FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 december 2022

Tweede verdachte (15) aangehouden voor dodelijke schietpartij Amsterdam

Er is vandaag een tweede verdachte (15) aangehouden in verband met de schietpartij in Amsterdam-Zuidoost van afgelopen vrijdagavond. Een 17-jarige jongen werd toen voor een flat aan de Haardstee doodgeschoten. Zo meldt AT5

De tweede verdachte is een 15-jarige jongen uit Dordrecht. 

Langer bedreigd
Het slachtoffer werd ter plaatse gereanimeerd, maar deze hulp mocht niet meer baten. Een uur later liet de politie weten dat de jongen de schietpartij niet had overleefd. Volgens Het Parool zou het slachtoffer R. van S. zijn. De krant schrijft dat de jongen al langer werd bedreigd in een hoog opgelopen conflict dat verband houdt met de drillrapscene. 

Dezelfde avond werden twee verdachten aangehouden, maar zij zijn inmiddels vrijgelaten en worden niet meer gezien als verdachten. Gisteren heeft de politie een jongen van zestien aangehouden voor de betrokkenheid bij de dodelijke schietpartij, hij zit op dit moment nog vast.

Artsen strijden voor plantaardig ziekenhuismenu als standaard

Zevenhonderd zorgprofessionals hebben zich inmiddels geschaard achter een recent gepresenteerd manifest voor plantaardig eten als standaardmenu in de ziekenhuizen. In alle provincies zijn er collega’s die zich ook daadwerkelijk willen inzetten om dat te bereiken. Dat zegt de initiatiefnemer Patrick Deckers, orthopedisch chirurg in het Limburgse ziekenhuis Zuyderland. Hij is ook oprichter van Caring Doctors, een club van zes artsen die welvaartsziekten door het eten van (te veel) vlees en zuivel wil bestrijden, en tegelijk ook de gevolgen van de bio-industrie voor het klimaat.

De dokters baseren hun actie op het rapport van de EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health, waarin 37 wetenschappers zeggen dat onze planeet in de toekomst 10 miljard mensen fatsoenlijk kan voeden, mits eetgewoonten en voedselproductie- en aanbod veranderen. Lees verder bij Skipr

Wit-Rusland: 'Russische raketsystemen zijn operationeel'

Volgens officiële informatie zijn de Russische raket- en luchtverdedigingssystemen die Rusland in Wit-Rusland heeft gestationeerd operationeel.

"Onze soldaten hebben hun training volledig voltooid in de gezamenlijke gevechtstrainingscentra van de strijdkrachten van de Russische Federatie en de Republiek Wit-Rusland", zei Leonid Kasinsky, hoofd van het hoofddirectoraat voor ideologie bij het ministerie, in een video die op Telegram is gepubliceerd. De systemen zijn "volledig voorbereid om de voor hen bestemde taken te vervullen".

De twee mobiele Iskander-M raketten, met NAVO codenaam 'SS-26 Stone', hebben een bereik van maximaal 500 kilometer en kunnen conventionele of nucleaire kernkoppen dragen. Het Russische S-400 mobiele interceptorsysteem is in staat vliegtuigen, drones, kruisraketten en ballistische raketten te bestrijden. Het Kremlin oefent steeds meer druk uit op de regering in Minsk om Rusland te ondersteunen in de oorlog tegen Oekraïne.

Duitse dubbelspion zou geheime informatie OekraÔne hebben gelekt naar Russen

Volgens berichten in de Duitse media zou de vorige week ontmaskerde vermoedelijke dubbelspion van de Duitse geheime dienst (BND) geheime informatie over de situatie in Oekraïne aan Rusland door hebben kunnen geven. 

Onder verwijzing naar informatie uit veiligheidskringen, is de officier mogelijk gechanteerd om tot spionage over te gaan. Volgens het bericht wilden het Duitse parket of de buitenlandse inlichtingendienst BND geen verder commentaar geven. Beiden verwezen naar hun persberichten van afgelopen donderdag.

