Welke dierenogen hebben de hoogste temporele resolutie?

Kleine, vliegende en zwemmende dieren zien meestal sneller bliksemsnelle veranderingen dan andere wezens - en terecht. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een analyse van de Irish University of Galway.

Voor de studie, gepresenteerd op een bijeenkomst van de British Ecological Society, vergeleken de wetenschappers de temporele resolutie van de ogen bij meer dan 100 dieren, waaronder mensen. De onderzoekers concludeerden dat libellen en vleesvliegen tot de wezens met de hoogste gevoeligheid voor veranderingen in hun omgeving. Ze kunnen 300 veranderingen (300 Hertz) per seconde detecteren, vergeleken met slechts 65 bij mensen. Honden hebben een iets sneller gezichtsvermogen met het vermogen om 75 Hertz te detecteren. Onder de gewervelde dieren hebben de zangvogels die bekend staan als bonte vliegenvangers het snelste zicht, ze zien met een temporele resolutie van 146 hertz. De doornenkroon-zeester daarentegen heeft met 0,7 Hertz de langzaamste temporele resolutie van de geanalyseerde dieren. Het voedt zich met koraal en wordt opgegeten door een paar vissen.

Volgens de eerste bevindingen is de reden voor de verschillende snelheden in het waarnemen van veranderingen onder andere het verschillende reactievermogen. Hoe kleiner en wendbaarder een dier is, hoe meer voordelen de hogere temporele resolutie van de ogen met zich meebrengt, verklaarde de vooraanstaande wetenschapper Kevin Healy in een interview met het Duitse persbureau. De doornenkroon-zeester daarentegen heeft er geen baat bij om een verandering waar te nemen waarop ze toch niet zouden kunnen reageren, zegt de onderzoeker. Sommige roofdieren daarentegen moeten snelle veranderingen waarnemen om snelle prooien te kunnen achtervolgen.

Het vermogen om snel waar te nemen gaat echter gepaard met een hoog energieverbruik. Wezens die ze niet nodig hebben, besteden hun energie aan iets anders, volgens Healy.

Libel - paardenbijter - aeshna mixta (Foto:Ouwesok)
Libel - paardenbijter - aeshna mixta (Foto:Ouwesok)