Parijs zwaar vervuild door staking vuilnismannen

Montmartre, met de Moulin Rouge en zijn seksshops, heeft altijd een louche kant gehad. Maar in de afgelopen 10 dagen is het befaamde Boheemse trefpunt van Parijs veranderd van louche naar ronduit smerig, terwijl het afval steeds hoger opgesteld ligt.

"We hadden dit niet echt verwacht", zegt de in Engeland geboren toerist Dave Grice, 62, die in San Francisco woont. Nippend aan een kopje koffie tegenover de Moulin Rouge op enkele meters van een stapel stinkende 'ordures', zoals de Fransen onzin noemen, voegde hij eraan toe: "We hebben de hele stad doorkruist en het is overal hetzelfde. Ik denk dat de burgemeester meer zou kunnen doen want dit benadeelt het toerisme. De geur is al vreselijk, als de temperatuur hoger lagen was de stank niet meer te harden."

De staking van de vuilnismannen heeft geleid tot een opeenstapeling van vuil in de Franse hoofdstad, er ligt zo'n 5.600 ton vuilnis verspreid door de stad. De afvalbergen worden met de dag groter en de geur van rottend voedsel hangt in de lucht.

De regering, de vakbonden en de ambtenaren van de stad Parijs geven elkaar de schuld van de staking. Vuilnismannen kunnen momenteel met pensioen vanaf 57 jaar, dat komt door de bijzonder zware aard van hun baan. Macron wil de minimumpensioenleeftijd verhogen van 62 naar 64 jaar en wil daarnaast ook de eisen voor een volledig pensioen aanscherpen.