De BND-medewerker Karsten L. werd ontmaskerd door  de Duitse Inlichtingendienst zelf en is volgens de autoriteiten vorige week woensdag op last van het federaal parket gearresteerd. Hij wordt ervan beschuldigd staatsgeheimen door te hebben gegeven aan een Russische geheime dienst.

Afgelopen maanden zijn in Europa verschillende vermoedelijke Russische agenten opgespoord. Een vermoedelijke spion van de Russische militaire inlichtingendienst GRU probeerde onder de valse identiteit van een Braziliaan stage te lopen bij het Internationaal Strafhof in Nederland.In Zweden arresteerde de geheime dienst een Russisch echtpaar dat daar al 20 jaar woonde. Slechts een paar dagen geleden werd een geval in Oostenrijk bekend. Een Griek wordt verdacht van het doorgeven van informatie uit Oostenrijk in verband met Oekraïne voor de GRU

Nederlands kind (12) komt om het leven door ski-ongeluk Tirol

Een Nederlands meisje (12) is gisteren om het leven gekomen als gevolg van een ski-ongeluk in het skigebied Spieljoch in Tirol, Oostenrijk.

Het meisje had volgens de politie haar evenwicht verloren tijdens een afdaling, raakte hierdoor van de piste en botste in volle vaart tegen een boom.

Het meisje is met een traumahelikopter naar een ziekenhuis in Innsbruck gebracht, waar ze aan haar verwondingen is overleden.

Welke dierenogen hebben de hoogste temporele resolutie?

Kleine, vliegende en zwemmende dieren zien meestal sneller bliksemsnelle veranderingen dan andere wezens - en terecht. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een analyse van de Irish University of Galway.

Voor de studie, gepresenteerd op een bijeenkomst van de British Ecological Society, vergeleken de wetenschappers de temporele resolutie van de ogen bij meer dan 100 dieren, waaronder mensen. De onderzoekers concludeerden dat libellen en vleesvliegen tot de wezens met de hoogste gevoeligheid voor veranderingen in hun omgeving. Ze kunnen 300 veranderingen (300 Hertz) per seconde detecteren, vergeleken met slechts 65 bij mensen. Honden hebben een iets sneller gezichtsvermogen met het vermogen om 75 Hertz te detecteren. Onder de gewervelde dieren hebben de zangvogels die bekend staan als bonte vliegenvangers het snelste zicht, ze zien met een temporele resolutie van 146 hertz. De doornenkroon-zeester daarentegen heeft met 0,7 Hertz de langzaamste temporele resolutie van de geanalyseerde dieren. Het voedt zich met koraal en wordt opgegeten door een paar vissen.

Volgens de eerste bevindingen is de reden voor de verschillende snelheden in het waarnemen van veranderingen onder andere het verschillende reactievermogen. Hoe kleiner en wendbaarder een dier is, hoe meer voordelen de hogere temporele resolutie van de ogen met zich meebrengt, verklaarde de vooraanstaande wetenschapper Kevin Healy in een interview met het Duitse persbureau. De doornenkroon-zeester daarentegen heeft er geen baat bij om een verandering waar te nemen waarop ze toch niet zouden kunnen reageren, zegt de onderzoeker. Sommige roofdieren daarentegen moeten snelle veranderingen waarnemen om snelle prooien te kunnen achtervolgen.

Het vermogen om snel waar te nemen gaat echter gepaard met een hoog energieverbruik. Wezens die ze niet nodig hebben, besteden hun energie aan iets anders, volgens Healy.

Libel - paardenbijter - aeshna mixta (Foto:Ouwesok)
Libel - paardenbijter - aeshna mixta (Foto:Ouwesok)

AI Picture Gallery #79

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een†premium account†en steun FOK!

Noord-Koreaanse drones hebben luchtruim Zuid-Korea geschonden

Volgens Zuid-Korea zijn Noord-Koreaanse drones voor het eerst sinds 2017 het luchtruim binnengedrongen.

