FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 december 2023

Grand Slam-brons voor judoka's Korrel en Van Lieshout in Tokyo

In het Japanse Tokyo is zondag het laatste Grand Slam-toernooi van het judojaar afgesloten. Na het succes van Sanne van Dijke op zaterdag waren er op zondag nog twee Nederlandse medailles te vieren, zij het dit keer geen gouden.

Mannen -60kg
Voor Nederland ging Tornike Tsjakadoea er in de eerste ronde al uit tegen de Zuid-Koreaan Lee Ha-rim, terwijl het verder een Japans feestje werd: Ryuju Nagayama klopte Naohisa Takato in de finale. Met Taiki Nakamura was er zelfs ook nog Japans brons, het andere brons was voor de Rus Ayub Bliev.

Mannen -66kg
Geen Nederlandse deelname, wel feest voor de thuisfans: Hifumi Abe pakte de titel na winst op de sterke Mongoliër Baskhuu Yondonperenlei. Brons was er voor Denis Vieru uit Moldavië en voor de Turkmeen Hekim Agamammedov.

Mannen -100kg
Michael Korrel begon uitstekend aan zijn toernooi, maar sneuvelde in de kwartfinales tegen de Japanner Dota Arai. Via een zege op diens landgenoot Aaron Wolf in de herkansingen mocht Korrel strijden om brons en in dat gevecht klopte hij verliezend halvefinalist Gonchigsuren Batkhuyag uit Mongolië. De titel ging naar de Rus Matvey Kanikovskiy, die Arai in de finale klopte.

Mannen +100kg
Nederlandse superzwaargewichten waren niet in Tokyo, de thuisfans hadden zelfs geen finalist. De titel was voor de Rus Tamerlin Bashaev, die in de finale te sterk was voor Kim Min-jong uit Zuid-Korea. Met Inal Tasoev stond er nog een Rus op het podium, net als de Tsjech Lukas Krpalek pakte hij brons.

Vrouwen -48kg
Bij de lichtgewichtes was er geen Nederlandse vlag te vinden, maar Japan kon wel weer aan het feest: Natsumi Tsunoda won in de finale van de Spaanse Julia Figueroa. De Portugese Catarina Costa pakte brons, net als thuisjudoka Kano Miyaki.

Vrouwen -52kg
Naomi van Krevel ging in de tweede ronde onderuit tegen Khorloodoi Bishrelt uit Mongolië, uitkomend voor de Verenigde Arabische Emiraten. Zij sneuvelde op haar beurt tegen Uta Abe en de Japanse ging uiteindelijk door naar de titel, door in de finale de Française Astride Gneto te verslaan. Brons was voor de Israëlische Gefen Primo en de Mongolische Sosorbaram Lkhagvasuren.

Vrouwen -63kg
Geke van den Berg begon prima, maar in de achtste finales sneuvelde ze tegen de Portugese Barbara Timo. Joanne van Lieshout kwam een ronde verder, maar in de kwartfinales was de Japanse Kirari Yamaguchi te sterk. Via de herkansingen mocht Van Lieshout echter tegen Timo strijden om brons en die pakte ze, ook Mizuki Takaki uit Japan won brons. Yamaguchi verloor de finale vervolgens van landgenote Miku Takaichi.

Vrouwen -78kg
Lieke Derks ging gelijk onderuit tegen de Oekraïnse Yelyzaveta Lytvynenko, Guusje Steenhuis schopte het tot de kwartfinales en verloor daarin van Mami Umeki uit Japan - in de herkansingen sneuvelde Steenhuis tegen een andere Japanse, Mizuki Sugimura. Een derde Japanse, Rika Takayama, pakte net als de Zuid-Koreaanse Yoon Hyun-ji brons, de titel was na winst op de Israëlische Inbar Lanir voor Mayra Aguiar uit Brazilië.

Gevel uit woning geblazen na explosie

Bij een explosie vanmorgen vroeg bij een woning aan het Millingenhof in Amsterdam Zuidoost is een gevel uit de woning geblazen. Ook ontstond er brand in het huis. Door de schade moesten omwonenden worden geëvacueerd. "Een aantal bewoners is bij het politiebureau in de buurt opgevangen", aldus een woordvoerder van de brandweer. Niemand raakte gewond.

Na twintig minuten was het vuur onder controle. Het lijkt erop dat er een gasexplosie is geweest, maar onderzoek moet uitwijzen of dat ook zo is. "Er wordt nu onderzoek gedaan en er zijn in totaal zo'n tien tot vijftien bewoners opgevangen. Er wordt gezocht naar een opvanglocatie", laat een woordvoerder van de politie aan AT5 weten. Wanneer ze weer naar huis kunnen is niet bekend.

Nuis geklopt door Stolz op 1500m, Schouten razendsnel op 5km

In het Noorse Stavanger is zondag alweer het derde World Cup-weekeinde van het seizoen voor de langebaanschaatsers afgesloten. Er stonden weer drie individuele afstanden op het programma, met daarna de teamsprints als afsluiting van het weekeinde.

