liggende schietbeurten was de leiding ietwat verrassend in handen van de Zwitserse Amy Baserga, op de voet gevolgd door Marketa Davidova uit Tsjechië, de Zweedse Anna Magnusson en het Italiaanse duo Lisa Vittozzi en Hannah Auchentaller. Bij de derde schietbeurt, de eerste in staande positie, kwam daar verandering in en voegden de Française Sophie Chauveau en Julia Simon zich bij de leiders, net als Lena Häcki-Gross uit Zwitserland.
Een langgerekt groepje van acht arriveerde bij de laatste schietbeurt en daar was het Häcki-Gross die het hoofd het meest koel hield. Zij vertrok met een mooie voorsprong en pakte de tweede overwinning uit haar carrière, met in totaal twee missers. Simon schoot vier keer mis, maar was snel genoeg om de tweede plek te pakken, voor Jeanmonnot. Die had drie keer gemist, maar was in de laatste ronde te sterk voor Vittozzi en de Noorse Ingrid Landmark Tandrevold, die beiden ook drie missers lieten noteren.
Mannen
Sebastian Samuelsson was de beste na de twee liggende schietbeurten, maar de Zweed werd gevolgd door Tarjei Bø uit Noorwegen en de Duitsers Benedikt Doll en Justus Strelow. Een misser bij de derde schietbeurt zorgde ervoor dat Samuelsson de aansluiting verloor bij Bø en Doll, die wel foutloos bleven en gezamenlijk arriveerden bij de vierde en laatste schietbeurt.
Daar schoot Bø er echter drie naast, tegen twee voor Doll, waardoor de foutloze Strelow er voorbij kon. De leiding ging echter naar de Noor Sturla Holm Lægreid, die bij de eerste schietbeurt een keer had gemist, maar daarna alle schijven raakte. Lægreid hield in de slotronde stand en pakte de overwinning, Doll werkte zich terug naar plek twee, voor de Zweed Jesper Nelin, die op zijn 31e eindelijk zijn eerste World Cup-podium pakte - Strelow zakte terug naar de achtste plek.
In het Schotse Glasgow is zaterdag de tweede dag afgewerkt op het wereldkampioenschap indooratletiek. Dat leverde Nederland goud en zilver op, hoewel dat vooraf ook al wel een beetje op de lijst der verwachtingen stond.
400m vrouwen
Femke Bol was de torenhoge favoriete voor het goud, met Lieke Klaver als voornaamste kandidate voor zilver, en dat bleken correcte inschattingen. Bol domineerde en snelde op zeer overtuigende wijze naar 49,17 seconden, een verbetering van haar eigen wereldrecord. Klaver ging mee naar zilver in 50,16 seconden, nog net voor de Amerikaanse Alexis Holmes (50,24).
400m mannen
De Belg Alexander Doom kende de wedstrijd van zijn leven, en in de laatste meters snelde hij zelfs voorbij de Noorse favoriet Karsten Warholm voor het goud in 45,25 seconden, een nieuw Belgisch record. Warholm pakte in 45,34 seconden wel zilver, voor de 45,65 van de Jamaicaan Rusheen McDonald.
Verspringen mannen
Een van de mooiste finales in jaren, met in de eerste poging 8,22 meter voor zowel de Griekse grootheid Miltiadis Tentoglou als de Italiaan Mattia Furlani. Tentoglou sprong er 8,15 meter en later nog 8,19 meter bij, Furlani bleef met zijn op één na beste sprong steken op 8,10 meter en pakte zo het zilver, achter de Griek. Brons ging naar Carey McLeod uit Jamaica, die met 8,21 meter één centimeter achter de top-2 zat.
60m horden mannen
Job Geerds liep een uitstekend toernooi, met 7,66 in de series en 7,62 in de halve finales. In de finale was het goud voor de Amerikaanse topfavoriet Grant Holloway, die in 7,29 seconden - wederom een van de snelste tijden ooit - zijn tweede wereldindoortitel pakte. Zilver ging in 7,43 naar Lorenzo Simonelli uit Italië, voor de 7,47 van de Fransman Just Kwaou-Mathey.
60m vrouwen
Met 7,24 seconden plaatste N'Ketia Seedo zich voor de halve finales, maar die waren voor haar (7,29) het eindstation. In de finale schreef Julien Afred geschiedenis: met 6,98 seconden pakte ze niet alleen de eerste WK-medaille ooit, maar ook gelijk het eerste WK-goud ooit voor Saint Lucia in de sportwereld. Zilver ging in 7,00 seconden naar de Poolse Ewa Swoboda, die in de halve finales nog 6,98 liep, terwijl de Italiaanse Zaynab Dosso knap brons pakte in 7,05 seconden.
Polsstokhoogspringen vrouwen
Hét verhaal van de wedstrijd draaide om Margot Chevrier: bij een poging van de Française op 4,65 meter ging het helemaal fout. Chevrier liep een open enkelbreuk op, volgens omstanders stak het bot uit de wond, en kon pas na geruime tijd vervoerd worden richting ziekenhuis. De wedstrijd ging na een tijdje natuurlijk wel door en leverde verrassend goud op de voor de jonge Britse Molly Caudery, die over 4,80 meter sprong. Dat deed de Nieuw-Zeelandse Eliza McCartney ook, maar wel met meer pogingen. Brons was met 4,75 meter voor de Amerikaanse Katie Moon.
Hinkstapspringen mannen
Wereldoutdoorkampioen Hugues Fabrice Zango moest even aan de bak, nadat de Algerijn Yasser Triki de wedstrijd opende met 17,35 meter, maar in zijn vijfde poging sloeg de Burkinees toe: 17,53 meter en het goud was een feit voor Zango. Triki hield wel stand voor zilver, brons ging met 17,08 meter naar de Portugees Tiago Pereira.
3000m mannen
Al jarenlang ging het goud naar Ethiopië, maar dit keer kwam daar een einde aan: Selemon BArega en Getnet Wale werden in de slotronde op een hoop gelopen door de Schot Josh Kerr. De wereldkampioen op de 1500 meter snelde in een kolkende arena naar het goud in 7:42,98 minuten, voor de Amerikaan Yared Nuguse (7:43,59), die Barega met 7:43,64 nét naar het brons verwees.
3000m vrouwen
Ook bij de vrouwen wint Ethiopië al jaren en ook bij de vrouwen eindigde die reeks in Glasgow. Topfavoriete Gudaf Tsegay leek het gewoon waar te maken, maar in de slotmeters snelde de Amerikaanse Elle Purrier St Pierre in 8:20,87 naar het goud, nadat ze twee jaar geleden zilver won. Tsegay pakte in 8:21,13 wel zilver, voor de 8:22,68 van de Keniaanse Beatrice Chepkoech.