De luchtverdediging vuurde waarschuwingsschoten af, aldus de generale staf in Seoul. Zuid-Korea zette ook straaljagers en helikopters in. Kort na het opstijgen stortte een vliegtuig neer. De twee piloten hebben zichzelf kunnen redden. Het Zuid-Koreaanse leger sprak van een daad van provocatie door Pyongyang.

Nog maar een paar dagen geleden zette Noord-Korea zijn internationaal bekritiseerde wapentests voort en vuurde het twee korteafstandsraketten af. Internationaal voedde dit de angst dat het land een nieuwe kernproef zou kunnen plannen.

Verschillende hulporganisaties leggen tijdelijk het werk neer in Afghanistan

Drie buitenlandse hulporganisaties stoppen tijdelijk met hun activiteiten in Afghanistan vanwege het verbod voor vrouwen om in niet-gouvernementele organisaties (NGO's) te werken. Totdat er duidelijkheid is over de aankondiging van de Taliban, worden de programma's opgeschort, aldus een gezamenlijke verklaring van Save the Children, de Norwegian Refugee Council en CARE.

De heersende islamitische militie in Afghanistan rechtvaardigt het verbod door klachten dat vrouwen die voor ngo's werkten de hijab niet droegen. Organisaties die het arbeidsverbod voor vrouwen niet naleven, lopen het risico dat hun vergunning wordt ingetrokken.

Taliban onder internationale kritiek
Internationaal stuitte de aankondiging op scherpe kritiek. De VN waarschuwde tegen 'het systematisch uitsluiten van vrouwen van alle aspecten van het openbare en politieke leven' in Afghanistan. De EU-chef voor buitenlands beleid Borrell zei geschokt te zijn door de instructie aan alle binnenlandse en buitenlandse niet-gouvernementele organisaties om hun vrouwelijk personeel te verbieden naar het werk te gaan, zei hij. De Taliban moeten het verbod per direct opheffen omdat ook zij verplicht zijn het internationaal humanitair recht te respecteren.

Sinds de machtsovername in het najaar van 2021 heeft de militante islamistische groepering talloze verboden tegen vrouwen uitgevaardigd. In het voorjaar van dit jaar vaardigde de leiding de eerste verboden uit tijdens een bijeenkomst in hun bolwerk in Kandahar, in het zuiden van Afghanistan. Een selectie:

  • Sinds maart mogen vrouwen alleen aan boord van binnenlandse en internationale vluchten als ze worden begeleid door een man. Kort nadat het bevel was uitgevaardigd, zei een hooggeplaatste medewerker op de luchthaven van Kabul echter dat alles hetzelfde zou zijn voor vrouwen die alleen reizen. Een tweede hoge Taliban-functionaris bevestigde dat het verbod op vliegreizen voor niet-begeleide vrouwen wordt geschonden.
  • Allereerst werd gendersegregatie bevolen in openbare parken: op bepaalde dagen mochten alleen vrouwen daar verblijven, op andere dagen alleen mannen. Medio november verbood de Taliban Afghaanse vrouwen aanvankelijk de toegang tot openbare parken en pretparken. Kort daarna kregen ze ook een bezoekverbod voor fitnessstudio's, sporthallen en traditionele stoombaden. De bestaande regels van gendergescheiden toegang zijn 'op veel plaatsen' overtreden, vertelde een Taliban-functionaris aan persbureau AFP. "Er was vermenging, sluiers werden genegeerd, daarom zijn wij voorlopig tot deze beslissing gekomen", legde hij uit.
  • Meisjes mogen niet naar middelbare en middelbare scholen. De Taliban heeft gezegd dat ze werken aan een plan om middelbare scholen open te stellen voor meisjes. Ze gaven hiervoor echter geen tijdschema. Volgens schattingen van de VN konden vorig jaar meer dan een miljoen meisjes niet naar de midden- en middelbare scholen.
  • De Taliban hebben onlangs Afghaanse vrouwen verboden hoger onderwijs te volgen. De universiteiten zouden 'het genoemde decreet voor de opschorting van het onderwijs voor vrouwen tot nader order moeten uitvoeren'. Duizenden meisjes en vrouwen in het hele land hadden al toelatingsexamens voor de universiteit afgelegd. Velen van hen wilden het onderwijs in of geneeskunde studeren. Nadat de radicaal-islamitische taliban aan de macht kwamen, moesten universiteiten al nieuwe regels invoeren. Ingangen en klaslokalen werden naar geslacht gescheiden. Vrouwen konden alleen les krijgen van andere vrouwen of van oude mannen.