1500m mannen
In de vierde rit kwam Jordan Stolz in actie en de kwaliteiten van de Amerikaanse tiener kennende veerde het publiek op. Terecht, want met een indrukwekkende 1:44,67 verbeterde hij zijn eigen baanrecord van een jaar geleden. De Japanner Kazuya Yamada kwam een rit later tot 1:45,74 en in rit negen betrad Kjeld Nuis het ijs. Hij was lange tijd goed op weg, maar in de slotronde moest hij zich gewonnen geven: 1:45,34 minuten, wat hem plek twee opleverde. Yamada werd uiteindelijk derde, Patrick Roest reed met een fraai vlakke race naar 1:45,78 en plek vier. Thomas Krol noteerde de negende tijd (1:46,79), Wesly Dijs werd vijftiende (1:47,34) en Louis Hollaar zeventiende (1:48,04).

500m vrouwen
Naomi Verkerk reed een goede race tegen de Oostenrijkse Vanessa Herzog, maar verloor wel: 38,47 tegen 38,41 seconden. De Japanse Rio Yamada ging er daarna met 38,38 onderdoor, maar daarna was Femke Kok als eerste écht snel: 38,01. Genoeg was het niet, want gelijk daarna knalde de Amerikaanse Erin Jackson na een topstart naar 37,75 seconden, tegen 38,29 voor landgenote Kimi Goetz. De winst ging echter naar Zuid-Korea: Kim Min-sun reed naar 37,73 seconden en de winst, voor Jackson en Kok. Verkerk werd zevende, Marrit Fledderus negende (38,53), Jutta Leerdam twaalfde (38,64) en Dione Voskamp zestiende (38,79).

5000m vrouwen
De ogen waren 's ochtends al gericht op de B-groep, want daarin moest Irene Schouten rijden en dat deed ze op indrukwekkende wijze: 6:50,64 minuten, meer dan twee seconden sneller dan haar eigen baanrecord van twee jaar geleden. Elisa Dul werd in 7:08,38 tweede, Esther Kiel werd zevende in 7:19,44. In de A-groep zette Marijke Groenewoud met 7:03,27 al gelijk een scherpe tijd neer, maar de Tsjechische veterane Martina Sablikova maakte daar gehakt van: 6:59,60. Dat leverde uiteindelijk de winst op, want de Noorse Ragne Wiklund kon het in de slotfase niet bolwerken en eindigde met 7:03,60 zelfs nog net achter Groenewoud op plek drie. Sanne in 't Hof reed met 7:10,35 de zesde tijd.

Teamsprint mannen
Voor Nederland ging het bij de start al mis: Merijn Scheperkamp trapte zijn schaats kapot en dus was het voor hem, Hein Otterspeer en Tijmen Snel gelijk klaar. De winst ging naar de Noren: Pål Kristensen, Bjørn Magnussen en Håvard Lorentzen snelden naar 1:19,30 minuten, 0,19 seconden sneller dan Austin Kleba, Cooper McLeod en Zach Stoppelmoor namens de VS. Met 1;19,99 was plek drie voor de Polen Marek Kania, Piotr Michalski en Damian Zurek.

Teamsprint vrouwen
Marrit Fledderus, Femke Kok en Antoinette Rijpma-De Jong reden een sterke race, maar met 1:28,17 moesten ze wel genoegen nemen met plek twee: het Amerikaanse trio Sarah Warren, Erin Jackson en Kimi Goetz was met 1:27,92 te snel. Carolina Hiller, Maddison Pearman en Ivanie Blondin pakten namens Canada de derde plek in 1:28,34 minuten.

Riiber pakt weer dominante dubbelzege op noordse combinatie

In het Noorse Lillehammer hebben de mannen in de noordse combinatie dit weekeinde hun tweede World Cup-weekeinde van de winter afgewerkt. Het was heerlijk koud in Noorwegen, met een graad of vijftien onder nul, wat voor mooie omstandigheden zorgde voor de twee wedstrijden.

Zaterdag
Jarl Magnus Riiber is wel vaker de beste op de schans, maar dit keer was het wel weer extreem: de Noor pakte maar liefst 56 seconden voorsprong op de nummer twee, Ryota Yamamoto uit Japan, niet bepaald een van de betere langlaufers. De Est Kristjan Ilves volgde al op 1:16 minuten, voor de Oostenrijkers Thomas Rettenegger (+1:20) en Martin Fritz (+1:23). Riiber's landgenoot Jens Lurås Oftebro mocht nog een seconde later starten en werd gevolgd door nog twee Oostenrijkers: Stefan Rettenegger (+1:35) en de rappe Johannes Lamparter (+1:38). Verder leek vooral de snelle Noor Jørgen Gråbak gevaarlijk voor het podium, hij vertrok na 1:41 minuten als negende.

Langlaufend kwam Riiber geen seconde in de problemen, maar achter hem was het interessant: een groep van negen kwam al vrij snel samen en werd opgejaagd door een andere forse groep, die ruim twee kilometer voor de finish op nog een handvol seconden zat. Niet veel later sloot die groep deels aan en uiteindelijk werd het een sprint van een kleine tien man voor plek twee. Het werd weer een Noors feestje: Oftebro sprintte naar de tweede plek, voor Gråbak en met de Duitsers Julian Schmid en Johannes Rydzek als geklopten op de vierde en vijfde plek.

Zondag
Ook op dag twee was het wat de winst betreft alweer bijna gedaan na het schansspringen: Riiber was weer veruit de beste, dit keer gaf hij Lamparter 55 seconden aan de broek. Yamamoto volgde op een minuut, voor de Oostenrijkers Franz-Josef Rehrl (+1:06) en Stefan Rettenegger (+1:08). De Duitsers Terence Weber en Schmid mochten na 1:19 en 1:37 minuten vertrekken, met Fritz op 1:26 tussen hen in.

