VS en Rusland beschuldigen elkaar na drone-crash Zwarte Zee

Washington geeft Rusland de schuld van de Amerikaanse drone-crash in de Zwarte Zee, Moskou wijst de beschuldigingen van de hand en spreekt van 'provocatie'. Tegelijkertijd benadrukten beide partijen dat ze geen confrontatie opzochten.

De Amerikaanse versie over het incident in de Zwarte Zee wijkt aanzienlijk af van het Russische verslag. Moskou benadrukt dat de Amerikaanse drone niet is beschoten of anderszins is aangevallen door de Russische jets. Er zou geen contact zijn gemaakt, maar de drone viel in zee tijdens het maken van een scherpe bocht.

In Washington benadrukte Pentagon-woordvoerder Pat Ryder: "Een van de Russische SU-27-jets raakte de propeller van de MQ-9-drone. De Amerikaanse strijdkrachten moesten de drone vervolgens boven internationale wateren laten crashen. Voor de botsing dumpten de Russische Jets brandstof meerdere keren op de drone en vloog op een roekeloze en onprofessionele manier voor de drone uit." 

Drone 'vol gevoelige verkenningstechnologie'
Volgens de voormalige opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Europa, Wesley Clark, zullen de VS proberen de neergestorte drone uit de Zwarte Zee te halen voordat de Russische kant daar de kans voor krijgt: "We behandelen deze drones met de grootste voorzichtigheid", aldus Clark op de televisienetwerk CNN. "We hebben deze drones nog niet beschikbaar gesteld aan de Oekraïners omdat ze vol zitten met gevoelige verkenningstechnologie. We hebben de mogelijkheid om de opgeslagen gegevens op afstand te kunnen verwijderen. Ik hoop dat we dat hebben gedaan", vervolgde Clark.

De Amerikaanse MQ-9-drones zijn onbemande luchtvaartuigen van ongeveer 10 meter lang en 20 meter spanwijdte. Ze worden voornamelijk gebruikt voor verkenning, maar kunnen ook worden uitgerust met raketten.

Russische ambassadeur spreekt van 'provocatie'
De Amerikaanse regering heeft de Russische ambassadeur Anatoly Antonov ontboden op het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. In een schriftelijke verklaring van de Russische ambassade in Washington beschuldigde Antonov de VS van het verzamelen van inlichtingen voor Oekraïne om Russische troepen en Russisch grondgebied aan te vallen. Antonov noemde het drone-incident een 'provocatie' en riep de VS op om de operaties nabij de Russische grens stop te zetten. Tegelijkertijd benadrukte de ambassadeur dat Rusland geen confrontatie met de Verenigde Staten zocht.

De woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, verwierp het verhaal van Rusland over de drone-crash en waarschuwde Moskou voor een escalatie. De Verenigde Staten hebben het recht om verkenningsvluchten uit te voeren boven internationale wateren, benadrukte Kirby. Volgens Kirby overweegt Washington om beelden vrij te geven van de Amerikaanse drone die in botsing komt met een van de Russische jets om het Amerikaanse verslag van het incident te ondersteunen.

Kirby: 'Blijf in gesprek'
In het CNN-interview benadrukte Kirby at Washington nog steeds de dialoog zoekt met Moskou: "Daarom willen we de communicatiekanalen open houden, zodat we heel direct en open kunnen blijven uitwisselen wat onze zorgen zijn."

Tot nu toe hebben beide partijen deze lijn gevolgd: scherpe retoriek, maar geen interesse in een daadwerkelijke, laat staan militaire, escalatie.