Spanje: bus rijdt rivier in, zes doden

Zes mensen zijn om het leven gekomen nadat een passagiersbus op kerstavond van een brug afreed en in een overstromende rivier stortte in het noordwesten van Spanje.

Reddingswerkers haastten zich ter plaatse en vochten tegen zware regenval en sterke stroming om de bus te bereiken vanaf de rivier de Lérez in Galicië. De zoektocht moest vanwege hoog water enkele uren worden gestaakt. 

De bestuurder van de bus en een vrouwelijke passagier zouden de enige twee overlevenden zijn. Verscheidene van de passagiers waren op bezoek geweest bij hun dierbaren die vastzaten in een plaatselijke penitentiaire inrichting.

Nieuwe protestgeneratie: 'Iedereen die dit doet heeft het idee niet anders te kunnen'

Amsterdam is altijd in ontwikkeling, maar de veranderingen zijn ook voer voor discussie en kritiek. Vanuit de creatieve hoek wordt door Amsterdamse makers kritisch gekeken naar de veranderende stad. Een protestgeneratie die zich afvraagt: is er nog plek voor hen in hun geliefde stad? Zo meldt AT5

Zowel in kunstvorm als in daad roert een generatie zich. Een terugkeer van een actieve krakersbeweging aan de ene kant en artiesten en kunstenaars die in hun werk kritisch kijken naar zaken als gentrificatie en de woningnood aan de andere kant. 

Parallel met roerige jaren
Dat de makers in de stad zich actiever laten zien, valt ook hoogleraar Nederlandse geschiedenis Jouke Turpijn op. Hij ziet een parallel tussen de roerige jaren '70, '80 en '90 en nu. "Wij hebben ook te maken met systeemcrises op het gebied van wonen, klimaat en de economie", legt hij uit. "Anderzijds zie je dat jonge mensen hun stem goed kunnen gebruiken en willen gebruiken door al die vormen van social media, 'ikkerige media', waarin je jezelf kunt laten zien en horen. Er zijn ook veel mensen tegen die verschrikkelijk commerciële sociale media, maar willen wel hun stem laten horen. Die grijpen naar kunst muziek, geluid maken. Dus daar zie je een hele belangrijke parallel tussen toen en nu." 

Steeds mondiger
Nathalie Roos, onderzoeker van protestkunst, ziet ook een actievere beweging die zich meer en meer roert. "Ik denk dat er een opvatting lange tijd is geweest dat deze generatie heel passief is en niet zo mondig is in het aankaarten van maatschappelijke problemen", legt ze uit. "Daarin zie ik een ontwikkeling, dat jongeren steeds mondiger worden en zich uitspreken. Ze houden zich echt bezig met maatschappelijke thema’s. Thema’s die hen zelf ook aangaan en dat zie je ook terug in de kunstwereld. Jongere mensen spreken zich ook via kunst hierover uit."  

Enkele hoofdrolspelers  in de beweging van kritische Amsterdamse makers, uiten zich op verschillende manieren. 

Tycho en Hans de Tweede
Op straat, in de openbare ruimte, zijn straatkunstenaars zoals Hans de Tweede en Tycho actief. Hoewel ze inmiddels ook eigen exposities hebben gehouden, begon alles op straat. Waar Tycho zijn eerste werken in 2018 maakte, startte Hans de Tweede in 2020 met zijn werk in de straten van Amsterdam. Met pakkende zinnen en andere creatieve uitingen uiten zij hun frustraties. Onder andere over de woningnood. Zo schrijft Hans de Tweede op allerlei plekken in de stad kritische, maar ook humoristische uitingen. Waaronder 'Lifehack: rijke ouders hebben'. Ook bij Tycho is de wooncrisis inspiratie voor zijn werk. Zo maakte hij, gebaseerd op wegwerkzaamheden, een werk dat startte bij de Berlagebrug. 'Omleiding: voor betaalbare woning volg X'. Door middel van drie volgpijlen word je de stad uit geleid. 