Langlaufend werd Lamparter al vrij snel bijgehaald door Rettenegger, Rehrl en Yamamoto, iets wat hij ogenschijnlijk liet gebeuren. Yamamoto kon dat groepje niet lang volgen en dus gingen de drie Oostenrijkers gezamenlijk op pad, halverwege hadden ze een voorsprong van een kleine halve minuut op de groep achtervolgers. Onder leiding van Oftebro, Gråbak en de Fin Eero Hirvonen werd dat gat beetje bij beetje kleiner: Rehrl werd als eerste opgepikt, Rettenegger was in de laatste halve kilometer de volgende. Lamparter wist wél voor de jagende Noren uit te blijven en werd tweede, ruim achter winnaar Riiber - Gråbak sprintte Oftebro in een millimetersprint nog van het podium af.

Uitslag FC Utrecht - AZ

AZ heeft in de Eredivisie niet kunnen profiteren van het puntverlies van Feyenoord. Tegen FC Utrecht kwam het niet verder dan 1-1.

AZ had in de eerste helft de beste kansen, vooral dankzij de snelle Poku. Al na een paar minuten testte hij keeper Barkas. Vlak voor rust kwamen de bezoekers uiteindelijk op voorsprong toen Pavlidis scoorde uit een voorzet van Møller Wolfe.

Na rust was het spelbeeld omgedraaid en was het Utrecht dat de betere was. Dit resulteerde al snel in een doelpunt toen keeper Ryan een schot van Boussaid niet klemvast had en Jensen kon profiteren. Ook in de rest van de tweede helft waren de kansen voor Utrecht, waarvan de grootste was voor Seuntjens toen hij de bal in de zestien vrij voor zijn voeten kreeg. Gescoord werd er echter niet meer.

FC Utrecht

1 - 1

AZ

 49' Jensen    40' Pavlidis
 
 Gele kaart: , Möller Wolfe, (AZ)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 18.267
Arbiter: Blank
 
Opstelling:   Opstelling:
Barkas
Ter Avest
Flamingo
Viergever
Leliendal
Bozdogan (Iqbal/ 85)
Jensen (Toornstra/79)
Fraulo
Boussaid (Azarkan/85)
Lidberg (Ramselaar/24)
Seuntjens (Booth/85)
  Ryan
Sugawara
Penetra
Martins Indi
Möller Wolfe (Kasius/70)
Dantas (D.de Wit/70)
Mihailovic (Goudmijn/88)
Clasie
Poku
Pavlidis (Odgaard/88)
v.Bommel (v.Brederode/70)

Alan Wake 2

Het is alweer dertien jaar geleden dat de mensen kennis mochten maken met het eerste deel van Alan WakeAlan Wake 2 is eigenlijk niet samen te vatten in één genre, het is een visuele trip door een caleidoscoop, het is grensverleggend en gedurfd. Remedy Entertainment staat bekend om grensverleggende technieken in verhalende games. En dit tweede deel getuigt wederom veel van hun creativiteit en originaliteit in hun titels.

Uitslag Go Ahead Eagles - FC Twente

Go Ahead Eagles heeft zondag voor het eerst in bijna een jaar tijd een eredivisiewedstrijd verloren. De ploeg van trainer René Hake verloor met 1-3 van FC Twente.

Go Ahead Eagles had voor het laatst verloren tegen AZ in januari. Daarna werd geen competitiewedstrijd meer verloren in de Adelaarshorst. Maar tegen FC Twente begon de thuisploeg heel erg slecht aan de wedstrijd. Al in de openingsminuut keek het tegen een achterstand aan door een doelpunt van Manfred Ugalde op aangeven van Sem Steijn. Bij de 0-2 halverwege de eerste helft waren die twee spelers ook betrokken bij het doelpunt. Steijn nam de bal over van Ugalde, waarna de aanvallende middenvelder zijn negende van het seizoen binnenschoot.

In de tweede helft bracht Enric Llansana de spanning terug in de wedstrijd. De middenvelder schoot met nog twintig minuten fraai raak van afstand, maar die spanning was snel weer weg nadat Younes Taha de 1-3 maakte. Dat zou ook de eindstand zijn in Deventer.

Uitslag NEC - Ajax

Ajax heeft zondag de eerste uitzege van het seizoen te pakken. In de uitwedstrijd tegen NEC wonnen de Amsterdammers met 1-2.

Ajax had in de eerste helft de overhand tegen NEC en was ook een aantal maal gevaarlijk voor het doel, maar bij rust stond het nog 0-0 tussen de beide ploegen. Na goed tien minuten in de tweede helft kwam Ajax op voorsprong. Na een goede actie van Brian Brobbey zorgde Kristian Hlynsson voor de openingstreffer.

Na de openingsgoal kwam NEC wat meer in het spel en zorgde voor enige dreiging voor het Amsterdamse goal. Maar het doelpunt viel aan de andere kant. Na een snelle ingooi gaf Steven Berghuis de bal voor, waarbij invaller Carlos Forbs voor open goal scoorde. Toch werd het weer even spannend in Nijmegen met een aansluitingstreffer van Elayis Tavsan, maar verder kwam het niet en Ajax pakte de eerste uitoverwinning van het seizoen in de eredivisie.

