Arnhemse demonstratie tegen Koran-verbranding liep uit op geweld

In Arnhem is een actie van Pegida-voorman Edwin Wagensveld uit de hand gelopen. Tegendemonstranten wilden voorkomen dat Wagensveld op het Jansplein een koran zou verbranden en zochten daarbij de confrontatie op. De Koran-verbranding werd verhinderd en Wagensveld werd, voor zijn eigen veiligheid, door de politie weggevoerd.

De politie heeft zaterdagmiddag drie verdachten aangehouden bij de actie van Wagensveld. Zij voldeden niet aan een bevel of vordering door de politie. De demonstratie in Arnhem was aangevraagd door Pegida, waarna er een tegendemonstratie werd georganiseerd.

Op videobeelden is te zien hoe Wagensveld een koran in brand probeert te steken terwijl de politie en de ME tegendemonstranten op afstand houden. Een tegendemonstrant breekt door de muur van agenten, rent op de Pegida-voorman af en geeft hem een trap. 

Er was zoveel dreiging dat het niet meer mogelijk was om de demonstratie veilig te laten verlopen. De politie heeft meerdere keren geprobeerd om met de Mobiele Eenheid een plek te creëren voor de demonstratie, maar dat lukte niet. Toen Wagensveld van Pegida werd aangevallen, is de demonstratie vroegtijdig beëindigd. Drie politieagenten zijn lichtgewond geraakt. De politie start een onderzoek naar relschoppers die geweld gebruikten.

De aangekondigde demonstratie viel binnen de kaders van wet en regelgeving en kon daarom doorgang vinden. Er kwam een tegendemonstratie, die protesteerden tegen de verbranding van een Koran, waarna er door gemeente en politie veelvuldig gepoogd is de tegendemonstratie te verwijzen naar een andere locatie.

Hierop werd geen gehoor gegeven waardoor de burgemeester een noodbevel uitgevaardigd heeft met oog op de handhaving van de openbare orde. Er waren ook relschoppers die bereid waren om geweld te gebruiken om de demonstratie te voorkomen. De politie schaalde daarom snel op met onder andere ME om de veiligheid van de demonstranten te waarborgen. Meerdere keren moest de demonstratie onderbroken worden omdat er geweld dreigde, waarbij de politie Wagensveld van Pegida in veiligheid moest brengen. Uiteindelijk moest de demonstratie afgebroken worden.

Wagensveld is een bekende van de Politie, hij is de voorman van de radicaal-rechtse groepering Pegida. In november 2023 werd hij veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het beledigen van moslims. Bij een actie bij de Tweede Kamer verscheurde hij een koran en had hij moslims met nazi's vergeleken.

'Geweld onacceptabel'
In een democratie hebben mensen het recht om te demonstreren. Dat is een groot goed. Het verbranden van een heilig boek, in dit geval de Koran, is in Nederland niet verboden. Het is uiteraard heel begrijpelijk dat zo’n actie veel in mensen losmaakt, maar het is onacceptabel om dan geweld te gebruiken. Er zijn vandaag diverse personen gewond geraakt en het recht op demonstratie is niet tot uitvoering kunnen komen. Dat betreur ik ten zeerste, aldus burgemeester Marcouch.