Sophie Straat
Tegelijkertijd wordt er in muziek ook met een kritische bril naar de stad gekeken. In 2020 brengt Sophie Straat haar EP 'T is niet mijn schuld' uit. Haar nummer 'De Pijp' beschrijft de verandering van haar geliefde buurt. Hoewel ze zich nu ook richt op onderwerpen die buiten de stad liggen, is haar activistische karakter nog altijd zichtbaar. Haar nieuwe single 'Mannen' promoot ze door middel van het plakken van posters door de hele stad. Over de oorsprong van haar werk en de reden waarom ze zich besluit te uiten zegt ze: "Heel veel muziek is vanuit boosheid gemaakt en ik denk iedereen die dit doet het idee heeft niet anders te kunnen, omdat er anders over je heen wordt gelopen." 

Massih Hutak
Ook Massih Hutak, een trotse Noordeling, uit zich in muziek. Naast het zijn van schrijver en columnist, brengt hij zijn kritische geluid ook in muziekvorm uit. Zo bracht hij begin december zijn album 'Welkom in de Noordside' uit. Zijn werk richt zich met name op de gentrificatie van het stadsdeel waarin hij opgroeide en bleef. Hij koestert veel liefde voor Noord en verenigde zich met gelijkgestemden in een collectief: Verdedig Noord. "Wat gebeurt is dat er nu voorzieningen komen waar we twintig, dertig jaar geleden ook al om vroegen en dat is onderdeel van een beweging die ons verdrukt", vertelt Hutak. "Dat maakt je boos en verontwaardigd en het is een uitkomst van beleid, het is geen natuurverschijnsel. Toen we dat leerden, beseften we dat we er wat tegen konden doen. Daar komt die actieve houding vandaan." 

Luan Buleshkaj
Theatermaker en spoken word-artiest Luan Buleshkaj verwerkt ook zijn liefde en tegelijkertijd frustratie over de stad in zijn werk. In zijn theatershow Leeuwenkind behandelt hij onder andere zijn jeugd in Amsterdam-West. De jaren van zijn jeugd, maar ook de ontwikkeling van de plek waar hij opgroeide behandelt hij in zijn spoken word stuk 'Ik mis mijn stad'. "Ik fietste door de stad en dacht: 'ik vind het niet meer leuk om in het centrum te zijn', en toen begon ik met het schrijven van het stuk dat 'ik mis mijn stad heet'", beschrijft hij de oorsprong. "Dat was omdat ik om mij heen keek en een 'max' had bereikt. Ik trok het niet meer." 

Krakers
Tot slot is er ook in daad een ontwikkeling te zien. De krakersbeweging in de stad lijkt een actievere rol te spelen in het verzet. Zo zien krakers Lana Lente en Sjaak de bezetting van het voormalige Hotel Marnix als een startpunt van een meer zichtbare krakersbeweging in de stad. In oktober 2021 werd het voormalige hotel Marnix gekraakt. Actiegroep Pak Mokum Terug doopte het pand om tot Hotel Mokum en ruim een maand lang werd er gewoond. De ontruiming eind november 2021 betekende het einde daar, maar tegelijkertijd een beginpunt. 

Op 19 oktober 2022 werd door actiegroep Mokum Kraakt een pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal bezet. "Het is heel makkelijk om kraken in het verleden te romantiseren, maar wij kijken hoe de situatie nu is en daar willen we wat mee doen", aldus kraker Sjaak. "Als ik nu kijk naar hoe je door de illegalisering van kraken, je ook armoede criminaliseert. Kraken is kennelijk een noodzaak, mensen doen dit niet altijd voor hun lol." 