Uitslag Feyenoord - PSV

PSV heeft nu al een grote stap gezet richting de landstitel. De koploper versloeg naaste belager Feyenoord in de Kuip met 1-2.

In de eerste helft was het tempo hoog en was er veel strijd maar het spel was ook slordig. PSV had een licht overwicht maar de beste kansen waren voor Feyenoord. Na een schot van Giménez schoot Geertruida over en een voorzet van Hartman werd door Boscagli van richting veranderd waardoor Giménez net niet kon scoren.

In de tweede helft werd Feyenoord dreigender maar na een fout van Geetruida kwam PSV tot een aanval waarin Saibari uiteindelijk van dichtbij de 0-1 kon scoren. Een paar minuten redde Bijlow met een reflex op een omhaal van De Jong. De daaropvolgende hoekschop ging er echter alsnog in, Boscagli kopte de 0-2 binnen.

Giménez bracht nog wel de spanning terug met de aansluitingstreffer maar meer zat er voor de Rotterdammers niet.

Feyenoord

1 - 2

PSV

 81' Gimenez    65' Saibari
 68' Boscagli
 
 Gele kaart: Gimenez, (Feyenoord), Boscagli,Babadi,Benitez, (PSV)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Geertruida
Trauner (Paixao/71)
Hancko
Hartman (Lopez/46)
Wieffer
Timber
Zerrouki (Ueda/71)
Stengs (Milambo/77)
Gimenez
Ivanusec (Minteh/54)
  Benitez
Teze (v.Aanholt/11)
Schouten
Boscagli
Dest
Veerman (Ramalho/73)
Til (Babadi/90 2)
Saibari
Bakayoko
De Jong
Vertessen (Tillman/ 63)

Antibioticagebruik en resistentie, alertheid blijft nodig

Bacteriën kunnen ziektes bij mensen veroorzaken. Elk jaar wordt voor bacteriesoorten bepaald welk deel resistent is voor sommige antibiotica. Deze antibiotica werken dan niet meer goed bij infecties. In Nederland was het deel van de bacteriën dat resistent was voor antibiotica in 2022 ongeveer even groot als in 2021.

Ook schreven huisartsen en artsen in ziekenhuizen meer antibiotica voor dan tijdens de coronajaren, maar minder dan in de jaren vóór corona. Dit staat in het rapport NethMap (Consumption of antimicrobial agents and antimicrobial resistance among medically important bacteria in the Netherlands)/MARAN (Monitoring of antimicrobial resistance and antibiotic usage in animals in the Netherlands) 2023 van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) en het RIVM.

In dit rapport staan de gegevens over antibioticagebruik en antibioticaresistentie in Nederland in 2022 bij mensen en dieren. Bij sommige bacteriesoorten kwam resistentie in de afgelopen 5 jaar iets minder vaak voor. Maar ook zijn een aantal soorten bacteriën vaker resistent dan 5 jaar geleden. Vooral bacteriën die milde infecties van bijvoorbeeld de huid veroorzaken.

Gebruik bij mensen
In 2020 en 2021 schreven artsen in Nederland minder antibiotica voor. Waarschijnlijk omdat er door de coronapandemie minder mensen bij de huisarts kwamen of in het ziekenhuis lagen voor ziektes anders dan corona. Dit effect van de pandemie op het gebruik van antibiotica begint af te nemen. In 2022 schreven huisartsen en artsen in ziekenhuizen meer antibiotica voor dan tijdens de coronajaren.

In ziekenhuizen was het gebruik ongeveer hetzelfde als in de jaren vóór de pandemie. Huisartsen schreven ze iets minder vaak voor. Verder meldden ziekenhuizen en verpleeghuizen weer meer uitbraken van infecties door resistente bacteriën dan in de coronajaren. Dit aantal is in 2022 nog altijd lager dan in de jaren vóór de pandemie.

Gebruik en resistentie bij landbouwhuisdieren
Sinds 2009 worden minder antibioticaresistente darmbacteriën gevonden bij varkens, koeien en kippen die voor de voedselproductie worden gehouden (landbouwhuisdieren). Ook neemt het gebruik van antibiotica bij landbouwhuisdieren nog steeds af. In 2022 zijn in totaal minder antibiotica voor álle diersoorten verkocht dan in 2021. Vergeleken met 2009 daalde de verkoop met meer dan 77 procent. (Landbouw)huisdieren krijgen alleen bij hoge uitzondering antibiotica die ook noodzakelijk zijn om infecties bij mensen te behandelen.

Alert blijven
Ondanks de stabiele percentages bij mensen blijft oplettendheid voor het ontwikkelen van resistentie nodig. Vooral mensen die in het buitenland in het ziekenhuis lagen, kunnen bacteriën bij zich dragen die ongevoelig zijn tegen meerdere soorten antibiotica tegelijk. Handen wassen en andere hygiënemaatregelen blijven nodig om te voorkomen dat deze bacteriën zich verspreiden. Ook blijft het belangrijk om onnodig en verkeerd gebruik van antibiotica zo veel mogelijk te voorkomen. Juist antibioticagebruik bij mensen is van belang om te voorkomen dat zorginstellingen een bron van besmetting kunnen zijn. Dat geldt ook voor antibioticagebruik in de voedselketen. Vooral bij dieren die worden gehouden voor menselijke consumptie. Een laag gebruik van antibiotica vermindert de kans op resistente bacteriën in dieren en besmetting van mensen die dierlijke producten eten en drinken.