Aanval op Russische luchtmachtbasis Engels

De Russische vliegbasis Engels aan de Wolga is voor de tweede keer aangevallen door drones. Volgens Russische persbureaus kwamen drie medewerkers om het leven, daarbij verwijzend naar het ministerie van Defensie in Moskou. De militaire basis ligt 730 kilometer ten zuidoosten van Moskou en honderden kilometers van de frontlinie.

Er werd gezegd dat de drie medewerkers zijn omgekomen door vallende delen van een neergestorte drone. Volgens berichten in de media raakten hiernaast vier mensen gewond. Begin deze maand was er een drone-aanval op de luchtmachtbasis, waar onder meer strategische bommenwerpers staan, waarvan Rusland de raketten gebruikt om de energie-infrastructuur van Oekraïne te vernietigen. Twee vliegtuigen zouden licht beschadigd zijn. Oekraïne heeft de verantwoordelijkheid voor aanslagen in Rusland nog niet opgeëist.

Russische troepen hebben gisteren opnieuw talloze steden en dorpen in Oekraïne gebombardeerd. Volgens het Opperste Militaire Commando van Oekraïne werden vooral de regio's Charkiv en Zaporizhia getroffen. Bovendien meldde Rusland de dood van 60 Oekraïense soldaten in het Koepiansk-frontgebied. De informatie uit de oorlogsgebieden kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

FOK! Wat een weer: natte kerst

winterbanner

Goede morgen!

2e kerstdag begint als gister, bewolkt en later wederom een regengebied dat aankomt in ons land. In dit regengebied komen windstoten voor tot 75 km/u, na dit regengebied krijgen we te maken met koelere lucht. De temperatuur daalt in de middag van 10 graden naar 5 graden. Ook is de zon wat meer te zien. De wind neemt westelijke richtingen aan en uiteindelijk klaart het overal op. De matige wind trekt steeds meer op en wordt vrij krachtig tot krachtig, aan het kustgebied zelfs hard met wind kracht 7.

Morgen lijkt droog te velopen maar meer daar over in het volgende weerbericht. Tot dan!

Geen witte, maar natte kerst (Foto: Pixabay)
Geen witte, maar natte kerst (Foto: Pixabay)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Medvedev: 'alleen kernwapens weerhouden het Westen van deelname aan oorlog'

Volgens de voormalige Russische president Dmitry Medvedev weerhoudt alleen het Russische kernwapens arsenaal het Westen ervan om de oorlog aan Rusland te verklaren.

"Het enige dat onze vijanden vandaag de dag tegenhoudt, is het besef dat Rusland zich zal laten leiden door de principes van het staatsbeleid ... nucleaire afschrikking. En in het geval van een reële dreiging zal het dienovereenkomstig handelen", schrijft Medvedev in een lang artikel in de Russische Staatscourant 'Rossiyskaja'. Het Westen schommelt volgens hem tussen een "brandend verlangen om Rusland zoveel mogelijk te vernederen, beledigen, in stukken te hakken en te vernietigen, en het verlangen om een nucleaire apocalyps te vermijden".

Volgens deskundigen heeft Rusland met bijna 6.000 kernkoppen het grootste nucleaire arsenaal ter wereld.

VS: 34 doden ten gevolge van extreem winterweer

In de VS zijn talloze mensen om het leven gekomen als gevolg van de zware winterstorm die het land teistert.

Volgens de autoriteiten is het merendeel van de slachtoffers omgekomen bij verkeersongevallen als gevolg van ijzel en slecht zicht. Tot nu toe zijn er 34 doden gemeld.

In veel Amerikaanse wijken viel de stroom uit. Bovendien konden veel mensen de deur niet uit met Kerstmis. Vluchten werden geannuleerd en wegen waren onbegaanbaar. De verkeersdiensten van verschillende deelstaten adviseerden automobilisten om thuis te blijven.

Vooral het gebied rond de Grote Meren in het noordoosten van de VS wordt getroffen door het extreme weer. De Nationale Garde werd ingezet in de regio Erie County in de staat New York nadat de dekking van de hulpdiensten daar onvoldoende bleek.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.