De maatregelen die Nederland neemt om antibioticaresistentie tegen te gaan, reiken dus verder dan de gezondheidszorg voor mensen. Resistente bacteriën komen namelijk ook voor bij dieren, in voeding en in het milieu. Experts uit verschillende sectoren werken hierin samen (dat heet een one health-aanpak).

Politieke stoelendans gaat door: PVV +5 , BBB +3, VVD -8 , GL/PvdA -3

Tien dagen na de verkiezingen en de uitspraken en gebeurtenissen tijdens de verkenningsfase voor een nieuw kabinet zijn er al weer grote verschuivingen in de electorale voorkeuren van de kiezers waarneembaar. VVD daalt per saldo 8 zetels (naar 16), PvdA/GroenLinks daalt 3 zetels (naar 22), NSC 1 zetel, PVV stijgt er 5 (naar 42) en BBB 3 (naar 10), D66 2 (naar 11 zetels), CDA en Volt stijgen ieder 1 zetel. Meer hierover op Peil.nl.

Zihni Özdil: 'het leed van Joden lijkt links Nederlands niets te doen'

De Chanoeka-viering die normaal gesproken elk jaar plaatsvindt op het Gelderlandplein in Amsterdam in december, wordt dit jaar geannuleerd. Volgens de organisatie werd duidelijk na overleg met winkeliers en de lokale autoriteiten dat de veiligheid voor bezoekers niet kan worden gegarandeerd. Volgens columnist Zihnï Özdil kan dit niet los worden gezien van de "maatschappelijke en politieke" realiteit in Nederland.

Begin vorige maand heeft het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) gewaarschuwd voor een "verontrustende toename" van antisemitische incidenten in Nederland sinds de bloederige aanval van terreurgroep Hamas op Israël op 7 oktober. Volgens CIDI is het aantal antisemitische incidenten op dat moment met maar liefst 818 procent gestegen.

Özdil merkt op dat er vooral vanuit linkse hoek te weinig aandacht is voor antisemitisme. "Ik heb veel Joodse vrienden en ik heb een documentaire gemaakt voor de Joodse Omroep. Persoonlijk vind ik het een enorme schande dat met name de links-progressieve hoek, mijn eigen groep, op geen enkele manier oog heeft voor het leed van Joden. Niet voor het leed in Israël en niet voor het leed in Nederland."

Een goede vriendin van  hem verbergt haar kettinkje met Davidster onder haar trui wanneer ze eten bestelt. "De angst is zo intens en helaas niet ongegrond", aldus Özdil. "Wat we bijna vergeten in Nederland, is dat Joodse kinderen al jarenlang niet zonder beveiliging naar school kunnen gaan. Ik vind dit absoluut verwerpelijk."

De steun die Özdil uit links-progressieve hoek had verwacht, blijft uit. Terwijl ze wel en-masse Pro-Palestijnse manifestaties organiseren. Meer hierover bij WNL.

Trump mag worden aangeklaagd door burgers voor bestorming Capitool

Voormalig president Donald Trump is niet gevrijwaard van aansprakelijkheid in civiele rechtszaken die verband houden met de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021, dat is de langverwachte, belangrijke beslissing van het federale hof van beroep in Washington DC.

Hierdoor kan Trump nu ook aangeklaagd worden door burgers die hem verantwoordelijk willen houden voor deze gebeurtenis.

Er loopt momenteel een strafrechtelijke zaak tegen Trump vanwege zijn rol bij de gebeurtenissen op die dag. Hiermee is hij de eerste oud-president die strafrechtelijk vervolgd wordt. Echter, met het verlies van zijn presidentiële immuniteit moet hij nu ook rekening gaan houden met mogelijke civiele zaken. Meerdere politieagenten en parlementsleden zijn van plan om hem aan te klagen.

Op 6 januari 2021 werd het Capitool bestormd door aanhangers van Trump. Hij had opgeroepen tot verzet omdat hij weigerde zijn verkiezingsnederlaag tegen de huidige president Joe Biden te erkennen. Op dat moment was het Congres bezig met het officieel maken van de verkiezingsuitslag.

Bij deze bestorming zijn vijf mensen omgekomen en raakten zeker 140 agenten gewond. Na het incident hebben nog eens 4 agenten zichzelf van het leven beroofd.

Vele relschoppers zijn al veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen. De extreemrechtse groepering Proud Boys, die massaal aanwezig was tijdens de bestorming, zag hun voormalige leider Enrique Tarrio voor 22 jaar achter de tralies verdwijnen.

 

Spookrijder veroorzaakt zwaar verkeersongeluk op A1, drie doden

Gisteravond heeft zich een tragisch ongeval voorgedaan op de A1 bij knooppunt Hoevelaken in Amersfoort, waarbij een spookrijder betrokken was. Helaas zijn hierbij drie mensen om het leven gekomen, waaronder twee kinderen van 12 en 14 jaar oud uit Hilversum.

De ouders van de kinderen zijn ernstig gewond geraakt en verkeren momenteel in kritieke toestand, zo meldt de politie vanochtend. De veroorzaker van het ongeval is later in het ziekenhuis overleden.

Het ongeluk gebeurde omstreeks 22.10 uur op de snelweg van Barneveld naar Amersfoort, ter hoogte van knooppunt Hoevelaken. Uit onderzoek bleek dat de bestuurder van een personenauto, een 19-jarige man uit Roemenië, frontaal botste met een tegemoetkomende auto. De snelweg is tot zondagochtend dicht gebleven vanwege nader onderzoek.

Hulpverlening
De hulpdiensten zijn direct grootschalig ingezet. Ook omstanders ter plaatse boden hun hulp aan. Getuigen van het ongeluk worden geadviseerd om contact op te nemen met Slachtofferhulp.

Amazon onthult eerste teaser trailer voor nieuwe Fallout Tv-serie

De populaire games-franchise Fallout krijgt binnenkort een nieuwe live-action tv-serie erbij. Amazon licht een tikje van de sluier op van de nieuwe serie middels een teaser trailer. Het verhaal speelt zich af in de Wastelands, nadat bewoners van luxueuze schuilkelders hun weg weer terug moeten vinden in de door hun voorouders met straling achtergelaten wereld, 200 jaar na de apocolypse.

De hoofdrollen zijn weggelegd voor Ella Purnell (bekend van Yellowjackets), Walton Goggins (The Hateful Eight) en Aaron Moten (Emancipation) en wordt geproduceerd door onder andere Todd Howard (bedenker van de franchise), Jonathan Nolan (Inception, Interstellar) en Lisa Joy (Westworld). De serie gaat in premiere op 12 april in meer dan 240 landen, exclusief op Prime Video.

Brignone skiet naar reuzenslalomzege in Canada en evenaart record

De beste alpineskiesters ter wereld, in elk geval op de technische onderdelen, zijn van het Amerikaanse Killington overgegaan naar Tremblant in Canada. Daar werd zaterdagavond een reuzenslalom afgewerkt in de World Cup, zondagavond volgt nog een tweede reuzenslalom.

In de eerste run zat het weer dicht bij elkaar, dit keer met de Italiaanse Federica Brignone als snelste. Sara Hector uit Zweden gaf slechts 0,11 seconden toe, de Zwitserse Lara Gut-Behrami volgde op 0,35 seconden en ook de Slowaakse Petra Vlhova (+0,40) en de Amerikaanse Mikaela Shiffrin (+0,47) bleven binnen een halve tel van Brignone. Thuisfavoriete Valerie Grenier deed het met 0,77 seconden uitstekend en de Italiaanse Marta Bassino volgde nog op 0,96 seconden.

Met de Italiaanse Sofia Goggia aan de leiding werd de strijd om de podiumplaatsen geopend in run twee, waarbij Bassino met 0,58 seconden de leiding in handen nam. Grenier leverde met 0,81 seconden twee plekken in, waarna Shiffrin met een geweldige run en 0,75 seconden voorsprong plek één pakte. Het was niet genoeg voor de winst, want Vlhova was nog eens 0,08 seconden sneller, terwijl Gut-Behrami daarna 0,38 seconden tekort kwam en twee plekken verloor. Ook Hector kwam niet aan Vlhova's tijd (+0,35) en daarmee was het alleen nog aan Brignone. De Italiaanse maakte het op indrukwekkende wijze af en met 0,21 seconden voorsprong werd ze de gedeeld oudste World Cup-winnares ooit, met Vlhova en Shiffrin naast haar op het podium.

FOK! Wat een weer: code geel door gladheid, bevriezing en sneeuw

herfstbanner

Goede morgen!

Waarschuwing:
Vannacht en in de ochtend plaatselijk glad door bevriezing, vanmiddag en vanavond door sneeuw.

Tot aan het einde van de ochtend kan het in het hele land, met uitzondering van Limburg, plaatselijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. Vooral het verkeer kan hiervan hinder ondervinden.

Verder kan het in de middag en avond in het hele land opnieuw glad worden door sneeuwval. Een gebied met sneeuw trekt vanaf het begin van de middag van zuidwest naar noordoost over het land. De sneeuw verlaat het noordoosten aan het begin van de nacht naar maandag. Op veel plaatsen valt 1-3 cm, plaatselijk mogelijk 5 cm.

geel (Foto: KNMI)

Vanochtend komt in het oosten en noordoosten eerst plaatselijk mist voor, elders zijn er opklaringen. In het hele land kan het plaatselijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. De mist lost in de tweede helft van de ochtend op. Verder is het op de meeste plaatsen droog. De wind komt uit het zuiden en is boven land matig, aan de kust neemt de wind toe naar (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanmiddag is het bewolkt en van het zuidwesten uit gaat het sneeuwen, hierdoor kan het glad worden. De maximumtemperatuur ligt rond +2°C. De wind draait naar het zuidoosten en is boven land matig, aan de westkust (vrij) krachtig, windkracht 5 tot 6.

Vanavond trekt het gebied met sneeuw noordoostwaarts over het land, er valt op veel plaatsen 1-3 cm vallen, plaatselijk mogelijk tot 5 cm. Langs de westkust vallen later nog enkele winterse buien. De wind komt uit het zuidoosten en is boven land matig tot vrij krachtig, aan zee krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7.

Vannnacht valt er in het noordoosten eerst nog sneeuw of wat onderkoelde regen, elders is het droog. Vanwege het aanwezig sneeuwdek kan het nog wel overal plaatselijk glad zijn. De minimumtemperatuur ligt rond of iets boven het vriespunt. De wind komt uit het zuidoosten en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig, eerst mogelijk krachtig, windkracht 6.

Tot morgen!

                   

Een winterse blauwe lucht inclusief kaal takkenwerk (Foto: Ouwesok)
Een winterse blauwe lucht inclusief kaal takkenwerk (Foto: Ouwesok)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Biatleten Jeanmonnot en Nawrath stunten met eerste World Cup-zeges

De eerste World Cup-week van het biatlonseizoen is in volle gang. In het Zweedse Östersund wordt die week zondag afgesloten met de achtervolgingen, maar vrijdag en zaterdag stonden eerst nog de sprints op het programma: de top-60 daarvan mag zich zondag melden voor de achtervolging.

Vrouwen
Met Vanessa Voigt en Franziska Preuss, goed voor respectievelijk één en twee missers, waren twee Duitse dames al vroeg goed voor een rappe tijd, maar niet veel later werden die tijden aangevallen en in korte tijd vielen de Duitse dames zelfs buiten het podium. De Noorse dames Juni Arnekleiv en Karoline Offigstad Knotten schoten beiden één keer mis, maar de iets sneller langlaufende Knotten was een kleine negen seconden sneller aan de finish, terwijl Arnekleiv op haar beurt een ruime halve seconde sneller was dan Preuss.

Arnekleiv's hoop op de winst werd zo al snel door Knotten de grond in gedrukt, maar Knotten overkwam hetzelfde: de Française Lou Jeanmonnot had alle tien schijven omver geschoten en was snel genoeg om aan de finish 8,5 seconden onder Knotten's tijd door te duiken. Die tijd wist niemand meer aan te vallen, en ook de podiumplaatsen van Knotten en Arnekleiv bleken uiteindelijk veilig.

Mannen
Een opmerkelijke wedstrijd bij de mannen, vol verrassingen. Topfavoriet Johannes Thingnes Bø schoot drie keer mis en met name de derde misser bleek de genadeklap: de dominante man van vorig jaar werd slechts achttiende. Ondanks twee missers maakte de Zweed Sebastian Samuelsson met razendsnel schieten indruk door ruim de leiding over te nemen van Vetle Sjåstad Christiansen: de Noor schoot tien keer raak, maar bij zijn staande schietbeurt leek hij een mentale blokkade te hebben en niet te durven schieten, waardoor hij veel tijd verloor.

Samuelsson's tijd werd op zijn beurt echter ook verbeterd: de Noor Tarjei Bø bleef foutloos op de schietbaan en was acht seconden sneller. Ondertussen vertrok de Duitse Philipp Nawrath echter ook na tien treffers uit de schietbaan en hij was maar liefst 18,7 seconden sneller aan de finish, wat hem zijn allereerste World Cup-zege opleverde. Bø werd wel nog net tweede: landgenoot Vebjørn Sørum werd met tien treffers op 19,8 seconden van Nawrath verrassend derde.'

Langlaufster Diggins haalt uit, Noorse mannen domineren en Vermeulen maakt indruk

De World Cup langlaufen is dit weekeinde neergestreken in Zweden. In Gällivare werd zaterdag bij een frisse vijftien graden onder nul gestreden op de tien kilometer in de vrije stijl, eerst bij de vrouwen en later op de dag bij de mannen.

Vrouwen
De Amerikaanse Jessie Diggins en thuisfavoriete Ebba Andersson - Frida Karlsson was wegens COVID niet aanwezig - startten kort na elkaar en zaten aanvankelijk dicht bij elkaars tijden. Na een kilometer of vier was Diggins echter beduidend sneller en in haar typische vechtstijl bleef ze stampen tot aan de finish, waar Andersson weinig tegen in kon brengen: de Zweedse werd weliswaar tweede, dat was wel op maar liefst 23,1 seconden van de ontketende Diggins. Plek drie ging ook naar Zweden: Moa Ilar finishte op 25,6 seconden van Diggins, dus vlak achter de vier dagen jongere Andersson.

Mannen
Dat het een Noors feestje zou worden was niet geheel verrassend, hoewel lange tijd de vraag was wie het zou gaan doen. Harald Østberg Amundsen leek goede kans te maken, maar vooral in de tweede helft was Pål Golberg geweldig onderweg geweest. Iedereen beet zich stuk op zijn tussentijden in de tweede helft van de wedstrijd en Golberg ging met de overwinning aan de haal. Amundsen strandde op 4,2 seconden, Iver Tildheim Andersen completeerde op 5,1 seconden het Noorse podium, minder dan een seconde voor landgenoot Simen Hegstad Krüger. De in topvorm verkerende Oostenrijker Mika Vermeulen, zoon van een Nederlandse vader, maakte wederom grote indruk en noteerde de achtste tijd.

Judoka Van Dijke pakt Grand Slam-titel in Tokyo

In Tokyo wordt dit weekeinde het laatste Grand Slam-toernooi van het judojaar gehouden. Zaterdag stonden de eerste zes gewichtsklasses op het programma en dat leverde een Nederlandse overwinning op bij een van de meest prestigieuze toernooien van het jaar.

Vrouwen -57kg
De jonge Julie Beurskens ging in haar tweede gevecht onderuit tegen de Japanse Ayami Takano, terwijl Pleuni Cornelisse in de kwartfinales verslagen werd door Jessica Lima uit Brazilië. Diezelfde Lima schopte het tot de finale en werd daarin geklopt door Christa Deguchi uit Canada, wiens eeuwige rivale - en landgenote - Jessica Klimkait brons pakte, net als de Taiwanese Lien Chen-Ling.

Vrouwen -70kg
Sanne van Dijke was op dreef, won de kwartfinale van de Roemeense Serafima Moscalu en was in de halve finale te sterk voor Ai Tsunoda Roustant uit Spanje. In de finale kwam het tegen Shiho Tanaka tot een verlenging, waarin Van Dijke de Japanse op haar zij legde voor de titel. Roustant pakte brons, net als Moscalu. Kim Polling ging er eerder in de kwartfinales uit tegen Tanaka.

Vrouwen +78kg
Voor Marit Kamps en Karen Stevenson eindigde het toernooi in de tweede ronde: Kamps sneuvelde tegen de Japanse Mao Arai, Stevenson ging ten onder tegen Park Saet-byeol uit Zuid-Korea. Arai pakte later de titel door in de finale te winnen van de Française Lea Fontaine, Park won net als de Israëlische Raz Hershko brons.

Mannen -73kg
Nederlanders deden er niet mee, maar met Soichi Hashimoto stond er wel een thuisjudoka in de finale. De Japanner verloor echter van Hidayat Heydarov uit Azerbeidzjan, brons ging naar Giorgi Terashvili uit Georgië en de Fransman Manuel Lombardo - beiden deden dat na een verloren halve finale.

Mannen -81kg
Ook hier geen Nederlandse deelname, maar de Belgische superster Matthias Casse was wel op dreef. Hij haalde de finale, maar verloor daarin van de Zuid-Koreaan Lee Joon-hwan. De Rus David Karapetyan, winnaar van de Grand Slam in Abu Dhabi, pakte brons, net als Zelim Tckaev uit Azerbeidzjan.

Mannen -90kg
Noël van 't End won eerder in het jaar de Grand Slams in Parijs en Antalya, maar ging er in zijn eerste gevecht uit tegen de Rus Mikhail Igolnikov, die op zijn beurt de Grand Slams van Ulaanbaatar en Baku won. Igolnikov moest het uiteindelijk doen met brons, net als de Italiaan Christian Parlati, terwijl de thuisfans aan het feest konden: Sanshiro Murao won de finale van de Georgiër Luka Maisuradze.

Schaatser Ghiotto oppermachtig op loodzware 10km, Aziaten domineren 500m

In het Noorse Stavanger is zaterdag de tweede dag afgewerkt van alweer het derde World Cup-weekeinde voor de schaatsers. Het ijs was zwaar in Noorwegen, wat voor niet al te snelle tijden edoch mooie wedstrijden zorgde.

500m mannen
In rit één mocht de lang afwezige Chinees Gao Tingyu aantreden en met 34,66 seconden zette hij gelijk een toptijd neer, vlak boven Pavel Kulizhikov's bijna acht jaar oude baanrecord. Lange tijd kwam niemand bij die tijd in de buurt, tot rit acht: de Japanner Wataru Morishige knalde naar 34,65 seconden, zijn landgenoot Yuma Murakami snelde naar 34,90. In de slotrit kwam ook Tatsuya Shinhama in de buurt, maar met 34,71 moest de Japanner genoegen nemen met plek drie, achter Morishige en Gao. Hein Otterspeer was de beste Nederlander op plek tien (35,12), Janno Botman werd in 35,16 twaalfde en Merijn Scheperkamp moest het met 35,45 doen met plek zeventien. In de B-groep werd Jenning de Boo keurig derde in 35,35 seconden, Kai Verbij werd in 35,46 vijfde.

1500m vrouwen
Al in de tweede rit liet Marijke Groenewoud zien dat de vorm er weer aan zit te komen: haar 1:56,99 bleef tot aan de achtste rit bovenaan de lijst staan. In die rit reed de Japanse Miho Takagi naar een strakke 1:55,87, wat met afstand de snelste tijd bleek. Antoinette Rijpma-De Jong duwde Groenewoud nog wel naar plek drie door in 1:56,95 te finishen, Melissa Wijfje (1:59,76) en Esther Kiel (2:00,38) werden twaalfde en dertiende - Elisa Dul was in 1:58,93 de snelste in de B-groep.

10.000m mannen
Al in rit één werd duidelijk dat het ijs loodzwaar was: Kars Jansman hield het met 13:29,83 minuten nog redelijk beperkt, Beau Snellink stortte volledig in en reed 13:51,82. Jorrit Bergsma knokte zich daarna naar 13:16,88 minuten, waarna Davide Ghiotto weer eens grote indruk maakte: de Italiaan reed een fantastische race en finishte in 13:02,71 minuten in een race tegen landgenoot Michele Malfatti, die zelf een fraaie 13:12,89 reed. Patrick Roest was vervolgens prima onderweg, maar stortte totáál in en moest het doen met plek acht in 13:23,96. Hij reed tegen de Canadees Ted-Jan Bloemen, die het keurig indeelde en met 13:12,33 plek twee pakte, ver achter Ghiotto en voor de dolgelukkige Malfatti. Bergsma werd vierde, Roest achtste, Jansman negende en Snellink twaalfde, de slechtste internationale 10km voor Nederland in zo'n twintig jaar - Marwin Talsma won eerder overigens de B-groep in 13:12,62 minuten.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.